Autor Téma: Rozlišení aplikace  (Přečteno 7545 krát)

Offline AlienStar

  • Mladík
  • **
  • Příspěvků: 87
  • Karma: 2
Rozlišení aplikace
« kdy: 05-01-2016, 10:30:12 »
Přeji hezký den.

Měl bych jeden dotázek.

Mám udělanou aplikaci, kdy rozlišení aplikace bylo :
Form1.ClientHeight := 638;
Form1.ClientWidth := 359;

... což se zobrazovalo jako OK .

Pořídil jsem si nový mobil s rozlišením 1280 x 720  a tak jsem tyto dvě hodnoty změnil na

Form1.ClientHeight := 1280;
Form1.ClientWidth := 720;

(zkoušel jsem i FormFactor)

Bohužel žádná změna nenastala :-(

Většina aplikace je mimo displej.

Nastavuje se ještě někde jinde, jaký rozlišení má displej mobilu ?

Děkuji
Milan

Offline AlienStar

  • Mladík
  • **
  • Příspěvků: 87
  • Karma: 2
Re:Rozlišení aplikace
« Odpověď #1 kdy: 05-01-2016, 21:15:42 »
opravdu nikdo nevíte ? :-(

Offline Stanislav Hruška

  • Padawan
  • ******
  • Příspěvků: 2976
  • Karma: 29
    • Verze Delphi: XE7 professional
Re:Rozlišení aplikace
« Odpověď #2 kdy: 05-01-2016, 22:57:01 »
Delphi XE7, FireBird
Expert na kladenie nejasne formulovaných otázok.

Offline AlienStar

  • Mladík
  • **
  • Příspěvků: 87
  • Karma: 2
Re:Rozlišení aplikace
« Odpověď #3 kdy: 05-01-2016, 23:04:28 »
ne ne,, já tam vidím co potřebuju, jen je to za okrajem,, prostě mi nesedí rozlišení ,, vůbec nevím kde to nastavit :-(
už jsem z toho zoufalý

Offline < z >

  • Administrátoři
  • Guru
  • *****
  • Příspěvků: 1083
  • Karma: 38
    • Verze Delphi: 7, 2010
Re:Rozlišení aplikace
« Odpověď #4 kdy: 06-01-2016, 09:01:47 »
A nezkoušel jsi prostě udělat testovací aplikaci, pár tlačítek, labelů a hrát si s Width, Height, Scale, Position ... tak dlouho, dokud se ti formulář do obrazovky nevešel?

Offline pf1957

  • Padawan
  • ******
  • Příspěvků: 1853
  • Karma: 87
    • Verze Delphi: D2007, XE3, DX10
Re:Rozlišení aplikace
« Odpověď #5 kdy: 06-01-2016, 09:23:03 »
ne ne,, já tam vidím co potřebuju, jen je to za okrajem,, prostě mi nesedí rozlišení ,, vůbec nevím kde to nastavit :-(
už jsem z toho zoufalý

Tak to asi nevidis, co potrebujes, ne?  ;D

Jestli nenadesel cas si o problematice mobilniho vyvoje neco nastudovat, opice - neopice, misto bezducheho postupu pokus-omyl.

Nejlepe z nejakych didakticky zpracovanych monografii, nez nejakych programatorskych zblitku po blogach. Napr. moje oblibene nakladatelstvi, kde jsem nakoupil desitky knih, je https://www.manning.com/catalog

Offline raul

  • Plnoletý
  • ***
  • Příspěvků: 175
  • Karma: 10
    • Verze Delphi: FPC :D
Re:Rozlišení aplikace
« Odpověď #6 kdy: 06-01-2016, 10:20:10 »
Podle me je to ten samy pripad jako muj.

pf1957: Podle me by tohle vyrobce daneho softu mel jasne davat najevo vsude mozne.

Teda jsem rad, ze emb nedela do aut, to by bylo paraler :
- Tohle tlacitko slouzi pro prepnuti do offroad modu. - Tak proc nemuzu vyjet z toho pole ? - Protoze, na offroad mod musite mit jine auto :D
- Proc na nemuzu zatocit doleva doprava na dalnici ? Protoze auto samo (BEZ TOHO ABYCHOM VAS INFORMOVALI VSUDE MOZNE) samo zapne asistenta, ktery ridi volant. (doplnek pro pf1957 : No a pokud si na internetu najdete patricnou knihu (ne od vyrobce) docetl by jste se to tam a vlastne jste vul, ze jste to neudelal! ) - Tot jasna narazka na polozky absolutniho pozicovani, ktere nefunguji jak by mely - coz je jen diletanstvi Emb. Vyresit toto k funkcnosti musi byt hracka, stacilo vse nasobit onou konstantou, kterou mobil vracel spravne. Pak by nebyly veci za rohem.
- Nebo, k cemu pak je mi ve formuli saltpaka vpravo od volantu ? - Kdyby jste nahodou jel po D1, budete ji urcite potrebovat zde.

Ze bych zkusil udelat demo apku, aby bylo krasne videt ta naprosta nelogisnoct chovani, ktere je udelane napul ?

Jako treba (z patra) button.left := screen.width - 100; button.width = 100; Kde je button ? za rohem :D (musim vyzkouset, ale podobne se mi to tehda chovalo.
Pak jsem nasel onu funkci, ktera vracela cosi jako dpi prepoctene na buhvico. Na jednom mobilu vracelo 1.6 kdyz jsem pak udelal cosik jako
button.left := (screen.width-100)/gettakonstanta; button.width = 100; pak najednou tlacitko bylo kde melo, akorat treba s blbym textem. A fakt sorry, tohle se - vzhledem k tomu, jaky jsou delphi nastroj - vyresit da za chvili.

P.S.> Nekde na netu jsem nasel postup, jak pridat profil primo pro Galaxy S5 - tak sjem ho pridal, profil tam byl, zeditoval jsem form spesl pro nej - s napisem S5 a ejhle, ani podle ofiko postupu dle webu emb nebyl profil vybran na S5. Ale opet, starsi verze delphi - mozna, nevim.

Proste tu neveste lidem buliky na nos, jak to vse funguje a prestante z lidi, co byli 20 let zvykli neco delat nejak a najednou BEZ duraznych upozorneni to maji delat jinak. Zvlaste, kdyz k tomuto postupu navadi i moznost vytvoreni si ruznych profilu formu pro ruzna zarizeni.
« Poslední změna: 06-01-2016, 10:49:31 od raul »
Lazarus 1.6.3:), FPC, Intel/Arm, Windows/Linux

Offline našinec

  • Hrdina
  • ****
  • Příspěvků: 315
  • Karma: 4
Re:Rozlišení aplikace
« Odpověď #7 kdy: 06-01-2016, 10:40:01 »
Včera jsem se trochu více hrabal ve FMX v XE8. Upozorňuji, že mi nešlo o tvorbu aplikace pro mobil, ale jen posouzení, jak složité je v tom programovat a zda je to alternativa k VCL. Zajímala mne práce se základními vlastnostmi komponent pro GUI, pak jsem se díval, jak pokročila práce na Stringridu, MediaPlayeru,...Výsledek? Zlaté Borland Delphi7.

Je pravděpodobné, že bych se na to díval jinak, pokud bych z konzolových aplikací skočil rovnou do FMX.

Nápověda, to je kapitola sama o sobě.

Úplně z toho všeho na mne číšila obchodní stragédie emb - vytváření základů pro nutnost dalšího update, pořizovat si odbornou literaturu k tématu, odebírat tutoriály na youtube, chození na školení, atd.
« Poslední změna: 06-01-2016, 10:42:21 od našinec »

Offline raul

  • Plnoletý
  • ***
  • Příspěvků: 175
  • Karma: 10
    • Verze Delphi: FPC :D
Re:Rozlišení aplikace
« Odpověď #8 kdy: 06-01-2016, 10:47:07 »
Pod tohle se rad podepisu. To, co a jak kvalitne, umely tyhle stare verze delphi, je na hony vzdalene produktum dnesni doby.
Lazarus 1.6.3:), FPC, Intel/Arm, Windows/Linux

Offline pf1957

  • Padawan
  • ******
  • Příspěvků: 1853
  • Karma: 87
    • Verze Delphi: D2007, XE3, DX10
Re:Rozlišení aplikace
« Odpověď #9 kdy: 06-01-2016, 10:54:06 »
pf1957: Podle me by tohle vyrobce daneho softu mel jasne davat najevo vsude mozne.
ze je 1+1=2 se taky vsude mozne nezduraznuje a predpoklada se urcity fundament... Proc si myslis, ze kdyz jsi umel naprgat desktopovou aplikaci, ze automaticky umis naprgat mobilni, webovou, serverovou ci buhvi jakou :o

Marketingové samozrejme tvrdi (nebo jak pises vesi buliky na nosy), ze je to totez a ve vsech povrchnich tutorialech je to tak taky ukazovano, ze to totez je. Chteji tak docilit, aby potencialni zakaznici zustali ze setrvacnosti u produktu, misto aby si o tom neco precetli a pak teprve volili nastroj odpovidajici jejich potrebam. Jedine v cem ti dam za pravdu, ze s literaturou kolem Delphi je to poslabsi.

Citace
(doplnek pro pf1957 : No a pokud si na internetu najdete patricnou knihu (ne od vyrobce) docetl by jste se to tam a vlastne jste vul, ze jste to neudelal! )
V mych ocich urcite. Ja si i u kazdeho noveho auta prectu celou prirucku  ;) On ani M$ nepise knihy, jen reference a plati nejake technical writery tutorialu. Monografie pisi a vydavaji jini.

Offline raul

  • Plnoletý
  • ***
  • Příspěvků: 175
  • Karma: 10
    • Verze Delphi: FPC :D
Re:Rozlišení aplikace
« Odpověď #10 kdy: 06-01-2016, 11:12:54 »
pf1957: A ted si predstav, ze najednou bude 1+1=3 a nikdo ti to nerekne. Ale mel bys najit "nejakou" prirucku na netu, tu zakoupit, a tam by ti to na 50te strance rekli. Nebo mi najdi adekvatni prispevek - krom diskusi tohoto typu - kde se nekdo adekvatne vyjadruje k tomu, co a jak. Krome veci stylu, tohle tam moc nefunguje udelej to takto. Me osobne prijde zase tohle jako obchazeni neschopnosti emb. Pokud mam nekde nejakou published property, fakt nejsem zvyklej na to, ze ji vlastne nemuzu pouzit. A v dnesni dobe by slo asi i vyresit ignornovani nekterych properties na ruznych platformach.

Desktop app jsem nepsal (delam spis serverovy veci, krome par vetsich veci z minulosti, ale to uz je let hodne, obcas nejakou utilitku), ale o tom snad delphi vzdy bylo ne ? Wysiwyg form editor na skvele urovni. Nyni ma bugy (nebo tomu muzeme rikat jinak), ze neumi tyhle veci kolem absolutniho pozicovani spravne prepocitavat. Kazdopadne z prace se stalo hrani - jak tu nekdo psal, zkousej, dokud se ti to nebude chovat na woknech jak chces. Ja myslel, ze mame programovat a ne zkouset delat formular.

Co se tyce prirucky - ja si u tohoto auta prirucku (postup na webu vyrobce) precetl a nebylo v ni nic o tom, ze by se absolut nemel pouzivat. Sam ty (mam pocit) jsi odkazal na literaturu odjinud.

Lidi nejste uz z toho sveta trochu mimo ? Je tu produkt, ten produkt navadi k pouziti, ktere leta fungovalo (vcetne existence polozek LWRH u androidu), zde to nefunguje (pouze kvuli absenci nasobeni vseho koeficiantem dotycne funkce (u me 1.6, takze vse bylo 1.6* vetsi = za rohem)) a vyrobce slibuje RAD ???
Navic pribyly profily zarizeni, takze logicky dochazim k tomu, ze vse je mozno delat jako driv - a automaticka namitka jak s rozlisenimi a dpi je zahrnuta v moznosti profilu.

Fakt strcte saltpaku do formule a pak se divte (a poukazujte na blbce piloty), ze jim budto prekazi, pripadne ji chteli pouzivat a skoncili ve svodidlech.

Lazarus 1.6.3:), FPC, Intel/Arm, Windows/Linux

Offline pf1957

  • Padawan
  • ******
  • Příspěvků: 1853
  • Karma: 87
    • Verze Delphi: D2007, XE3, DX10
Re:Rozlišení aplikace
« Odpověď #11 kdy: 06-01-2016, 11:26:45 »
spravne prepocitavat. Kazdopadne z prace se stalo hrani - jak tu nekdo psal, zkousej, dokud se ti to nebude chovat na woknech jak chces. Ja myslel, ze mame programovat a ne zkouset delat formular.
V tomhle si zrejme nikdy neporozumime. Kdybych mel zacit programovat mobilni zarizeni, tak prvni co udelam, ze si koupim alespon 1-2 monografie o jejich programovani a ty si prectu. Tim ziskam zakladni predstavu, co to obnasi, jake jsou spravne postupy (napr. na webech se nepracuje s abs. rozmery, ale virtualnim viewportem zpravidla nastavenym na device-width a scrollable vyskou, jednotky se pouzivaji relativni napr. vh, vw aj), jake jsou nastroje atd. A pak se mi snaze bude hledat v referencich i na forech. A pak teprve budu vybirat nastroj, pokud nebyl urcen apriory.

Offline našinec

  • Hrdina
  • ****
  • Příspěvků: 315
  • Karma: 4
Re:Rozlišení aplikace
« Odpověď #12 kdy: 06-01-2016, 11:36:33 »
Citace
Monografie pisi a vydavaji jini.

Hned s novým produktem nějaký 'koníčkář' vydá návod o 1000 stranách.  ;)

Offline raul

  • Plnoletý
  • ***
  • Příspěvků: 175
  • Karma: 10
    • Verze Delphi: FPC :D
Re:Rozlišení aplikace
« Odpověď #13 kdy: 06-01-2016, 11:44:18 »
Neporozumime. Ja, pokud nastroj pouzivam leta, a najednou nastroj slibuje co potrebuju jako novinku, a slibuje, ze to pujde hopem, prohlednu dema, zkusim napsat par prikladu, overim, co a jak je. A pak nastroj pouziju. Tady jsem neuspel, hledal jsem reseni vsude mozne po internetu, na webu vyrobce, sel na predstaveni kazde verze delphi, abych se tam behem n hodin dovedel n-krat totez, obcas aby neco nefungovalo (coz se stava mene casto, nez u MS, ale stejne je to mirne divne), poslouchal marketingove reci o tom, jak je to suprzelene (a pak na forech cetl realne zkusenosti, ze je to obcas spis do ruda). Pokud jsem v tomto bode, zkusim debugovat interni knihovny, koukat, kde se co deje jinak nez by melo (pokud to jeste tak nizko vubec jde), a zjistim, ze vyber sablony formu se vybira blbe, zjistim, ze zatimco rozliseni mobil vraci dobre, ja mam dobre clientw/h, dobre mam buttony a ejhle jsou jinde. Proctu znovu web postupu, projdu google, jestli to nekdo neresil a zjistim, proste to neprorazim. Na jednom webu najdu demo priklad vykreslovani ctverecku, stahnu, pustim, zjistuju zhruba rozdil 1.6, hledam a heldam az najdu funkci, ktera jakousi takovou konstantu vraci, zkusim tedy vse delit touto konstantou a ejhle, zacina to vypadat podobneji tomu co chci - v RT, v DT je to jinak. Zkusim trik, udelam demo, nakresli ve FD, a po spusteni pustim metodu prepoctivsedelenojednaset... Juuuu, mam aplikacku jako ve FD :-) Congratulations Emb. A ted jeste prijit na to, proc se konkretnejsi profil zarizeni S5 nenacita, kdyz podle Emb by se nacitat mel... Co to safra udela na jinem mobilu, nacte se, nenacte, buh vi. Takze asi panove v RM (Emb bude asi jinde) JENOM zapomeli pouzit toto a vse by fungovalo. Je vsak lepsi presvedcit stado, ze je to vlastnost, ne BUG a ono samo oznaci potencialni nespokojene uzivatele za idioty.

Ale jo, to jedno z prvnich FMX demicek vypadalo fakt suprove, jak mel tu kostku a otacel s plochama. Dokonce i sync ovladacich prvku vypadal paradne (az pak jsem zjistil, jak to vlastne je udelane). Styly, no parada. Akorat ten FD stale ne a ne vypadat stejne v navrhu a spusteni.

Kde jsou doby Mistrovstvi v Delphi od M.C.

ad html - jake se pouziva pozicovani na webu mas v KAZDE zmince o programovani/designovani www stranek a co vim, tak se enormne nezmenilo, navic html jako takove nedela jedna firma, ktera to zmeni, necha puvodni properties a nikomu nic nerekne. Web emb jsem prosel a nikde (v zadnych takto se delaji mobilni(multi) aplikace to zmineno nebylo.

Nasinec: Palec nahoru !
« Poslední změna: 06-01-2016, 11:48:01 od raul »
Lazarus 1.6.3:), FPC, Intel/Arm, Windows/Linux

Offline pf1957

  • Padawan
  • ******
  • Příspěvků: 1853
  • Karma: 87
    • Verze Delphi: D2007, XE3, DX10
Re:Rozlišení aplikace
« Odpověď #14 kdy: 06-01-2016, 11:52:26 »
Hned s novým produktem nějaký 'koníčkář' vydá návod o 1000 stranách.  ;)
No ja nevim, jestli treba Jon Skeet je nejaky konickar...

 

S rychlou odpovědí můžete používat BB kódy a emotikony jako v běžném okně pro odpověď, ale daleko rychleji.

Upozornění: do tohoto tématu bylo naposledy přispěno před 120 dny.
Zvažte prosím založení nového tématu.

Jméno: E-mail:
Ověření:
Datový typ v Delphi, který má True a False: