Autor Téma: Jpeg (lepeji Nikon RAW) - co pouzit na jednoduchou detekci pixelu a crop  (Přečteno 1455 krát)

Offline raul

  • Plnoletý
  • ***
  • Příspěvků: 158
  • Karma: 9
    • Verze Delphi: FPC :D
Resim tu relativne jednoduchou ulohu s obrazkem, na kterem neco nekde je. Obrazek je velmi kontrastni, takze by mi stacilo probehnout pixely, juknou na jakysi median jasu a podle toho oznacit oblast, ve ktere neco je. Na kazdem obrazku bude jeden objekt. Pote potrebuju udelat crop tohoto objektu. Prdel je, ze pod Win a Linuxem a vse z cmdline apky, zadny visualnosti. Pred lety jsem pouzival gr32, a zkusil i vampyra, ale bylo takove jen na juk, ne zadny vetsi zkusenosti.

Poradite ?
Lazarus 1.6.3:), FPC, Intel/Arm, Windows/Linux

Offline JaroB

  • Guru
  • *****
  • Příspěvků: 787
  • Karma: 19
    • Verze Delphi: D2007, XE2, XE6
No, kdybych to dělal já, tak bych si asi minimalisticky vystačil s bitmapou, zvlášť když víš, že je na obrázku jen jeden objekt.

Kdysi jsem dělal něco podobného, na obrázku bylo něco kolem 5000 nepřekrývajících se objektů, ale věděl jsem, že žádný nemůže být větší jak 32x32 px. Kapku omezení mělo pozadí, nebylo transparent, ale nějaká hnusná textura, takže úspěšnost nalezení byla jen cca osm z deseti (to bylo ale tím, že jsem nedokázal správně odfiltrovat tu texturu). Hledal jsem to taky pixel po pixelu, ale měl jsem už dopředu vytvořenou RGB mapu. Po zjištění, co asi patří k pozadí, jsem přes vlastní FillIn pozadí sjednotil, a pak už jen střihal jednotlivé objekty. Co si tak vzpomínám, sypal jsem každý obrázek - protože ještě neměly tu správnou velikost, kolísalo to mezi cca 10 až 32 - do DxImageListu, kde mohou být uloženy pojmenované obrázky různé velikosti. A pak už se to dalo hromadně adjustovat. Tak asi tak. 

Offline raul

  • Plnoletý
  • ***
  • Příspěvků: 158
  • Karma: 9
    • Verze Delphi: FPC :D
JJ, taky jsem premyslel o cemsi ala TImage32 z gr32, ale preci jen je to let co jsem s tim delal a tyhle projekty mi prijdou uz stare. Napr dokumentace ke gr32 je nefunkcni odkaz apod. Take pri me posledni prace s ni (jen nakouknout, zadny slozitejsi veci) jsem mel pocit, ze se dost veci zmenilo.

Premyslel jsem i o imagemagicku, ale tam nic jako detekci asi nemaji, navic mi prijde desne slozity na to, co potrebuju - neco jako ten tImage32 z gr32.
Lazarus 1.6.3:), FPC, Intel/Arm, Windows/Linux

Offline JaroB

  • Guru
  • *****
  • Příspěvků: 787
  • Karma: 19
    • Verze Delphi: D2007, XE2, XE6
Urychlit to jde třeba znormováním barvy, pak opravdu stačí projít obrázek přes pixely a rovnou to oříznout. GR32 má v sobě nějaké filtry, mám nějakou verzi z r.2010, tuším že je i pro XE.

Offline našinec

  • Hrdina
  • ****
  • Příspěvků: 281
  • Karma: 4
    • Verze Delphi: D7,TD2006
Asi jsem mimo mísu  :) . https://cloud.google.com/vision/
Něco obdobného nabízejí i jiní, např. MS.

Offline oxo

  • Guru
  • *****
  • Příspěvků: 649
  • Karma: 37
    • Verze Delphi: Primárně Lazarus, jinak D7 až aktuální
    • Kluug.net
FPC má knihovnu na obrázky, která pojede na nogui: http://wiki.freepascal.org/fcl-image
BGRA by mělo pod nogui taky jít: http://forum.lazarus.freepascal.org/index.php?topic=19721.msg191873#msg191873
Embarcadero Technology Partner, juj. Člen Lazarus týmu, oj.

Offline Radek Červinka

  • Administrátoři
  • Padawan
  • *****
  • Příspěvků: 1624
  • Karma: 67
    • Verze Delphi: D5,D2007, DXE, DXE2 + 2 poslední (teď XE8 a XE10)
    • O Delphi v češtině
Pořád si myslím že nic lepšího než gr32 není.
Embarcadero MVP - Czech republic

Offline raul

  • Plnoletý
  • ***
  • Příspěvků: 158
  • Karma: 9
    • Verze Delphi: FPC :D
Diky vsem, zkusim ten gr32 a BGRA. S gr32 jsem nedelal leta (15 asi). Neni nekde nejakej mirror, ci nemate stazenou odnekud tu dokumentaci ? Na webu je nefunkcni odkaz.

Co se tyce toho cloud reseni - to je opravdu mimo misu. Safra co vsichni mate s temito sluzbami ??
Lazarus 1.6.3:), FPC, Intel/Arm, Windows/Linux

Offline JaroB

  • Guru
  • *****
  • Příspěvků: 787
  • Karma: 19
    • Verze Delphi: D2007, XE2, XE6

Offline raul

  • Plnoletý
  • ***
  • Příspěvků: 158
  • Karma: 9
    • Verze Delphi: FPC :D
Nakonec jsem zkusil nejprve ten BGRA a vicemene se mi to povedlo rozbehat a i napsat. gr32 vypadal, ze neumi behat bez gui.

Kazdopadne detekce objektu se ukazala podstatne horsi, nebot samozrejme na fotkach je bordel :D
Lazarus 1.6.3:), FPC, Intel/Arm, Windows/Linux

 

S rychlou odpovědí můžete používat BB kódy a emotikony jako v běžném okně pro odpověď, ale daleko rychleji.

Upozornění: do tohoto tématu bylo naposledy přispěno před 120 dny.
Zvažte prosím založení nového tématu.

Jméno: E-mail:
Ověření:
Křestní jméno zpěváka Gotta: