Autor Téma: Příklady na MySQL  (Přečteno 1847 krát)

Karras93

  • Host
Příklady na MySQL
« kdy: 06-04-2013, 14:07:09 »
Zdravím,
ve škole jsme dostaly za úkol udělat pár příkladů na MySQL , přiznávám že v tomto jazyce moc zběhlí nejsem. Máme jednu databázi a v ní jsou umístěny 4 tabulky. První tabulka se jmenuje tbl_obuv a má sloupce : Vyrobek, ID_Vyrobce, Cena, Ks, Nakup, ID_sklad. Druha tabulka tbl_vyrobce má : Firma, Město, Telefon, ID_zamestnanci. Třetí tabulka obsahuje: Adresa a ID_zamestnanci a poslední tabulka tbl_zamestnanci má v sobě sloupce Prijmeni, Jmeno, Narozen a Plat.
Moc prosím o pomoc :-) , zde jsou naše příklady :
a)Vypište tabulku s názvem výrobku jeho cenou a počtem kusů.
b)Tuto tabulku seřaďte podle ceny od nejvyšší po nejnižší.
c)Vypočtěte průměrnou cenu výrobku. Nově vzniklý sloupec nazvěte Prumer.
d)Vypočtěte také průměrnou cenu výrobku za výrobce.
e)Vypište všechny údaje o zaměstnancích s platem vyšší než 15 700 Kč.
f)Vypište tabulku tbl_sklad tak, aby místo ID_zamestnanci bylo přímo vypsáno příjmení zaměstnance, který se o daný sklad stará
g)Vypište výrobce z Prahy
h)Vypište jméno výrobku a ID_skladu výrobků koupených 5.12.2011 až 3.4.2012 včetně.
i)Přejmenujte tabulku tbl_sklad na tbl_sklady

Offline Stanislav Hruška

  • Padawan
  • ******
  • Příspěvků: 2651
  • Karma: 25
    • Verze Delphi: XE7 professional
Re:Příklady na MySQL
« Odpověď #1 kdy: 06-04-2013, 15:08:25 »
A čo nevieš? MySQL je databáza. A v databázach sa hrabeme pomocou SQL.
Delphi XE7, FireBird
Expert na kladenie nejasne formulovaných otázok.

Karras93

  • Host
Re:Příklady na MySQL
« Odpověď #2 kdy: 06-04-2013, 15:17:43 »
Nevím jak sestrojit ty příkazy těžší :( Ty lehčí jsem zvládnul a sestrojit tu databázi s naplněnými tabulkami ale na ty příklady d , e , f , h nějak nestačím :(

Offline Stanislav Hruška

  • Padawan
  • ******
  • Příspěvků: 2651
  • Karma: 25
    • Verze Delphi: XE7 professional
Re:Příklady na MySQL
« Odpověď #3 kdy: 06-04-2013, 15:42:31 »
Ale veď d je to isté čo c. To vraj máš.

e) použiješ podmientku WHERE Plat > 15700
f) musíš si prepojiť obe tabuľky pomocou JOIN. Tak budú prístupné údaje z oboch tabuliek.
Delphi XE7, FireBird
Expert na kladenie nejasne formulovaných otázok.

Offline pf1957

  • Padawan
  • ******
  • Příspěvků: 1700
  • Karma: 70
    • Verze Delphi: D2007, XE3, DX10
Re:Příklady na MySQL
« Odpověď #4 kdy: 06-04-2013, 15:56:39 »
ve škole jsme dostaly za úkol udělat pár příkladů na MySQL , přiznávám že v tomto jazyce moc zběhlí nejsem. Máme jednu databázi a v ní jsou umístěny 4 tabulky. První tabulka se jmenuje tbl_obuv a má sloupce : Vyrobek, ID_Vyrobce, Cena, Ks, Nakup, ID_sklad. Druha tabulka tbl_vyrobce má : Firma, Město, Telefon, ID_zamestnanci. Třetí tabulka obsahuje: Adresa a ID_zamestnanci a poslední tabulka tbl_zamestnanci má v sobě sloupce Prijmeni, Jmeno, Narozen a Plat.
Dobrym zvykem byva, ze misto vagniho popisu posles DDL prikazy pro vytvoreni a naplneni testovacimi daty a jak vypada tvuj konkretni dotaz. Pak kazdy, kdo by se chtel zabyvat tvym problemem si muze udelat u sebe stejnou DB se stejnymi daty a ev. ti poradit.

A protoze ne kazdy ma u sebe nainstalovany potrebny server, tak existuje uzitecny web http://sqlfiddle.com, kde to vsechno pripravis a do fora posles link napr. http://sqlfiddle.com/#!2/5cf16/1 a kazdy, kdo si s tim bude chtit hrat muze.

 

S rychlou odpovědí můžete používat BB kódy a emotikony jako v běžném okně pro odpověď, ale daleko rychleji.

Upozornění: do tohoto tématu bylo naposledy přispěno před 120 dny.
Zvažte prosím založení nového tématu.

Jméno: E-mail:
Ověření:
Datový typ v Delphi, který má True a False: