Autor Téma: Náhrada za Paradox databáze pro Delphi XE2+  (Přečteno 4872 krát)

Offline age.new

  • Plnoletý
  • ***
  • Příspěvků: 103
  • Karma: 0
Náhrada za Paradox databáze pro Delphi XE2+
« kdy: 21-09-2015, 13:23:13 »
Dobrý den,

poradil by mi někdo, podle svých zkušeností, jakým typem databáze nahradit starý Paradox? Novější MS Access již nepodporují export do Paradox databáze, nabízejí se však i jiné výstupy (ODBC, dBASE ...). Pár požadavků na funkčnost:

- jednoduché vytvoření DB souboru z Excelu (pro Paradox to šlo exportem z MS Access)
- rychlost (počítám s DB o velikosti 1000 řádků X 30 sloupců se změnou maximálně 5x za sekundu (každá změna zakončená požadavkem pro zápis do DB souboru aka "FlushBuffers"))
- stabilita (v případě Paradoxu občas došlo k havárii a byla nutná oprava)
- podpora SQL příkazů (aka "Query")
- pro Delphi XE2+ (nejlépe ze základních komponent jako je Data Controls / InterBase)
 
Děkuji za rady.
Age

Offline mjseven

  • Mladík
  • **
  • Příspěvků: 64
  • Karma: 5
    • Verze Delphi: D7, D2006, XE2, Lazarus
Re:Náhrada za Paradox databáze pro Delphi XE2+
« Odpověď #1 kdy: 21-09-2015, 13:37:35 »
Osobně bych použil FireBird. Připojit by se mělo jít s komponentami co jsou v Delphi. Případně bych použil open source komponenty Zeos http://sourceforge.net/projects/zeoslib/.
Případně SQLite, pokud by se mělo pracovat jen na lokálním PC. Pro připojení k SQLite bych použil buď Zeos komponenty nebo nějaký wrapper. Třeba tenhle http://www.ararat.cz/doku.php/en:sqlitewrap
Vytvoření z Excelu ale bude zřejmě nutné napsat. V tuto chvíli mě nenapadá nástroj který by to spolehlivě uměl. Možná si v Accesu vygenrovat script a ten upravit.




Online Stanislav Hruška

  • Padawan
  • ******
  • Příspěvků: 2999
  • Karma: 29
    • Verze Delphi: XE7 professional
Re:Náhrada za Paradox databáze pro Delphi XE2+
« Odpověď #2 kdy: 21-09-2015, 13:46:50 »
Ja by som išiel cestou csv súboru. Excel ho vie a predhodiť to DB nemôže byť nejako zložité.
Delphi XE7, FireBird
Expert na kladenie nejasne formulovaných otázok.

Offline age.new

  • Plnoletý
  • ***
  • Příspěvků: 103
  • Karma: 0
Re:Náhrada za Paradox databáze pro Delphi XE2+
« Odpověď #3 kdy: 21-09-2015, 13:52:44 »
Děkuji za odpověď.

FireBird jsem nikdy nepoužíval, ale vše vypadá stejně jako v případě použití Paradox databáze (od komponent až po funkce a příkazy). Ten Excel export je ale poměrně kritický a jeho napsání s sebou přináší další problémy - například lišící se verze MS Excelu. Paradox šel i poměrně snadno otevírat (jednoduchým malým prográmkem). To si asi taky budu muset naprogramovat.
 

Offline age.new

  • Plnoletý
  • ***
  • Příspěvků: 103
  • Karma: 0
Re:Náhrada za Paradox databáze pro Delphi XE2+
« Odpověď #4 kdy: 21-09-2015, 13:56:28 »
Ja by som išiel cestou csv súboru. Excel ho vie a predhodiť to DB nemôže byť nejako zložité.

Způsob, respektive formát, v jakém budou data uložená mi nevadí. To "přehození" do DB je ale problém. Pokud by se o to starala přímo aplikace, myslím, že by pak došlo k výraznému zpomalení co se týče ukládání do souboru na disku. 
« Poslední změna: 21-09-2015, 13:58:06 od age.new »

Offline martinnr

  • Plnoletý
  • ***
  • Příspěvků: 137
  • Karma: 2
    • Verze Delphi: 7,2009,XE7
Re:Náhrada za Paradox databáze pro Delphi XE2+
« Odpověď #5 kdy: 21-09-2015, 14:07:16 »
pre SQL databazu mas samozrejme toho na vyber viac. vratane spominaneho Firebirdu. Momentalne v tom tiez robime jeden projekt a ako aj pri inych databazach, aj tu sme narazili na nejake limity a nevyhody. Ovsem na pouzitie, ktore popisujes, aj Firebird bude stacit.
Na spravovanie databazy mas samozrejme k dispozicii nastroje, tak ako boli na paradox.
Ten export do excelu sa da vyriesit aj relativne jednoducho. Existuju komponenty na export do excelu. A to bud exportujes data, ako natiahnes do gridu, alebo export dat z datasetu. Ak tam bude len ta dvojrozmerna tabulka, ako pises, tak by to malo stacit.
Ovsem ak potrebujes tu tabulku excelovsku ukladat uz naformatovanu (napr. oramovanie, farbenie a pod), tak asi to cez komponenty hotove nepojde. Aspon nie cez tie, co su zadarmo.
Ale z excelom sa da robit aj cez OLE a nie je to nijak zlozite. Myslim, ze ak sa pouziju len zakladnejsie funkcie, tak ani problem s roznymi verziami by nemal mat vyznam.
A este poznamka - neviem, ci to bude mat pre teba vyznam, ale my sme Firebird vybrali aj kvoli tzv. embeded rezimu - co znamena, ze ak ma aplikacia bezat na jednom pocitaci lokalne, tak netreba instalovat aplikaciu sql servera, ale stacia prihodit nejake subory k exacu samotnej aplikacie a otvoris si databazu a pracujes s nou - teda mozes si urobit portable aplikaciu bez nutnosti instalacie. Ale to je pre specificke pripady, a nie vzdy je to dolezite.

Online Stanislav Hruška

  • Padawan
  • ******
  • Příspěvků: 2999
  • Karma: 29
    • Verze Delphi: XE7 professional
Re:Náhrada za Paradox databáze pro Delphi XE2+
« Odpověď #6 kdy: 21-09-2015, 14:11:03 »
Citace
Ten export do excelu
On to potrebuje opačne. Z excel-u do DB! :)
Delphi XE7, FireBird
Expert na kladenie nejasne formulovaných otázok.

Offline pf1957

  • Padawan
  • ******
  • Příspěvků: 1868
  • Karma: 92
    • Verze Delphi: D2007, XE3, DX10
Re:Náhrada za Paradox databáze pro Delphi XE2+
« Odpověď #7 kdy: 21-09-2015, 14:16:39 »
A este poznamka - neviem, ci to bude mat pre teba vyznam, ale my sme Firebird vybrali aj kvoli tzv. embeded rezimu
BTW jsem si vzpomel, ze jeden cas se hodne mluvilo o BlackFish (https://www.embarcadero.com/products/blackfish-sql) - me dokonce na pocitaci s XE3 buhvi proc bezi jako sluzba, aniz bych si to nejak explicitne pral a netusim proc...

EMB se zda to stale mezi produkty ma... Pouzil to nekdo na neco?

Offline age.new

  • Plnoletý
  • ***
  • Příspěvků: 103
  • Karma: 0
Re:Náhrada za Paradox databáze pro Delphi XE2+
« Odpověď #8 kdy: 21-09-2015, 14:19:43 »
martinnr: Excel zde slouží jen pro počáteční vytvoření tabulky, ta se pak převede do DB souboru. Dál už se s Excelem nijak nepracuje. Ale VELMI mě zajímá FireBird v Embedded režimu. Pro použití Paradox databáze se samozřejmě musela instalovat jakási podpora BDE databází. Kdyby Embedded režim tento krok nepotřeboval, bylo by to malé plus. Export z Excelu do FireBirdu si nějak zprogramuji sám.

Díky!

Offline zdenek

  • Plnoletý
  • ***
  • Příspěvků: 121
  • Karma: 8
Re:Náhrada za Paradox databáze pro Delphi XE2+
« Odpověď #9 kdy: 21-09-2015, 14:32:02 »
Napadá mne:

1. DBISAM nebo ElevateDB jako náhrada 1:1 za paradox. Případně umí i Client-Server pro minimalizací pádů. konkurenční přístup možný.
2. Firebird případně v embeded režimu. Trochu je potřeba si dát pozor na transakce. případně jejich řízení.
3. MySQL jako s kanónem na vrabce, ale pozor embedded je za peníze.

Offline age.new

  • Plnoletý
  • ***
  • Příspěvků: 103
  • Karma: 0
Re:Náhrada za Paradox databáze pro Delphi XE2+
« Odpověď #10 kdy: 21-09-2015, 15:06:45 »
Tak bohužel se mi FireBird nedaří rozchodit. Ani podle ofic. návodu staženého spolu s DLL ze SourceForge mi umístění komponenty TIBDatabase hlásí chybu, že nemůže nalézt soubor gds32.dll. Umístění do Systémových adresářů nepomohlo, ani přímo k exe souboru. Asi zůstanu u Paradox databáze :) ... Díky za rady.

Offline JaroB

  • Guru
  • *****
  • Příspěvků: 820
  • Karma: 20
    • Verze Delphi: D2007, XE2, XE6
Re:Náhrada za Paradox databáze pro Delphi XE2+
« Odpověď #11 kdy: 21-09-2015, 16:12:12 »
Pro náhradu za BDE lze použít Accuracer nebo Absoluter DB, obě jsou dost podobné, řekl bych, že mají společné jádro, a co si vzpomínám, měly i funkce pro přímé překlopení souborů z BDE. Obě mají embeded režim, ale jak je to s kompatibilitou s XE8 a vyšší nevím. Taky je možnost se SynSQLITE3, to má taky embeded režim.

Offline Petr P.

  • Nováček
  • *
  • Příspěvků: 22
  • Karma: 1
    • Verze Delphi: Turbo Delphi 2006
Re:Náhrada za Paradox databáze pro Delphi XE2+
« Odpověď #12 kdy: 21-09-2015, 16:26:28 »
Nebo Absolute Database
http://www.componentace.com/bde_replacement_database_delphi_absolute_database.htm

Offline age.new

  • Plnoletý
  • ***
  • Příspěvků: 103
  • Karma: 0
Re:Náhrada za Paradox databáze pro Delphi XE2+
« Odpověď #13 kdy: 22-09-2015, 08:58:13 »
Díky za připomínky. Musím ale najít "free" řešení a pokud nezůstanu u Paradoxe, tak možná SQLite.

Offline mjseven

  • Mladík
  • **
  • Příspěvků: 64
  • Karma: 5
    • Verze Delphi: D7, D2006, XE2, Lazarus
Re:Náhrada za Paradox databáze pro Delphi XE2+
« Odpověď #14 kdy: 22-09-2015, 09:29:22 »
Firebird jsi zkoušel v Embedded režimu nebo s instalovaným serverem?
Na jaké verzi Delphi?

Offline JaroB

  • Guru
  • *****
  • Příspěvků: 820
  • Karma: 20
    • Verze Delphi: D2007, XE2, XE6
Re:Náhrada za Paradox databáze pro Delphi XE2+
« Odpověď #15 kdy: 22-09-2015, 10:38:55 »
SynSQLITE3 může být dobrá volba ;)

Offline age.new

  • Plnoletý
  • ***
  • Příspěvků: 103
  • Karma: 0
Re:Náhrada za Paradox databáze pro Delphi XE2+
« Odpověď #16 kdy: 22-09-2015, 11:22:09 »
FireBird jsem si stáhl ze SourceForge (64bit verze), a podle přiloženého návodu zkopíroval a přejmenoval nějaké DLL soubory. Zkoušeno v Delphi XE2.

Offline martinnr

  • Plnoletý
  • ***
  • Příspěvků: 137
  • Karma: 2
    • Verze Delphi: 7,2009,XE7
Re:Náhrada za Paradox databáze pro Delphi XE2+
« Odpověď #17 kdy: 22-09-2015, 11:58:12 »
niekoľko poznámok:
- gds32.dll je knižnica interbase-u, nie firebirdu a nie som si istý, že interbase má embeded režim - doplnené - má taký režim, ale neskúšal som
- a tiež neviem, či tie komponenty, čo spomínaš, teda TIBxxx vedia pracovať v embeded režime
- skúsil by som použiť FireDAC komponenty, ale neviem či bolil už v XE2, ak nie tak použiť alternatívne komponenty 3.strán - my používame ZeosDBO - je to open source projekt, vyvýja sa, podporuje viac platforiem, aj embeded režim Firebird-u
- okrem súborov pre pripojenie k DB vyžaduje interbase/firebird aj nejaké podadresáre s ďalšími súbormi - [intl] a [udf] (už sa to objavil prípad, keď chbalo práve toto)
- ten prevod z/do excelu - som si celkom hneď nebol istý ktorým smerom - inak, ak sú dáta v xlsx formáte, tak sa dajú "čisté" dáta dosť ľahko vytiahnuť - xlsx je vlastne archív (zip), v ktorom je viac xml súborov a jeden z nich obsahuje čísté dáta z hárkov a teda z toho načítať hodnoty je dosť jednoduché
« Poslední změna: 22-09-2015, 12:02:11 od martinnr »

Offline Daniel_Andrascik

  • Hrdina
  • ****
  • Příspěvků: 420
  • Karma: 15
    • Verze Delphi: D2007, XE3
Re:Náhrada za Paradox databáze pro Delphi XE2+
« Odpověď #18 kdy: 22-09-2015, 21:32:17 »
Pokial naozaj potrebujes len to co uvadzas tak SQLite je naozaj lite. Porste jedna dll a hotovo, ma jednoduche datove typy, jednoducha praca (ale chybaju stored procedury a ine vychytavky), staci si najst vhodny delphi wrapper pre tu dll-ku. Na nete ich je spusta. Jedine co by trebalo vyskusat je ten pocet zapisov za sekundu. Pouzivam SQLite na masivne logovanie uz roky, ale nikdy nie s takou rychlostou. Firebird embedded moze byt tiez dobra volba, ale ako vidis uz sa zamotavas. Navyse firebird v embedded verzii ma oproti sqlitu jednu nevyhodu. K databazovemu suboru moze byt pripojena len jedna aplikacia, databazovy subor sa cely po otvoreni zamyka. U SQLitu nie je problem mat jedneho zapisovatela a mnozstvo citajucich aplikacii.

 

S rychlou odpovědí můžete používat BB kódy a emotikony jako v běžném okně pro odpověď, ale daleko rychleji.

Upozornění: do tohoto tématu bylo naposledy přispěno před 120 dny.
Zvažte prosím založení nového tématu.

Jméno: E-mail:
Ověření:
Křestní jméno zpěváka Gotta: