Autor Téma: Online zaloha dat (databazy)  (Přečteno 2168 krát)

Offline Daniel_Andrascik

  • Hrdina
  • ****
  • Příspěvků: 420
  • Karma: 15
    • Verze Delphi: D2007, XE3
Online zaloha dat (databazy)
« kdy: 15-01-2016, 10:48:08 »
Zdravim vo spolok.

Hladam najvhodnejsi sposob zalohovania dat jednej mojej mobilnej android aplikacie.

Pouzivam jednu svoju aplikaciu ktora uklada data offline do sqlite suboru priamo na mobile. DB nie je nijako zvlast velka, desiatky az maximalne stovky kilobajtov. Ide o to ze by bolo vhodne v pripade ze je mobil online aby doslo k zozalohovaniu tohto suborika aspon raz za par dni. Moznosti je hadam vela od najprimitivnejsieho posielania db suboru dakde emailom az po sofistikovane riesenia umoznujuce synchronizaciu medzi mobilnymi zariadeniami (to ovsem vobec nepotrebujem, ale tusim dropbox prevadzkuje aj takuto sluzbu).

Ide o to aby to bolo free a dodrziavalo KISS princip https://en.wikipedia.org/wiki/KISS_principle

Este posledne info, aplikaciu pouzivam len ja takze nie je potrebne riesit datovu kapacitu ani priepustnost ani bezpecnost. Proste len ked mi klakne SD karta, alebo niekde stratim mobil aby som mal zozalohovane data kotre do tej aplikacie zadavam.

Dik za navrhy

Offline < z >

  • Administrátoři
  • Guru
  • *****
  • Příspěvků: 1083
  • Karma: 38
    • Verze Delphi: 7, 2010
Re:Online zaloha dat (databazy)
« Odpověď #1 kdy: 15-01-2016, 12:32:50 »
To by sis měl asi rozmyslet, jak to chceš dělat.

Ale pokud ti jde o to vzít soubor a nahrát to na web (např. DropBox), tak to by šlo vyřešit pomocí Indy (IdHTTP) a přibližně 2 požadavků ;)

Offline Daniel_Andrascik

  • Hrdina
  • ****
  • Příspěvků: 420
  • Karma: 15
    • Verze Delphi: D2007, XE3
Re:Online zaloha dat (databazy)
« Odpověď #2 kdy: 15-01-2016, 15:30:16 »
no ved prave o to mi v tomto vlakne ide. Precitat si par odporucani a rozhodnut sa ;). V kazdom pripade diky za tip.

Tusim aj TMS ma sadu komponent TMS Cloud Pack for FireMonkey. Je to uz ale platene. Niekedy v rannych stadiach som mal zakupeny TMS Cloud Pack pre VCL. Podporoval vcelku slusnu radu cloudov, ale mal zasadny problem, ku ziadnemu sa nedalo pripojit s automatickycm loginom. Vzdy vyskocilo nejake webove okno kde trebalo zadat login a heslo. Riesilo sa to aj na forach a v tom case sa to nedalo obist. Neviem ci to uz dnes maju vyriesene.

Offline < z >

  • Administrátoři
  • Guru
  • *****
  • Příspěvků: 1083
  • Karma: 38
    • Verze Delphi: 7, 2010
Re:Online zaloha dat (databazy)
« Odpověď #3 kdy: 15-01-2016, 17:47:57 »
Pokud to máš jen pro sebe a nepotřebuješ měnit uživatele, nastavíš jen jednotný přihlašovací údaj a jedeš bez toho webového okna. Nepotřebuješ ani žádný speciální pack na to. To je jen otázka poslání požadavku na stránku.

Webové okno se nemá co obcházet. Tak funguje OAUTH přihlašovací mechanismus.
(ne že by to nešlo s menšími znalostmi, ale z vlastní zkušenosti vím, že při každé změně je potřeba opravovat)

Můžeš využít FTP nebo vlastní server a vlastní formát uložení.

Offline našinec

  • Hrdina
  • ****
  • Příspěvků: 315
  • Karma: 4
Re:Online zaloha dat (databazy)
« Odpověď #4 kdy: 15-01-2016, 17:48:30 »
Asi hloupost. Co takhle cloudový OS?!

Offline Daniel_Andrascik

  • Hrdina
  • ****
  • Příspěvků: 420
  • Karma: 15
    • Verze Delphi: D2007, XE3
Re:Online zaloha dat (databazy)
« Odpověď #5 kdy: 16-01-2016, 17:37:50 »
Pokud to máš jen pro sebe a nepotřebuješ měnit uživatele, nastavíš jen jednotný přihlašovací údaj a jedeš bez toho webového okna. Nepotřebuješ ani žádný speciální pack na to. To je jen otázka poslání požadavku na stránku.

Webové okno se nemá co obcházet. Tak funguje OAUTH přihlašovací mechanismus.
(ne že by to nešlo s menšími znalostmi, ale z vlastní zkušenosti vím, že při každé změně je potřeba opravovat)

Můžeš využít FTP nebo vlastní server a vlastní formát uložení.

Hm. Trosku sa pozastavim nad tym prihlasovacim OAUTH mechanizmom. V minulosti mi prave islo o to aby si nejaka aplikacia stiahla z google disku aktualizaciu. Uzivatel moze aktualizaciu potvrdit alebo zamietnut, ale samozrejme som po nom nemohol chciet aby vyplnoval nejake prihlasovacie udaje, to som chcel aby aplikacia vykonala na pozadi bez weboveho okna, ved ten google disk patril vyvojarom aplikacie. Lenze to v tedy jednoduchym sposobom neslo, tak sme to potom vyriesili proste pomocou spominaneho FTP.

Inac tiez uvazujem ze tu zalohu budem robit asi cez FTP, obzvlast ked mam doma jeden verejny FTP server, ale i tak som si chcel prejst vsetky moznosti. V kazdom pripade chcem aby zaloha prebehla na pozadi nemali by sa rucne zadavat ziadne prihlasovacie udaje.

Este ma napadla dalsia moznost, moj webhostingovy poskytovatel umoznuje pripajat sa k databaze priamo pomocou IP adresy a TCP portu. Teoreticky by sa mohli data presipavat aj do takejto databazy, ale toto riesenie sa mi zda uz dost uletene, moc sa k nemu nemam.

Co sa tyka toho dropboxu, mal si na mysli nieco taketo? https://www.dropbox.com/developers-v1/datastore/tutorial/http. Trosku som okolo toho googlil. Dropbox dost teraz svoje sluzby vyvyja a meni. Datastore uz vyhlasuje za deprecated a od minuleho roku uvadzaju API v2.

Offline < z >

  • Administrátoři
  • Guru
  • *****
  • Příspěvků: 1083
  • Karma: 38
    • Verze Delphi: 7, 2010
Re:Online zaloha dat (databazy)
« Odpověď #6 kdy: 16-01-2016, 18:56:56 »
OAUTH je k tomu, abys přistupoval do svého účtu. Pokud jste jen chtěli stahovat aktualizace, tak možná stačilo vygenerovat sdílený odkaz a k tomu jde přistupovat bez přihlášení - a už vůbec ne přístupem do vašeho účtu.
Ono to máš celkem jedno. FTP nebo HTTP je stejně práce ;) Zálohování jednoho souboru asi bude rychlejší, jak se napojovat na jinou databázi a tam to přenášet.

Nevím, jak jsi přišel na tak staré API. Ano, jiným odkazem se dostaneš k v2 a tam je to stejně popsané. Tebe bude zajímat jen pár řádku zde
https://www.dropbox.com/developers/documentation/http/documentation#files-upload

Offline Daniel_Andrascik

  • Hrdina
  • ****
  • Příspěvků: 420
  • Karma: 15
    • Verze Delphi: D2007, XE3
Re:Online zaloha dat (databazy)
« Odpověď #7 kdy: 18-01-2016, 13:14:36 »
Dik za info.

Ak by to niekoho zaujimalo, tak som este objavil embarcaderom popdorovane cloudove riesenie pomocou BaaS:
http://docwiki.embarcadero.com/RADStudio/Seattle/en/BaaS_Overview

http://docwiki.embarcadero.com/RADStudio/XE8/en/Mobile_Tutorial:_Using_BaaS_for_Backend_Storage_%28iOS_and_Android%29

Malo by to okrem objektov podporovat aj ukladanie suborov a streamov. Problem je len v tom ze tie cloudy Kinvey a Parse su asi len komercne. Tak v rychlosti ked som ich prechadzal tak som nevidel aspon nejake obmedzene free vyuzitie. Mozno pre developerov sa tam este nejaky free ucet najde, ale kto vie ake su za tym podmienky a obmedzenia. Tak asi sa uz len rozhodnem medzi FTP alebo HTTP.

Offline František

  • Hrdina
  • ****
  • Příspěvků: 289
  • Karma: 3
    • Verze Delphi: primárne v XE5, občaas 10.1 starter, XE, BDS2006
Re:Online zaloha dat (databazy)
« Odpověď #8 kdy: 25-01-2016, 21:00:01 »
neviem ci to pomoze ale ja pouzivam owncloud.org

Offline Daniel_Andrascik

  • Hrdina
  • ****
  • Příspěvků: 420
  • Karma: 15
    • Verze Delphi: D2007, XE3
Re:Online zaloha dat (databazy)
« Odpověď #9 kdy: 26-01-2016, 07:22:26 »
Hm, celkom zaujimave

 

S rychlou odpovědí můžete používat BB kódy a emotikony jako v běžném okně pro odpověď, ale daleko rychleji.

Upozornění: do tohoto tématu bylo naposledy přispěno před 120 dny.
Zvažte prosím založení nového tématu.

Jméno: E-mail:
Ověření:
Datový typ v Delphi, který má True a False: