Autor Téma: ADODB (dbGo) pripojenie na SQLite  (Přečteno 2222 krát)

Offline dee

  • Plnoletý
  • ***
  • Příspěvků: 116
  • Karma: 0
    • Verze Delphi: D7, XE7
ADODB (dbGo) pripojenie na SQLite
« kdy: 26-05-2016, 22:42:25 »
Zdar,

Pouzivam komponnety ADODB v novych verziach delphi su pod nazvom dbGo na pracu z databazami. Celkom ma zlakala myslienka vyuzit SQLite pe male projekty kedze nevyzaduje instalaciu ale nedai sa mi pripojit k .db subou na disku cez tie ADO komponenty. Cez dbExpes to mozne je dokonca nove XEckove delphi maju pre to zabudovanu podporu

Za ady ako na to budem vdacny ;)

Offline Stanislav Hruška

  • Padawan
  • ******
  • Příspěvků: 2779
  • Karma: 26
    • Verze Delphi: XE7 professional
Re:ADODB (dbGo) pripojenie na SQLite
« Odpověď #1 kdy: 26-05-2016, 22:47:49 »
A akú máš verziu Delphi? Mám dojem, že FireDAC podporuje SQLite.
Delphi XE7, FireBird
Expert na kladenie nejasne formulovaných otázok.

Offline dee

  • Plnoletý
  • ***
  • Příspěvků: 116
  • Karma: 0
    • Verze Delphi: D7, XE7
Re:ADODB (dbGo) pripojenie na SQLite
« Odpověď #2 kdy: 27-05-2016, 06:19:30 »
Mám XE7. Viem ze cez FireDac alebo dbExpres to ide ta podpora je. No chcel som vyuzit komponenty ADO na ktore som zvyknuty a pouzival som ich aj v minulosti pre pracu s DB.

Offline Stanislav Hruška

  • Padawan
  • ******
  • Příspěvků: 2779
  • Karma: 26
    • Verze Delphi: XE7 professional
Re:ADODB (dbGo) pripojenie na SQLite
« Odpověď #3 kdy: 27-05-2016, 07:33:16 »
Citace
No chcel som vyuzit komponenty ADO na ktore som zvyknuty a pouzival som ich aj v minulosti pre pracu s DB
To som používal aj ja. Potom som si kúpil FIB+ či ako sa to volá. A po dvoch mesiacoch som prešiel na FireDAC. A tých vyše 200 € išlo hore komínom.
FireDAC je univerzálny (čo je u mňa veľmi silný argument) a má podporovaný vývoj. Ale "trocha" to je drahé  >:(  A ponúka viac než dbGo.
Ak budeš robiť s inou DB, tak budeš mať uľahčenú prácu.
Delphi XE7, FireBird
Expert na kladenie nejasne formulovaných otázok.

Offline dee

  • Plnoletý
  • ***
  • Příspěvků: 116
  • Karma: 0
    • Verze Delphi: D7, XE7
Re:ADODB (dbGo) pripojenie na SQLite
« Odpověď #4 kdy: 27-05-2016, 08:05:45 »
Ano chapem ze Embaracadero tlaci na tie svoje uzasne Fire.... a taisto aj na FireDac, ale aj ta mam len verziu Proffesional kde nieje a ani ma tento ich novy pristup velmi neoslovuje. Mam kopec apiek z ADO funguju perfektne s MS-SQL a teraz chcem jednu preopat na SQlite ...
Je mozne to nejako vyriesit s tym ADO ?

Offline Stanislav Hruška

  • Padawan
  • ******
  • Příspěvků: 2779
  • Karma: 26
    • Verze Delphi: XE7 professional
Re:ADODB (dbGo) pripojenie na SQLite
« Odpověď #5 kdy: 27-05-2016, 08:40:07 »
Citace
ale aj ta mam len verziu Proffesional kde nieje
Ale toto je totálny nezmysel. Možno si to vyhodil pri inštalovaní XE7.
Ostatné nekomentujem a poradiť neviem. Končím :)
Delphi XE7, FireBird
Expert na kladenie nejasne formulovaných otázok.

Offline dee

  • Plnoletý
  • ***
  • Příspěvků: 116
  • Karma: 0
    • Verze Delphi: D7, XE7
Re:ADODB (dbGo) pripojenie na SQLite
« Odpověď #6 kdy: 27-05-2016, 09:26:34 »
No jo, dik za rady aj tak... mozno niekoho napadne ako to rozbehat

Inak nemusi to byt nutne SQLite, len chcem proste databázu ktoru nieje nutne instalovat a pristup cez ADO. Pre mini prjektik o 3 tabulkach predsa nebudem instalovat cele MS-SQL, MySQL a podobne opachy :D

Offline Stanislav Hruška

  • Padawan
  • ******
  • Příspěvků: 2779
  • Karma: 26
    • Verze Delphi: XE7 professional
Re:ADODB (dbGo) pripojenie na SQLite
« Odpověď #7 kdy: 27-05-2016, 09:56:48 »
Môžeš použiť aj Access (mdb).
Delphi XE7, FireBird
Expert na kladenie nejasne formulovaných otázok.

Offline mjseven

  • Mladík
  • **
  • Příspěvků: 63
  • Karma: 5
    • Verze Delphi: D7, D2006, XE2, Lazarus
Re:ADODB (dbGo) pripojenie na SQLite
« Odpověď #8 kdy: 27-05-2016, 10:06:52 »
Můžeš použít Firebird v embedded verzi.

Pro připojení k SQLite jsem ADODB nezkoušel ale tipl bych že problém bude v connection stringu.

Já k připojení používám buď nějaký wrapper (třeba tenhle:  http://www.ararat.cz/doku.php/en:sqlitewrap) nebo komponenty Zeos Lib (http://zeoslib.sourceforge.net/).





Offline dee

  • Plnoletý
  • ***
  • Příspěvků: 116
  • Karma: 0
    • Verze Delphi: D7, XE7
Re:ADODB (dbGo) pripojenie na SQLite
« Odpověď #9 kdy: 27-05-2016, 18:29:02 »
Ten Access neznie zle ;)

Inak trochu odveci otazka , ale co je to ten wrapper a ako sa používa :)

Offline Radek Červinka

  • Administrátoři
  • Padawan
  • *****
  • Příspěvků: 1692
  • Karma: 69
    • Verze Delphi: D5,D2007, DXE, DXE2 + 2 poslední (Tokyo)
    • O Delphi v češtině
Re:ADODB (dbGo) pripojenie na SQLite
« Odpověď #10 kdy: 28-05-2016, 13:09:34 »
Ten Access neznie zle ;)

Inak trochu odveci otazka , ale co je to ten wrapper a ako sa používa :)

No ohledne Access - no nevim, ale kdo chce kam pomozme mu tam.

wrapper, tj. zapouzdeni - viz. odpoved mjseven - kdyby jsi jen klikl, tak by jsi pochopil ja se to pouziva.
Embarcadero MVP - Czech republic

Offline Stanislav Hruška

  • Padawan
  • ******
  • Příspěvků: 2779
  • Karma: 26
    • Verze Delphi: XE7 professional
Re:ADODB (dbGo) pripojenie na SQLite
« Odpověď #11 kdy: 28-05-2016, 14:22:11 »
Citace
No ohledne Access - no nevim, ale kdo chce kam pomozme mu tam.
keď napísal
Citace
Pre mini prjektik o 3 tabulkach predsa nebudem instalovat cele MS-SQL, MySQL a podobne opachy
Na také prkotinky ho používam. Ešte som nenarazil na problém.


To snáď nie je pravda. Vždy mi to tu rozhádže formátovanie. Už to upravujem asi 5 krát >:(
« Poslední změna: 28-05-2016, 14:24:03 od Stanislav Hruška »
Delphi XE7, FireBird
Expert na kladenie nejasne formulovaných otázok.

Offline pf1957

  • Padawan
  • ******
  • Příspěvků: 1759
  • Karma: 77
    • Verze Delphi: D2007, XE3, DX10
Re:ADODB (dbGo) pripojenie na SQLite
« Odpověď #12 kdy: 28-05-2016, 16:53:59 »
Pro připojení k SQLite jsem ADODB nezkoušel ale tipl bych že problém bude v connection stringu.
No aby melo smysl zabyvat se connection stringem, tak nejdrive potrebuje OLE DB provider, ktery bude umet komunikovat s SQLite API, podobne jako to delaji ty wrappery, ktere pouzivas. Tady je namatkou jeden (placeny) https://cherrycitysoftware.com/Products/SQLiteProvider.

Ale zkusenost s tim nemam, ja pouzival SQLite skoro od zacatku, kdy k tomu zadne wrappery do Delphi neexistovali, takze jsem si nejdriv musel jeden TDataSet based napsat. Dneska bych jednoznacne sahnul po FireDAC, kdyz uz to a) nekdo naprgal b) Embarcadero to vzalo na vedomi a zaradilo do Delphi c) FireDAC jsou universalni - my na ne treba migrovali vetsi projekty s FIB+ a FireBirdem i MSSQL





Offline Radek Červinka

  • Administrátoři
  • Padawan
  • *****
  • Příspěvků: 1692
  • Karma: 69
    • Verze Delphi: D5,D2007, DXE, DXE2 + 2 poslední (Tokyo)
    • O Delphi v češtině
Re:ADODB (dbGo) pripojenie na SQLite
« Odpověď #13 kdy: 29-05-2016, 00:14:24 »
Jen poznamka - myslím, že pro přístup pres ADO k SQLite by mozna stacil ODBC driver - http://www.ch-werner.de/sqliteodbc/, teda si aspon myslim, ze ADO dokaze pristupovat pres ODBC. Jinak bych samozrejme preferoval nejaky jednoduchy wrapper, pripadne FireDac.
Embarcadero MVP - Czech republic

Offline Daniel_Andrascik

  • Hrdina
  • ****
  • Příspěvků: 407
  • Karma: 15
    • Verze Delphi: D2007, XE3
Re:ADODB (dbGo) pripojenie na SQLite
« Odpověď #14 kdy: 29-05-2016, 14:22:09 »
Tiez sa priklanam k firedacu, je to uplne iny fire... ake ten "fire s opicou". Zda sa mi to trosku protichodne, chciet na jednu stranu pre jednoduchu aplikaciu pouzit jednoduchu databazu a na druhu stranu do nej liezt cez ADO a ODBC drivre a neviem co este ked na SQLite clovek pouziva dll kniznicu s priamym rozhranim.

  Navyse firedac defaultne integruje celu sqlite pomocou predkompilovaneho obj suboru priamo do exaca, cize nepotrebujes distribuovat ziadnu dll a nehrozia ti ziadne konflikty. Myslel som si ze si mi ziadne nemozu stat, ale po desiatich rokoch som predsa len raz zabudol skopirovat tu dll do adresara kde mam exac a ono si to naslo nejaku starsiu verziu kto vie kde v systeme a tak namiesto 10 minutovej instalacie som stravil pol dna debugovanim kym som pochopil ze kde vznikaju tie haluze co ta aplikacia robi. Proste z dlhodobeho hladiska takato integracia je plus, hlavne po rokoch ked uz ani netusis nad jakymi verziami si pracoval, mas to v kope a nemas dovod ocakavat problemy.

  A pre pracu  ako tu uvadzas nad tromi tabulkami by som pouzil "light" pristup ktory namatkou opisuje radek na tomto odkaze: http://delphi.cz/post/FireDAC-z-praxe-3.aspx. Pouzivam to masivne a mam len minimalne vyhrady voci tomuto rieseniu...

 

S rychlou odpovědí můžete používat BB kódy a emotikony jako v běžném okně pro odpověď, ale daleko rychleji.

Upozornění: do tohoto tématu bylo naposledy přispěno před 120 dny.
Zvažte prosím založení nového tématu.

Jméno: E-mail:
Ověření:
Křestní jméno zpěváka Gotta: