Autor Téma: Lazarus 1.8 RC1  (Přečteno 1482 krát)

Offline oxo

  • Guru
  • *****
  • Příspěvků: 696
  • Karma: 40
    • Verze Delphi: Primárně Lazarus, jinak D7 až aktuální
    • Kluug.net
Lazarus 1.8 RC1
« kdy: 17-05-2017, 15:36:18 »
Excellent
Rated 7 times
S radostí oznamuji příchod nové verze Lazarusu - 1.8. Zatím jen v předběžném testovacím RC1.

Seznam změn v Lazarusu a FPC:
http://wiki.lazarus.freepascal.org/Lazarus_1.8.0_release_notes
http://wiki.lazarus.freepascal.org/User_Changes_3.0.2

Stahujte:
http://sourceforge.net/projects/lazarus/files/

Checksum pro balíčky:
http://www.lazarus-ide.org/index.php?page=checksums#1_8_0

Od 1.6 je to opět velký krok kupředu. Spousty nových věcí a oprav (v release notes jsou hlavně změny narušující kompatibilitu).

Největší novinka:

Samotná Lazarus IDE i LCL aplikace v ní vytvářené podporují automaticky High-DPI. T.j. vytvoříte si v designeru formulář, a o správné zvětšení/zmenšení se postará už samotná LCL. Více: http://wiki.lazarus.freepascal.org/High_DPI#High_DPI_in_Lazarus_1.8_and_above
Správně to funguje i v design-time. T.j. libovolně můžete měnit DPI vývojového prostředí a formuláře to zvládnou - vždycky se přizpůsobí danému DPI.

+ Dělal jsem to já :) Tady se mi dokonce podařilo předběhnout Embarcadero - jsem zvědav, jak to vyřeší v Delphi (mají High-DPI v road map).

Pak tam ještě přibyla Qt5, tabulky (T*Grid) se podstatně zlepšily, ..., ... Je toho hodně :)

--

Za sebe můžu říct, že je Lazarus už více než jen bezplatná alternativa k Delphi. Pro svoje zákazníky dokonce už migruju programy z Delphi na Lazarus. Bez problémů pracujeme s MSSQL, FireBird, PostgreSQL; vytváříme PDF reporty tiskových sestav - vše na linuxovém headless serveru, ve vícevláknu a out-of-the-box bez licenčních omezení a komponent třetích stran a jakýchkoliv závislostí. A s jednoduchou, lehkou a mezi stanicemi jednoduše přenosnou IDE.

Na druhou stranu mi vývoj LCL/Lazarusu poslední 2-3 roky dal fakt zabrat; asi dokonce víc než 50% pracovního času - ale radši jsem to nepočítal. Vy to dostanete zadarmo :)
Embarcadero Technology Partner, juj. Člen Lazarus týmu, oj.

Offline našinec

  • Hrdina
  • ****
  • Příspěvků: 308
  • Karma: 4
Re:Lazarus 1.8 RC1
« Odpověď #1 kdy: 17-05-2017, 16:16:59 »
Považuji docela za škodu, že Lazarus nemá oficiální portable verzi.

Offline oxo

  • Guru
  • *****
  • Příspěvků: 696
  • Karma: 40
    • Verze Delphi: Primárně Lazarus, jinak D7 až aktuální
    • Kluug.net
Re:Lazarus 1.8 RC1
« Odpověď #2 kdy: 17-05-2017, 17:50:27 »
Každá verze je portable :) Stačí ji spustit s "--primary-config-path" parametrem.

Jak se k ní dostaneš, už je tvoje věc - přes instalátor, svn, git ...
Embarcadero Technology Partner, juj. Člen Lazarus týmu, oj.

Offline Radek Červinka

  • Administrátoři
  • Padawan
  • *****
  • Příspěvků: 1722
  • Karma: 70
    • Verze Delphi: D5,D2007, DXE, DXE2 + 2 poslední (Tokyo)
    • O Delphi v češtině
Re:Lazarus 1.8 RC1
« Odpověď #3 kdy: 18-05-2017, 00:29:08 »
Gratuluji. Rychlost vývoje je prima.
Embarcadero MVP - Czech republic

Offline rob.

  • Nováček
  • *
  • Příspěvků: 36
  • Karma: 0
Re:Lazarus 1.8 RC1
« Odpověď #4 kdy: 18-05-2017, 09:17:52 »
super zprava, muzu se zeptat co doporucujete za komponenty pro MSSQL ? Zkusil jsem ted v rc1 pripojit na mssql pomoci MSSQLconnection a skoncil s hlaskou, ze nemuze nahrat "dblib.dll", viz pripojeny obrazek. Takovou knihovnu jsem nenasel ani po komplet prohledani disku.

Offline oxo

  • Guru
  • *****
  • Příspěvků: 696
  • Karma: 40
    • Verze Delphi: Primárně Lazarus, jinak D7 až aktuální
    • Kluug.net
Re:Lazarus 1.8 RC1
« Odpověď #5 kdy: 18-05-2017, 15:15:17 »
Embarcadero Technology Partner, juj. Člen Lazarus týmu, oj.

Offline Slappy

  • Mladík
  • **
  • Příspěvků: 89
  • Karma: 1
  • Slappy
    • Verze Delphi: 10.2 Tokyo + Vsetky :)
    • unSigned
Re:Lazarus 1.8 RC1
« Odpověď #6 kdy: 18-05-2017, 21:06:13 »
Vyzera to super!

Mozete mi povedat, ako vyzera vyvoj takehoto open source / free softveru?

Moc nechapem ako to moze fungovat, predsa len je to kvantum roboty a to sa vo volnom case neda stihat.

To, ze ste skor ako Embt je naozaj chvalyhodne, Embt je kolos so stovkami zamestnancov a samotne RAD Studio je priserne drahe, takze mate vo vsetkom vyhodu a necudujem sa, ze coraz viac ludi prechadza na FPC.

Predam knihy C++ Builder: http://forum.delphi.cz/index.php/topic,15076.0.html

Moje projekty: http://www.unsigned.sk Tvorba cool dizajnovych instalatorov v NSIS a Inno Setup, Visual Studio a RAD Studio

Offline oxo

  • Guru
  • *****
  • Příspěvků: 696
  • Karma: 40
    • Verze Delphi: Primárně Lazarus, jinak D7 až aktuální
    • Kluug.net
Re:Lazarus 1.8 RC1
« Odpověď #7 kdy: 18-05-2017, 22:25:18 »
Excellent
Rated 2 times
Mozete mi povedat, ako vyzera vyvoj takehoto open source / free softveru?

Člověk samozřejmě musí mít důvod to dělat - t.j. prakticky všichni vývojáři Lazarus/FPC používají k práci. A tou hlavní prací si člověk musí na sebe vydělat. Lazarus vyvíjíme v pěti lidech, přičemž hlavně tři jsou aktivní. Hodně se dá vyčíst z SVN logu. FPC má na starosti úplně jiný tým.

K vývoji máme mailing list https://lists.lazarus-ide.org/listinfo/lazarus, bug tracker mantis.freepascal.org, forum forum.lazarus.freepascal.org a wiki wiki.lazarus.freepascal.org. SVN je na https://svn.freepascal.org/svn/lazarus/trunk.
Embarcadero Technology Partner, juj. Člen Lazarus týmu, oj.

Offline ps

  • Nováček
  • *
  • Příspěvků: 45
  • Karma: 4
Re:Lazarus 1.8 RC1
« Odpověď #8 kdy: 17-07-2017, 11:30:12 »
Good
Rated 2 times
Dělal jsem to já :) Tady se mi dokonce podařilo předběhnout Embarcadero - jsem zvědav, jak to vyřeší v Delphi (mají High-DPI v road map).
jop a super to funguje aj na 2ch monitoroch s rôznym DPI v najnovších windows, lepšie ako v Delphi :)
Za sebe můžu říct, že je Lazarus už více než jen bezplatná alternativa k Delphi. Pro svoje zákazníky dokonce už migruju programy z Delphi na Lazarus.

Na druhou stranu mi vývoj LCL/Lazarusu poslední 2-3 roky dal fakt zabrat; asi dokonce víc než 50% pracovního času - ale radši jsem to nepočítal. Vy to dostanete zadarmo :)
Taktiež sme premigrovali nový vývoj do Lazarusu ale UI a reporty (tu je ale problém FastReport zatiaľ nepodporuje HighDPI). Delphi zostalo len na iOS a Android, kde Lazarus je hodne ďaleko od funkčnosti :( Hlavne iOS je úplne zle. Trošku sa obávam 64bit Cocoa podpory ako to bude a o UWP nehovoriac.

Naozaj klobúk dolu za tú robotu a je veľká škoda, že sa to nejak neriši systémovo motivovať vývojárov (platiť). https://foundation.freepascal.org/ ako vznikol tak aj umrel. Už som viac krát písal, že by mohol byť model ako má Blender Foundation na báze mesačného príspevku/ročného a nazbierať na 5-6 vývojárov by nemal byť problém podľa mňa ... ak by boli svetlé zajtrajšky :)
IDE: Delphi XE, Lazarus, OS:Win 8,Linux Mint

Offline oxo

  • Guru
  • *****
  • Příspěvků: 696
  • Karma: 40
    • Verze Delphi: Primárně Lazarus, jinak D7 až aktuální
    • Kluug.net
Re:Lazarus 1.8 RC1
« Odpověď #9 kdy: 18-07-2017, 08:47:05 »
Taktiež sme premigrovali nový vývoj do Lazarusu ale UI a reporty (tu je ale problém FastReport zatiaľ nepodporuje HighDPI).

FPC by měl v nejbližší době vypustit nový report engine: fpReport. Základ bude FPC-only, t.j. poběží i na linuxových serverech bez grafiky, ale doprogramovali k tomu i designer v LCL. Samozřejmě umí PDF export přes fcl-pdf.
Já jsem si před mnoha lety napsal už pro Delphi vlastní report engine na bázi XML, který je taky úplně bez wysiwyg a nepotřebuje grafický systém. Takže jsem ho jenom přemigroval.

Ty všemožné FastReporty, QuickReporty a pod., které potřebují VCL/LCL - to je hrůza a děs :)

Delphi zostalo len na iOS a Android, kde Lazarus je hodne ďaleko od funkčnosti :( Hlavne iOS je úplne zle. Trošku sa obávam 64bit Cocoa podpory ako to bude a o UWP nehovoriac.

Cocoa jakžtakž funguje. Zrovna včera mi přišel nový iMac, který mi zaplatili z dotací. Tak se asi začnu vrtat i v Macu :(
Mimochodem, Qt 5 je dobrá alternativa k Cocoa pro macOS.
Embarcadero Technology Partner, juj. Člen Lazarus týmu, oj.

Offline Radek Červinka

  • Administrátoři
  • Padawan
  • *****
  • Příspěvků: 1722
  • Karma: 70
    • Verze Delphi: D5,D2007, DXE, DXE2 + 2 poslední (Tokyo)
    • O Delphi v češtině
Re:Lazarus 1.8 RC1
« Odpověď #10 kdy: 18-07-2017, 09:28:12 »

Ty všemožné FastReporty, QuickReporty a pod., které potřebují VCL/LCL - to je hrůza a děs :)


Pořád si myslím, že v případě FastReportu je to úplně jinde (ne jenom jiná liga, ale úplně jiný sport), ale úpřimně jsem celkem zvědav na ten tvůj zázrak.
Dokáže to používat i neprogramátor, tedy zákazník? Tj. dám mu nějaký report základní report (nebo taky ne) a moji aplikaci, která obsahuje designer od výrobce a on si jen myší potahuje a přidává pole, popisky, mění rámečky, barvičky, groupuje ... případně mu napíšu SQL příkaz a mu se objeví další dataset. No a v nejhorším mu mohu něco doskriptovat. A to vše bez rekompilace programu.

Embarcadero MVP - Czech republic

Offline oxo

  • Guru
  • *****
  • Příspěvků: 696
  • Karma: 40
    • Verze Delphi: Primárně Lazarus, jinak D7 až aktuální
    • Kluug.net
Re:Lazarus 1.8 RC1
« Odpověď #11 kdy: 18-07-2017, 13:21:54 »
ale úpřimně jsem celkem zvědav na ten tvůj zázrak

Bohužel ho neplánuju publikovat.

Dokáže to používat i neprogramátor, tedy zákazník?

Svého času si taťka, neprogramátor, byl schopen upravit základní věci - ani jsem mu nic nevysvětloval a ani jsem o tom nevěděl. Ale tak WYSIWYG je to jen o vytvoření designeru - zatím jsem ho nepotřeboval. Hlavní je mít na ničem nezávislé jádro.

Ono je to celkem prosté:
Kód: [Vybrat]
<ppf>
  <fonts>
    <font.0 color="$FF000000" size="8" />
    <font.1 color="$FF000000" size="8" style="b" />
    <font.2 color="$FF000000" size="6" />
  </fonts>
  <pens>
    <pen.0 color="$FF000000" width="0.5" />
  </pens>
  <pages>
    <page id="NetRow.Header" width="0" height="0">
      <text left="20" id="Lang.Item" font="1" />
      <text left="140" id="Document.Lang.CurrNetPrice" font="1" align="right" />
      <text left="160" id="Lang.Count" font="1" align="right" />
      <text left="180" id="Document.Lang.CurrSum" font="1" align="right" />
      <text left="190" id="Lang.VAT" font="1" align="right" />
    </page>

    <page id="RowDescription" width="0" height="0">
      <textbox left="30" top="0" width="150" height="0" id="Item.Description" font="2" />
    </page>
...

Je to jako s HTML. WYSIWYG editory jsou fajn pro blbce, ale když chceš dělat něco pořádného, tak stejně vezmeš editor a píšeš.

+ fpReport bude mít klientový designer.

No a v nejhorším mu mohu něco doskriptovat. A to vše bez rekompilace programu.

Tak to můj zázrak umí.

---

Hlavní otázka: umí jet FastReport bez VCL/LCL? T.j. mám Linux server, který má generovat automaticky PDF faktury. Umí to?
Embarcadero Technology Partner, juj. Člen Lazarus týmu, oj.

Offline pf1957

  • Padawan
  • ******
  • Příspěvků: 1796
  • Karma: 77
    • Verze Delphi: D2007, XE3, DX10
Re:Lazarus 1.8 RC1
« Odpověď #12 kdy: 18-07-2017, 14:02:58 »
Je to jako s HTML.
Hele, a nepremyslel jsi o tom ten HTML pouzit?

Ja treba v ASP.MVC pouzivam view ve standardnim formatu s view modelem a predhodim je Razor engine k renderovani - takhle treba generuju emajly & apod. Ma to mj. vyhodu, ze muzu pouzit CSS styly a vsechno, co moderni web nabizi.

Offline oxo

  • Guru
  • *****
  • Příspěvků: 696
  • Karma: 40
    • Verze Delphi: Primárně Lazarus, jinak D7 až aktuální
    • Kluug.net
Re:Lazarus 1.8 RC1
« Odpověď #13 kdy: 18-07-2017, 14:07:55 »
@ps: to poor rating jsi dostal ode mě - nějak jsem se omylem dotknul touchpadu a nejde to vzít zpět  ::)
Embarcadero Technology Partner, juj. Člen Lazarus týmu, oj.

Offline oxo

  • Guru
  • *****
  • Příspěvků: 696
  • Karma: 40
    • Verze Delphi: Primárně Lazarus, jinak D7 až aktuální
    • Kluug.net
Re:Lazarus 1.8 RC1
« Odpověď #14 kdy: 18-07-2017, 14:10:36 »
Je to jako s HTML.
Hele, a nepremyslel jsi o tom ten HTML pouzit?

Abych pravdu řekl ne. Nevím jak bych vytvořený HTML dokument poslal z Delphi na tiskárnu nebo konvertoval do PDF.
Embarcadero Technology Partner, juj. Člen Lazarus týmu, oj.

 

S rychlou odpovědí můžete používat BB kódy a emotikony jako v běžném okně pro odpověď, ale daleko rychleji.

Jméno: E-mail:
Ověření:
Datový typ v Delphi, který má True a False: