Autor Téma: Akú databázu zvoliť?  (Přečteno 760 krát)

Offline berlusco1974

  • Nováček
  • *
  • Příspěvků: 24
  • Karma: 0
    • Verze Delphi: Delphi2010
Akú databázu zvoliť?
« kdy: 31-03-2017, 11:47:21 »
Dobrý deň,

Môžete mi poradiť, akú databázu FREE zvoliť pre môj projekt?

Krátka charakteristika tohto projektu je nasledovná:
1. Programovaná bude v Delphi2010
2. V lokálnej verzii, aby sa databáza nemusela inštalovať (dll)
3. V sieťovej verzii samozrejme server musí byť zadarmo
4. Databáza bude obsahovať cca. 20-25 tabuliek
5. Jedna tabuľka bude mať maximálne cca.15 000 záznamov

Prosím, poraďte to najlepšie riešenie ...

Ďakujem

Offline Stanislav Hruška

  • Padawan
  • ******
  • Příspěvků: 2976
  • Karma: 29
    • Verze Delphi: XE7 professional
Re:Akú databázu zvoliť?
« Odpověď #1 kdy: 31-03-2017, 12:17:36 »
Jedna z možností je FireBird. Má priamo podporu v Delphi.
Delphi XE7, FireBird
Expert na kladenie nejasne formulovaných otázok.

Offline Radek Červinka

  • Administrátoři
  • Padawan
  • *****
  • Příspěvků: 1765
  • Karma: 72
    • Verze Delphi: D5,D2007, DXE, DXE2 + 2 poslední (Tokyo)
    • O Delphi v češtině
Re:Akú databázu zvoliť?
« Odpověď #2 kdy: 31-03-2017, 12:26:47 »
Jedna z možností je FireBird. Má priamo podporu v Delphi.

A podle mne i jedina moznost. Ty nároky jsou celkem náročné.
Embarcadero MVP - Czech republic

Offline berlusco1974

  • Nováček
  • *
  • Příspěvků: 24
  • Karma: 0
    • Verze Delphi: Delphi2010
Re:Akú databázu zvoliť?
« Odpověď #3 kdy: 31-03-2017, 14:03:58 »
Ďakujem za odpovede.

Keby tam nebola tá podmienka "V lokálnej verzii, aby sa databáza nemusela inštalovať", bolo by aj iné riešenie?

Ako je to s rýchlosťou databáz v sieti? Nie je Firebird pomalá?

Nemám skúsenosti zo žiadnymi. Doteraz som používal Advantage Database, aj to len lokálne...

Offline Stanislav Hruška

  • Padawan
  • ******
  • Příspěvků: 2976
  • Karma: 29
    • Verze Delphi: XE7 professional
Re:Akú databázu zvoliť?
« Odpověď #4 kdy: 31-03-2017, 15:18:18 »
Citace
Ako je to s rýchlosťou databáz v sieti?
To je snáď problém siete.
Citace
Nie je Firebird pomalá?
Má dva režimy. Jeden sa používa v amerických tankoch (či ešte neviem). Ale pre nás je určený SuperServer.
Jedna z ázijských krajín (Gruzínsko či niečo podobné) to majú nasadené v štátnej železnici. Myslím si, že Tvoje obavy sú zbytočné.
Tiež som špekuloval a skončil som pri FB. Keď som sa pýtal na výkon, tak mi odpovedali, že pokiaľ nemám v tabuľke 1 milión záznamov, nech neotravujem ;D

Ešte jedna poznámka. Nie je problém zmeniť lokálnu FB DB na serverovú.
« Poslední změna: 31-03-2017, 15:20:26 od Stanislav Hruška »
Delphi XE7, FireBird
Expert na kladenie nejasne formulovaných otázok.

Offline berlusco1974

  • Nováček
  • *
  • Příspěvků: 24
  • Karma: 0
    • Verze Delphi: Delphi2010
Re:Akú databázu zvoliť?
« Odpověď #5 kdy: 31-03-2017, 15:43:10 »
Zatiaľ ďakujem. Isto sa ešte ohlásim :-)

Offline Radek Červinka

  • Administrátoři
  • Padawan
  • *****
  • Příspěvků: 1765
  • Karma: 72
    • Verze Delphi: D5,D2007, DXE, DXE2 + 2 poslední (Tokyo)
    • O Delphi v češtině
Re:Akú databázu zvoliť?
« Odpověď #6 kdy: 31-03-2017, 15:52:53 »
Má dva režimy. Jeden sa používa v amerických tankoch (či ešte neviem). Ale pre nás je určený SuperServer.

To je Interbase, protoze ta na rozdíl of Firebirdu má certfikaci pro vojenské použití - myslím, že to souvisí nějak se šifrováním


Citace
Jedna z ázijských krajín (Gruzínsko či niečo podobné) to majú nasadené v štátnej železnici. Myslím si, že Tvoje obavy sú zbytočné.

Pokud si pamatuji s te case studie, tak Kazachstan, skončili u Interbase, protože vzhledem ke stavu jejich infrastruktury tam selhal jak Oracle, tak SQL server.
Embarcadero MVP - Czech republic

Offline Daniel_Andrascik

  • Hrdina
  • ****
  • Příspěvků: 420
  • Karma: 15
    • Verze Delphi: D2007, XE3
Re:Akú databázu zvoliť?
« Odpověď #7 kdy: 31-03-2017, 17:15:24 »
Keby tam nebola tá podmienka "V lokálnej verzii, aby sa databáza nemusela inštalovať", bolo by aj iné riešenie?

Bolo.

Pre old school programatorov odchovanych na MySQL je vhodna MariaDB. Pokial viem je to uplne free open source kopia MySQL bez obmedzujucej licnencnej politiky tusim od tych istych autorov, pripadne "odidencov" ktory nechceli akceptovat licencne smerovanie MySQL. Pokial viem v praxi to vo vacsine pripadov funguje tak ze ak zamenis mariudb za mysql tak aplikacia by takmer nemala poznat rozdiel (dll-ky, exace, api rozhranie je uplne rovnake). Samozrejme s postupujucim casom vyvoja sa budu jednotlive specialitky obidvoch systemov od seba vzdalovat.

Potom je tu PostgreSQL. Ak sa nemylim je tiez uplne free aj pre komercne aplikacie. Niekdo niekde tusim o nej vyhlasoval ze nie je to uplne najrychlejsia db, ale zato s pribudajucimi datami neide do kolien a uz velmi nespomaluje. Coz do urcitej miery vypoveda o jej kvalite.

Firebird tu uz bol spomenuty. Ja ho vnimam tak ze je to dravy projekt s velkym potencialom nasaditelny vo velkom mnozstve malych a strednych aplikacii. Zvladol by zrejme aj velke aplikacie a urcite niekde tak aj bezi, ale uz to nebyva bezne. Len Firebird je dost specificky a nesprava sa celkom tradicne ako by sa dalo ocakavat. Zoznamenie sa s nim nejaky cas trva a kym sa clovek s nim zabeha a prisposobi sa mu, zabere to nejaky cas a vyziada si to nejake studium. Ale pre nie velmi velke a kriticke projekty by som ho asi tiez odporucil.

A ako posledne za urcitych podmienok sa da volne pouzit aj MS SQL server. Ale tu by som ti snad moc ani neodporucal, napriek tomu ze ju sam osobne pouzivam. Ma totiz urcite niekolko nesporne silnych crt. Inac jej pouzivanie sa riesilo v tomto vlakne: http://forum.delphi.cz/index.php/topic,14150.0.html Mohlo by ti to pomoct pre zorientovanie...

Offline raul

  • Plnoletý
  • ***
  • Příspěvků: 175
  • Karma: 10
    • Verze Delphi: FPC :D
Re:Akú databázu zvoliť?
« Odpověď #8 kdy: 31-03-2017, 17:55:04 »
IMHO

PostgreSQL vs mySQL bych srovnal asi tak, ze pokud mate stupidnejsi selecty, par insertu atd, tak mySQL : pgSQL 1:0 nakope perdelku dost. Pred mnoha lety jsem na mysql delal primarne, ale pak nepostacovaly vlastnosti a tudiz jsem ji pred v5 opustil a nyni se s ni potkavam jen zridka - treba vcera. Treba vcera jsem zjistil, ze jsou tam historicke nekompatibility, coz jsem zatim i pgSQL nezaznamenal - prikaz, ktery sel vcera, jde i dnes (IMHO !!).  Pokud chcete jen opravdu neco jednoducheho, je mozno pouzit i noSQL, membase (kompatibilni s memcached tusim) apod.

Pokud ovsem chcete neco vyspelejsiho nez datovy skladek, tak pgSQL zacina vyhravat, a to dost. At uz ruznymi funkcemi, at uz podporou vseho mozneho (perfektni vec FDW - sikovne se da napojit zpet na IS, nebo treba na google search apod), tak i rychlosti. V aktualni verzi se zacalo pokusovat i s multithread prikazy, coz muze byt take zajimave u nekterych uloh.

Zatimco mySQL je (byla od zacatku) urcena primarne pro weby, jednodussi veci ale s vlastnostmi SQL a vyrostla do neceho vetsiho, tak pgSQL byl navrzen naopak pro ty vetsi veci a dorostl do pouzitelnosti i na webech (sveho casu (cca 10let zpet) trval jen connect k pg 2sekundy :D ).

Kazdopadne - kdyz pochopite jak dana db funguje a aplikaci ji navrhnete na miru, tak budou rychle vsechny db dneska, ale nesmite to lamat pres koleno a chtit jit proti zakladnim myslenkam navrhu. (Pred lety jsem videl nejakou aplikaci napsanou v accessu s relativne silenejma selectama a chtel jsem to zkusit prehodit do my/pg.. docela prdel byla, ze po drobnych upravach se povedlo, ale access nakopal prdel obema - bez prepisovani dotazu apod !.) Stejne jako jeden kod muzete napsat 100 zpusoby, kde 90 z nich je blbe ale funguje.

Lazarus 1.6.3:), FPC, Intel/Arm, Windows/Linux

Offline pf1957

  • Padawan
  • ******
  • Příspěvků: 1853
  • Karma: 87
    • Verze Delphi: D2007, XE3, DX10
Re:Akú databázu zvoliť?
« Odpověď #9 kdy: 31-03-2017, 21:22:28 »
Jedna z možností je FireBird. Má priamo podporu v Delphi.
A podle mne i jedina moznost. Ty nároky jsou celkem náročné.
Jeste by to mohl mozna splnovat  MSSQL Express vs. Compact, ale u compactu budou trochu komplikace pri instalaci viz http://stackoverflow.com/questions/10739845/how-to-deploy-sql-server-compact-edition-4-0.

Ja bych se rozhodoval podle toho, k cemu ta aplikace ma slouzit: jestli se jedna o produkt, u ktereho se predpoklada pronikani do enterprise prostredi, tak tam mam zkusenost, ze se na FB divaji jak na posr*ny kapesnik a v podstate je to do urcitych segmentu neprodejne, protoze od toho davaji vsichni podnikovi ITaci ruce pryc a nechteji to administrovat.  Nas v podstate donutili migrovat z FB na MSSQL. Takze tady bych volil MSSQL Express/Compact, v pripade vetsich pozadavku pak upgrade na komercni verzi MSSQL.

Jinak bych volil FB. Leta to pouzivame a v provozu s tim nejsou zadne problemy. Pravda, museli se doprgat nejake UDFka a je treba dat pozor na indexy a nektere slozite dotazy peclive ladit s ohledem na vykon, protoze optimizer sam moc veci nedokaze a musi se to udelat rucne. Ale pak je to svizna a spolehliva DB.


Offline Daniel_Andrascik

  • Hrdina
  • ****
  • Příspěvků: 420
  • Karma: 15
    • Verze Delphi: D2007, XE3
Re:Akú databázu zvoliť?
« Odpověď #10 kdy: 01-04-2017, 13:41:55 »
No tak nejak presne ako pise pf. Dnes sa zvycajne rozhodujem len medzi dvomi db podla toho pre koho bude ta aplikacia urcena a bud ju spravim na FB pokial to nikomu neprekaza a alebo ak by to mohol byt problem tak na MSSQL. A pgSQL by som sa nebranil pokial by si ho niekto vyzadoval.

Offline Daniel_Andrascik

  • Hrdina
  • ****
  • Příspěvků: 420
  • Karma: 15
    • Verze Delphi: D2007, XE3
Re:Akú databázu zvoliť?
« Odpověď #11 kdy: 01-04-2017, 13:49:52 »
Este drobnost, ja osobne by som sa MSSQL compactu radsej vyhol. Oproti ostatnym MSSQL ediciam su tam viacere nekompatibility. Ak pouzivat MSSQL tak bud express ediciu alebo pre lokalne pouzitie pripadne vyvoj je mozne pouzit uspesne MSSQL LocalDB, ktora je na 99% a mozno i viac kompatibilna aj s velkymi MSSQL ediciami.

 

S rychlou odpovědí můžete používat BB kódy a emotikony jako v běžném okně pro odpověď, ale daleko rychleji.

Upozornění: do tohoto tématu bylo naposledy přispěno před 120 dny.
Zvažte prosím založení nového tématu.

Jméno: E-mail:
Ověření:
Kolik je šest plus čtyři (slovem):