Autor Téma: Nejde otevřít databaze  (Přečteno 7972 krát)

Offline jarex

  • Plnoletý
  • ***
  • Příspěvků: 201
  • Karma: 4
Nejde otevřít databaze
« kdy: 25-07-2012, 09:06:35 »
Měl bych takový dotaz k databázi MDB.

Při otevírání databáze se objeví hláška:

Nemáte potřebné oprávnění. Získejte potřebné oprávnění od správce systému nebo uživatele, který objekt vytvořil.

Podotýkám, že heslo by tam být nemělo.

Nevíte někdo co s tím?

Děkuji za případné odpovědi.
D2007 Professional

Offline Stanislav Hruška

  • Padawan
  • ******
  • Příspěvků: 2611
  • Karma: 23
    • Verze Delphi: XE7 professional
Re:Nejde otevřít databaze
« Odpověď #1 kdy: 25-07-2012, 09:44:27 »
Ja si dávam *.mdb mimo systémových adresárov a nemám problém.
Delphi XE7, FireBird
Expert na kladenie nejasne formulovaných otázok.

Offline jarex

  • Plnoletý
  • ***
  • Příspěvků: 201
  • Karma: 4
Re:Nejde otevřít databaze
« Odpověď #2 kdy: 25-07-2012, 11:36:50 »
tim to nebude, jelikoz ji sctu z Flashdisku
D2007 Professional

Offline Radek Červinka

  • Administrátoři
  • Padawan
  • *****
  • Příspěvků: 1626
  • Karma: 67
    • Verze Delphi: D5,D2007, DXE, DXE2 + 2 poslední (teď XE8 a XE10)
    • O Delphi v češtině
Re:Nejde otevřít databaze
« Odpověď #3 kdy: 25-07-2012, 12:16:51 »
Vzdycky se snazim vyloucit jine problemy jako poskozeny soubor atd. V tomto případě se ptám: a z jiného umístění (tj. C:\xxx) to otevřít jde?
Embarcadero MVP - Czech republic

Offline jarex

  • Plnoletý
  • ***
  • Příspěvků: 201
  • Karma: 4
Re:Nejde otevřít databaze
« Odpověď #4 kdy: 25-07-2012, 12:21:22 »
Z jiného umístění to otevřít též nejde. Soubor poškozený není, jelikož cizí aplikace s tim jede.
D2007 Professional

Offline Stanislav Hruška

  • Padawan
  • ******
  • Příspěvků: 2611
  • Karma: 23
    • Verze Delphi: XE7 professional
Re:Nejde otevřít databaze
« Odpověď #5 kdy: 25-07-2012, 12:25:42 »
To vyzerá na prístupové práva. Pozrel by som sa na vlastnosti súboru - Zabezpečenie.
Delphi XE7, FireBird
Expert na kladenie nejasne formulovaných otázok.

Offline Radek Červinka

  • Administrátoři
  • Padawan
  • *****
  • Příspěvků: 1626
  • Karma: 67
    • Verze Delphi: D5,D2007, DXE, DXE2 + 2 poslední (teď XE8 a XE10)
    • O Delphi v češtině
Re:Nejde otevřít databaze
« Odpověď #6 kdy: 25-07-2012, 12:29:12 »
V MS Access to otevřete?
Embarcadero MVP - Czech republic

Offline jarex

  • Plnoletý
  • ***
  • Příspěvků: 201
  • Karma: 4
Re:Nejde otevřít databaze
« Odpověď #7 kdy: 25-07-2012, 12:37:41 »
Oteviram to programem MDBplus.  Jinou databazi mi otevira v pohode, ale tuto ne.
D2007 Professional

Offline Radek Červinka

  • Administrátoři
  • Padawan
  • *****
  • Příspěvků: 1626
  • Karma: 67
    • Verze Delphi: D5,D2007, DXE, DXE2 + 2 poslední (teď XE8 a XE10)
    • O Delphi v češtině
Re:Nejde otevřít databaze
« Odpověď #8 kdy: 25-07-2012, 12:40:42 »
Tak to třeba ten MDBplus neumí otevřít. Já jsem původně myslel, že to děláte z kódu. Zkuste přímo MS Access nebo z kódu přes ADO a MS Jet
Embarcadero MVP - Czech republic

Offline jarex

  • Plnoletý
  • ***
  • Příspěvků: 201
  • Karma: 4
Re:Nejde otevřít databaze
« Odpověď #9 kdy: 28-07-2012, 13:40:36 »
Tak jsem to ted zkusil otevrit pres adoconnection a pise mi to ze to nelze otevrit, ze je soubor pouzivan.

Pritom nevim co by ho melo pouzivat.
D2007 Professional

Offline Stanislav Hruška

  • Padawan
  • ******
  • Příspěvků: 2611
  • Karma: 23
    • Verze Delphi: XE7 professional
Re:Nejde otevřít databaze
« Odpověď #10 kdy: 28-07-2012, 13:48:26 »
Hm, ja mám bežne súbor naraz otvorený v Access-e aj pomocou adoconnection. Takýto oznam som ešte nemal.
Teraz ma napadlo, či náhodou nechtiac neotváraš dvakrát. Myslím tým v tom adoconnection.
Delphi XE7, FireBird
Expert na kladenie nejasne formulovaných otázok.

Offline jarex

  • Plnoletý
  • ***
  • Příspěvků: 201
  • Karma: 4
Re:Nejde otevřít databaze
« Odpověď #11 kdy: 28-07-2012, 14:08:22 »
2x to urcite neoteviram, jine databaze mdb mi to otevira uplne normalne. Jen u teto mi to pise ze je soubor pouzivan.
D2007 Professional

Offline Stanislav Hruška

  • Padawan
  • ******
  • Příspěvků: 2611
  • Karma: 23
    • Verze Delphi: XE7 professional
Re:Nejde otevřít databaze
« Odpověď #12 kdy: 28-07-2012, 14:50:08 »
Len tak výstrel naslepo, keďže iné aplikácie s ňou nemajú problém. Skús ju dať access-e zhutniť a opraviť.
Delphi XE7, FireBird
Expert na kladenie nejasne formulovaných otázok.

Offline jarex

  • Plnoletý
  • ***
  • Příspěvků: 201
  • Karma: 4
Re:Nejde otevřít databaze
« Odpověď #13 kdy: 28-07-2012, 15:36:08 »
Tak to nevim co tim myslite.
D2007 Professional

Offline Stanislav Hruška

  • Padawan
  • ******
  • Příspěvků: 2611
  • Karma: 23
    • Verze Delphi: XE7 professional
Re:Nejde otevřít databaze
« Odpověď #14 kdy: 28-07-2012, 15:59:18 »
Myslím to čo som napísal  :)

Teraz vážne. Vo v. 2007 Možnosti programu access - Aktuálna databáza - Zhutniť pri zatváraní (tretie zaškrtávcie políčko zhora)

Ale kde je oprava? Predtým to bolo spolu so zhutniť. Teraz to nikde nevidím.
Delphi XE7, FireBird
Expert na kladenie nejasne formulovaných otázok.

Offline jarex

  • Plnoletý
  • ***
  • Příspěvků: 201
  • Karma: 4
Re:Nejde otevřít databaze
« Odpověď #15 kdy: 28-07-2012, 16:21:28 »
Jenze ja tu databazi neotevru ani v ms access ani jinde. Ale cizí aplikace s ni komunikuje. Jako by ta aplikace měla v sobě něco co říká, že se k databázi připojit jen one a nic jiného.
D2007 Professional

Offline Stanislav Hruška

  • Padawan
  • ******
  • Příspěvků: 2611
  • Karma: 23
    • Verze Delphi: XE7 professional
Re:Nejde otevřít databaze
« Odpověď #16 kdy: 28-07-2012, 16:47:47 »
To ju neotvoríš ani na počítači kde tie cudzie aplikácie nie sú? Na to som krátky.
Prístupové práva si kontroloval? Pre každý prípad.
Delphi XE7, FireBird
Expert na kladenie nejasne formulovaných otázok.

Offline jarex

  • Plnoletý
  • ***
  • Příspěvků: 201
  • Karma: 4
Re:Nejde otevřít databaze
« Odpověď #17 kdy: 28-07-2012, 16:55:40 »
Jde o to, že ta databaze se pripoji pouze k te cizi aplikaci, nikde jinde otevrit nejde. Jako by ta aplikace mela neco, co rika, ze ta db se pripoji pouze k ni a k nicemu jinemu.
D2007 Professional

Offline Stanislav Hruška

  • Padawan
  • ******
  • Příspěvků: 2611
  • Karma: 23
    • Verze Delphi: XE7 professional
Re:Nejde otevřít databaze
« Odpověď #18 kdy: 28-07-2012, 17:03:39 »
Jde o to, že ta databaze se pripoji pouze k te cizi aplikaci
Jako by ta aplikace mela neco, co rika, ze ta db se pripoji pouze k ni a k nicemu jinemu.

Nebude to opačne, že db má niečo čo nedovolí aby sa dala otvoriť? Pokiaľ viem, vždy sa aplikácia pripája k db. Nie naopak. Asi to tak aj myslíš. Dnes už končím.
Delphi XE7, FireBird
Expert na kladenie nejasne formulovaných otázok.

Offline jarex

  • Plnoletý
  • ***
  • Příspěvků: 201
  • Karma: 4
Re:Nejde otevřít databaze
« Odpověď #19 kdy: 28-07-2012, 17:18:11 »
Ano, aplikace se pripojuje k db, samozrejme.... spatne podano. No pokud ma ta db neco co nedovoli ji otevrit, tak jsem v.... vite kde :-)
D2007 Professional

Offline Radek Červinka

  • Administrátoři
  • Padawan
  • *****
  • Příspěvků: 1626
  • Karma: 67
    • Verze Delphi: D5,D2007, DXE, DXE2 + 2 poslední (teď XE8 a XE10)
    • O Delphi v češtině
Re:Nejde otevřít databaze
« Odpověď #20 kdy: 29-07-2012, 17:15:03 »
Existují programy, jako např. http://www.softpedia.com/get/System/System-Miscellaneous/Unlocker.shtml Unlocker, které ti řeknou zda ten soubor někdo nedrží ve výlučném módu. A pokud ano, tak ti ho umožní odemknout.
Embarcadero MVP - Czech republic

Offline Stanislav Hruška

  • Padawan
  • ******
  • Příspěvků: 2611
  • Karma: 23
    • Verze Delphi: XE7 professional
Re:Nejde otevřít databaze
« Odpověď #21 kdy: 30-07-2012, 07:19:40 »
Pozrel som sa na možnosti accessu a trocha rozmýšľal a prišiel som k tomu. Veľmi neverím, že to pomôže.

1 Zamedzenie prístupu na úrovni OS - Objavil by sa oznam "Prístup bol zamietnutý"

2 na úrovni db
a) Zamedzenie prístupu - bolo by požadované heslo
b) Obmedzenie práv - podľa užívateľov a skupín. Ani v jednom prípade to neblokuje prístup/otvorenie db
c) Kódovanie - len obsah urobí nečitateľným

3 na úrovni aplikácie
Aplikácia nainštalovala proces, ktorý pri spustení OS kontroluje/blokuje db. Ale na celom disku/diskoch? Tomu neverím. Trvalo by to véééľmi dlho. Preto som písal o skopírovaní "db" na čistý stroj

4 Niečo iné....

Rada od Červinku je zaujímavá.
Delphi XE7, FireBird
Expert na kladenie nejasne formulovaných otázok.

Offline Otakar Milink

  • Příspěvků: 1
  • Karma: 0
Re:Nejde otevřít databaze
« Odpověď #22 kdy: 30-07-2012, 09:25:20 »
Já bych to viděl na zabezpečení pomocí vlastního .mdw souboru.

Více napoví google: https://www.google.cz/search?q=access+mdw

Ota

Offline Stanislav Hruška

  • Padawan
  • ******
  • Příspěvků: 2611
  • Karma: 23
    • Verze Delphi: XE7 professional
Re:Nejde otevřít databaze
« Odpověď #23 kdy: 30-07-2012, 11:07:12 »
Môže to byť. Ináč to je bod 2
Na stránke http://support.microsoft.com/kb/305542 je okrem iného pod "Dôležité"

Ak nové informačného súboru pracovnej skupiny sa nevytvorí presne ako pôvodný súbor, nebude schopný otvoriť databázu s súbore pracovnej skupiny.
Delphi XE7, FireBird
Expert na kladenie nejasne formulovaných otázok.

 

S rychlou odpovědí můžete používat BB kódy a emotikony jako v běžném okně pro odpověď, ale daleko rychleji.

Upozornění: do tohoto tématu bylo naposledy přispěno před 120 dny.
Zvažte prosím založení nového tématu.

Jméno: E-mail:
Ověření:
Kolik je šest plus čtyři (slovem):