Autor Téma: Lazarus vs Deplhi XE7....  (Přečteno 4055 krát)

Offline setury

  • Mladík
  • **
  • Příspěvků: 52
  • Karma: 0
Lazarus vs Deplhi XE7....
« kdy: 17-03-2016, 08:08:11 »
Zdravím
Jak si na tom stojí Lazarus na jedné straně a na straně druhé Delphi XE7... jde to vůbec srovnat?.Delphi XE7 a vyšší to je dobrý nástroj leč pro mně finančně nedostupný pravda existuje možnost si jej obstarat ale neoficiálně a navíc hrozí že bude zavirovaný.
Může se Lazarus rovnat alespoň s Delphi 7? a je Lazarus skutečně free? potřeboval bych fundovanou odpověď .Nainstaloval jsem si Visual Studio 2015 comunity který microsoft uvolnil s C++ a Visual basic bohužel má to jednu chybu abych mohl sice program velikostí malou přenést na druhý PC tak musím  taky natáhnout do něj framework který má neskutečnou velikost.Potřebuji názor na Lazarus  pro a proti díky

Offline < z >

  • Administrátoři
  • Guru
  • *****
  • Příspěvků: 1083
  • Karma: 38
    • Verze Delphi: 7, 2010
Re:Lazarus vs Deplhi XE7....
« Odpověď #1 kdy: 17-03-2016, 09:27:21 »
Lazarus je zdarma. Co ti brání si ho nainstalovat a vyzkoušet? :)
Srovnat to jde, ale záleží na kritériích, co od toho čekáš. Lazarus vypadá jak Delphi 7, ale není to Delphi. Jsou tam různé drobné rozdíly. Asi budeš muset hledat některé věci. Ale co bys nechtěl zadarmo. Programy v tom určitě dělat lze.

Offline pf1957

  • Padawan
  • ******
  • Příspěvků: 1878
  • Karma: 93
    • Verze Delphi: D2007, XE3, DX10
Re:Lazarus vs Deplhi XE7....
« Odpověď #2 kdy: 17-03-2016, 10:00:26 »
Může se Lazarus rovnat alespoň s Delphi 7?
No nepises, jaka mas kriteria na posuzovani tj. co s tim zamyslis delat. Chtel jsem pred par lety naprgat OSS aplikaci a pouzit pro to Lazarus a potreboval jsem low level operace pri kresleni, na ktere se v Delphi pouziva prime volani Windows API. A to jsem s Lazarem nerozchodil (priklady a navody z dokumentace mi nefungovaly) resp. cas, ktery jsem si vymezil na napsani cele aplikace jsem prosustroval onanovanim s grafikou. Tak jsem to smazal a za me "Dekuji nechci", alespon ne pro aplikace s ksichtem kde je zasadni nekompatibilita kvuli platformove nezavislosti grafiky a s ostatnim typem aplikaci nemam zkusenosti. Ale Delphi v D7, co se tyka modernich vlastnosti jazyka,nic neumel, takze tam to nejspis bude min. srovnatelne.

Citace
Nainstaloval jsem si Visual Studio 2015 comunity který microsoft uvolnil s C++ a Visual basic bohužel má to jednu chybu abych mohl sice program velikostí malou přenést na druhý PC tak musím  taky natáhnout do něj framework který má neskutečnou velikost.
No to taky neni zcela jiste pravda, protoze kazda verze Windows obsahuje nejakou verzi .NET frameworku, takze zase totez: co s tim chces delat resp. kdo jsou potencialni zakaznici? W7 maji .NET ve verzi 3.5, W8 a W10 4.5 a 3.5 se musi extra doinstalovat.

A proboha: proc ve spojeni s Windows a VS jazyk C++? Proc ne moderni a managed jazyk C#?

Offline setury

  • Mladík
  • **
  • Příspěvků: 52
  • Karma: 0
Re:Lazarus vs Deplhi XE7....
« Odpověď #3 kdy: 17-03-2016, 12:30:30 »
Já sem omlouvám že jsem uvedl že mám C++ ve skutečnosti mám C# nic méně napsal jsem takový program který lokalizuje buď IP nebo URL adresu zkusil jsem dát na starý PC na kterém je WXP  a ukázala se hláška neplatný program pro 32bit a přitom jsem měl na něm nainstalován  visual studio 2010 ten program je  příloze díky

Offline < z >

  • Administrátoři
  • Guru
  • *****
  • Příspěvků: 1083
  • Karma: 38
    • Verze Delphi: 7, 2010
Re:Lazarus vs Deplhi XE7....
« Odpověď #4 kdy: 17-03-2016, 12:41:07 »
A to ses pokoušel spustit 64bit program na 32bit systému? :)
nebo jsi tam neměl .NET framework 4?
« Poslední změna: 17-03-2016, 12:42:47 od < z > »

Offline pf1957

  • Padawan
  • ******
  • Příspěvků: 1878
  • Karma: 93
    • Verze Delphi: D2007, XE3, DX10
Re:Lazarus vs Deplhi XE7....
« Odpověď #5 kdy: 17-03-2016, 12:44:37 »
zkusil jsem dát na starý PC na kterém je WXP  a ukázala se hláška neplatný program pro 32bit a přitom jsem měl na něm nainstalován  visual studio 2010 ten
No to prece zalezi na tom, pro jakou target platformu a target framework jsi to prekladal...

A proto jsem psal, ze zalezi, k cemu/komu to ma slouzit, protoze ne vsechny verze .NET frameworku jsou automaticky nainstalovany se vsemi verzemi Windows. Protoze jestli to ma byt soft, ktery pobezi na kazdem PC, tak to .NET skutecne neni pouzitelne, protoze na archaicke verze Windows novejsi verze nedostatnes a naopak na novych verzich Windows musis archaicke verze .NET frameworku doinstalovat... Takze je to o kompromisu a pohledu smerem vpred: na W8,10 pobezi 4.5 kazdemu, W7 a starsi maji smulu. Ale s ohledem na to, ze W10 lze upgradovat z W7 zdarma (nevim jak home editions), tak IMHO neni co resit. A nebo to musis prekladat jednou pro 3.5 pro W7 a podruhe v 4.5 pro W8,10 a pouzivat jen funkce z 3.5 apod.

Offline mira

  • Nováček
  • *
  • Příspěvků: 10
  • Karma: 0
Re:Lazarus vs Deplhi XE7....
« Odpověď #6 kdy: 17-03-2016, 13:19:37 »
Takze je to o kompromisu a pohledu smerem vpred: na W8,10 pobezi 4.5 kazdemu, W7 a starsi maji smulu.

Jen drobná poznámka, .NET 4.5 zcela jistě běží i na Win7... https://msdn.microsoft.com/en-us/library/8z6watww(v=vs.110).aspx
« Poslední změna: 17-03-2016, 13:27:51 od mira »

Offline pf1957

  • Padawan
  • ******
  • Příspěvků: 1878
  • Karma: 93
    • Verze Delphi: D2007, XE3, DX10
Re:Lazarus vs Deplhi XE7....
« Odpověď #7 kdy: 17-03-2016, 14:25:09 »
Jen drobná poznámka, .NET 4.5 zcela jistě běží i na Win7
Jo, to je mozny, ja tohle moc nesleduju

Offline Ondřej Pokorný

  • Guru
  • *****
  • Příspěvků: 710
  • Karma: 43
    • Verze Delphi: Primárně Lazarus, jinak D7 až aktuální
    • Kluug.net
Re:Lazarus vs Deplhi XE7....
« Odpověď #8 kdy: 17-03-2016, 19:08:40 »
Excellent
Rated 1 time
Podle mě je Lazarus lepší na vytváření desktopových aplikací než všechny Delphi verze včetně Seattle.

Musíš ale být ochoten a schopen si občas opravit, co ti chybí/vadí.
Embarcadero Technology Partner, juj. Člen Lazarus týmu, oj.

Offline Radek Červinka

  • Administrátoři
  • Padawan
  • *****
  • Příspěvků: 1788
  • Karma: 72
    • Verze Delphi: D5,D2007, DXE, DXE2 + 2 poslední (Tokyo)
    • O Delphi v češtině
Re:Lazarus vs Deplhi XE7....
« Odpověď #9 kdy: 17-03-2016, 21:13:10 »
Ale s ohledem na to, ze W10 lze upgradovat z W7 zdarma (nevim jak home editions), tak IMHO neni co resit.

Možná tak pro soukromníky, ve firmách se normálně používají W7 a nikdo to jen tak upgradovat nebude. Nebo jsou tam ještě dokonce XP.
Embarcadero MVP - Czech republic

Offline pf1957

  • Padawan
  • ******
  • Příspěvků: 1878
  • Karma: 93
    • Verze Delphi: D2007, XE3, DX10
Re:Lazarus vs Deplhi XE7....
« Odpověď #10 kdy: 18-03-2016, 07:36:07 »
Možná tak pro soukromníky, ve firmách se normálně používají W7 a nikdo to jen tak upgradovat nebude. Nebo jsou tam ještě dokonce XP.
No to nevim: u nas ve firme jsme vsichni presli na W10: ostatne kazda instalace i na notebookach to sama nabizela a musim rict, ze treba u me probehla preinstalace probehla naprosto hladce. Z W7 zaochoval i rozlozeni ikon na desktopu, z W8.1 ten desktop rozhazel, ale to byla jedina lapalie.

Offline mira

  • Nováček
  • *
  • Příspěvků: 10
  • Karma: 0
Re:Lazarus vs Deplhi XE7....
« Odpověď #11 kdy: 18-03-2016, 08:12:34 »
Asi záleží firma od firmy. Máme zákazníky, kteří v pohodě přešli, ale stejně tak máme i takové, kterým by přechod na Win10 přinesl potíže, takže zatím stále používají Win7.

Offline našinec

  • Hrdina
  • ****
  • Příspěvků: 316
  • Karma: 4
Re:Lazarus vs Deplhi XE7....
« Odpověď #12 kdy: 18-03-2016, 09:29:48 »
Vím, že v původní instalačce win7 je framework 3.5. Já osobně jsem upgradoval sám a tak samozřejmě nevím, zda MS framework upgradoval za pomocí aktualizací. Dá se to však předpokládat, jelikož MS poněkud ujednocuje win7, win 8.1 a win10.
Jinak znám podniky, kde si nevyply onu ponovoroční automatickou aktualizaci z win7 na win10, a tak mají win10. A zvykají si.  ;D

Offline Radek Červinka

  • Administrátoři
  • Padawan
  • *****
  • Příspěvků: 1788
  • Karma: 72
    • Verze Delphi: D5,D2007, DXE, DXE2 + 2 poslední (Tokyo)
    • O Delphi v češtině
Re:Lazarus vs Deplhi XE7....
« Odpověď #13 kdy: 12-07-2016, 07:13:25 »
Jen pro informaci: zajímavé vlákno o FPC od někoho, kdo používá Delphi kompilátor na maximum a nezamrznul u Delphi 7 - https://plus.google.com/u/0/+StefanGlienke/posts/WQeVTd1SXcs?cfem=1
Embarcadero MVP - Czech republic

Offline Ondřej Pokorný

  • Guru
  • *****
  • Příspěvků: 710
  • Karma: 43
    • Verze Delphi: Primárně Lazarus, jinak D7 až aktuální
    • Kluug.net
Re:Lazarus vs Deplhi XE7....
« Odpověď #14 kdy: 12-07-2016, 11:39:23 »
Vytáhl 3 nedostatky, které mu vadí:

1.) CodeTools jsou IMO mnohem dál než co umí Delphi - jen si nerozumí s Generics :( Práce tak na 4 týdny. Když mi je někdo zaplatí, udělám to.
2.) Docked/Undocked: když to je pro někoho no-go, že si musí nainstalovat balíček... Jinak tam zbyly taky už jenom 2-3 bugy, ostatní jsem opravil.
3.) Debugger je bohužel nic moc, ale dá se.

Upřímně řečeno, body 1 a 2 se dají řešit v dohledné době. Zbyl tedy jen debugger.

Holt nejsou lidi a peníze ;)
Embarcadero Technology Partner, juj. Člen Lazarus týmu, oj.

Offline Ondřej Pokorný

  • Guru
  • *****
  • Příspěvků: 710
  • Karma: 43
    • Verze Delphi: Primárně Lazarus, jinak D7 až aktuální
    • Kluug.net
Re:Lazarus vs Deplhi XE7....
« Odpověď #15 kdy: 11-08-2016, 14:48:57 »
Excellent
Rated 1 time
Teď jsem se dostal k většímu projektu na Delphi (používáme aktuální 10.1 Berlin) a mám podobné problémy s IDE jako má Stefan - akorát naopak :) Dva roky jsem v tom nepsal a z Lazaru jsem si zvyknul na fungující automatickou definici proměnných, fungující našeptávač, aktualizaci implementation podle změn interface a pod a pod. Prostě těch věcí, co v Delphi sice jsou, ale nic moc nefungují, je taky pěkná řada  8)

Compiler je v Delphi zato rychlejší. Debugger mě v Lazaru neotravuje a dokované IDE nepotřebuju.
Embarcadero Technology Partner, juj. Člen Lazarus týmu, oj.

Offline našinec

  • Hrdina
  • ****
  • Příspěvků: 316
  • Karma: 4
Re:Lazarus vs Deplhi XE7....
« Odpověď #16 kdy: 11-08-2016, 15:44:15 »
Nad diskuzemi podobného druhu jen kroutím hlavou a očima. Přijde mi to jako kdyby se někdo zeptal:"Mám použít žlutou nebo modrou?Co je lepší?" Někomu se líbí žlutá, někomu zase modrá. Jenže k vybarvení slunce se zrovna modrá moc nehodí, stejně jako žlutá k vybarvení pozemského nebe.  ;)
Takže otázka by měla znít:"Jaký nástroj bych měl spíše použít na ....?"
Jinak, pokud se někdo učil ve škole pracovat v Delphi, tak pochybuji, že by okamžitě dokázal pracovat v Lazarusu.

Offline Ondřej Pokorný

  • Guru
  • *****
  • Příspěvků: 710
  • Karma: 43
    • Verze Delphi: Primárně Lazarus, jinak D7 až aktuální
    • Kluug.net
Re:Lazarus vs Deplhi XE7....
« Odpověď #17 kdy: 11-08-2016, 16:05:34 »
"Mám použít žlutou nebo modrou?Co je lepší?"

Jseš vedle, nejlepší je červená  ;D  ;D  ;D  ;D (Kdybys to nepochopil, tak s tebou souhlasím.)
Embarcadero Technology Partner, juj. Člen Lazarus týmu, oj.

Offline raul

  • Plnoletý
  • ***
  • Příspěvků: 175
  • Karma: 10
    • Verze Delphi: FPC :D
Re:Lazarus vs Deplhi XE7....
« Odpověď #18 kdy: 12-08-2016, 08:55:19 »
Excellent
Rated 1 time
Zdar a silu,
napsal jsem delsi text, ale v realu jsem ho zkratil na  - presel jsem na Lazarus (diky oxo za rady) a jsem spokojen az nadsen.

Ma sve mouchy, ma sve nedostatky.
Bugu bych rekl mene nez delphi, novinek bych rekl mene nez delphi (function watches,object watches :( fnuk), rozsirene RTTI a dalsi.

Na druhou stranu - ma funkcni crosskompilaci (pouzivam Linux/64, Linux/arm, Win/64, Win/32), je celkove sviznejsi, ma funkcni doplnovani kodu, funkcni naseptavac, kompiler nekonci vecne na ruznych internich chybach sebe sama.

Takze za me - at si kazdej vybere, ale Lazarus je velmi pouzitelny i tam, kde treba Delphi neni ale zase naopak - pokud chcete nove vymozenosti Object Pascalu, kouknete po Delphi.
Lazarus 1.6.3:), FPC, Intel/Arm, Windows/Linux

 

S rychlou odpovědí můžete používat BB kódy a emotikony jako v běžném okně pro odpověď, ale daleko rychleji.

Upozornění: do tohoto tématu bylo naposledy přispěno před 120 dny.
Zvažte prosím založení nového tématu.

Jméno: E-mail:
Ověření:
Datový typ v Delphi, který má True a False: