Autor Téma: Zkušenosti s UniGUI  (Přečteno 787 krát)

PetrB01

  • Host
Zkušenosti s UniGUI
« kdy: 10-12-2017, 17:05:59 »
Ahoj,
před cca dvěma lety jsem si hrál s Intraweb kolekcí a s jistými omezeními se to dalo použít. Bohužel jsem se pak stěhoval na jiný notebook a nějak se mi to už nepodařilo korektně nainstalovat.
Teď bych se chtěl zase k webu pod Delphi vrátit. Tady jste kdysi psali o UniGUI. Tak jsem si to stáhnul a vypadá to zajímavě. Jaké s tím máte zkušenosti, případně jakou v nich vidíte budoucnost? Zvažuji, že si UniGUI zakoupím a tak bych rád slyšel názor i někoho dalšího.

Díky

Pb

Offline mmt

  • Nováček
  • *
  • Příspěvků: 13
  • Karma: 0
Re:Zkušenosti s UniGUI
« Odpověď #1 kdy: 11-12-2017, 11:03:36 »
Ahoj,

v UNIGUI dělám asi 4 roky. Pro mě je důležité, že nemusím z programování pro web teměř nic znát. Znalost javascript je určitě přínosem, ale zvládám to i bez ní. Můj největší projekt má asi 70 formulářů.
Aktuálně přechází na ExtJs 6.5. ale tuto verzi jsem ještě neinstaloval.
Celkově UniGui doporučuji.

Offline PetrB0

  • Nováček
  • *
  • Příspěvků: 24
  • Karma: 0
    • Verze Delphi: Delphi XE2
Re:Zkušenosti s UniGUI
« Odpověď #2 kdy: 11-12-2017, 11:35:46 »
Díky, mě to přijde dost dobré (zatím jsem tedy zkoušel jenom nějaké příklady, co jsou k demu přibalené) a opticky je to pro mne stále Delphi, což jsem rád. Když máme tak dobré vývojové prostředí a silný jazyk, tak se mi to nechce moc opouštět. I když nějaké výlety do PhP, HTML a JavaScript už jsem taky podniknul.

Vidíš tam nějaká omezení? Když jsem si hrál s Intrawebem, tak mi přišlo, že se učím drbat levou nohou za pravým uchem.

Pb

Offline jirka52

  • Nováček
  • *
  • Příspěvků: 27
  • Karma: 1
    • Verze Delphi: D2, D5, D6, D2005, D2006, D2009, DXE2,DXE7
Re:Zkušenosti s UniGUI
« Odpověď #3 kdy: 11-12-2017, 12:27:11 »
Excellent
Rated 1 time
V UniGui jsem napsal jednu aplikaci, ale jestli to myslíš s webem vážně, tak radši použij např. HTML, PHP a Javascript. Zkus nějaký PHP framework, např. Sympfony (https://symfony.com/), výsledek je podstatně lepší a PHP se naučíš rychle ;)

Offline PetrB0

  • Nováček
  • *
  • Příspěvků: 24
  • Karma: 0
    • Verze Delphi: Delphi XE2
Re:Zkušenosti s UniGUI
« Odpověď #4 kdy: 11-12-2017, 13:09:16 »
Tak zatím mám v hlavě spíše nějaké domácí projekty a evidence (např. čtení různých měřáků, spínačů apod.) a tajně doufám, že EMBT se v této oblasti nějak rozvine, poté co koupili Sencha. No a já konzerva, chci být po těch letech stále věrný Pascalu a jeho klonům. ;-)
Díky za typ. Zkusím si to UniGui trochu více. Na kombinaci HTML+PHP+JavaScript mi vadilo, že se pohybuju ve třech jazycích/prostředí najednou, každé se ladilo jinak a měl jsem v tom občas pěkný chaos. Ve finále se mi podařilo tam vyplodit co jsem potřeboval, ale nadšený jsem z toho nebyl.

Offline Radek Červinka

  • Administrátoři
  • Padawan
  • *****
  • Příspěvků: 1822
  • Karma: 73
    • Verze Delphi: D5,D2007, DXE, DXE2 + 2 poslední (Tokyo)
    • O Delphi v češtině
Re:Zkušenosti s UniGUI
« Odpověď #5 kdy: 11-12-2017, 14:12:12 »
Onehdá jsem si koupil NAS server od QNAP a zůstal jsem zírat na webové rozhraní. A pak jsem zjistil, že používají právě ExtJS. Viděl jsem reference na ExtJS a některé jsou opravdu pěkné a nevěřil jsem, že něco takového jde přes JS udělat. Licence ExtJS je ale celkem krize, což UniGUI řeší.
Embarcadero MVP - Czech republic

Online pf1957

  • Padawan
  • ******
  • Příspěvků: 1964
  • Karma: 101
    • Verze Delphi: D2007, XE3, DX10
OT: QNAP vs. SYNOLOGY (was: Zkušenosti s UniGUI)
« Odpověď #6 kdy: 11-12-2017, 14:25:09 »
Excellent
Rated 1 time
Onehdá jsem si koupil NAS server od QNAP
Jake jsi mel duvody pro volbu QNAP. Ja koho znam (vcetne me) tak pouziva neco od Synology

Offline Radek Červinka

  • Administrátoři
  • Padawan
  • *****
  • Příspěvků: 1822
  • Karma: 73
    • Verze Delphi: D5,D2007, DXE, DXE2 + 2 poslední (Tokyo)
    • O Delphi v češtině
Re:Zkušenosti s UniGUI
« Odpověď #7 kdy: 11-12-2017, 15:05:18 »
Onehdá jsem si koupil NAS server od QNAP
Jake jsi mel duvody pro volbu QNAP. Ja koho znam (vcetne me) tak pouziva neco od Synology

Protoze byl na pocitacezababku.cz s 2x 1TB disky za necele 3tis., coz byla cena za babku.. A umi to vse co potrebuji, nebo co amatera ohledne NAS napadlo ze by potreboval.
Embarcadero MVP - Czech republic

Offline Radek Červinka

  • Administrátoři
  • Padawan
  • *****
  • Příspěvků: 1822
  • Karma: 73
    • Verze Delphi: D5,D2007, DXE, DXE2 + 2 poslední (Tokyo)
    • O Delphi v češtině
Re:Zkušenosti s UniGUI
« Odpověď #8 kdy: 11-12-2017, 15:13:41 »
ad ten NAS, co konkrétně bych měl postrádat, ať se přiučím, pokud se ti to chce odpovedet.
Embarcadero MVP - Czech republic

Offline PetrB0

  • Nováček
  • *
  • Příspěvků: 24
  • Karma: 0
    • Verze Delphi: Delphi XE2
Re:Zkušenosti s UniGUI
« Odpověď #9 kdy: 11-12-2017, 15:29:19 »
Já QNap neznám, ale Synology mám cca 10 let. Tedy už druhej. Ten první se cca po třech letech nějak vysypal na základové desce (fungoval, ale už nebyl spolehlivý). Mají velmi dobrý support, což mi dost pomohlo (ta stanice se tehdy podívala do Asie na jejich náklady, i když už byla po záruce. Dokonce mi zachránili blokovaná data. Když u nové začal vrzat větráček, tak mi poslali zdarma nový pár,...). Vím že jsou dražší, ale poskytují co potřebuji. - DLNA server, photo server, web server pro vlastní stránky, poměrně dost rozšiřujících balíčků, Download station pro torrenty a jiná stahování, survilence station pro IP kamery, rozumí si s ups.
 Mám poměrně starý model DS409+, takže už nemohu provozovat nejnovější OS, ale vím že mají poměrně často aktualizace prostředí a neustále to vylepšují. To nejnovější snad umí i hostit virtuální počítače, mají vlastní obdobu google disku včetně tabulek a editoru.

Online pf1957

  • Padawan
  • ******
  • Příspěvků: 1964
  • Karma: 101
    • Verze Delphi: D2007, XE3, DX10
Re:Zkušenosti s UniGUI
« Odpověď #10 kdy: 11-12-2017, 15:39:44 »
ad ten NAS, co konkrétně bych měl postrádat, ať se přiučím, pokud se ti to chce odpovedet.
No priucit jsem se chtel ja :-), protoze o QNAP jsem nikdy neslysel, ale ja o HW uz dneska vim jenom to, ze uvnitr nebehaji trpaslici... Tu Synology vybral syn, pouzivam to na fotky a zalohovani pocitace. Jeste uvazuju o pripojeni WiFi kamer, ale zatim jsem rozhodnuti odlozil na leto, protoze mam pomerne rozsahly a zarostly pozemek, ale ted je listi dole a uz jsem pre lety Wifi kamery mel a jak mi tu vzrostla vegetace, tak to po par letech prestalo fungovat, takze jsem je dal pryc. Ted chcit poridit nejake lepsi.

Offline Radek Červinka

  • Administrátoři
  • Padawan
  • *****
  • Příspěvků: 1822
  • Karma: 73
    • Verze Delphi: D5,D2007, DXE, DXE2 + 2 poslední (Tokyo)
    • O Delphi v češtině
Re:Zkušenosti s UniGUI
« Odpověď #11 kdy: 11-12-2017, 23:08:19 »
ad ten NAS, co konkrétně bych měl postrádat, ať se přiučím, pokud se ti to chce odpovedet.
No priucit jsem se chtel ja :-), protoze o QNAP jsem nikdy neslysel, ale ja o HW uz dneska vim jenom to, ze uvnitr nebehaji trpaslici... Tu Synology vybral syn, pouzivam to na fotky a zalohovani pocitace. Jeste uvazuju o pripojeni WiFi kamer, ale zatim jsem rozhodnuti odlozil na leto, protoze mam pomerne rozsahly a zarostly pozemek, ale ted je listi dole a uz jsem pre lety Wifi kamery mel a jak mi tu vzrostla vegetace, tak to po par letech prestalo fungovat, takze jsem je dal pryc. Ted chcit poridit nejake lepsi.



Aha, ja potreboval krome zalohovani se zrcadlením i DLNA server, který bude pro změnu fungovat, bude mít malou spotřebu, a bude celkem malý (u mně to je 10x15x20cm pro dvou disk).
Umí to web server i s Mysql, spoustu služeb se dá doinstalovat, v příloze dva screenshoty

Ale ted se dívám na to Synology live demo - https://a72.demo.synology.de:5001/ a co nevidím: 
Kód: Delphi [Vybrat]
  1. /* Copyright (c) 2017 Synology Inc. All rights reserved. */
  2.  
  3. /*
  4.  * Ext JS Library 3.4.0
  5.  * Copyright(c) 2006-2011 Sencha Inc.
  6.  * licensing@sencha.com
  7.  * http://www.sencha.com/license
  8.  */
  9.  

takže to používá taky ExtJS, což byl začátek tohote threadu.
Embarcadero MVP - Czech republic

Offline PetrB0

  • Nováček
  • *
  • Příspěvků: 24
  • Karma: 0
    • Verze Delphi: Delphi XE2
Re:Zkušenosti s UniGUI
« Odpověď #12 kdy: 12-12-2017, 00:26:11 »
A tím je moje původní otázka zodpovězena ;-)

Jo Synology je fakt dobré.

Offline Delfin

  • Guru
  • *****
  • Příspěvků: 546
  • Karma: 25
  • SW konzultant
    • Verze Delphi: 2009, Tokyo
Re:Zkušenosti s UniGUI
« Odpověď #13 kdy: 12-12-2017, 01:32:00 »
A tím je moje původní otázka zodpovězena ;-)

Na odpoved je treba kristalova koule :) Tezko rict jakou ma budoucnost. Stejne jako Delphi. Multiplatformnost, v minulosti trebas Kylix neuspel, FireMonkey, ehm, osobne bych (zatim) nepouzil (jsem zastance nativniho vyvoje a nastroju vyuzivanych silnou komunitou nebo alespon tech pred vydanim testovanych).

Klonim se k nazoru ze pro webovy frontend bych Delphi nechtel (ale je to zase jen muj nazor a chapu ze nechces opustit Object Pascal). Pro me by to bylo jako vzit na vyvoj desktopove aplikace Java platformu (UX je hrozive, je to jako klikat na neco co pod kurzorem zmizi). Ale je to vec vkusu. A konecne, asi uplne netouzim po tom aby mel uzivatel v okne prohlizece formulare.

Delphi bylo, a je silne pro nativni Windows desktop aplikace. Skoda ze ma ted EMBT oci hlavne pro jine platformy, urcite by si zajemcu nasli vic (MS nasloucha potrebam vyvojaru a vetsina v minulosti krkolomnych nativnich API se zjednodusila - a je vykonejsi nez driv). Pritom vyrobit si napr. Winsock server se soucasnym thread pool API je mnohem jednodussi nez driv a vykon je vyrazne lepsi nez blokujici sockety z existujicich implementaci. Zase vsak jde jen o urcitou cilovou skupinu. Ne vsichni maji zajem o aplikacni vrstvu ktera vyzaduje k efektivnimu behu "novy" operacni system a k maximalnimu vykonu vic nez jedno jadro jejich stareho, zapraseneho "serveru" z pocatku stoleti.
Shiny disco balls! I don't like :)

Offline PetrB0

  • Nováček
  • *
  • Příspěvků: 24
  • Karma: 0
    • Verze Delphi: Delphi XE2
Re:Zkušenosti s UniGUI
« Odpověď #14 kdy: 12-12-2017, 11:07:31 »
Já vím, že to rozhodnutí, kam půjde budoucnost je dost těžké.
Na počátku mi šlo spíš o to, jestli jsou tam nějaké zrady, které by vývoj nějak komplikovaly.
Pro mne je plus, že to je v podstatě stále Delphi, nemusím se vzrušovat nějakým dalším prostředím, kde jsou věci trochu jinak (např. case-sensitive jazyk mne ubíjí, myslím v písmenech a ne v malé a velké abecedě, na porovnávání přes dvě rovnítka si také blbě zvykám,...). Celkem se mi z toho ten výstup líbí a vzhledem k plánovanému koncovému uživateli (=já) by to mohlo mít i budoucnost ;-).

Zkusím si v té testovací verzi něco udělat a pak se uvidí. Třeba si koupím licencovaný vánoční dárek.

Pb

 

S rychlou odpovědí můžete používat BB kódy a emotikony jako v běžném okně pro odpověď, ale daleko rychleji.

Jméno: E-mail:
Ověření:
Křestní jméno zpěváka Gotta: