Autor Téma: Prečo prejsť z VCL na FIREMONKEY  (Přečteno 1783 krát)

Offline František

  • Plnoletý
  • ***
  • Příspěvků: 244
  • Karma: 1
    • Verze Delphi: XE5, 10.1 starter (BDS2006, XE)
Prečo prejsť z VCL na FIREMONKEY
« kdy: 02-02-2016, 22:56:53 »
hlave sa mi jedná o DB aplikácie

Offline < z >

  • Administrátoři
  • Guru
  • *****
  • Příspěvků: 1080
  • Karma: 36
    • Verze Delphi: 7, 2010
Re:Prečo prejsť z VCL na FIREMONKEY
« Odpověď #1 kdy: 02-02-2016, 23:21:05 »
Myslíš jako "Proč přejít z Fabie do i20ky?" nebo máš hlubší pohnutky, proč nad tím uvažuješ?
Hledáš rozdíly? Výhody FM? Jestli se vyplatí předělávat?

Offline chaloup

  • Mladík
  • **
  • Příspěvků: 74
  • Karma: 9
    • Verze Delphi: Delphi 10.1
Re:Prečo prejsť z VCL na FIREMONKEY
« Odpověď #2 kdy: 03-02-2016, 09:56:01 »
Jestli používáš VCL DBGrid (a zobrazuješ víc jak desítky záznamů), tak na FMX zapomeň, podle mě zobrazování dat v Gridu v FMX prostě nefunguje...

Offline pf1957

  • Padawan
  • ******
  • Příspěvků: 1734
  • Karma: 72
    • Verze Delphi: D2007, XE3, DX10
Re:Prečo prejsť z VCL na FIREMONKEY
« Odpověď #3 kdy: 04-02-2016, 12:31:32 »
hlave sa mi jedná o DB aplikácie
Podotykam, ze s "Opici" jsem nikdy nic nedelal, jen si precet, co je zac a vim, ze jeji autor ji v roce 2008 publikoval (jako VGScene) s anotaci:
VGScene is a suite of native Delphi/C++Builder components for develop rich applications for desktop like Adobe AIR or Microsoft WPF, ve
ktere jsem delal.

Vidim v zasade dva duvody:
- chces se orientovat (taky) na mobilni vyvoj a nechces mit dve ruzne platformy
- pali te propletenec UI s kodem a zatouzil jsi po oddeleni UI od business logiky a uvedomujes si, ze tvorba takove aplikace se podoba spis tvorbe webu nez klasicke desktopove aplikace (to v sobe zahnuje pripominku chaloupa ohledne data gridu).

Nevim jak "Opice", ale WPF umoznuje skutecne oddeleni ksichtu tim, ze si nehraje na modelovani zasilani zprav volanim metod nejakeho objektu, ale umoznuje deklarovat zpravu a tu z ksichtu plivnout do prostoru, kde ji ev. prijme nejaky listener a neco s ni udela.

To take implikuje pouziti data bindingu a to bidningu citliveho na zmeny tj. prirazeni odlisne hodnoty do property znamena propagovani zpravy o zmene. U kazde property. A databinding s property = persistence objektu = nejaky ORM...




Offline František

  • Plnoletý
  • ***
  • Příspěvků: 244
  • Karma: 1
    • Verze Delphi: XE5, 10.1 starter (BDS2006, XE)
Re:Prečo prejsť z VCL na FIREMONKEY
« Odpověď #4 kdy: 05-02-2016, 17:54:07 »
ok, a keď začínam na novej aplikácii, je rozumné na VCL zabudnúť? Má FIREMONKEY nejaký prínos pre programátora alebo užívateľa?

Offline Daniel_Andrascik

  • Hrdina
  • ****
  • Příspěvků: 402
  • Karma: 15
    • Verze Delphi: D2007, XE3
Re:Prečo prejsť z VCL na FIREMONKEY
« Odpověď #5 kdy: 05-02-2016, 19:08:29 »
pokial tu aplikáciu vyvíjas len pre desktop, tak VCL ostava stale živé a myslim si ze aj vela rokov este ostane. FM je skvely koncept, ktory sa trosku tazkopadne rozbiehal. Prve verzie boli takmer nepouzitelne. Minuly rok som ale jednu moju jednoduchu aplikaciu na FM spravil a nenarazil som ne nejake zasadne problemy, ale jednalo sa o velmi jednoduchu aplikaciu s jednoduchymi komponentami.

Najvacsi problem vidim skor v slabsej podpore od vyvojarov komponent tretich stran. Napriklad legendarny VCL TVirtualStringTree nemal pre FM donedavna ziadnu nahradu. Ja som nevedel pre FM najst ziaden strom s moznostou zobrazenia viacerych stlpcov ako to vie spominany TVirtualStringTree. Az teraz v priebehu posledneho polroku TMS uviedol svoj strom aj pre VCL aj pre FM ktory tusim podoruje viac stlpcov. Kolko rokov je FM v obehu, 4 alebo 5? Neviem presne. A az teraz sa objavil prvy aky taky relevantny strom. Podobne aj rozne ostatne obzvlast tie megavelke kolekcie komponent ako napriklad Devexpress a pod len tak lahko neprejdu na FM.

Pokial budes vyvijat iba desktopovu aplikaciu bez akejkolvek vizie prechodu na mobil tak by som neuvazoval nad FM len preto ze sa jenda o novsiu a modernejsiu vizualnu platformu. Podla mojho nazoru to este ani zdaleka s FM nie je take jednoduche ako s VCL.

Offline František

  • Plnoletý
  • ***
  • Příspěvků: 244
  • Karma: 1
    • Verze Delphi: XE5, 10.1 starter (BDS2006, XE)
Re:Prečo prejsť z VCL na FIREMONKEY
« Odpověď #6 kdy: 05-02-2016, 21:40:42 »
asi mi to stačí, na NIE. Ale nájde sa niekto, kto ma presvedčí že ÁNO?

Offline < z >

  • Administrátoři
  • Guru
  • *****
  • Příspěvků: 1080
  • Karma: 36
    • Verze Delphi: 7, 2010
Re:Prečo prejsť z VCL na FIREMONKEY
« Odpověď #7 kdy: 05-02-2016, 22:07:41 »
Si neco vygoogli :) Jsou tací, kterým se líbí 3D omalovánky a nějaké nové věci, a pak tu jsou další, kteří FMX řadí do úrovně pro stříkače.
Pokud tě nic netlačí, tak to asi moc řešit nemusíš.

Offline František

  • Plnoletý
  • ***
  • Příspěvků: 244
  • Karma: 1
    • Verze Delphi: XE5, 10.1 starter (BDS2006, XE)
Re:Prečo prejsť z VCL na FIREMONKEY
« Odpověď #8 kdy: 19-05-2016, 08:23:41 »
zle som polozil otazku, malo to byť: " prečo neprechádzať na Firemonkey!"

BTW: lebo v tom teraz niečo tvorím a už to viem

 

S rychlou odpovědí můžete používat BB kódy a emotikony jako v běžném okně pro odpověď, ale daleko rychleji.

Upozornění: do tohoto tématu bylo naposledy přispěno před 120 dny.
Zvažte prosím založení nového tématu.

Jméno: E-mail:
Ověření:
Křestní jméno zpěváka Gotta: