Autor Téma: Zvládnem to a ktorá DB?  (Přečteno 2064 krát)

Offline Stanislav Hruška

  • Padawan
  • ******
  • Příspěvků: 3084
  • Karma: 29
    • Verze Delphi: XE7 professional
Zvládnem to a ktorá DB?
« kdy: 12-12-2017, 17:38:23 »
Dostal som ponuku na obchodne jednoduchý projekt. Čašník, vraj budú dvaja, na tablete pre daný stôl naťuká objednávku a na konci dňa sa vyhodí celková suma realizovaných objednávok. Ponechám bokom skutočnosť, že objednávateľ nevie čo chce a bude v budúcnosti vymýšľať.

Pripojenie na server sa predpokladá pomocou WIFI. O tom viem akurát to, že to nie je HiFi :(  A to je dôvod na založenie témy. Čiastočne ma poznáte a preto sa vás pýtam či je, podľa vášho odhadu, v mojich silách zvládnuť pripojenie k DB cez WIFI.

Druhá otázka smeruje k DB. Samozrejme free. Poznám akurát Access a FB. Access sa mi nepozdáva. Aj z dôvodu, že je možné urobiť len 5 pripojení. Delfin veľmi preferuje PostGreSQL a tak som si o ňom čosi prečítal. MySQL tu všetci tuho neodporúčate. A tak ostáva FB a PostGreSQL.
Pre FB mám kúpené nástroje. Pre PostGreSQL by som hľadal len free nástroje. Ale predpokladám problémy pri inštalácii, nakoľko mám vypnuté updaty OS a tak mi chýbajú rôzne dll. To je riešiteľné.

Ďakujem za porozumenie a odpovede.

Perlička: bola nahodená cena 100 - 150 €  ;D ;D ;D
Delphi XE7, FireBird
Expert na kladenie nejasne formulovaných otázok.

Offline pf1957

  • Padawan
  • ******
  • Příspěvků: 1966
  • Karma: 101
    • Verze Delphi: D2007, XE3, DX10
Re:Zvládnem to a ktorá DB?
« Odpověď #1 kdy: 12-12-2017, 18:33:22 »
Pripojenie na server sa predpokladá pomocou WIFI. O tom viem akurát to, že to nie je HiFi :(  A to je dôvod na založenie témy. Čiastočne ma poznáte a preto sa vás pýtam či je, podľa vášho odhadu, v mojich silách zvládnuť pripojenie k DB cez WIFI.
Pripojeni pres Wifi je otazka nastaveni routeru a sitoveho pripojeni - z hlediska programatora je to uplne transparentni - aplikaci musi byt jedno, jestli je to pripojeno kabelem nebo vzduchem.

Citace
Pre FB mám kúpené nástroje. Pre PostGreSQL by som hľadal len free nástroje.
Zustal bych u FB, prechodem na PostgreSQL nic neziskas


Offline Ján Masaryk

  • Mladík
  • **
  • Příspěvků: 65
  • Karma: 5
    • Verze Delphi: 2010
Re:Zvládnem to a ktorá DB?
« Odpověď #2 kdy: 12-12-2017, 18:44:04 »
Excellent
Rated 1 time
Začnem od konca. Za tých 100 - 150 EUR by som mu tak povedal, že na to hádžem bobka  ;D
Prístup k DB cez WiFi by nemal byť problém. O spojenie WiFi sa postará tablet a ty pristupuješ na IP adresu.
Ak ideš robiť androidiu appku, skôr čakaj, že to bude pomalé.
Použi pokojne FB, budeš mať dosť starostí s aplikáciou a nie, aby si ešte riešil DB, s ktorou nemáš skúsenosti.
Ja mám reštauračný systém s online objednávaním cez tablety urobený cca od r. 2014, beží to na FB.
Držím ti palce  8)

Offline Stanislav Hruška

  • Padawan
  • ******
  • Příspěvků: 3084
  • Karma: 29
    • Verze Delphi: XE7 professional
Re:Zvládnem to a ktorá DB?
« Odpověď #3 kdy: 12-12-2017, 19:01:29 »
Ja som sprostredkovateľovi ihneď povedal, že robím len Windows platformu. Je otázne, či sa vôbec dohodneme.
V minulosti som si začal hrať s jednoduchým reštauračným systémom, ale skoro to skončilo. Urobil som tak akurát návrh hlavného formulára.
A ďakujem za odpovede. Už mám v čomsi jasno.
Delphi XE7, FireBird
Expert na kladenie nejasne formulovaných otázok.

Online Delfin

  • Guru
  • *****
  • Příspěvků: 546
  • Karma: 26
  • SW konzultant
    • Verze Delphi: 2009, Tokyo
Re:Zvládnem to a ktorá DB?
« Odpověď #4 kdy: 12-12-2017, 20:09:14 »
Udelal bych aplikaci s SQLite storage pro ukladani objednavek na tom tabletu a vysledky "synchronizoval" (muze byt i "live" s kazdou objednavkou, pointou je zalozni databaze) pres aplikacni vrstvu serveru za kterou je centralni storage (co bude za DBMS na serveru bych se nestaral, mas prece FireDAC a tam staci pro sjednocenost pouzivat makra). Zni to slozite, ale veda v tom neni.
« Poslední změna: 12-12-2017, 20:23:07 od Delfin »
Shiny disco balls! I don't like :)

Offline Ján Masaryk

  • Mladík
  • **
  • Příspěvků: 65
  • Karma: 5
    • Verze Delphi: 2010
Re:Zvládnem to a ktorá DB?
« Odpověď #5 kdy: 12-12-2017, 20:24:37 »
Poviem Ti to na rovinu. Vykašli sa na to.
Ak Ti navrhli cenu za sw 100 - 150 EUR  a ako hlavný "server" plánujú použiť 10 ročný PC Celeron z druhej ruky za 80 EUR,
tak asi veľmi nemajú prehľad o trhu a absolútne ani šajn o problematike fungovania reštaurácie a evidencie ako takej.
Relatívne slušné vybavenie reštaurácie s mobilným čašníkom a funkčným skladom, rezerváciami, odloženými účtami, atď... - cena HW + SW začína na 3200 EUR +...


Online Delfin

  • Guru
  • *****
  • Příspěvků: 546
  • Karma: 26
  • SW konzultant
    • Verze Delphi: 2009, Tokyo
Re:Zvládnem to a ktorá DB?
« Odpověď #6 kdy: 12-12-2017, 20:33:45 »
Poviem Ti to na rovinu. Vykašli sa na to.
Ak Ti navrhli cenu za sw 100 - 150 EUR  a ako hlavný "server" plánujú použiť 10 ročný PC Celeron z druhej ruky za 80 EUR,
tak asi veľmi nemajú prehľad o trhu a absolútne ani šajn o problematike fungovania reštaurácie a evidencie ako takej.

Pokud jde jen o aplikaci kterou popsal (kdy se treba navic ze serveru stahne jidelni listek pro dany den) a pak na nej zapisuji objednavky, mohla by to byt prace tak na hodinu (mozna 2). Coz by za 150 EUR nebylo zas tak zle.

Co bude asi opruz je rozchozeni opice pro Android (ja to na Tokyu po par pokusech vzdal; ale nemel jsem motivaci, jen zvedavost).
« Poslední změna: 12-12-2017, 20:35:16 od Delfin »
Shiny disco balls! I don't like :)

Offline Stanislav Hruška

  • Padawan
  • ******
  • Příspěvků: 3084
  • Karma: 29
    • Verze Delphi: XE7 professional
Re:Zvládnem to a ktorá DB?
« Odpověď #7 kdy: 12-12-2017, 20:54:23 »
Vraj len objednávka jedla pri stole. Čašník to hneď naťuká do tabletu, asi podľa stolov, a potvrdí. Na konci dňa sa zistí celková suma. OS Windows
Vraj nič viac. Pripravil som si nejaký pokec pre sprostredkovateľa. Ak je niekto zvedavý, tak viď prílohu.
Neviem si predstaviť aby som akúkoľvek aplikáciu urobil behom jednej hodiny. Veď len analýza potrvá aspoň deň. A kde je návrh formulárov, DB + samotný kód?
SQLite som raz skúšal, ale veľmi rýchlo som pohorel na dátumoch. Nestojí mi to zato. FB server nie je veľký.
« Poslední změna: 12-12-2017, 20:57:01 od Stanislav Hruška »
Delphi XE7, FireBird
Expert na kladenie nejasne formulovaných otázok.

Offline Ján Masaryk

  • Mladík
  • **
  • Příspěvků: 65
  • Karma: 5
    • Verze Delphi: 2010
Re:Zvládnem to a ktorá DB?
« Odpověď #8 kdy: 12-12-2017, 21:29:23 »
V tom popise máš asi 0,5 % problematiky, ktorú budeš musieť riešiť.

Offline pf1957

  • Padawan
  • ******
  • Příspěvků: 1966
  • Karma: 101
    • Verze Delphi: D2007, XE3, DX10
Re:Zvládnem to a ktorá DB?
« Odpověď #9 kdy: 12-12-2017, 21:36:13 »
Ja bych to udelal jako webovou aplikaci: v tabletu bezi jen browser pripojeny k serveru.

Offline Miroslav Baláž

  • Plnoletý
  • ***
  • Příspěvků: 119
  • Karma: 4
    • Verze Delphi: D1,2,3,4,7,2005,2009, XE8,S,B,T10.2.2 Pro
Re:Zvládnem to a ktorá DB?
« Odpověď #10 kdy: 12-12-2017, 21:43:24 »
Stano, myslim, ze datumy v SQLite nie su az taky problem.
Staci prepnut v Connection na datum typu DateTime a si ako v Delphi.
Je fakt, ze ked spravis SELECT, tak datum prestane byt datum a premeni sa na double.
Vtip je v tom, ze operacie nad datumom sa vo forme double samozrejme vykonavaju spravne.
Pretoze datum je skutocne double.
Iba chyba informacia o tom. Preto si to uzivatel musi strazit.
Nie je problem spravit par sikovnych funkcii, ktore prevedu real na string pre potreby zobrazenia datumov a casu. Vid Delphi funkcia FormatDateTime.
No a matemat. operacie nad datumom/casom funguju ocakavane.
Cisla pred desatinnou bodkou znamenaju pocet dni od 1.1. 1900, cisla za desatinnou bodkou su zlomky dna.
Mam funkciu CDate  (napodobenina tej z MS Access), ktora prevadza double na datum, bohuzial je nutny nemaly zasah do zdrojoveho kodu FireDAC, pretoze funkcie nevracaju typ dat taky ako ponuka firedac, ale len taky, ako su zakladne typy SQLite.
Ale teoretickym vychodiskom je vytvorenie docasnej tabulky so stukturou, kde je vsetko povodne, len polia typu datum (pre SQLite je to real/doble), sa zadefinuju ako datetime.
Ked sa do tabulky s takto upravenou nasype vysledok zo SELECT, tak potom je to uplne rovnake, ako by si pracoval s datumami v MS Access a tie su kompatibilne s Delphi a s Excelom.
Alebo aj variant varDate. Samozrejme to netreba riesit pocas vypoctov, ale az v zaverecnom/vyslednom SQL.
Pocitam, ze vsetky tazkosti okolo datetime a SQLite sa daju vyriesit.
Popravde toto podrobne vyskumam pocas nejakeho toho mesiaca.., ale neocakavam zasadne problemy.

Online Delfin

  • Guru
  • *****
  • Příspěvků: 546
  • Karma: 26
  • SW konzultant
    • Verze Delphi: 2009, Tokyo
Re:Zvládnem to a ktorá DB?
« Odpověď #11 kdy: 12-12-2017, 21:55:57 »
Stano, myslim, ze datumy v SQLite nie su az taky problem.
Staci prepnut v Connection na datum typu DateTime a si ako v Delphi.

O zadnem problemu s datumy nevim. Co nastavujes v connection definition parametru DateTimeFormat je jen zpusob jakym se budou data do databaze ukladat. Accessorem AsDate(Time) zapisujes do parametru a ctes z poli Delphi typ TDate(Time) a je jedno jak jsou data o vrstvu niz ulozena. Kdyztak ho zkuste popsat v samostatnem vlakne nebo poslete odkaz na existujici... ;)
« Poslední změna: 12-12-2017, 22:11:09 od Delfin »
Shiny disco balls! I don't like :)

Offline Stanislav Hruška

  • Padawan
  • ******
  • Příspěvků: 3084
  • Karma: 29
    • Verze Delphi: XE7 professional
Re:Zvládnem to a ktorá DB?
« Odpověď #12 kdy: 12-12-2017, 22:12:06 »
Citace
Pocitam, ze vsetky tazkosti okolo datetime a SQLite sa daju vyriesit.
Samozrejme, že sa dajú. Ale ako mi jeden tu odporúčal. Prečo riešiť niečo čo nemusíš. Ostaň pri FB. Dal som aj dávam mu za pravdu.
Citace
Ja bych to udelal jako webovou aplikaci: v tabletu bezi jen browser pripojeny k serveru.
Ja o tom nemám ani páru. Stálo by mi to zato študovať celú tú problematiku? Hlavne keď si spomeniem na rôzne problémy s tým spojené čo sa tu už riešili.
Citace
V tom popise máš asi 0,5 % problematiky, ktorú budeš musieť riešiť.
Vraj to je práca na jednu dve hodiny :D . To som napísal, aby mal objednávateľ aspoň hrubú predstavu čo vlastne chce >:( Myslím si, že to číslo o dosť vyššie.
« Poslední změna: 12-12-2017, 22:15:27 od Stanislav Hruška »
Delphi XE7, FireBird
Expert na kladenie nejasne formulovaných otázok.

Online Delfin

  • Guru
  • *****
  • Příspěvků: 546
  • Karma: 26
  • SW konzultant
    • Verze Delphi: 2009, Tokyo
Re:Zvládnem to a ktorá DB?
« Odpověď #13 kdy: 12-12-2017, 22:19:47 »
Citace
Pocitam, ze vsetky tazkosti okolo datetime a SQLite sa daju vyriesit.
Samozrejme, že sa dajú. Ale ako mi jeden tu odporúčal. Prečo riešiť niečo čo nemusíš. Ostaň pri FB. Dal som aj dávam mu za pravdu.

O zadnych tezkostech s SQLite datumy nevim a to FireDAC znam dost dlouho. Ja mel na mysli SQLite na strane klienta. Nebo kam bys chtel ukladat data treba v pripade dlouhodobeho vypadku wi-fi? Mam na mysli Androidi tablet... Nikdy by me nenapadlo doporucovat pro serverovou aplikaci SQLite ::)

Vraj to je práca na jednu dve hodiny :D . To som napísal, aby mal objednávateľ aspoň hrubú predstavu čo vlastne chce >:( Myslím si, že to číslo o dosť vyššie.

Zadani mas dane, ni? Evidovat objednavky a v urcitou dobu ukazat jejich pocet. Nic vic. Za 150 mi takova uloha prijde fer :)
« Poslední změna: 12-12-2017, 22:25:21 od Delfin »
Shiny disco balls! I don't like :)

Offline Stanislav Hruška

  • Padawan
  • ******
  • Příspěvků: 3084
  • Karma: 29
    • Verze Delphi: XE7 professional
Re:Zvládnem to a ktorá DB?
« Odpověď #14 kdy: 12-12-2017, 22:32:02 »
Citace
Nebo kam bys chtel ukladat data treba v pripade dlouhodobeho vypadku wi-fi?
Až tak ďaleko som sa v úvahe nedostal ??? Pre mňa veľmi dobrá pripomienka. Na to postačí aj Access.
To ma privádza na myšlienku, že by sa ráno na klientov nahral jedálny lístok a údaje na server by sa poslali na konci zmeny. V takom prípade by ma spojenie so serverom netrápilo. Po každom prenesení údajov na server by sa DB na klientovi vyčistila. Hm, ale je tam ešte požiadavka na kontrolu počtu vydaných a pripravených jedál. A to bez pripojenia tabletov na server nebude aktuálne.

K dátumom. Nechce sa mi teraz hľadať tú diskusiu. Dostal som odpoveď, že dátumy sú taká menšia alchýmia. Možno si to pamätáš.
« Poslední změna: 12-12-2017, 22:37:32 od Stanislav Hruška »
Delphi XE7, FireBird
Expert na kladenie nejasne formulovaných otázok.

 

S rychlou odpovědí můžete používat BB kódy a emotikony jako v běžném okně pro odpověď, ale daleko rychleji.

Jméno: E-mail:
Ověření:
Křestní jméno zpěváka Gotta: