Autor Téma: FMX.Media - Čím je dána podpora souborů v Delphi?  (Přečteno 834 krát)

Offline našinec

  • Hrdina
  • ****
  • Příspěvků: 306
  • Karma: 4
Nedávný dotaz Dee mne inspiroval k jednomu pokusu - ověřit si, jak je to s možností přehrávání videosouborů v DX 10.1 Berlin Starter up1 za pomocí komponenty FMX.MediaPlayer. Docela mne překvapilo, že soubory .mp4 ve win7 přehrát šly, ale ve win10 už ne. Chci se tedy jen dotázat, zda nevíte, čím je určována podpora pro přehrávání souborů. Samozřejmě chyba může být kdekoliv.  ;)

Offline JaroB

  • Guru
  • *****
  • Příspěvků: 806
  • Karma: 19
    • Verze Delphi: D2007, XE2, XE6
Re:FMX.Media - Čím je dána podpora souborů v Delphi?
« Odpověď #1 kdy: 09-01-2017, 13:11:26 »
Já měl problém s kodeky, musel jsem je ve Win10 přeinstalovat

Offline martinnr

  • Plnoletý
  • ***
  • Příspěvků: 122
  • Karma: 2
    • Verze Delphi: 7,2009,XE7
Re:FMX.Media - Čím je dána podpora souborů v Delphi?
« Odpověď #2 kdy: 09-01-2017, 13:14:15 »
skusal si ten isty mp4 subor na win7 aj na win10?
ak nie, tak subory mohli pouzivat odlisne kodeky a to bol dovod preco nesli na win10. a nie ten mediaplayer ako taky.
mp4 je asi len kontajner, ktory obsahuje video, audio, mozno aj dalsie data. a podla pouziteho kodeku na video/audio, potom prehravac dokaze zobrazit obraz, a prehrat zvuk.
treba zistit aky kodek je pouzity a pripadne ho doinstalovat do pocitaca.
skusit...

Offline našinec

  • Hrdina
  • ****
  • Příspěvků: 306
  • Karma: 4
Re:FMX.Media - Čím je dána podpora souborů v Delphi?
« Odpověď #3 kdy: 09-01-2017, 14:07:57 »
JaroB: Já si právě pamatuji,že jsi něco podobného v minulosti řešil.

martinnr: Na tohle si dávám právě pozor, jelikož vím, že soubory se stejnou příponou mohou mít (doufám,že to píši správně) odlišné zapouzdření. Zřetelné to bylo na starých Delphi u souborů .avi.

Offline našinec

  • Hrdina
  • ****
  • Příspěvků: 306
  • Karma: 4
Re:FMX.Media - Čím je dána podpora souborů v Delphi?
« Odpověď #4 kdy: 09-01-2017, 15:01:02 »
Při pokládání dotazu jsem si byl vědom toho, že ve win7 jsou nainstalovány kodeky třetí strany, zatímco ve win10 ne. Předpokládal jsem, že MediaPlayer ve FMX je autonomní a má nějakou svou sadu kodeků pro podporované OS. Dost mne překvapilo, že některé kodeky dědí a navíc ne primárně z OS. Myšleno například u winOS, že nedědí kodeky pro WMP.
Pokud s tím nějaký programátor nebude počítat, tak ten program nebude fungovat.

Jinými slovy, řešení je toto:
       Stačí nainstalovat nějaký ten CodePack.

Offline Radek Červinka

  • Administrátoři
  • Padawan
  • *****
  • Příspěvků: 1692
  • Karma: 69
    • Verze Delphi: D5,D2007, DXE, DXE2 + 2 poslední (Tokyo)
    • O Delphi v češtině
Re:FMX.Media - Čím je dána podpora souborů v Delphi?
« Odpověď #5 kdy: 23-02-2017, 10:41:15 »
FMX ve Windows používá DirectShow API z windows http://docwiki.embarcadero.com/RADStudio/Berlin/en/Audio-Video_in_FireMonkey. Tj. předpokládá se, že tam máš nějaký kodek, windows je mají v základu - aspoň jsem si to do teď myslel.
Embarcadero MVP - Czech republic

Offline JaroB

  • Guru
  • *****
  • Příspěvků: 806
  • Karma: 19
    • Verze Delphi: D2007, XE2, XE6
Re:FMX.Media - Čím je dána podpora souborů v Delphi?
« Odpověď #6 kdy: 23-02-2017, 10:57:57 »
Ono na tom dědění je DirectShow postavené, zvenku to vypadá jakoby ty kodeky byly jen pluginy, které je možné i explicitně zakrýt. Ve skutečnosti je poměrně málo aplikací, které dokáží fungovat autonomně a nespoléhat se na kodeky Windows (tuším že snad VLCPlayer nebo NAGPlayer to mají).

Offline našinec

  • Hrdina
  • ****
  • Příspěvků: 306
  • Karma: 4
Re:FMX.Media - Čím je dána podpora souborů v Delphi?
« Odpověď #7 kdy: 23-02-2017, 11:06:09 »
FMX ve Windows používá DirectShow API z windows http://docwiki.embarcadero.com/RADStudio/Berlin/en/Audio-Video_in_FireMonkey. Tj. předpokládá se, že tam máš nějaký kodek, windows je mají v základu - aspoň jsem si to do teď myslel.

To vysvětli Embacaderu.  ;D
Pokud se však nemýlím, tak v některých upravených edicích winOS to nemusí být pravda.

Offline JaroB

  • Guru
  • *****
  • Příspěvků: 806
  • Karma: 19
    • Verze Delphi: D2007, XE2, XE6
Re:FMX.Media - Čím je dána podpora souborů v Delphi?
« Odpověď #8 kdy: 23-02-2017, 12:25:27 »
Vždycky se najde nějaký exotický AVI, který potřebuje něco extra :( a ani upravený vidle si s tím neporadí a musí se spolehnout na třetí stranu

Offline našinec

  • Hrdina
  • ****
  • Příspěvků: 306
  • Karma: 4
Re:FMX.Media - Čím je dána podpora souborů v Delphi?
« Odpověď #9 kdy: 23-02-2017, 12:40:16 »
Vždycky se najde nějaký exotický AVI, který potřebuje něco extra :( a ani upravený vidle si s tím neporadí a musí se spolehnout na třetí stranu

JaroB, já jsem se bohužel, tak jak se mi to občas stává, špatně vyjádřil. Měl jsem na mysli to, že existují edice winOS (např. pro čínskou státní správu), kde chybí prohlížeč, přehrávač a další programy. Tam předpokládám, že některé kodeky běžné v základu winOS chybí. A umím si představit, že kvůli takovýmto edicím se nemusí MediaPlayer ve FMX či DX kamarádit se základními kodeky ve winOS. Ikdyž si myslím, že by neměl být problém to ošetřit.  :)

Offline JaroB

  • Guru
  • *****
  • Příspěvků: 806
  • Karma: 19
    • Verze Delphi: D2007, XE2, XE6
Re:FMX.Media - Čím je dána podpora souborů v Delphi?
« Odpověď #10 kdy: 23-02-2017, 13:10:48 »
Jo, jo, už vím, něco jako byly XP do bankomatů nebo do měřících stanic :)

 

S rychlou odpovědí můžete používat BB kódy a emotikony jako v běžném okně pro odpověď, ale daleko rychleji.

Upozornění: do tohoto tématu bylo naposledy přispěno před 120 dny.
Zvažte prosím založení nového tématu.

Jméno: E-mail:
Ověření:
Křestní jméno zpěváka Gotta: