Autor Téma: Licencne podmienky MS SQL Server 2012 Express edition  (Přečteno 8231 krát)

Offline Mi.Chal.

  • Guru
  • *****
  • Příspěvků: 568
  • Karma: 23
Re:Licencne podmienky MS SQL Server 2012 Express edition
« Odpověď #15 kdy: 05-02-2014, 11:11:46 »
2. Sql jazyk u MSSQL IMHO vypada, jako kdyz pejsek s kocickou pekli dort tj., coz temer znemoznuje port na cokoli/ z cehokoli jineho. Takze jak jednou zvolis MSSQL jsi v koncich - vcetne platformy.

To platí obecně, existuje sice standard SQL, ale s tím se nic rozumného dělat nedá a v reálných aplikacích je vždycky potřeba použít věci, které jsou závislé na použité db.

Jinak je to asi jedno: kazdy RDBMS ma svoje specifika, se kterymi je treba se vyporadat a nektera dost cloveka zaskoci, protoze by je nepredpokladal.

Jeden kolega se tu snažil např. rozchodit připojení proti Oraclu. Narazili jsme na řadu takových featur, že se divím, že to vůbec někdo používá :-).

Pokud to charakter aplikace dovoli, drzel bych se nejakeho ORM, ktery sice ma radu omezeni, ale setre mi rozdil mezi ruznymi RDBMS a defacto mi dovoli aplikaci migrovat zmenou konfiguraku, kde se mu predepise jina DB. Dnes uz i pro Delphi existuje tusim Hibernate a komercni Aurelius a mozna jeste neco - nesleduju, protoze jsme si kdysi vyvinuli vlastni. A kdyz ne ORM, tak bych se snazil s tim zachazet tak, aby se dal pouzit i jiny RDBMS nebo aspon aby jeho zmena nebyl neprekonatelny problem.

Je to možnost jak vyřešit nějaké problémy, ale nové to zase přináší. Většinou ty ORM dělají věci, co člověk nepotřebuje, ale neumí věci, které potřebuje :-). Používali jsme nhibernate a jednak s tím byly výkonnostní problémy, druhak konkurenční.

Offline Daniel_Andrascik

  • Hrdina
  • ****
  • Příspěvků: 422
  • Karma: 15
    • Verze Delphi: D2007, XE3
Re:Licencne podmienky MS SQL Server 2012 Express edition
« Odpověď #16 kdy: 05-02-2014, 11:22:44 »
Citace
Nad MySQL jsme udelali taky jednu aplikaci, kdyz to tenkrat licence umoznovala, ale ted uz jsem ji nezminoval, protoze neni Free a pak neni v podstate duvod o ni uvazovat, protoze IMHO jedinou jeji vyhodou je, ze ji znaji PHP strikaci. Jestli existuje nejaka rovnocenna free verze, tak by se asi o ni dalo uvazovat, i kdyz MySQL ve verzi 5.x mela nejake neprekonatelne prekazky v metadatech (zkousel jsem ji zaradit pod jeden evolucni system a tim, ze tam byla referencni integrita dobastlena az dodatecne, tak byl problem dostat se ke jmenum konstraintu nebo ceho a pak neco neslo programove dropnout a tim menit schema - detaily uz si nepamatuju)

no inu MySQL je presne o tom, historicky velmi znama DB, hlavne vdaka webu. Mnohymi zatracovana a mnohymi zboznovana DB. Ale ano, nie je tak celkom free, kolem jej licencie je tiez polemika a malo komu je uplne jasne ako to je. MariaDB je jej alternativa. Je urobena takmer identicky, dokonca ma rovnake nazvy binarnych suborov. Appka ani nevie ze nefunguje na MySQL ale na marii. Skusal som ju len namatkovo a pri danych podmienkach bola o nieco pomalsia ako MySQL. Ale to mozno len preto pretoze som jej vykon nijako neladil. Proste som ju pouzival ako MySQL.

Citace
Ja bych rek, ze M$ ma neco, cemu rika Compact edition a to se mi zda, ze je nejaka ocesana embedded verze bez  triggeru, SP, jen v Unicode

Ten Compact edition u MSSQL existuje. Viem o nom, ale problem je s pristupom k nej. Nepamatam sa uz presne, ale mam pocit ze pristupit k nej z Delphi je problematicke a musi sa to riesit nejako oklukou. Ale embeded verzie DB maju vyznam len vtedy ak su pokial co mozno najidentickejsie so serverovou verziou. Inac potom je to skoro ako studium ineho DB serveru, no naco to je dobre.

Citace
Je to možnost jak vyřešit nějaké problémy, ale nové to zase přináší. Většinou ty ORM dělají věci, co člověk nepotřebuje, ale neumí věci, které potřebuje :-). Používali jsme nhibernate a jednak s tím byly výkonnostní problémy, druhak konkurenční.

Ano. Ja som pouzival zase TMS Aurelius a v niektorych momentoch som s nim dost bojoval. Preto niektore veci holt musim riesit priamo pomimo ORM. Nie je to teda ziadna vyhra, ale na pisanie vlastneho ORM, ktory by presne splnal vsetky moje potreby cas nemam. Vykon je samozrejme nizsi, o tom diskutovat nemusime, ale pre aplikacie ktore vyvyjam je dostacujuci.

Online pf1957

  • Padawan
  • ******
  • Příspěvků: 1894
  • Karma: 96
    • Verze Delphi: D2007, XE3, DX10
Re:Licencne podmienky MS SQL Server 2012 Express edition
« Odpověď #17 kdy: 05-02-2014, 11:36:19 »
To platí obecně, existuje sice standard SQL, ale s tím se nic rozumného dělat nedá a v reálných aplikacích je vždycky potřeba použít věci, které jsou závislé na použité db.
To je pravda, ale u rady systemu se treba signatury SP podobaji, takze staci, kdyz vnitrek prepises treba uzitim kurzoru a zbytek zustane stejny vcetne volani z aplikace,
kdezto M$ pouziva obvyklou syntaxi jen pro funkce, pokud ta SP meni data, ma zcela odlisnou signaturu, kdyz to vraci tabulky, tak zase jinou a uz musis hrabat i do aplikace a nebo delat nejake ustupky (napr. M$ ma jine poradi parametru, takze nemuzes univerzalne predavat pozicne, jen jmenem, ale pro jmena si navic musis sahnout do DB pomoci Prepare) atd. Navic M$ chybi jeden typ triggeru a ty operace se tam delaji jinak atd.

Osobne z DB, do/z kterych jsem migroval, mi prijde  prechod do/z MSSQL zdaleka nejhorsi a nejpracnejsi.

Citace
Jeden kolega se tu snažil např. rozchodit připojení proti Oraclu. Narazili jsme na řadu takových featur, že se divím, že to vůbec někdo používá :-).
No, ja mu rikam pracovne č*rákl ;), ale na druhou stranu jsem ho videl v real time u telekomunistu a klobou dolu.

Citace
Je to možnost jak vyřešit nějaké problémy, ale nové to zase přináší. Většinou ty ORM dělají věci, co člověk nepotřebuje, ale neumí věci, které potřebuje :-).
Používali jsme nhibernate a jednak s tím byly výkonnostní problémy, druhak konkurenční.

O NHibernate jsem slysel, ze je to nepovedeny port, ale nikdy jsem s tim nic nedelal, jen s Hibernate. Ne, ze by me nezaskocila, ale zase ne natolik, abych poctive precetl http://www.manning.com/bauer2/ :-) Ale byl to web s billingem podle vyuzivanych sluzeb.

Online pf1957

  • Padawan
  • ******
  • Příspěvků: 1894
  • Karma: 96
    • Verze Delphi: D2007, XE3, DX10
Re:Licencne podmienky MS SQL Server 2012 Express edition
« Odpověď #18 kdy: 05-02-2014, 11:55:14 »
Ale ano, nie je tak celkom free, kolem jej licencie je tiez polemika a malo komu je uplne jasne ako to je.
AFAIK, tak nejasnosti kolem licence skoncili, kdyz to koupil Oracle (http://www.mysql.com/about/legal/licensing/oem/)

OEMs (Original Equipment Manufacturers), ISVs (Independent Software Vendors), VARs (Value Added Resellers) and other distributors that combine and distribute commercially licensed software with MySQL software and do not wish to distribute the source code for the commercially licensed software under version 2 of the GNU General Public License (the "GPL") must enter into a commercial license agreement with Oracle.

Offline Daniel_Andrascik

  • Hrdina
  • ****
  • Příspěvků: 422
  • Karma: 15
    • Verze Delphi: D2007, XE3
Re:Licencne podmienky MS SQL Server 2012 Express edition
« Odpověď #19 kdy: 05-02-2014, 12:03:09 »
pekne...

Citace
Osobne z DB, do/z kterych jsem migroval, mi prijde  prechod do/z MSSQL zdaleka nejhorsi a nejpracnejsi.

Tomu hovorim uzitocna informacia aj ked je len subjektivna

Offline Radek Červinka

  • Administrátoři
  • Padawan
  • *****
  • Příspěvků: 1795
  • Karma: 72
    • Verze Delphi: D5,D2007, DXE, DXE2 + 2 poslední (Tokyo)
    • O Delphi v češtině
Re:Licencne podmienky MS SQL Server 2012 Express edition
« Odpověď #20 kdy: 05-02-2014, 12:17:40 »
No, ja mu rikam pracovne č*rákl ;), ale na druhou stranu jsem ho videl v real time u telekomunistu a klobou dolu.

Ha, kromě terminus "stříkač kódu" další perla :-)

Ono asi hodne znamená jak se to umí nastavit.
Embarcadero MVP - Czech republic

Offline Mi.Chal.

  • Guru
  • *****
  • Příspěvků: 568
  • Karma: 23
Re:Licencne podmienky MS SQL Server 2012 Express edition
« Odpověď #21 kdy: 05-02-2014, 12:38:52 »
No, ja mu rikam pracovne č*rákl ;), ale na druhou stranu jsem ho videl v real time u telekomunistu a klobou dolu.

Ha, kromě terminus "stříkač kódu" další perla :-)

Ono asi hodne znamená jak se to umí nastavit.

To není jenom o nastavení. Namátkou co si vzpomínám:

* z doslechu - Přičtení jednoho roku k datumu typu 29.2.2004 vygeneruje 29.2.2005, což skončí s chybou, protože to není platný datum
* názvy tabulek a sloupců jsou omezeny asi na 30 znaků. Měli jsme generované tabulky obsahující v názvech guidy, takže se to muselo celý předělat, protože to takový název ani nesežralo :-)
* umělci nerozlišují prázdný string a null. Pokud to chce člověk rozlišovat, tak si tu informaci o nullovosti asi musí nacpat do dalšího sloupce
* pak tam bylo něco z blobama. Jestli jsem to pochopil dobře, tak to nejde načíst najednou, ale jedním requestem se vrátí jenom délka dat v jednotlivých řádcích a pak se to musí číst znovu pro jednotlivé řádky

 

S rychlou odpovědí můžete používat BB kódy a emotikony jako v běžném okně pro odpověď, ale daleko rychleji.

Upozornění: do tohoto tématu bylo naposledy přispěno před 120 dny.
Zvažte prosím založení nového tématu.

Jméno: E-mail:
Ověření:
Křestní jméno zpěváka Gotta: