Autor Téma: Zvládnem to a ktorá DB?  (Přečteno 2066 krát)

Offline vandrovnik

  • Hrdina
  • ****
  • Příspěvků: 317
  • Karma: 21
    • Verze Delphi: 10.2
Re:Zvládnem to a ktorá DB?
« Odpověď #15 kdy: 12-12-2017, 22:41:06 »
Jak už tady zaznělo, takováhle zadání mívají tendenci se rozrůstat.
- my potřebujeme vidět, co jsme odeslali teď / před chvílí / u stolu 22
- my to už odeslané potřebujeme opravit
- my těch položek máme hodně a potřebujeme se v nich nějak rychle pohybovat...
Takže pokud za 150, tak bych doporučoval hodně přesně vyspecifikovat, co ta app bude dělat, a že rozhodně nebude dělat nic navíc :-)

Offline Slappy

  • Plnoletý
  • ***
  • Příspěvků: 107
  • Karma: 4
  • Slappy
    • Verze Delphi: 10.2 Tokyo + Vsetky :)
    • unSigned
Re:Zvládnem to a ktorá DB?
« Odpověď #16 kdy: 13-12-2017, 05:46:44 »
Poviem Ti to na rovinu. Vykašli sa na to.
Ak Ti navrhli cenu za sw 100 - 150 EUR  a ako hlavný "server" plánujú použiť 10 ročný PC Celeron z druhej ruky za 80 EUR,
tak asi veľmi nemajú prehľad o trhu a absolútne ani šajn o problematike fungovania reštaurácie a evidencie ako takej.
Relatívne slušné vybavenie reštaurácie s mobilným čašníkom a funkčným skladom, rezerváciami, odloženými účtami, atď... - cena HW + SW začína na 3200 EUR +...

100% suhlas. Poziadavky sa casom aj tak zmenia. Predstavuju si to ako Hurvinek valku, ale po par pouzitiach uz budu sypat dalsie a dalsie poziadavky a ak ich budu chciet mat v tom istom budgete tak to uz budu uplne mimo.

Inak na trhu je kopec podobnych produktov, staci pohladat. Pripadne nejaku free/open source app a je to...
Moje projekty: http://www.unsigned.sk Tvorba cool dizajnovych instalatorov v NSIS a Inno Setup. Rozsirenie pre Visual Studio a RAD Studio pre tvorbu NSIS a Inno Setup instalatorov.

Offline Radek Červinka

  • Administrátoři
  • Padawan
  • *****
  • Příspěvků: 1824
  • Karma: 73
    • Verze Delphi: D5,D2007, DXE, DXE2 + 2 poslední (Tokyo)
    • O Delphi v češtině
Re:Zvládnem to a ktorá DB?
« Odpověď #17 kdy: 13-12-2017, 08:02:23 »
Vraj to je práca na jednu dve hodiny :D . To som napísal, aby mal objednávateľ aspoň hrubú predstavu čo vlastne chce >:( Myslím si, že to číslo o dosť vyššie.

Asi bych se na to vykašlal, to smrdí finančním průserem. Ať se podívá na nějaké aplikace zdarma nebo za pakatel. Pokud to ovšem nechceš použít na to, aby ses něco naučil.

Jinak pro cenové srovnání s hotovým produktem - http://www.money.cz/pos/pokladni-software/prodejna-sql/
Embarcadero MVP - Czech republic

Offline martinnr

  • Plnoletý
  • ***
  • Příspěvků: 148
  • Karma: 2
    • Verze Delphi: 7,2009,XE7
Re:Zvládnem to a ktorá DB?
« Odpověď #18 kdy: 13-12-2017, 10:37:51 »
videl by som to rovnako, ako posledne nazory.
nebude to robotka na par hodin. ako pises, nechcu "len" pocet objednavok za den, ale sumu z objednavok.
teda aplikacia by asi mala mat v sebe zoznam ponukanych napojov/jedal, co zase navazuje na nejky uz pouzivany pokladnicny system, kvoli aktualnosti ponuky a cien.
nemyslim si, ze casnik bude v hlave nosit cenu vsetkeho a pri stole vzdy zadavat len cenu.
na 99% pridete nakoniec k tomu, ze to chce kompleny system, ktory ale uz niekto urcite vymyslel a urobil. treba sa poobzerat. mozno nebude za 150e, ale tolko urcite nebude stat ani ten tvoj.

a mozno este k veci - pokial to budu android zariadenia mobilne, plus zaroven win-pc, na nejake dodatocne prehliadanie pre "sefa", tak to bude chciet multiplatoformovu aplikaciu. pripadne dve aplikacie.
ale na druhej strane, mozno by ani nebolo potrebne pouzit databazu na taketo nieco. pouzit by sa dali mozno jednoduche text subory. pripadne iba jeden, do ktoreho budu klienti si poznacovat sumy a na fajront to poslu na server. takuto "primitivnost" by som este videl ako realnu za tych 150e.

Offline pf1957

  • Padawan
  • ******
  • Příspěvků: 1966
  • Karma: 101
    • Verze Delphi: D2007, XE3, DX10
Re:Zvládnem to a ktorá DB?
« Odpověď #19 kdy: 13-12-2017, 10:58:02 »
Citace
Ja bych to udelal jako webovou aplikaci: v tabletu bezi jen browser pripojeny k serveru.
Ja o tom nemám ani páru. Stálo by mi to zato študovať celú tú problematiku? Hlavne keď si spomeniem na rôzne problémy s tým spojené čo sa tu už riešili.
Tezko rict - nedokazu posoudit, protoze jsem nekolik let na webech odpracoval a to na ruznych platformach: Python+Django, Java EE + Wicket, C# + ASP.MVC.
I v tom Delphi jsme kdysi nejaky web zkouseli, ale jak to dopadlo je jasne z vyctu tech predchozich platforem. Navic nejsem zastancem ruznych siditek jako ted prave diskutovany UniGUI, to je tak neco bokem nastrikat, ale na plnohodnotou aplikaci bych to nepouzil. Tim nemluvim o ExtJS - nejaky framework na widgety, ktere bezi v browserech, clovek bude vzdycky potrebovat.
Jinak to chce alespon zakladni znalost protokolu HTTP, MIME formatu, JavaScriptu, solidni znalost HTML + CSS + jQuery, nejaky ten JS framework + vlastni platforma (jazyk, renderovani, persistence)

Offline Stanislav Hruška

  • Padawan
  • ******
  • Příspěvků: 3084
  • Karma: 29
    • Verze Delphi: XE7 professional
Re:Zvládnem to a ktorá DB?
« Odpověď #20 kdy: 13-12-2017, 11:12:38 »
Citace
Jinak to chce alespon zakladni znalost protokolu HTTP, MIME formatu, JavaScriptu, solidni znalost HTML + CSS + jQuery, nejaky ten JS framework + vlastni platforma (jazyk, renderovani, persistence)
Taký objem dát už nestihnem naštudovať ;D  To vôbec neprichádza do úvahy.
Keby sme sa nejakým zázrakom dohodli, tak to bude skôr kvôli tomu naučeniu sa niečomu novému a zmene problému. S tým programom pre SVB už mám občas problém sa do toho zahryznúť. Takže by to bol občas taký relax od SVB. Lenže tam by som tiež musel makať... ??? :'(   Peniaze síce nie sú prvoradé, ale odtiaľ potiaľ.
Delphi XE7, FireBird
Expert na kladenie nejasne formulovaných otázok.

Offline pf1957

  • Padawan
  • ******
  • Příspěvků: 1966
  • Karma: 101
    • Verze Delphi: D2007, XE3, DX10
Re:Zvládnem to a ktorá DB?
« Odpověď #21 kdy: 13-12-2017, 11:34:04 »
Taký objem dát už nestihnem naštudovať ;D  To vôbec neprichádza do úvahy.
Jestli mas odpovidajici verzi Delphi, tak se muzes zkusit mrknout na to siditko UniGUI - to je cesta nechat te naklikat VCL aplikaci, ktera se pak tvari jako webova. Na jednoduche zalezitosti by to snad mohlo stacit. A treba je k tomu nejake demo, ktere bys mohl vzit jako zaklad svoji aplikace a v prvni fazi zustat u klikani.

Ale podle me jsou ta siditka slepou ulickou, ktera se mela na trhu objevit nejmene pred 10 lety (to MS WebForms ajaxifikoval) ale spis driv, kdy nabyval na velke popularite u Windows programatoru ASP.NET WebForms, coz je v podstate totez: naklikat neco stejne jako WinForms aplikaci a pak ji poustet na webu (pametnici si jiste vzpomenou, jak nekteri migranti d Delphi do .NET slintali blahem nad jednoduchosti, s jakou jsou schopni vytvaret webove aplikace).

Ale za posledni leta to zaziva velky ustup ze slavy a ti, kdo potrebuji web, tak presedlavaji na light-weight frameworky, na platforme ASP typicky ASP.MVC WebPages (C#+Razor+EF).

Offline Radek Červinka

  • Administrátoři
  • Padawan
  • *****
  • Příspěvků: 1824
  • Karma: 73
    • Verze Delphi: D5,D2007, DXE, DXE2 + 2 poslední (Tokyo)
    • O Delphi v češtině
Re:Zvládnem to a ktorá DB?
« Odpověď #22 kdy: 13-12-2017, 11:59:22 »
Jestli mas odpovidajici verzi Delphi, tak se muzes zkusit mrknout na to siditko UniGUI - to je cesta nechat te naklikat VCL aplikaci, ktera se pak tvari jako webova. Na jednoduche zalezitosti by to snad mohlo stacit. A treba je k tomu nejake demo, ktere bys mohl vzit jako zaklad svoji aplikace a v prvni fazi zustat u klikani.


Ona se netvari. To neni VCL aplikace, to jsou komponenty, ktere se misto windows API transformuji na ExtJS kopii, cisty JS + AJAX
Embarcadero MVP - Czech republic

Offline pf1957

  • Padawan
  • ******
  • Příspěvků: 1966
  • Karma: 101
    • Verze Delphi: D2007, XE3, DX10
Re:Zvládnem to a ktorá DB?
« Odpověď #23 kdy: 13-12-2017, 12:01:34 »
Ona se netvari. To neni VCL aplikace, to jsou komponenty, ktere se misto windows API transformuji na ExtJS kopii, cisty JS + AJAX
No tak jsem to myslel: v design-time podobne jako VCL, v run-time JS framework + HTTP

Online František

  • Hrdina
  • ****
  • Příspěvků: 302
  • Karma: 3
    • Verze Delphi: primárne v XE5, občaas 10.1 starter, XE, BDS2006
Re:Zvládnem to a ktorá DB?
« Odpověď #24 kdy: 14-12-2017, 14:07:31 »
ja som sa trocha hral aj s Raudus, posledna free verzia pre XE7 ... celkom sa dalo ... ale databazu na mobil by som netahal... skor nejake websevices...alebo na server mysql (WAMP), a zmobilu zapisovat do nej

Online Delfin

  • Guru
  • *****
  • Příspěvků: 546
  • Karma: 26
  • SW konzultant
    • Verze Delphi: 2009, Tokyo
Re:Zvládnem to a ktorá DB?
« Odpověď #25 kdy: 14-12-2017, 14:34:52 »
ja som sa trocha hral aj s Raudus, posledna free verzia pre XE7 ... celkom sa dalo ... ale databazu na mobil by som netahal... skor nejake websevices...alebo na server mysql (WAMP), a zmobilu zapisovat do nej

No a co bys delal kdyby Ti dlouhodobe vypadlo spojeni se serverem? Zahazoval to co ti cisnici do tabletu zadaji? Nebo napsal na displej "neni spojeni, vezmi si tuzku a papir"? K nicemu vic jsem ji nenavrhoval ;) Takhle by si mohli data alespon nasbirat a predat je serveru pozdeji (v pripade online objednavek si je nashromazdit na place a "nejak je vysypat" kucharum) :)
Shiny disco balls! I don't like :)

Online František

  • Hrdina
  • ****
  • Příspěvků: 302
  • Karma: 3
    • Verze Delphi: primárne v XE5, občaas 10.1 starter, XE, BDS2006
Re:Zvládnem to a ktorá DB?
« Odpověď #26 kdy: 14-12-2017, 19:33:47 »
na cakanie pripojenia nepotrebujes databazu ... array of record alebo nieco podobne .. ja neviem list view.. myslim ze moznosti je dost

Online František

  • Hrdina
  • ****
  • Příspěvků: 302
  • Karma: 3
    • Verze Delphi: primárne v XE5, občaas 10.1 starter, XE, BDS2006
Re:Zvládnem to a ktorá DB?
« Odpověď #27 kdy: 14-12-2017, 19:37:16 »
a napadlo ma ze preco rovno nezabudovat ten objednavkovy listok do stola a nech si zakaznik objedna sam .. alebo ako apku si zakaznik stiahne apku a objeedna si dopredu aj doma, aj cas ... pride zje a a ni casnika nevidi :) - je to skkor smutne, ale smeruje to tam... a vlastne naco niekam chodit, dron ti to donesie aj domov na prestrety stol ...

Online Delfin

  • Guru
  • *****
  • Příspěvků: 546
  • Karma: 26
  • SW konzultant
    • Verze Delphi: 2009, Tokyo
Re:Zvládnem to a ktorá DB?
« Odpověď #28 kdy: 14-12-2017, 20:20:02 »
na cakanie pripojenia nepotrebujes databazu ... array of record alebo nieco podobne .. ja neviem list view.. myslim ze moznosti je dost

Dobre, tak jina modelova situace. Restaurace v Chomutove (nebo vychode Slovenska kam se i slunce boji zasvitit) a wi-fi router na stole s kvetinami ;D Jinak data se neukladaji do vizualnich komponent, aplikace ma omezeny pametovy prostor a konecne, muze dojit k nejhorsimu - nekdo ji ukonci (nebo spadne, coz je samozrejme na vrub programatora nebo uzivatele ktery zapomnel nabit baterii; ale s prubeznym flushovanim zaznamu [commitem transakci] se podari alespon zachovat data). Vzdycky uvazuj o nejhorsich moznych situacich (coz muze byt i bydleni ve zminenych lokalitach kdyz tak o tom premyslim).

a napadlo ma ze preco rovno nezabudovat ten objednavkovy listok do stola a nech si zakaznik objedna sam .. alebo ako apku si zakaznik stiahne apku a objeedna si dopredu aj doma, aj cas ... pride zje a a ni casnika nevidi :) - je to skkor smutne, ale smeruje to tam... a vlastne naco niekam chodit, dron ti to donesie aj domov na prestrety stol ...

Narvhuju zhmotneni jidla podle obrazku :) Nebo vyrobit prsten z Arabely ;D S tim druhym bych vedel jak se pobavit (treba politiky promenit pri zasedani na obri c***ky apod.).
« Poslední změna: 14-12-2017, 20:46:36 od Delfin »
Shiny disco balls! I don't like :)

Offline Daniel_Andrascik

  • Hrdina
  • ****
  • Příspěvků: 427
  • Karma: 16
    • Verze Delphi: D2007, XE3
Re:Zvládnem to a ktorá DB?
« Odpověď #29 kdy: 15-12-2017, 17:26:14 »
Stano, potrapis sa a nie malo. S androidom je to pre zaciatok trapenie, furt nejaky problem kedy nieco neide alebo sa nezobrazuje atd atd. Inac pripojit sa na FB priamo z andoridu u delphi nie je moc podporovane. Len nedavno kedy sa zacal robit firebird aj pre android vznikli aj prve klientske kniznice pre priame pripojenie k FB. Ale cele je to tuseim este beta. U delphi sa preferuje datasnap. Dalsie technologie ktore potrebujes nastudovat. Zacinas na zelenej luke a chces postavit pre niekoho zrub a pritom si sekeru este doteraz nedrzal v ruke. Ak ta to zaujima, nastuduj si to a hraj sa s tym. Ale do komercneho prostredia by som v tvojom pripade nesiel...

 

S rychlou odpovědí můžete používat BB kódy a emotikony jako v běžném okně pro odpověď, ale daleko rychleji.

Jméno: E-mail:
Ověření:
Datový typ v Delphi, který má True a False: