Autor Téma: C++ Builder XE5 a vzdálená MySQL  (Přečteno 8161 krát)

Offline Radek Červinka

  • Administrátoři
  • Padawan
  • *****
  • Příspěvků: 1650
  • Karma: 68
    • Verze Delphi: D5,D2007, DXE, DXE2 + 2 poslední (teď XE8 a XE10)
    • O Delphi v češtině
Re:C++ Builder XE5 a vzdálená MySQL
« Odpověď #30 kdy: 26-03-2014, 10:55:10 »
Se to po pauze povedlo nainstalovat. Jen nechápu, jak se to používá
Zkoušel jsem ADO. User Friendly to není  :(

hu

Já nevím, ale svihnout na formular TAdoConnection a TAdoDataset, propojit  a v nem nastavit SQL, fakt neni user Friendly?

Embarcadero MVP - Czech republic

Offline hlucheucho

  • Plnoletý
  • ***
  • Příspěvků: 196
  • Karma: 2
Re:C++ Builder XE5 a vzdálená MySQL
« Odpověď #31 kdy: 26-03-2014, 13:43:02 »
Samotné použití ADO problém není. Jde o kroky "vně" aplikace, které musí uživatel udělat. Postupoval jsem podle http://forum.delphi.cz/index.php?topic=9573.0;wap2.  Jen si neumím představit, že tohle budu někomu popisovat po telefonu a on to udělá bezchybně aby to fungovalo.  Bohužel tu mám i uživatele kteří mají problém i se dvěma jednoduchými kroky: zkopíruj  exe z "flešky" a vytvoř zástupce na ploše.

hu

Offline pf1957

  • Padawan
  • ******
  • Příspěvků: 1700
  • Karma: 70
    • Verze Delphi: D2007, XE3, DX10
Re:C++ Builder XE5 a vzdálená MySQL
« Odpověď #32 kdy: 26-03-2014, 14:41:41 »
Samotné použití ADO problém není. Jde o kroky "vně" aplikace, které musí uživatel udělat. Postupoval jsem podle http://forum.delphi.cz/index.php?topic=9573.0;wap2.  Jen si neumím představit, že tohle budu někomu popisovat po telefonu a on to udělá bezchybně aby to fungovalo.  Bohužel tu mám i uživatele kteří mají problém i se dvěma jednoduchými kroky: zkopíruj  exe z "flešky" a vytvoř zástupce na ploše.
Ja teda vubec nerozumim, co to delas za soft a kdo jsou tvoji uzivatele....

Kdyz byla pred lety jeste MySQL zadarmo, tak jsme se k ni pripojovali, pres jednu DLL s klientem, ktera byla soucasti distribuce MySQL Serveru a pomoci ZEOS komponent, konkretne  TZConnection, par typu TZQuery.

A od uzivatele jsme chteli akorat Host, Port, Database, UserName a Password a to si ten BFA bude muset nastavit bud jak bud bez ohledu na databazi.

Nicim dalsim jsme BFA nezatezovali, nerkuli BFU  :o

Offline hlucheucho

  • Plnoletý
  • ***
  • Příspěvků: 196
  • Karma: 2
Re:C++ Builder XE5 a vzdálená MySQL
« Odpověď #33 kdy: 26-03-2014, 19:31:37 »
Po zkušenosti s instalací nechci o ZEOS komponentách ani slyšet.
Výčet možností se zúžil:
1. zkusit C API. Dll je zkompilovaná pro MS VS, takže potenciální problém.
2. ADO funguje, byť s výhradou složitější instalace (instalace ovladače, nastavení).

Delphi se učit nehodlám - nevidím v tom přínos pro mou práci. Zajímavější je pro mne přeučení se na MS VS. Omezí se tím problémy s přenositelností C/C++ kódu - Návodů, postupů a hotových řešení je pro MS VS na internetu hromada, pro C++ Builder poskrovnu.

S těmi uživateli to byla trochu nadsázka.

hu

Offline Daniel_Andrascik

  • Hrdina
  • ****
  • Příspěvků: 397
  • Karma: 15
    • Verze Delphi: D2007, XE3
Re:C++ Builder XE5 a vzdálená MySQL
« Odpověď #34 kdy: 27-03-2014, 08:47:12 »
hmm, zeos sa da puzivat i bez instalacie. Pozivam uz roky. Stiahnem najaktualnejsiu verziu pripadne lubovolnu pozadovanu, hodim ju do podadresara a nastavim v projekte vyhladavacie cesty do vsetkych podadresarov zeos kniznice (su tusim 4 alebo tak nejako). A ked sa vobec nechcem srat z komponentami, co ja osobne skoro nikdy, tak pouzijem ZDBC vrstvu vid. http://archive.is/KOWz5 Je to sice v delphi, ale tych par riadkov musi pochopit akykolvek ceckar 

Offline hlucheucho

  • Plnoletý
  • ***
  • Příspěvků: 196
  • Karma: 2
Re:C++ Builder XE5 a vzdálená MySQL
« Odpověď #35 kdy: 27-03-2014, 11:05:14 »
ADO přineslo i výhodu: snadné zobrazení dat - v tabulce nebo grafu. Nastavené během chvilky.

hu

Offline hlucheucho

  • Plnoletý
  • ***
  • Příspěvků: 196
  • Karma: 2
Re:C++ Builder XE5 a vzdálená MySQL
« Odpověď #36 kdy: 16-07-2014, 14:06:44 »
Po problémech popsaných v http://forum.delphi.cz/index.php/topic,14406.15.html jsem od použití komponent vč. ADO upustil a použil jsem C API podle http://programujte.com/clanek/2009052300-zakladni-implementace-mysql-v-c-c/.  Jsou potřeba 3 kroky:
1. libmysql zkopírovat do adresáře kam C++ Builder vytvoří exe aplikace
2. použít    implib libmysql.lib libmysql.dll  , získanou libmysql.lib přidat do projektu
3. nastavit "include path" do adresáře kam MySQL instaloval hlavičkové soubory ( C:\Program Files\MySQL\MySQL Server 5.6\include )

Sice se to nedá "rychle naklikat", ale chodí to bez bádání. Instalace pro uživatele bude jednodušší - nemusí tvořit zdroj dat ODBC.

hu
« Poslední změna: 16-07-2014, 14:12:15 od hlucheucho »

Offline Daniel_Andrascik

  • Hrdina
  • ****
  • Příspěvků: 397
  • Karma: 15
    • Verze Delphi: D2007, XE3
Re:C++ Builder XE5 a vzdálená MySQL
« Odpověď #37 kdy: 20-07-2014, 09:15:27 »
Tak si na to nakoniec dosiel sam ;) Vyhybam sa vsetkym klikackam ako sa len da. ADO by som pouzil snad jedine k Accessu a ten sa urcite vyuzivat nechystam. V druhom rade drvivu vacsinu nevizualnych komponent aj tak tvorim rucne v kode az za behu aplikacie. Niet nad to ked si to clovek paru riadkami v kode sam zostavi, ma to plne pod kontrolou, vie kedy sa mu to vytvori, ako sa mu to vytvori, da sa to aj brejknut a odkorokovat atd... Ano, tabulka a graf sa ti sice sam nezobrazi, ale opat si to radsej napisem v kode, ten jeden cyklus for este zvladnem. A uz sme tu niekde riesili ako taketo zobrazenie priohnut pre nejaku speci poziadavku a moc to neslo a tolko zbytocneho trapenia. V tretom rade vacsina mojich aplikacii je robena ako tzv. portable. Este nikdy som nerobil k nim instalatory. Vzdy je to len zipko, ktore sa rozbali a maximalne sa apka pri prvom spusteni nieco opyta a potom to uz ide. Vytvorenie ODBC zdroja sice nie je zrovna najslozitejsie, ale kazdy uzivatel ma iny windows a stale nove windowsi pribudaju. Dnes uz mam problem pomoct zakaznikovy cez telefon nastavit IP-ecku alebo setric obrazovky, pretoze kazdy zasrany windows to ma niekde inde... Takze drzim palce a nerob si nikdy starosti s tym ze sa to neda rychlo naklikat ;)

 

S rychlou odpovědí můžete používat BB kódy a emotikony jako v běžném okně pro odpověď, ale daleko rychleji.

Upozornění: do tohoto tématu bylo naposledy přispěno před 120 dny.
Zvažte prosím založení nového tématu.

Jméno: E-mail:
Ověření:
Kolik je šest plus čtyři (slovem):