Autor Téma: Zvládnem to a ktorá DB?  (Přečteno 2017 krát)

Offline vandrovnik

  • Hrdina
  • ****
  • Příspěvků: 317
  • Karma: 21
    • Verze Delphi: 10.2
Re:Zvládnem to a ktorá DB?
« Odpověď #30 kdy: 15-12-2017, 17:33:40 »
... Inac pripojit sa na FB priamo z andoridu u delphi nie je moc podporovane. Len nedavno kedy sa zacal robit firebird aj pre android vznikli aj prve klientske kniznice pre priame pripojenie k FB. Ale cele je to tuseim este beta. ...

IBX komponenty se tváří, že jsou i pro android... A na firebirdsql.org je Firebird pro android, včetně klientské knihovny.
Akorát jsem to ještě nikdy nezkoušel :-)

Offline Stanislav Hruška

  • Padawan
  • ******
  • Příspěvků: 3082
  • Karma: 29
    • Verze Delphi: XE7 professional
Re:Zvládnem to a ktorá DB?
« Odpověď #31 kdy: 15-12-2017, 20:24:14 »
Už to nechajte tak. Dal som si podmienku, že len W OS.
Včera som prehodil pár slov a bolo mi povedané, že chcú na konci dňa spočítať tržbu a viac ich nezaujíma. 3 hlavné jedlá a 3 polievky. Nič viac. Na druhý deň sa ide od nuly a včerajšok je zabudnutý.

V takom prípade to vyzerá nádejne.
Dohodli sme sa, že je nutné hovoriť s potencionálnym zákazníkom. My si viac domýšľame než vieme ;)
Delphi XE7, FireBird
Expert na kladenie nejasne formulovaných otázok.

Offline xnukes

  • Mladík
  • **
  • Příspěvků: 66
  • Karma: 1
    • Verze Delphi: XE7
    • Bludspeed s.r.o.
Re:Zvládnem to a ktorá DB?
« Odpověď #32 kdy: 22-12-2017, 09:52:40 »
Nebylo by lepsi takovou vec postavit primo jako web aplikaci (HTML,PHP,JS) ?

Vyhody:
- dostanes se na system odkudkoliv
- pro sync dat pouzijes javascript ktery se bude starat o data a v pripade offline ulozi nekam do mistnich zdroju a po opetovnem pripojeni synchronizuje
- responz pro vsechny zarizeni (PC, Android Smartphone, Tablet, iOS)

Offline pf1957

  • Padawan
  • ******
  • Příspěvků: 1966
  • Karma: 101
    • Verze Delphi: D2007, XE3, DX10
Re:Zvládnem to a ktorá DB?
« Odpověď #33 kdy: 22-12-2017, 10:01:52 »
Nebylo by lepsi takovou vec postavit primo jako web aplikaci (HTML,PHP,JS) ?
Az na to PHP se k takovemu reseni taky klonim a uz jsme to v tomto threadu probiraly: je v tom ovsem hacek, ze Stano je z hlediska web technologii nepolibeny...

Offline Daniel_Andrascik

  • Hrdina
  • ****
  • Příspěvků: 427
  • Karma: 16
    • Verze Delphi: D2007, XE3
Re:Zvládnem to a ktorá DB?
« Odpověď #34 kdy: 27-12-2017, 14:18:17 »
To pf1957: Ake vzhrady mas proti PHP? Co sa tyka JS som tiez este "nepolibeny". Co sa tyka PHP tak uz "polibeny" som ale stale este panic  ;D. Niekde sa na mna nalepil prave ten nazor ze radsej PHP ako JS. Ale odkial to prislo na mna a preco to ti uz nepoviem.

Offline pepak

  • Guru
  • *****
  • Příspěvků: 1304
  • Karma: 28
    • Pepak.net
Re:Zvládnem to a ktorá DB?
« Odpověď #35 kdy: 27-12-2017, 18:09:04 »
To pf1957: Ake vzhrady mas proti PHP? Co sa tyka JS som tiez este "nepolibeny". Co sa tyka PHP tak uz "polibeny" som ale stale este panic  ;D. Niekde sa na mna nalepil prave ten nazor ze radsej PHP ako JS. Ale odkial to prislo na mna a preco to ti uz nepoviem.
To mi připadá, jako kdybys říkal, "radši SQL než Delphi". Vždyť ty jazyky nemají skoro nic společného!

Offline Ján Masaryk

  • Mladík
  • **
  • Příspěvků: 65
  • Karma: 5
    • Verze Delphi: 2010
Re:Zvládnem to a ktorá DB?
« Odpověď #36 kdy: 27-12-2017, 20:40:07 »
to pepak

Ak si myslel PHP a JS tak súhlas.

Ak chce niekto robiť v PHP (alebo PYTHON) , tak je absolútne nevyhnutná veľmi dobrá znalosť: html (html5), CSS, JavaScript (JS), JQUERY, AJAX a šajn o Responsive Design. PHP je tam na dynamické veci a zápisy do databáz. O ostatné veci sa starajú zvyšné vecičky, ktoré som spomínal.

to pf1957 - môžeš definovať PHP stříkača ? Mne skôr vadia .Net stříkači...

Offline pf1957

  • Padawan
  • ******
  • Příspěvků: 1966
  • Karma: 101
    • Verze Delphi: D2007, XE3, DX10
Re:Zvládnem to a ktorá DB?
« Odpověď #37 kdy: 28-12-2017, 09:25:57 »
Niekde sa na mna nalepil prave ten nazor ze radsej PHP ako JS. Ale odkial to prislo na mna a preco to ti uz nepoviem.
To je zakladni nepochopeni, jak to cele pracuje:
  • JS je jazyk pro programovani na strane klienta tj. Browseru a pri dnesni urovni UI se bez nej neobejdes. Cim vic "paradicek" a user friendly features, tim vice JS a znalosti CSS
  • PHP je jeden z jazyku k sestaveni HTML stranky na strane serveru tj. vlozeni napr. hodnot z DB mezi HTML tagy. Ma nizkou vstupni barieru a je znacne rozsireny (zamerne nepouzivam pojem krivku uceni, protoze tam s lety naprosto obratili puvodni vyznam :-[ puvodne strma krivka znamenala, ze znalosti narustaji strme a tudiz se to snadno uci, ovsem nejakym pologramotum pripadalo, ze kdyz je neco strmeho, tak se na to obtizne leze asi jako na skalu, takze ten vyznam obratili  :o)

Offline pf1957

  • Padawan
  • ******
  • Příspěvků: 1966
  • Karma: 101
    • Verze Delphi: D2007, XE3, DX10
Re:Zvládnem to a ktorá DB?
« Odpověď #38 kdy: 28-12-2017, 09:37:06 »
to pf1957 - môžeš definovať PHP stříkača ? Mne skôr vadia .Net stříkači...
  • AFAIK, tak pojem strikac zavedli moji o generaci mladsi pratele, kteri byli jako obsolventi FELu povolani na MFF k vyuce programovani
  • Strikaci jsou vsude - jsou to lide, kteri svoje vytvory neprogramuji ale strikaji jak maliri pokoju (a to je jeste urazka tech maliru pokoju, protoze ten kdyz nadela kocoury tak dostane prd a ne zaplaceno), obecne nerozumeji tomu, co a proc delaji a dnes se spolehaji hlavne na copy&paste
  • PHP strikaci je cela generace programatoru, ktere objeveni se PHP+MySQL zastihlo vetsinou nekde na stredni skole. A tak misto studia teorie bez znalosti programovani a W3C standardu se pomoci prikazu echo a flat tabulek v ISAM engine parodie na DB jali prasit weby a vetsinou si tu teorii nestihli doplnit a svoje weby prasi dal...

Offline pf1957

  • Padawan
  • ******
  • Příspěvků: 1966
  • Karma: 101
    • Verze Delphi: D2007, XE3, DX10
Re:Zvládnem to a ktorá DB?
« Odpověď #39 kdy: 28-12-2017, 09:59:08 »
To pf1957: Ake vzhrady mas proti PHP?
Vyhrady: pracny a nebezpecny kod vzhledem k chybejici typove kontrole.

Na strane browseru mas k JS v podstate jedinou alternativu a to je TypeScript = JavaScript s typovou kontrolou https://www.typescriptlang.org/.

Na strane serveru je tech alternativ cela rada, takze lze zvolit takovou, ktera pouziva normalni programovaci jazyk se silnou typovou kontrolou a zvednout tak produktivitu, protoze radu chyb nemusis lapat nekde v debuggeru v browseru, ale chyti ti to prekladac. Pred 10+ lety jsme zkouseli pouzit dynamicky jazyk Python, ale po dokonceni projektu jsme ty dynamicke jazyky opustili.

Python jako jazyk se mi libi, ale ma vlastnosti, ze kterym se mi jezi zbytky vlasu na hlave: kdyz se preklepnes ve jmenu member variable, tak misto aby te to nejak vyfuckovalo, ze takova promenna neexistuje, tak ji suse prida a jede se dal... https://docs.python.org/2/tutorial/classes.html#odds-and-ends. Asi nemusim popisovat, jak se to hleda.

IMHO beztypovym programatorem se clovek musi narodit tj. musi zustat nepolibeny, co se tyce jazyku se silnou typovou kontrolou a nesmi sklouznout do sveta strikacu a ziskat solidni teoreticky zaklady. Ale IMHO i pak  bude jeho produktivita mizerna, protoze radu veci bude honit az v run-time...

Offline Ondřej Pokorný

  • Guru
  • *****
  • Příspěvků: 737
  • Karma: 50
    • Verze Delphi: Primárně Lazarus, jinak D7 až aktuální
    • Kluug.net
Re:Zvládnem to a ktorá DB?
« Odpověď #40 kdy: 28-12-2017, 16:53:32 »
3. PHP strikaci je cela generace programatoru, ktere objeveni se PHP+MySQL zastihlo vetsinou nekde na stredni skole.

Hehe tak tady jsem se přesně našel ;D
Embarcadero Technology Partner, juj. Člen Lazarus týmu, oj.

Offline Daniel_Andrascik

  • Hrdina
  • ****
  • Příspěvků: 427
  • Karma: 16
    • Verze Delphi: D2007, XE3
Re:Zvládnem to a ktorá DB?
« Odpověď #41 kdy: 13-01-2018, 07:09:42 »
To pf1957: Ake vzhrady mas proti PHP? Co sa tyka JS som tiez este "nepolibeny". Co sa tyka PHP tak uz "polibeny" som ale stale este panic  ;D. Niekde sa na mna nalepil prave ten nazor ze radsej PHP ako JS. Ale odkial to prislo na mna a preco to ti uz nepoviem.
To mi připadá, jako kdybys říkal, "radši SQL než Delphi". Vždyť ty jazyky nemají skoro nic společného!
Tak to vobec nie. Delphi je The best  ;). Moje znalosti v tejto oblasti su pramale. Ibaze jeden cas som robil nejake malicke upravy v Joomle, ale fakt to boli tak male upravy ze som niekde potreboval doplnit riadok alebo zmenit nieco na zobrazovani. Takze z tohto titulu hovorim ze uz som na tieto jazyky raz narazil, ale nestudoval som to, len som nejako intuitivne zmenil zopar riadov. Jedine co som o tom vedel je ze PHP bezi na strane serveru a JS na strane browseru. Tot vse a prislo mi rozumnejsie teda orientovat sa skor na PHP ako na JS. Ale teraz ste mi to viac ozrejmili a chapem aj vyhradam pf proti PHP.

Python jako jazyk se mi libi, ale ma vlastnosti, ze kterym se mi jezi zbytky vlasu na hlave: kdyz se preklepnes ve jmenu member variable, tak misto aby te to nejak vyfuckovalo, ze takova promenna neexistuje, tak ji suse prida a jede se dal...
Tak toto je des. To som uz raz zazil dokonca na jednom priemyselnom rieseni. Frekvencne menice jednoho vyrobcu sa takto programovali a myslel som ze pri nich dostanem osipky.

Offline našinec

  • Hrdina
  • ****
  • Příspěvků: 331
  • Karma: 5
Re:Zvládnem to a ktorá DB?
« Odpověď #42 kdy: 13-01-2018, 10:16:35 »
Přijde mi to, že hlavním záměrem tohoto programu má být sledování vytížení stolů pro manažerské účely. Neznám konkrétní podmínky v dané restauraci, ale pokud mám pravdu a zadavateli opravdu stačí jen celkový denní součet, tak v zásadě by se mohlo použít cokoliv. Včetně třeba Excelu nebo ukládání do csv.

Offline Stanislav Hruška

  • Padawan
  • ******
  • Příspěvků: 3082
  • Karma: 29
    • Verze Delphi: XE7 professional
Re:Zvládnem to a ktorá DB?
« Odpověď #43 kdy: 13-01-2018, 10:37:26 »
Excellent
Rated 1 time
Včera som hovoril s prípadným zákazníkom. Dôležité/rozhodujúce veci, ktoré musia byť sú tučne. Jeho predstava čo chce:
  • má tri hlavné jedlá a dve polievky
  • che aj nejaké nápoje. O tom sa dá diskutovať
  • urobiť objednávku pri stole
  • tá sa automaticky vytlačí v kuchyni
  • na základe tejto objednávky vydajú z kuchyne obed
  • má pár zákazníkov, firiem, ktorým posiela mesačnú faktúru
  • program má vyhodiť vstupné údaje pre faktúry
  • to znamená, že zákazník si objedná a povie, že to ide na firmu xy
  • sledovať koľko ktorých jedál je ešte k dispozícii. Tento údaj má byť aktuálny všade pre všetkých
  • prevádzka je pre zákazníkov otvorená 3 hodiny a vydá menej než 200 obedov
  • sumár za deň
Nepotrebuje:
  • pokladňu
  • sklad
  • nič tlačiť okrem objednávok v kuchyni
  • žiadne štatistiky
Nepíšem o veciach, ktoré považujem za samozrejmé ako sú storno, zmena objednávky a pod.
Ja tento typ prevádzky volám jedáleň. Odporučil som mu vyhľadať niečo na internete. Už robil nejaký prieskum, ale nikto mu to nevedel dodať.
Ja nič neviem o
  • automatickej tlači
  • automatickej aktualizácii na všetkých strojoch
Preto si na to akosi netrúfam.
A o niečom viete alebo to viete dodať, tak sa mi ozvite na e-mail. Posuniem to ďalej.
Delphi XE7, FireBird
Expert na kladenie nejasne formulovaných otázok.

Offline Stanislav Hruška

  • Padawan
  • ******
  • Příspěvků: 3082
  • Karma: 29
    • Verze Delphi: XE7 professional
Re:Zvládnem to a ktorá DB?
« Odpověď #44 kdy: 13-01-2018, 11:35:17 »
Alebo ma presvedčte, že to s vašou pomocou zvládnem :) 
Delphi XE7, FireBird
Expert na kladenie nejasne formulovaných otázok.

 

S rychlou odpovědí můžete používat BB kódy a emotikony jako v běžném okně pro odpověď, ale daleko rychleji.

Jméno: E-mail:
Ověření:
Kolik je šest plus čtyři (slovem):