Autor Téma: XE5 a vyvoj pre android, iOS, Windows?  (Přečteno 3574 krát)

Offline banana1

  • Mladík
  • **
  • Příspěvků: 95
  • Karma: 3
    • Verze Delphi: Delphi XE6
XE5 a vyvoj pre android, iOS, Windows?
« kdy: 27-09-2013, 08:09:15 »
Docital som sa ze v XE5 je mozne:

> Vytvářet aplikace pro systémy Android, iOS, Windows a OS X z jediného zdrojového kódu pomocí jediného vývojového prostředí

Funguje to uz? Mate to niekto nasadene? Jak riesite ine rozmery okien na mobile/tablete a vo windows? Jedna sa mi o databazovu aplikaciu, momentalne mame len Delphi 7 a Delphi XE, oba cez BDE :(

Alebo by som to mal radzej robit pre android v jave v eclipse?

Offline zdenek

  • Plnoletý
  • ***
  • Příspěvků: 120
  • Karma: 8
Re:XE5 a vyvoj pre android, iOS, Windows?
« Odpověď #1 kdy: 27-09-2013, 12:56:21 »
Vzhledem k tomu, že je to novinka tak nasazené ještě ne. Teď testujeme SQLite (a funguje), ale již vyvíjíme.

Pokud mohu svůj názor jelikož v jave v eclipse jsem taky něco dělal, tak XE5 pro android je úplně jiný level směrem k lepšímu. Až se opraví dětské chyby a trochu se to ustálí, bude to paráda.

Offline banana1

  • Mladík
  • **
  • Příspěvků: 95
  • Karma: 3
    • Verze Delphi: Delphi XE6
Re:XE5 a vyvoj pre android, iOS, Windows?
« Odpověď #2 kdy: 27-09-2013, 16:01:18 »
A co velkost aplikacie? Jednoduche okno s 1 buttonom ma 20 MB. Da sa s tym nieco robit?

Offline zdenek

  • Plnoletý
  • ***
  • Příspěvků: 120
  • Karma: 8
Re:XE5 a vyvoj pre android, iOS, Windows?
« Odpověď #3 kdy: 27-09-2013, 16:05:55 »
To máte pravdu, začíná se někde kolem 18 MB. Obávám se, že u Firemonkey to asi menší nebude. Tohle pro nás takový problém není, ale chápu to. Pak už zase ta apliakce tak nenabírá.

Offline < z >

  • Administrátoři
  • Guru
  • *****
  • Příspěvků: 1083
  • Karma: 38
    • Verze Delphi: 7, 2010
Re:XE5 a vyvoj pre android, iOS, Windows?
« Odpověď #4 kdy: 27-09-2013, 16:42:10 »
nahodou prepnuti do "release" modu bez debug informaci to neovlivnuje? :)

Offline zdenek

  • Plnoletý
  • ***
  • Příspěvků: 120
  • Karma: 8
Re:XE5 a vyvoj pre android, iOS, Windows?
« Odpověď #5 kdy: 27-09-2013, 18:08:53 »
Moc ne.

Offline Fala

  • Plnoletý
  • ***
  • Příspěvků: 168
  • Karma: 2
    • Verze Delphi: XE2
    • Software pro poskytování technické podpory
Re:XE5 a vyvoj pre android, iOS, Windows?
« Odpověď #6 kdy: 28-09-2013, 08:39:54 »
jestli jsi spustil některý analytický nástroj jako např AQTime, tak se ti pravděpodobně zapnul přepínač Debug Informations. Ten potom zvětší Exe až 3x. Nedávno se mi to stalo a hodně dlouho jsem nevěděl co s tím. Stačí to vypnout u Release konfigurace.

Offline DJ

  • Příspěvků: 1
  • Karma: 0
    • Verze Delphi: XE5
Re:XE5 a vyvoj pre android, iOS, Windows?
« Odpověď #7 kdy: 12-10-2013, 13:57:52 »
Co jsem zkoušel menší aplikace (3-4 taby, INDY, SqLite) tak výsledný APK měl tak okolo 8-10MB v release. S debug pochopitelně výrazně víc. Při běhu zabírá tak okolo 30-40MB, což je celkem dost, když to člověk srovnává s některými běžnými aplikacemi, ale ty zase mají za sebou běhové prostředí.

Dál jsem to zatím moc nezjišťoval, ale tipoval bych, že se velikost nebude už příliš zvětšovat, protože větší část nezabírá přeložený kód ale RT knihovny.

somsac

  • Host
Re:XE5 a vyvoj pre android, iOS, Windows?
« Odpověď #8 kdy: 05-11-2013, 21:19:10 »
Nainstaloval jsem Delphi XE5 a vytvořil aplikaci pro Android s jedním buttonem. APK soubor  měl velikost 5 MB. Ale co mě nejvíc vadí je, že když se aplikace spustí v telefonu (S4), tak cca 2-3 sekundy je zobrazeno černé nic a pak teprve naběhne button.
To samé jsem vytvořil v Android Studiu. APK soubor měl velikost 600 kB a button naběhne v telefonu okamžitě.

Offline chaloup

  • Mladík
  • **
  • Příspěvků: 85
  • Karma: 9
    • Verze Delphi: Delphi 10.2
Re:XE5 a vyvoj pre android, iOS, Windows?
« Odpověď #9 kdy: 06-11-2013, 11:50:16 »
Pomalý start je pravděpodobně způsobený inicializací FMX knihovny, to stejné platí pro velikost souboru, Delphi program má přibalenou FMX knihovnu.
To je stejné jako by jsi pro vývoj na androidu použil Qt, tam se udává velikost knihoven kolem 9MB... multiplatformní knihovny mají svoje výhody i nevýhody....

Jestliže použiješ nativní Android nástroje, nic se nemusí inicializovat a knihovny jsou součástí systému.
Jestli chceš použít Pascal pro Android vývoj a chceš mít nativní aplikaci, podívej se na http://www.remobjects.com/oxygene/platforms/android.aspx

somsac

  • Host
Re:XE5 a vyvoj pre android, iOS, Windows?
« Odpověď #10 kdy: 07-11-2013, 10:33:58 »
A co si mám tedy představit pod pojmem 'skutečně nativní aplikace' ?
Zde o tom tak píšou: http://www.embt.cz/cs/produkty/237-delphi-xe5-architect.html.
Cituji:
Embarcadero Delphi XE5 je nejsnáze zvládnutelným prostředím pro týmy vyvíjející skutečně nativní aplikace pro více zařízení s Android, iOS, Windows a Mac, které pak mohou rychle nasadit do provozu v podnicích či do obchodů s aplikacemi.

Offline Ondřej Pokorný

  • Guru
  • *****
  • Příspěvků: 704
  • Karma: 41
    • Verze Delphi: Primárně Lazarus, jinak D7 až aktuální
    • Kluug.net
Re:XE5 a vyvoj pre android, iOS, Windows?
« Odpověď #11 kdy: 07-11-2013, 11:07:48 »
Tak to je PR slovíčkaření. Podle mě se velikost aplikace i mírné zpoždění při inicializaci dá přežít. A když chceš používat nativní aplikace, tak sakra můžeš - vezmi Javu a je to, co je za problém?

Horší to je s pochybným supportem/opravováním bugů. Teď jsem ve FireMonkey zase narazil: http://qc.embarcadero.com/wc/qcmain.aspx?d=120259. A vzhledem k tomu, že mi ty chyby pan Tomohiro překlasifikoval na "Severity: Infrequently encountered problem", tak oprava bude asi v nedohlednu...

Např. TForm.Position nefunguje v FMX už od zavedení XE2. Fakt to nechápu. Oni přidají nějakou vlastnost, která nemá žádný efekt. A to už přes 4 (slovy čtyři!!!) verze Delphi a nechtějí s tím nic dělat.

A ještě se jim zdá jako nedůležité, že v XE5 člověk nemůže vytvářet formuláře bez designeru...

Ach jo, nápad je to pěkný, ale IMHO FireMonkey nesplňuje to, co si předsevzalo. Když si koupím nové auto s klimatizací, tak taky chci aby v létě chladila. Když nechladí a dojedu s tím ještě v záruce do servisu a řeknou mi: "máte smůlu, kašlem na to, to je nedůležitý problém, hlavně že nějak jezdí, ne?" tak se asi taky naštvu...
Embarcadero Technology Partner, juj. Člen Lazarus týmu, oj.

somsac

  • Host
Re:XE5 a vyvoj pre android, iOS, Windows?
« Odpověď #12 kdy: 07-11-2013, 12:23:25 »
Ano mohu vzít Javu a asi se do toho i na stará kolena pustím. Neříká se kolik jazyků umíš, tolikrát jsi člověkem ?...nevím ale jestli to platí i o programovacích jazycích :-)
Jen jsem myslel, když už programuji v Delphi přes 10 let, že to bude pro mě snažší opět s Delphi. A když je ta amnestie, že bych upgradnul svoje stařičké Delphi 7. No ještě podumám.

Offline Ondřej Pokorný

  • Guru
  • *****
  • Příspěvků: 704
  • Karma: 41
    • Verze Delphi: Primárně Lazarus, jinak D7 až aktuální
    • Kluug.net
Re:XE5 a vyvoj pre android, iOS, Windows?
« Odpověď #13 kdy: 07-11-2013, 12:47:55 »
Já mám podobný problém. Mobilní vývoj je in a hodně lidí na to slyší. A Delphi chce být multiplatformní, což je plus. Na druhou stranu je zabíjí víceméně nulový support (vlastní zkušenost, možná má někdo nějakou jinou).
Ale ještě po mně nikdo nechce aplikace pro mobily, tak to zatím řešit nemusím a stále doufám, že ty chyby opraví... Ale kdybych se měl rozhodnout dneska, tak Delphi nee.
Embarcadero Technology Partner, juj. Člen Lazarus týmu, oj.

 

S rychlou odpovědí můžete používat BB kódy a emotikony jako v běžném okně pro odpověď, ale daleko rychleji.

Upozornění: do tohoto tématu bylo naposledy přispěno před 120 dny.
Zvažte prosím založení nového tématu.

Jméno: E-mail:
Ověření:
Křestní jméno zpěváka Gotta: