Autor Téma: MDI Form + DLL Child  (Přečteno 753 krát)

Offline xnukes

  • Mladík
  • **
  • Příspěvků: 62
  • Karma: 1
    • Verze Delphi: XE7
    • Bludspeed s.r.o.
Re:MDI Form + DLL Child
« Odpověď #15 kdy: 04-07-2017, 13:58:16 »
Bohužel fakt nejsem master v delphi a BPL balíčky mi ani moc neříkají :D Momentálně mám vše "nasráno" v jednom projektu a EXE soubor už se blíží pomalu ke 100 mb což už je špatný, ať už vzhledem ke spouštění nebo aktualizací.

100 MB aplikace není zrovna drobeček, ale nejde mi to dohromady s tím, že nejste master v Delphi, protože 100 MB člověk za pár večerů dohromady nedá... Teda jestli nejsou do aplikace přilinkovaná třeba videa apod...

Nemáte jen zapnuté, že se do .exe dávají i různé informace pro ladění?

Je to možné , build dělám v Debugu co tam je v defaultu. A pár večerů to není , již pár měsíců na té aplikaci dělám. Přesněji EXE má 69 Mb ale pomalu a jiste se blíží ke stovce :)

Offline vandrovnik

  • Hrdina
  • ****
  • Příspěvků: 277
  • Karma: 15
    • Verze Delphi: 10.2
Re:MDI Form + DLL Child
« Odpověď #16 kdy: 04-07-2017, 14:03:26 »
Je to možné , build dělám v Debugu co tam je v defaultu. A pár večerů to není , již pár měsíců na té aplikaci dělám. Přesněji EXE má 69 Mb ale pomalu a jiste se blíží ke stovce :)

V tom případě doporučuju build v Release a třeba nebude důvod ty .dll vůbec dělat :-) Aplikace se zhruba 550 formuláři u nás má 34 MB, což sice na 100 Mbit/s síti chvíli trvá, než se načte, ale není to tak tragické, aby to stálo za úsilí s nějakým rozdělováním. (Po rozdělení bude stejně potřeba pořád hlídat, aby zákazník měl všechny moduly aktuální apod...) Na 1000 Mbit/s sítích je načítání úplně v pohodě.

Offline xnukes

  • Mladík
  • **
  • Příspěvků: 62
  • Karma: 1
    • Verze Delphi: XE7
    • Bludspeed s.r.o.
Re:MDI Form + DLL Child
« Odpověď #17 kdy: 04-07-2017, 14:07:04 »
Je to možné , build dělám v Debugu co tam je v defaultu. A pár večerů to není , již pár měsíců na té aplikaci dělám. Přesněji EXE má 69 Mb ale pomalu a jiste se blíží ke stovce :)

V tom případě doporučuju build v Release a třeba nebude důvod ty .dll vůbec dělat :-) Aplikace se zhruba 550 formuláři u nás má 34 MB, což sice na 100 Mbit/s síti chvíli trvá, než se načte, ale není to tak tragické, aby to stálo za úsilí s nějakým rozdělováním. (Po rozdělení bude stejně potřeba pořád hlídat, aby zákazník měl všechny moduly aktuální apod...) Na 1000 Mbit/s sítích je načítání úplně v pohodě.

Tak jsem zkusil Release Build a opravdu velikost je poloviční, což je super. Ale i tak jsem to chtěl zkusit cestou modulů, tzv zákazník si objedná program s nějákými základními balíčkama a bude si moct aktivovat další moduly, které nebudou součásti programu (Program by si je automaticky stáhl někde ze serveru)

Offline Daniel_Andrascik

  • Hrdina
  • ****
  • Příspěvků: 420
  • Karma: 15
    • Verze Delphi: D2007, XE3
Re:MDI Form + DLL Child
« Odpověď #18 kdy: 12-07-2017, 17:12:24 »
Excellent
Rated 1 time
Tak tiez som v zaciatkoch venoval nemalo usilia tomu aby som si mohol aplikacie delit medzi exe a moduly v dll, pripadne balicky bpl. Myslim ze som tomu vtedy venoval uz nespocetne desiatky hodin. Do urcitej miery sa mi to nakoniec aj podarilo, ale. Ale dnes ked uz viem aky je cas vzacny by som k tomu opat pristupil az ked by na to niekto naozaj velmi velmi velmi tlacil. Aspon tu nadhodim niekolko mojich postrehov ktore som z toho obdobia ziskal.

Na BPL balicky rovno zabudni. Robi sa s nimi celkom jednoducho, ale pri masivnejsom nasadeni sa zamotas tak ze to uz nerozmotas a nakoniec to zrusis. Uz sme to tu niekde v niektorom vlakne rozoberali. Pani z borlandu to s nimi mysleli dobre ale okrem balickov komponent pre IDE je s nimi pri masivnom nasadeni viac problemov ako uzitku. Nieco v hlbke toho moduloveho systemu zmenis a donuti ta to rekompilovat cele sady balickov a stanu sa medzi sebou nekompatibilne a bude ich treba menit vsetky a vsade. Nehovoriac ze nie su medzi sebou kompatibilne napriec verziami delphi.

Moj dalsi postreh je ze VCL kniznica nie je moc spokojna ked je proste delena medzi exe a dll. Najdes viacero zdokumentovanych i nezdokumentovanych problemov ktore to zo sebou prinasa a najdes i vaicero rieseni ako to obist alebo osalit aby to viac ci menej uspokojivo fungovalo. Nie je tych problemov nejako extremne vela ale stretnes sa s nimi a bues ich musiet riesit. Povacsinou sa vsak daju vyriesit ale musis na nich stale striehnut a to sa mi moc nepaci.

Skusal som rozne koncepcie a naozaj ako najschodnejsia koncepcia pre delenie aplikcie do modulov sa mi ukazali interfejsi. Ak to s delenim aplikacie do modulov myslis vazne s nicim sa nezdrzuj a zacni studovat interfejsi.

Osobne si ale myslim ze v pripade delphi a VCL by som zvolil radsej koncepciu ze vsetko VCL by bolo v exaci a rozny vykonny nevizualny kod by sa nachadzal v dllkach.

Jeden cas som rozmyslal aby som sa vyhol akymkolvek problemom s VCL a predsa len by som potreboval aby nejaka moja dll pouzivala nejaky formular, tak by som asi vypracoval system dinamickej tvorby formularov v exe takym sposobom ze by dll poslala parametre alebo nejaky config exacu aky formular potrebuje vytvorit a exac by ho vytvoril a naviazal potrebne udalosti cez interfejsi s dll. Ale to uz je hodne narocna koncepcia bliziaca sa k enterprise aplikaciam. Ale tak by som docielil ze ziadne vcl by sa nenachadzalo v dllkach. No k realizacii tohto napadu som sa uz nikdy nedostal. V dnesnej dobe je potrebne sa viac zameriavat na to aby apky fungovali napriec webom a webovymi rozhraniami a mobilnymi platformami.

No nehovorim ze sa to neda urobit. Ked sa s tym vyhras, dokazes pravdepodobne baz nejakych kritickych zadrhelov zdielat aj formulare v dll knizniciach. Ale ako hovorim bude treba riesit problemi a byt stale v strehu. Interfejsi urcite nastuduj a pouzi. Ale zvas si ci sa ti investovana namaha do toho vyplati. 

Offline Daniel_Andrascik

  • Hrdina
  • ****
  • Příspěvků: 420
  • Karma: 15
    • Verze Delphi: D2007, XE3
Re:MDI Form + DLL Child
« Odpověď #19 kdy: 14-07-2017, 13:30:57 »
Inak ak niekomu nerobi problem vycalovat 500euri tak by som asi pri potrebe implementacie serioznych pluginov siahol po Hydre http://hydra.remobjects.com/hydra/tour.aspx. Hydra ponuka neskutocne veci, nielen zakladnu "pluginovatelnost" delphi aplikacie. Umoznuje krizom krazom kombinovat VCL, FMX, WinForms, WPF, Silverlight atd. Az sa mi zda podozrive ci im to vobec funguje. Ale RemObjects su seriozna spolocnost ktora produkuje stabilne a prepracovane produkty. Horsie ale uz zneju ich ceny.

 

S rychlou odpovědí můžete používat BB kódy a emotikony jako v běžném okně pro odpověď, ale daleko rychleji.

Upozornění: do tohoto tématu bylo naposledy přispěno před 120 dny.
Zvažte prosím založení nového tématu.

Jméno: E-mail:
Ověření:
Datový typ v Delphi, který má True a False: