Autor Téma: C++ Builder XE5 a vzdálená MySQL  (Přečteno 9145 krát)

Offline hlucheucho

  • Plnoletý
  • ***
  • Příspěvků: 196
  • Karma: 2
C++ Builder XE5 a vzdálená MySQL
« kdy: 24-03-2014, 11:24:01 »
Ahoj,

používám C++ Builder XE5 Proffesional ed. který bohužel nemá komponenty pro vzdálené připojení k MySQL. Dokoupit rozšiřující balíček nemohu z finančních důvodů. Dále jsem zkoušel MySQL Connector C++ nainstalovat ze zdrojáku, což se nezdařilo. Při překladu jsem dostal 13 chyb převážně odkazujících do souboru stdlib.h.  Jak tuto situaci řešit?

hu

Offline TLama

  • Guru
  • *****
  • Příspěvků: 597
  • Karma: 30
    • Verze Delphi: 7, 2009, XE3
Re:C++ Builder XE5 a vzdálená MySQL
« Odpověď #1 kdy: 24-03-2014, 11:30:25 »
Ahoj,

používám C++ Builder XE5 Proffesional ed. který bohužel nemá komponenty pro vzdálené připojení k MySQL. Dokoupit rozšiřující balíček nemohu z finančních důvodů. Dále jsem zkoušel MySQL Connector C++ nainstalovat ze zdrojáku, což se nezdařilo. Při překladu jsem dostal 13 chyb převážně odkazujících do souboru stdlib.h.  Jak tuto situaci řešit?

hu

Asi nejudržovanějším open source balíkem pro práci s několika DB podporujícím i C++ Builder je ZeosLib. Nemyslím si ale, že by začali vykřikovat do světa podporu XE5,
už kvůli té zbastlené mobilní s***ce (i když kdoví, možná se pletu).

Offline hlucheucho

  • Plnoletý
  • ***
  • Příspěvků: 196
  • Karma: 2
Re:C++ Builder XE5 a vzdálená MySQL
« Odpověď #2 kdy: 24-03-2014, 12:26:50 »
Možná jsem trochu natvrdlej. Co je myšleno mobilní .... ?

hu

Offline TLama

  • Guru
  • *****
  • Příspěvků: 597
  • Karma: 30
    • Verze Delphi: 7, 2009, XE3
Re:C++ Builder XE5 a vzdálená MySQL
« Odpověď #3 kdy: 24-03-2014, 12:36:36 »
Co je myšleno mobilní .... ?

Tím jsem myslel, že nevím, zda autoři ZeosLib budou tvrdit, že je jejich balík kompatibilní s Delphi / C++ Builder XE5, byť by pro Windows desktop být mohl. Jestli se chystají ten balík
upravit i pro mobilní část Delphi nebo C++ Builderu nevím a tudíž u nich nemusí být vidět hláška typu "Delphi / C++ Builder XE5 ready".
« Poslední změna: 24-03-2014, 12:46:18 od TLama »

Offline hlucheucho

  • Plnoletý
  • ***
  • Příspěvků: 196
  • Karma: 2
Re:C++ Builder XE5 a vzdálená MySQL
« Odpověď #4 kdy: 24-03-2014, 13:49:25 »
Z "multiplatformity" od Embarcadera moc nadšený nejsem. Si často říkám, jestli jsem neměl přejít na MS VS. Tyhle problémy s připojením k DB by mne zcela minuly. :( Pozdě bycha honit

hu

Offline hlucheucho

  • Plnoletý
  • ***
  • Příspěvků: 196
  • Karma: 2
Re:C++ Builder XE5 a vzdálená MySQL
« Odpověď #5 kdy: 24-03-2014, 16:06:24 »
Už několikátá chyba :(  Teď nenašel ZPlainMySqlConstants.dcu.  Taky jsem ho nenašel, v celém počítači. Království za něco fukčního.

hu

Offline Radek Červinka

  • Administrátoři
  • Padawan
  • *****
  • Příspěvků: 1692
  • Karma: 69
    • Verze Delphi: D5,D2007, DXE, DXE2 + 2 poslední (Tokyo)
    • O Delphi v češtině
Re:C++ Builder XE5 a vzdálená MySQL
« Odpověď #6 kdy: 24-03-2014, 16:10:13 »
Z "multiplatformity" od Embarcadera moc nadšený nejsem. Si často říkám, jestli jsem neměl přejít na MS VS. Tyhle problémy s připojením k DB by mne zcela minuly. :( Pozdě bycha honit
hu

Nevím na co TLama zase narazi (jelikoz mas Prof verzi a nijak to s tim nesouvisi a stejně nechápu co se mu nelíbí), ale pokud pouzijes ADO, tak mas skoro stejnou konektivitu co pouziva MS. Nebo můžeš použít třeba http://www.audio-data.de/delphi/mysql/mysql.zip MySQL wrapper.
Embarcadero MVP - Czech republic

Offline hlucheucho

  • Plnoletý
  • ***
  • Příspěvků: 196
  • Karma: 2
Re:C++ Builder XE5 a vzdálená MySQL
« Odpověď #7 kdy: 24-03-2014, 16:28:47 »
Funkce z MySQL.dll, které představují C API, mohu volat přímo. Akorát to znamená vybudovat si svůj C++ Connector z API funkcí. Je to jako dělat komunikaci přes COM s WinAPI - hromada práce, kterou už někdo udělal.

hu

Offline TLama

  • Guru
  • *****
  • Příspěvků: 597
  • Karma: 30
    • Verze Delphi: 7, 2009, XE3
Re:C++ Builder XE5 a vzdálená MySQL
« Odpověď #8 kdy: 24-03-2014, 16:34:57 »
Si často říkám, jestli jsem neměl přejít na MS VS.

To si říkám dlouho a už se na to připravuju :)

Nevím na co TLama zase narazi (jelikoz mas Prof verzi a nijak to s tim nesouvisi a stejně nechápu co se mu nelíbí)

Jak zase ? Je vidět, že ty jsi zkrátka člověk do nepohody ;D

Tentokrát jsem na něj narazil jen kvůli tomu, že by autoři ZeosLibu nemuseli mít hotovou verzi knihovny, která by jej podporovala a tudíž by možná nemuseli mít
oficiálně uvedenou podporu pro Delphi XE5 - a to proč ? Kvůli báječnému a všemi chválenému mobilnímu balíku.

http://forum.delphi.cz/index.php/topic,14276.msg85328.html#msg85328

Hlavně už to prosím nerozváděj. Nemám potřebu tady trávit čas nad nějakým pošťuchováním.
« Poslední změna: 24-03-2014, 16:39:28 od TLama »

Offline pf1957

  • Padawan
  • ******
  • Příspěvků: 1759
  • Karma: 77
    • Verze Delphi: D2007, XE3, DX10
Re:C++ Builder XE5 a vzdálená MySQL
« Odpověď #9 kdy: 24-03-2014, 16:43:28 »
Už několikátá chyba :(  Teď nenašel ZPlainMySqlConstants.dcu.  Taky jsem ho nenašel, v celém počítači. Království za něco fukčního.
Schvalne jsem si stahnul zip z URL, ktere do tohoto threadu daval TLama, rozbalil ho a samozrejme, ze ten soubor tam je ve folderu src\plain\ tak to nevim, kam se koukas...

Offline hlucheucho

  • Plnoletý
  • ***
  • Příspěvků: 196
  • Karma: 2
Re:C++ Builder XE5 a vzdálená MySQL
« Odpověď #10 kdy: 24-03-2014, 16:48:47 »
ZPlainMySqlConstants.pas jsem našel v adresáři, který píšeš, ale s příponou dcu jsem nenašel ani volbou "hledat" z nab. Start Windows

hu

Offline pf1957

  • Padawan
  • ******
  • Příspěvků: 1759
  • Karma: 77
    • Verze Delphi: D2007, XE3, DX10
Re:C++ Builder XE5 a vzdálená MySQL
« Odpověď #11 kdy: 24-03-2014, 16:57:28 »
ZPlainMySqlConstants.pas jsem našel v adresáři, který píšeš, ale s příponou dcu jsem nenašel ani volbou "hledat" z nab. Start Windows
Aha, no to bych ani u zdrojovek od knihovny nikdy nehledal - od toho mam zdrojovky, abych si je prelozil. Ale na to potrebujes Delphi nebo nekoho, kdo ti to ve vhodne verzi prelozi...

Online oxo

  • Guru
  • *****
  • Příspěvků: 690
  • Karma: 39
    • Verze Delphi: Primárně Lazarus, jinak D7 až aktuální
    • Kluug.net
Re:C++ Builder XE5 a vzdálená MySQL
« Odpověď #12 kdy: 24-03-2014, 17:06:04 »
ZPlainMySqlConstants.pas jsem našel v adresáři, který píšeš, ale s příponou dcu jsem nenašel ani volbou "hledat" z nab. Start Windows
Aha, no to bych ani u zdrojovek od knihovny nikdy nehledal - od toho mam zdrojovky, abych si je prelozil. Ale na to potrebujes Delphi nebo nekoho, kdo ti to ve vhodne verzi prelozi...

Já mám za to, že C++ Builder přeloží normálně .pas soubory. Nebo se pletu?
Embarcadero Technology Partner, juj. Člen Lazarus týmu, oj.

Offline hlucheucho

  • Plnoletý
  • ***
  • Příspěvků: 196
  • Karma: 2
Re:C++ Builder XE5 a vzdálená MySQL
« Odpověď #13 kdy: 24-03-2014, 17:09:25 »
myslím, že dcu v Delphi je něco jako h v C++. Když některý z těchto souborů chybí, pak překlad končí chybou.

hu

Offline TLama

  • Guru
  • *****
  • Příspěvků: 597
  • Karma: 30
    • Verze Delphi: 7, 2009, XE3
Re:C++ Builder XE5 a vzdálená MySQL
« Odpověď #14 kdy: 24-03-2014, 17:11:07 »
myslím, že dcu v Delphi je něco jako h v C++. Když některý z těchto souborů chybí, pak překlad končí chybou.

hu

Neé. DCU je doslova Delphi Compiled Unit, což je de-facto přeložený Delphi unita. Delphi nic jako header soubory nemají. Pokud umí C++ Builder překládat Delphi zdrojáky,
pak bys měl mít vše součástí (pár dní naz5 jsem Zeos instaloval do Delphi a jsem si jistý, že mi nic nechybělo).
« Poslední změna: 24-03-2014, 17:17:43 od TLama »

 

S rychlou odpovědí můžete používat BB kódy a emotikony jako v běžném okně pro odpověď, ale daleko rychleji.

Upozornění: do tohoto tématu bylo naposledy přispěno před 120 dny.
Zvažte prosím založení nového tématu.

Jméno: E-mail:
Ověření:
Křestní jméno zpěváka Gotta: