Autor Téma: Rozlišení aplikace  (Přečteno 7544 krát)

Offline AlienStar

  • Mladík
  • **
  • Příspěvků: 87
  • Karma: 2
Re:Rozlišení aplikace
« Odpověď #30 kdy: 08-01-2016, 14:50:45 »
Nene, nepoužívám zvětšení.

Já prostě nechápu jednu věc, asi jsem v tomhle trochu zabržděnej .-)
Když si založím projekt a v design zadám že Form má být 720x1280 tak nechápu proč se v této velikosti neukáže i v mobilu?
Jak pak mám v designu něco dělat, když si nemůžu nastavit okno jaké potřebuji, protože se na displej nevejde ?
Když na form dám obrázek, který má rozlišení 300 x 300 bodů , tak je skoro přes celou šířku okna. přesně tak jak ho mám v designu.

Nechcete někdo zkusit udělat prázný projekt , na kterým bude jen obrázek v rozlišení třeba 700x700 , což znamená že by byl skoro přes celou šířku obrazovky a to samé by bylo vidět i v návrhu (designu).

děkuji

PS:

když zadám toto, hodnoty mi to ukáže 720x1230 , což je reálný rozlišení displeje.
Kód: [Vybrat]
begin
 Disp := GetJDisplayMetrics;
  NativeClientWidth := ClientWidth * Disp.density;
  NativeClientHeight := ClientHeight * Disp.density;
  Label5.Text := 'Width: ' + FloatToStr(NativeClientWidth);
  Label6.Text := 'Height: ' + FloatToStr(NativeClientHeight);
end;


Toto mi ale ukazuje realitu:
Kód: [Vybrat]
showmessage(IntToStr(screen.width) + ' ' + IntToStr(screen.height));

Offline AlienStar

  • Mladík
  • **
  • Příspěvků: 87
  • Karma: 2
Re:Rozlišení aplikace
« Odpověď #31 kdy: 08-01-2016, 15:09:53 »
příklad:

Mám v designu udělán takto Form ( 720 x 1280 )



V mobilu je vidět obrázek správně, ale tlačítka Button1 OK , Button2 OK, Button3 je vidět už jen Bu

Nedokážu pochopit, jak mám dělat aplikaci, když v designu je to takhle a ve skutečnosti jinak.

Dokáže mi někdo přesně poradit, co jsem udělal u tlačítek špatně že se ukazují na špatném místě?

děkuji
Milan

Offline Radek Červinka

  • Administrátoři
  • Padawan
  • *****
  • Příspěvků: 1765
  • Karma: 72
    • Verze Delphi: D5,D2007, DXE, DXE2 + 2 poslední (Tokyo)
    • O Delphi v češtině
Re:Rozlišení aplikace
« Odpověď #32 kdy: 08-01-2016, 15:12:30 »
Zkoušel jsem na mobilu s rozlišením 1280 x 720 zadat  screen.width a screen.height a ukázalo mi to 360 x 640 .

To je asi ten důvod proč se mi aplikace s rozlišením 1280 x 720 nevejde na displej.

Nevíte někdo, jak nastavím, aby se aplikace spustila v rozlišení 1280 x 720 ?
děkuji

Zkus se podivat na Form.FormFactor a nastavit rozliseni tam
Embarcadero MVP - Czech republic

Offline AlienStar

  • Mladík
  • **
  • Příspěvků: 87
  • Karma: 2
Re:Rozlišení aplikace
« Odpověď #33 kdy: 08-01-2016, 15:19:03 »
Form.FormFactor mám nastavený taky na 720 x 1280

už fakt nevím co dělám špatně


můj projekt zde : http://data.zaru.cz/projekt.zip

Offline chaloup

  • Mladík
  • **
  • Příspěvků: 85
  • Karma: 9
    • Verze Delphi: Delphi 10.2
Re:Rozlišení aplikace
« Odpověď #34 kdy: 08-01-2016, 15:21:12 »
už fakt nevím co dělám špatně

Přečti si ještě jednou co jsem napsal ... přestaň používat X,Y
Použij TGridLayout...
Tohle o co se tady snažíš bude možná fungovat na jednom zařízení, kterýmu to ušiješ na míru, ale když to pustíš někde jinde, tak se ti to UI zase rozpadne.
Podívej se do dokumentace k Androidu co píšou o UI, dpi, rozlišení
http://developer.android.com/guide/practices/screens_support.html
jedna sekce se tam jmenuje : Do not use AbsoluteLayout

Offline AlienStar

  • Mladík
  • **
  • Příspěvků: 87
  • Karma: 2
Re:Rozlišení aplikace
« Odpověď #35 kdy: 08-01-2016, 15:24:56 »
Já teď spíš řeším abych to ušil na míru jen pro můj telefot s jasným rozlišením.

Trochu chápu použití Layoutů kde by se mi vše vykreslovalo lépe s přihlédnutím na různé rozlišení displejů.

Mě jde o to, že rozlišení mobilu je 720 x 1280 a samé rozlišení má můj Form , tak nechápu proč jsou tlačítka jinde oproti návrhu ?

Offline AlienStar

  • Mladík
  • **
  • Příspěvků: 87
  • Karma: 2
Re:Rozlišení aplikace
« Odpověď #36 kdy: 08-01-2016, 15:33:55 »
Další příklad:

Dám tlačítko do spodní části Form a taky není vidět.
V podstatě tam můžu umístit cokoliv a vidět to nebude, protože je to mimo obrazovku ...


Offline našinec

  • Hrdina
  • ****
  • Příspěvků: 315
  • Karma: 4
Re:Rozlišení aplikace
« Odpověď #37 kdy: 08-01-2016, 15:44:36 »
Já opravdu pracuji jen ve VCL, takže si to nemohu a ani netoužím nějakým způsoběm to odzkoušet. Zkusil bych použít , pokud by Ti nevadilo 2x zvětšení(dle Tvých údajů), např. něco ve stylu Form.ClentHeight:=Screen(monitor,disppley,....).height;....
« Poslední změna: 08-01-2016, 15:59:04 od našinec »

Offline AlienStar

  • Mladík
  • **
  • Příspěvků: 87
  • Karma: 2
Re:Rozlišení aplikace
« Odpověď #38 kdy: 08-01-2016, 15:45:36 »
další zkouška s TGridLayout



Výsledek byl ten, že se mi tlačítka seředili pod sebe, 5 tlačítek, pod ně dalších 5 a pak ve třetí řadě 1 .

Potřebuji nutně aby šířka byla těch 720 bodů místo 360 s kterýma aplikace pracuje :-((

Offline chaloup

  • Mladík
  • **
  • Příspěvků: 85
  • Karma: 9
    • Verze Delphi: Delphi 10.2
Re:Rozlišení aplikace
« Odpověď #39 kdy: 08-01-2016, 15:55:12 »
FMX se stará o to aby když při návrhu uděláš Label s velikosti fontu 12 aby se to na 5" telefonu který má jednou rozlišení 1280x720 potom třeba 1980x1080 nebo třeba 2560x1536 vždycky zobrazilo nějak podobně.

Když uděláš návrh přes layout(y) a fyzicky to bude nakreslený jako 800x600 tak to můžeš pustit na mobilu, kterej má 2560x1536 a bude to fungovat

Na iOS kde můžeš mít Retina obrazovku a normální (iPady 2, iPad mini) by s tvou logikou by uživatelé kteří spustí na retina iPadu aplikaci pro iPad 2 měli aplikaci v malém čtverečku obrazovky... prostě to FMX nějak přepočítá
Vždycky máš obrazovku 4:3, která má stejný rozměr, ale jednou je to:
iPad 2 =1024x768 display s 163 ppi
iPad s retinou = 2048x1536 display s 326 ppi

Offline našinec

  • Hrdina
  • ****
  • Příspěvků: 315
  • Karma: 4
Re:Rozlišení aplikace
« Odpověď #40 kdy: 08-01-2016, 17:06:08 »
Když jsem se hrabal ve FMX, tak mi přišlo na mysl, že zde si někdo dělá živnou půdu pro placený konvertor FMX ◄► VCL.  :) Ale pro AlienStar: Pokud Tvé problémy s appkou přetrvávají, tak zkus sem hodit psr nebo mi to pošli. Pro dnešek však s PC končím. Takže všem přeji :Příjemný víkend.  :D

Offline chaloup

  • Mladík
  • **
  • Příspěvků: 85
  • Karma: 9
    • Verze Delphi: Delphi 10.2
Re:Rozlišení aplikace
« Odpověď #41 kdy: 08-01-2016, 17:41:55 »
@AlienStar

A jak vlastně chceš aby ta obrazovka měla být?
Nahoře jedna bitmapa a pod ní 5 tlačítek?

Offline AlienStar

  • Mladík
  • **
  • Příspěvků: 87
  • Karma: 2
Re:Rozlišení aplikace
« Odpověď #42 kdy: 08-01-2016, 17:59:21 »
já jen chci, abych měl form 720x1280  a v návrhu když dám 10 tlačítek vedle sebe, abych to samé viděl na displeji .

jak tohle udělám ?

Offline chaloup

  • Mladík
  • **
  • Příspěvků: 85
  • Karma: 9
    • Verze Delphi: Delphi 10.2
Re:Rozlišení aplikace
« Odpověď #43 kdy: 08-01-2016, 19:47:43 »

Offline AlienStar

  • Mladík
  • **
  • Příspěvků: 87
  • Karma: 2
Re:Rozlišení aplikace
« Odpověď #44 kdy: 11-01-2016, 22:05:17 »
Děkuji za příklad.
Myslel jsem spíš bez použití layoutů.

Asi se bez použití layoutů neobejdu ....   škoda no.

Každopádně všem děkuji za pomoc

 

S rychlou odpovědí můžete používat BB kódy a emotikony jako v běžném okně pro odpověď, ale daleko rychleji.

Upozornění: do tohoto tématu bylo naposledy přispěno před 120 dny.
Zvažte prosím založení nového tématu.

Jméno: E-mail:
Ověření:
Kolik je šest plus čtyři (slovem):