Autor Téma: Jakou databázi použít  (Přečteno 2157 krát)

Offline surad

  • Nováček
  • *
  • Příspěvků: 36
  • Karma: 0
    • www.instaluj.cz
Jakou databázi použít
« kdy: 11-02-2016, 21:58:55 »
Chystáme malou desktopovou aplikaci, která bude mít jednoduchou databázi typu "adresář" (jméno, příjmení, adresa, tel, Ič apod), jakou databázi mi k takovéto aplikaci doporučíte? Ideální by bylo aby uživatel nemusel nic extra instalovat, program bude distribuován v instalačním balíku pro obyčejné uživatele v instalaci typu Další, Další, Dokončit.

Mám možnost teď i získat InterBase XE7 Desktop Edition 1 User License - ESD protože jsem právě koupil Delphi 10 Seatle upgrade, má to význam a nebo InterBase Desktop pustit raději k vodě a použít třeba IBLite který je prý zdarma i pro komereční použití?

Offline oxo

  • Guru
  • *****
  • Příspěvků: 696
  • Karma: 40
    • Verze Delphi: Primárně Lazarus, jinak D7 až aktuální
    • Kluug.net
Re:Jakou databázi použít
« Odpověď #1 kdy: 12-02-2016, 05:18:46 »
Klidně zkus i SQLite.
Embarcadero Technology Partner, juj. Člen Lazarus týmu, oj.

Online Stanislav Hruška

  • Padawan
  • ******
  • Příspěvků: 2873
  • Karma: 27
    • Verze Delphi: XE7 professional
Re:Jakou databázi použít
« Odpověď #2 kdy: 12-02-2016, 08:21:32 »
Pre jednoduché veci na Windows-och používam Access. Aj keď to u mnohých nie DB :)
Delphi XE7, FireBird
Expert na kladenie nejasne formulovaných otázok.

Offline Daniel_Andrascik

  • Hrdina
  • ****
  • Příspěvků: 416
  • Karma: 15
    • Verze Delphi: D2007, XE3
Re:Jakou databázi použít
« Odpověď #3 kdy: 12-02-2016, 08:36:07 »
pre jednouzivatelsky pristup odporucam jednoznacne uz tu navrhovany SQLite. Navyse ak mas FireDAC tak on ma defaultne SQLite prilinkovane v sebe, takze nepotrebujes ziadnu dll, vsetko sa ti zakompiluje do exe.

Offline mjseven

  • Mladík
  • **
  • Příspěvků: 64
  • Karma: 5
    • Verze Delphi: D7, D2006, XE2, Lazarus
Re:Jakou databázi použít
« Odpověď #4 kdy: 12-02-2016, 09:50:58 »
Já bych použil Firebird.
Pro lokální použití v Embedded variantě.
Pokud aplikace vyroste do síťové verze je přechod na verzi se serverem snadný.

Online Stanislav Hruška

  • Padawan
  • ******
  • Příspěvků: 2873
  • Karma: 27
    • Verze Delphi: XE7 professional
Re:Jakou databázi použít
« Odpověď #5 kdy: 12-02-2016, 10:34:36 »
Citace
Já bych použil Firebird.
Mne sa na ňom nepáči to, že tam ešte nič nemám a už má 5 MB. Možno to nie je pre tento prípad zaujímavé.
Delphi XE7, FireBird
Expert na kladenie nejasne formulovaných otázok.

Offline pf1957

  • Padawan
  • ******
  • Příspěvků: 1796
  • Karma: 77
    • Verze Delphi: D2007, XE3, DX10
Re:Jakou databázi použít
« Odpověď #6 kdy: 12-02-2016, 11:38:31 »
Citace
Já bych použil Firebird.
Mne sa na ňom nepáči to, že tam ešte nič nemám a už má 5 MB. Možno to nie je pre tento prípad zaujímavé.
Ty delas, jako kdybychom byli v roce 1985, kdy u nas bylo poprve vystavovano XT s 20 MB (!) hard diskem  ;D

Offline martinnr

  • Plnoletý
  • ***
  • Příspěvků: 127
  • Karma: 2
    • Verze Delphi: 7,2009,XE7
Re:Jakou databázi použít
« Odpověď #7 kdy: 12-02-2016, 11:39:02 »
či vôbec je potrebné to robiť nad sql databázou...
otázkou je aká veľká má byť tá databáza a v akom rozsahu má byť používaná.
ak bude slúžiť na občasné pozretie/editáciu a bude mať desiatky, max. stovky záznamov v jednej tabuľke s 10 poľami, tak možno netreba žiadnu databázu. stačí nejaký memmory dataset, pri otvorení programu sa načíta a pri zatvorení uloží. niektoré dataset komponenty majú integrované funkcie načítania/uloženia do xml, xls súboru.
a netreba riešiť pripojenie k databáze, prikladať súbory k exe a pod. takto to bude jeden exe a dáta budú druhý súbor, prípadne nejaký ini s nastaveniami. nič viac.

Online Stanislav Hruška

  • Padawan
  • ******
  • Příspěvků: 2873
  • Karma: 27
    • Verze Delphi: XE7 professional
Re:Jakou databázi použít
« Odpověď #8 kdy: 12-02-2016, 11:46:53 »
Citace
Ty delas, jako kdybychom byli v roce 1985, kdy u nas bylo poprve vystavovano XT s 20 MB (!) hard diskem
Keď napísal "malá aplikácia".
Delphi XE7, FireBird
Expert na kladenie nejasne formulovaných otázok.

Offline geby

  • Plnoletý
  • ***
  • Příspěvků: 164
  • Karma: 13
    • Verze Delphi: 7, 2007, XE2, 10.2
    • Synapse
Re:Jakou databázi použít
« Odpověď #9 kdy: 25-02-2016, 16:32:22 »
Tak SQLite je 400kB DLL knihovna. A umi toho docela hodne, je transakcni a splnuje ACID. Sdileni databaze mezi apliakcemi, i mezi uzivateli jde, jen to neni uplne optimalni. Zalezi na tom, co kdo konkretne s tabulkou dela a jak moc se budou navzajem pretahovat o zamky.

Pouzivam to na male veci, pouzivam to i na veci o velikosti nekolika stovek MB. Pouzivam to i na pracovni tabulky v pameti.

Jinak z fee databazi existuje jeste i PostgreSQL. Ale to je uz trochu robustnejsi reseni.

 

S rychlou odpovědí můžete používat BB kódy a emotikony jako v běžném okně pro odpověď, ale daleko rychleji.

Upozornění: do tohoto tématu bylo naposledy přispěno před 120 dny.
Zvažte prosím založení nového tématu.

Jméno: E-mail:
Ověření:
Křestní jméno zpěváka Gotta: