Autor Téma: Delphi 7 a pripojeni na MySQL server  (Přečteno 13973 krát)

Offline Kony

  • Plnoletý
  • ***
  • Příspěvků: 160
  • Karma: 1
    • Verze Delphi: Delphi 7
Delphi 7 a pripojeni na MySQL server
« kdy: 09-04-2013, 07:25:13 »
Ahoj... uz delsi dobu se snazim rozchodit propojeni delphi 7 na MySQL server... Nedari a nedari.. Nasel jsem ze by se dalo pouzit http://zeos.firmos.at/ ale ani za boha se mi nevede to skompilovat pro me delphi.... zkousel jsem to nekolikrat a stejne nic . kdyz jsem je podle postupu na strankach tak mi to koncilo s chybou u Zcore70.bpl ze nelze vytvorit...

Nemel by nekdo nejaky odkaz nejlepe na video s pridanim techto komponent pro Delphi7 ???? Dekuji a s pozdravem

Offline mjseven

  • Mladík
  • **
  • Příspěvků: 64
  • Karma: 5
    • Verze Delphi: D7, D2006, XE2, Lazarus
Re:Delphi 7 a pripojeni na MySQL server
« Odpověď #1 kdy: 09-04-2013, 10:07:43 »
Použít se určitě dá.

Nelze vytvořit... je poměrně široký pojem. Dej sem celý text chyby.


Offline Kony

  • Plnoletý
  • ***
  • Příspěvků: 160
  • Karma: 1
    • Verze Delphi: Delphi 7
Re:Delphi 7 a pripojeni na MySQL server
« Odpověď #2 kdy: 09-04-2013, 17:47:28 »
tak uz jsem pokrocil a tedka pri zmacknuti na compile all tak to vyhodi tohle


Tak uz jsem to asi udelal cely... super.... tak jeste najit nejaky example na nastaveni pripojeni :))
« Poslední změna: 09-04-2013, 17:56:18 od Kony »

Offline mjseven

  • Mladík
  • **
  • Příspěvků: 64
  • Karma: 5
    • Verze Delphi: D7, D2006, XE2, Lazarus
Re:Delphi 7 a pripojeni na MySQL server
« Odpověď #3 kdy: 09-04-2013, 18:02:05 »
Zkus to nainstalovat podle postupu v tomhle vlákně
http://forum.delphi.cz/index.php/topic,5678.0.html


Offline Kony

  • Plnoletý
  • ***
  • Příspěvků: 160
  • Karma: 1
    • Verze Delphi: Delphi 7
Re:Delphi 7 a pripojeni na MySQL server
« Odpověď #4 kdy: 09-04-2013, 19:17:29 »
tak uz jsem postoupil a zacina me to fungoat, ale pokud to vse nastavim do DBGrid tak tam mam misto textu tohle

a u druhyho obrazku mam jak mam udelaou tabulku v MySQL

Nasel jsem ze je to nejaka ochrana Delphi pred velkyma prenosama po siti, aby ten text nebyl moc dlouhej, ale at zkousim ajk zkousim tak se mi to nevede ... nasel jsem ze se ma udelat

procedure TForm1.DBTableDataGetText(
  Sender: TField;
  var Text: String;
  DisplayText: Boolean);
begin
  Text := Copy(DBTableData.AsString, 1, 50);
end;

ale tohle mi nejde... urcite nemuzu mit DBTableData a potom mi to nezna AsString


Tak huraa. vyreseno.... kdyby nahodou nekdo potreboval.....


procedure TForm1.ZTable1loginGetText(Sender: TField; var Text: String;
  DisplayText: Boolean);
begin
Text := Copy(ZTable1login.AsString, 1, 50);
end;


Ale tedka me zase nejde upravovat hodnoty v polich kde je memo .... :((
« Poslední změna: 09-04-2013, 21:05:32 od Kony »

Offline mjseven

  • Mladík
  • **
  • Příspěvků: 64
  • Karma: 5
    • Verze Delphi: D7, D2006, XE2, Lazarus
Re:Delphi 7 a pripojeni na MySQL server
« Odpověď #5 kdy: 10-04-2013, 03:05:19 »
Jo tak to taky jde.
Jen bych změnil
Copy(ZTable1login.AsString, 1, 50) na Copy(Sender.AsString, 1, 50) nebudeš to mít závislé na pojmenování pole a považuji to za čistější přístup

Každopádně to chce upravit tabulku v DB


  • Login a Platba určitě nebudou typicky delší než nějakých 100 znaků, tak je zbytečné používat datový typ TEXT změň to na VARCHAR[100].
    [/size]Pokud se do pole Platba má ukládat číselný údaj o výši platby, tak určitě použij nějaký číselný typ.
  • [/size]Pro uložení Datumu změň datový typ pole Datum na Date, ale možná raději DateTime či TimeStamp. Určitě si datum neukládej jako string.
[/size]Celkem slušný přehled datových typů použitelných v MySQL najdeš na http://programujte.com/clanek/2007052903-prehled-datovych-typu-v-mysql/
Co se týče editace vykašlal bych se na editaci v gridu a vytvořil si druhý form, kde bych si z DB načetl vždy jen ten jeden záznam který chci právě upravovat a použil editační prvky DBEDit, DBMemo,....




Offline Kony

  • Plnoletý
  • ***
  • Příspěvků: 160
  • Karma: 1
    • Verze Delphi: Delphi 7
Re:Delphi 7 a pripojeni na MySQL server
« Odpověď #6 kdy: 10-04-2013, 06:22:08 »
OK OK .. diky moc za vycerpavajici odpovedi... a jeste jedna mala drobnost.. pokud tento program prenesu na dalsi PC kde neni nainstalovany delphi tak to njde spustit a konci to viz priloha... musi se spolcne s programem prenest jeste nejaka knihovna ???

Offline Kony

  • Plnoletý
  • ***
  • Příspěvků: 160
  • Karma: 1
    • Verze Delphi: Delphi 7
Re:Delphi 7 a pripojeni na MySQL server
« Odpověď #7 kdy: 10-04-2013, 06:58:38 »
rekl bych ze mi prave chybi knihovna mysqllib.dll tak to denska vyzkousim....

Ale jeste jedn vec ohedne DBGridu... chtel bych aby pri kliknuti na titulek se sloupec seradil.. tato metoda me nefunguje, proste to vubec nic neudela...

procedure TForm1.DBGrid2TitleClick(Column: TColumn);
{$J+}
 const PreviousColumnIndex : integer = -1;
{$J-}
begin
  if DBGrid2.DataSource.DataSet is TCustomADODataSet then
  with TCustomADODataSet(DBGrid2.DataSource.DataSet) do
  begin
    try
      DBGrid2.Columns[PreviousColumnIndex].title.Font.Style :=
      DBGrid2.Columns[PreviousColumnIndex].title.Font.Style - [fsBold];
    except
    end;

    Column.title.Font.Style :=
    Column.title.Font.Style + [fsBold];
    PreviousColumnIndex := Column.Index;

    if (Pos(Column.Field.FieldName, Sort) = 1)
    and (Pos(' DESC', Sort)= 0) then
      Sort := Column.Field.FieldName + ' DESC'
    else
      Sort := Column.Field.FieldName + ' ASC';
  end;
end;

Online Stanislav Hruška

  • Padawan
  • ******
  • Příspěvků: 2971
  • Karma: 29
    • Verze Delphi: XE7 professional
Re:Delphi 7 a pripojeni na MySQL server
« Odpověď #8 kdy: 10-04-2013, 08:29:42 »
OT
Mňa presvečili používať namiesto DBGrid VirtualTreeView. Neľutujem.
 
Výhody:
- je univerzálny. Použiješ ho ako tabuľku, strom... A nielen pri práci s DB
- máš všetko úplne pod kontrolou (obsah, typ a štýl písma, farby, rámčeky buniek...)
- môžeš tam vložiť všetko možné
- je rýchly a nemá obmedzený počet "záznamov"
 
Nevýhody
- trocha viac sa mu treba venovať
a) má veľa vlastností
b) musíš obslúžiť viac udalostí
Delphi XE7, FireBird
Expert na kladenie nejasne formulovaných otázok.

Offline Kony

  • Plnoletý
  • ***
  • Příspěvků: 160
  • Karma: 1
    • Verze Delphi: Delphi 7
Re:Delphi 7 a pripojeni na MySQL server
« Odpověď #9 kdy: 10-04-2013, 17:45:22 »
muzes me to trosku s tim popsat ???

Online Stanislav Hruška

  • Padawan
  • ******
  • Příspěvků: 2971
  • Karma: 29
    • Verze Delphi: XE7 professional
Delphi XE7, FireBird
Expert na kladenie nejasne formulovaných otázok.

Offline Kony

  • Plnoletý
  • ***
  • Příspěvků: 160
  • Karma: 1
    • Verze Delphi: Delphi 7
Re:Delphi 7 a pripojeni na MySQL server
« Odpověď #11 kdy: 14-04-2013, 09:41:43 »
Dost tedka premyslim o zobrazovacim filtru do DBGrid...

v tabulce mam sloupec "soukrome" a chtel bych dat na button podminku.. pokud je u zaznamu v soukrome jednicka tak tento zaznam zobraz, pokud je tam 0 tak nezobrazuj

Online Stanislav Hruška

  • Padawan
  • ******
  • Příspěvků: 2971
  • Karma: 29
    • Verze Delphi: XE7 professional
Re:Delphi 7 a pripojeni na MySQL server
« Odpověď #12 kdy: 14-04-2013, 11:14:23 »
V čom je problém. Urob presne to čo si napísal.
Delphi XE7, FireBird
Expert na kladenie nejasne formulovaných otázok.

Offline Kony

  • Plnoletý
  • ***
  • Příspěvků: 160
  • Karma: 1
    • Verze Delphi: Delphi 7
Re:Delphi 7 a pripojeni na MySQL server
« Odpověď #13 kdy: 14-04-2013, 11:22:09 »
no nevim presne jak to slozit :))))

takze neco jako

if DBGrid1.Columns[5] := '0' then Records.disable


ale vim ze je to spatne... tak porad premyslim jak na to :)))

Colums 5 ke prave sloupec soukrome

Online Stanislav Hruška

  • Padawan
  • ******
  • Příspěvků: 2971
  • Karma: 29
    • Verze Delphi: XE7 professional
Re:Delphi 7 a pripojeni na MySQL server
« Odpověď #14 kdy: 14-04-2013, 12:20:43 »
Doslovný preklad:
Citace
a chtel bych dat na button podminku
Takže v onButton
Citace
Dost tedka premyslim o zobrazovacim filtru do DBGrid...
DBGrid.Dataset.Filter := ' ';
Citace
v tabulce mam sloupec "soukrome" ..
DBGrid.Dataset.Filter := 'soukrome ';
Citace
pokud je u zaznamu v soukrome jednicka tak tento zaznam zobraz, pokud je tam 0
tak nezobrazuj
DBGrid.Dataset.Filter := 'soukrome  = 1';
Eto vsjo.
 
 
 
Delphi XE7, FireBird
Expert na kladenie nejasne formulovaných otázok.

 

S rychlou odpovědí můžete používat BB kódy a emotikony jako v běžném okně pro odpověď, ale daleko rychleji.

Upozornění: do tohoto tématu bylo naposledy přispěno před 120 dny.
Zvažte prosím založení nového tématu.

Jméno: E-mail:
Ověření:
Křestní jméno zpěváka Gotta: