Autor Téma: FB 3.0.3 - instalace  (Přečteno 152 krát)

Offline ble

  • Mladík
  • **
  • Příspěvků: 67
  • Karma: 0
FB 3.0.3 - instalace
« kdy: 10-02-2018, 18:21:25 »
Nazdárek

Instaluji na "čisté Win7" FB 3.0.3. Instalaci jsem si stahnul z: https://www.firebirdsql.org/en/firebird-3-0/Firebird-3.0.3.32900-0_Win32_pdb.zip  ... 32bit verzi

ZIP jsem rozbalil do složky: c:\Program Files (x86)\Firebird\Firebird_3_0_3\

Poté jako správce jsem spustil: install_service.bat, což proběhlo a ve službách vidím, že běží: FirebirdServerDefaultInstance

A teď můj dotaz: Jak zjistím, resp. jak nastavím že má běžet jeko Clasic nebo Superserver, kdy/kde nastavím heslo pro Sysdba ?? Díky

Zde (https://firebirdsql.org/file/documentation/reference_manuals/user_manuals/html/qsg3-installing.html) jsem našel popis instalace, avšak dialog (viz. obrázek v kapitole: "Installing on Windows") se mi nepovedlo vyloudit. Jak na to ? Díky

Offline Delfin

  • Guru
  • *****
  • Příspěvků: 610
  • Karma: 27
  • SW konzultant
    • Verze Delphi: 2009, Tokyo
Re:FB 3.0.3 - instalace
« Odpověď #1 kdy: 10-02-2018, 18:23:19 »
Zde (https://firebirdsql.org/file/documentation/reference_manuals/user_manuals/html/qsg3-installing.html) jsem našel popis instalace, avšak dialog (viz. obrázek v kapitole: "Installing on Windows") se mi nepovedlo vyloudit. Jak na to ? Díky

Ten obrazek je z instalatoru. Pro Tvuj pripad plati:

Citace
Server modes

Each mode is fully stable and there is no reason to categorically prefer one to the other. Of course you may have your own specific considerations. When in doubt, just follow the installer default for now. Changing the server mode later can be done via the configuration file firebird.conf and requires a restart but not reinstallation. The server mode can even be configured per database (consult the Release Notes for details).
« Poslední změna: 10-02-2018, 18:28:30 od Delfin »
I'm a soldier, so don't panic!

Offline ble

  • Mladík
  • **
  • Příspěvků: 67
  • Karma: 0
Re:FB 3.0.3 - instalace
« Odpověď #2 kdy: 10-02-2018, 18:26:59 »
To si taky myslím, ale když jsem spustil ten baťák, tak žádný instalátor se nerozjel

Offline ble

  • Mladík
  • **
  • Příspěvků: 67
  • Karma: 0
Re:FB 3.0.3 - instalace
« Odpověď #3 kdy: 10-02-2018, 18:30:01 »
v tom rozbaleném ZIPu jsem žádný install.exe nebo setup exe  neobjevil, pouze ten bat

Offline Delfin

  • Guru
  • *****
  • Příspěvků: 610
  • Karma: 27
  • SW konzultant
    • Verze Delphi: 2009, Tokyo
Re:FB 3.0.3 - instalace
« Odpověď #4 kdy: 10-02-2018, 18:30:33 »
To si taky myslím, ale když jsem spustil ten baťák, tak žádný instalátor se nerozjel

Mas bud instalator (instalace s pruvodcem), nebo ZIP archiv (manualni instalace).

OT osobni doporuceni, s Firebird bych nezacinal. Existuje spousta "vybavenejsich" DBMS ;)
I'm a soldier, so don't panic!

Offline ble

  • Mladík
  • **
  • Příspěvků: 67
  • Karma: 0
Re:FB 3.0.3 - instalace
« Odpověď #5 kdy: 10-02-2018, 18:35:00 »
To máš pravdu, že existují "lepší" dtb, avšak já FB potřebuji pro jeden project, který přebírám a ten stojí na FB.

Zkusím stahnout ten hotový installer místo zipu

Offline pf1957

  • Padawan
  • ******
  • Příspěvků: 2005
  • Karma: 103
    • Verze Delphi: D2007, XE3, DX10
Re:FB 3.0.3 - instalace
« Odpověď #6 kdy: 10-02-2018, 18:39:29 »
Excellent
Rated 1 time
OT osobni doporuceni, s Firebird bych nezacinal. Existuje spousta "vybavenejsich" DBMS ;)
I kdyz se mi s IB/FB dela docela dobre, tak bych s tim souhlasil:
  • Pokud potencialne hrozi, ze budes potrebovat embedded/server DB, tak to bych po FB sahnul, tam AFAIK jine srovnatelne alternativy nejsou
  • Pokud naopak hrozi, ze s tim porostes do enterprise prostredi, tak ti ten FB zakaznici postupne vykopou (jako to delali a delaji nam) a nejpsis te budou tlacit do MSSQL ev. na Oracle
  • Pokud to muze byt free na vecne casy, tak je asi dobra volba PostgreSql

Offline ble

  • Mladík
  • **
  • Příspěvků: 67
  • Karma: 0
Re:FB 3.0.3 - instalace
« Odpověď #7 kdy: 10-02-2018, 18:45:47 »
Díky vám oběma za příspěvky.
Stahnul jsem ten "installer" a vše proběhlo dle mých představ.
Výhledově se project bude překlápět na Oracle, s tím problém nemám.

takže ... finito
Díky

Offline Delfin

  • Guru
  • *****
  • Příspěvků: 610
  • Karma: 27
  • SW konzultant
    • Verze Delphi: 2009, Tokyo
Re:FB 3.0.3 - instalace
« Odpověď #8 kdy: 10-02-2018, 19:06:24 »
OT osobni doporuceni, s Firebird bych nezacinal. Existuje spousta "vybavenejsich" DBMS ;)
I kdyz se mi s IB/FB dela docela dobre, tak bych s tim souhlasil:
  • Pokud potencialne hrozi, ze budes potrebovat embedded/server DB, tak to bych po FB sahnul, tam AFAIK jine srovnatelne alternativy nejsou
  • Pokud naopak hrozi, ze s tim porostes do enterprise prostredi, tak ti ten FB zakaznici postupne vykopou (jako to delali a delaji nam) a nejpsis te budou tlacit do MSSQL ev. na Oracle
  • Pokud to muze byt free na vecne casy, tak je asi dobra volba PostgreSql

Ja s Firebird taky stravil nejaky cas a nemuzu rict ze by s nim byla nejak spatna prace. Problem je kdyz objevis rozsirenou funkcionalitu jinych DBMS a podivas se zpetne na FB. Pro novy, seriozni projekt bych Firebird nedoporucil.
  • Embedded - tak nejak naznacuje, ze nepujde o komplexni DBMS o velkych objemech dat, a tam bych sahnul spis po SQLite.
  • Migrace - to ano, nicmene tuto cast muze podstatne usnadnit pro klienta knihovna jako FireDAC nebo UniDAC. Oracle - <zvracejici smajlik/>, byt chapu ze to mysli vazne :)
  • PostgreSQL - jeho moznosti, zpusob vyvoje, manual i podpora me nadchnuly. Za me pokud FOSS DBMS, tak PostgreSQL (napr. z vyvoje MySQL nemam dobry pocit, byt toho taky umi mnohem vic ne FB). Jiste, dost hodne to podelali pgAdmin, coz je UX hell (verze 3 byla z UX naprosto super).
« Poslední změna: 10-02-2018, 19:09:03 od Delfin »
I'm a soldier, so don't panic!

Offline pf1957

  • Padawan
  • ******
  • Příspěvků: 2005
  • Karma: 103
    • Verze Delphi: D2007, XE3, DX10
Re:FB 3.0.3 - instalace
« Odpověď #9 kdy: 10-02-2018, 19:53:34 »
Excellent
Rated 1 time
  • Embedded - tak nejak naznacuje, ze nepujde o komplexni DBMS o velkych objemech dat, a tam bych sahnul spis po SQLite.
No pokud jde jen o embedded, tak ano - to jsme v nasem ORM pouzivali: lokalne SQLite a remotne nejaka dospela DB, ale ja mel na mysli, ze ma jednu aplikaci, kterou chce provozovat s embedded a po zmene konfigurace proti serveru tj. obe verze maji +/- shodne vlastnosti a stejny dialekt SQL.

Citace
  • Migrace - to ano, nicmene tuto cast muze podstatne usnadnit pro klienta knihovna jako FireDAC nebo UniDAC. Oracle - <zvracejici smajlik/>, byt chapu ze to mysli vazne :)
My mame funkcni odzkouseny soft na FB, ale nekteri zakaznici si do svoji infrastruktury FB za zadnou cenu nepusti, takze pokud tam chceme uspet, musime migrovat :-( Funkci duvod pro to neni. Takze pokud nekdo miri do Enterprise prostredi, mel by se preventivne FB vyhnout prave proto, aby nemusel migrovat.
Citace
z vyvoje MySQL nemam dobry pocit, byt toho taky umi mnohem vic ne FB
Jj, oni jak lepili ten InnoDB na ISAM, tak to byla skutecne hruza (uz jsem s tim radu let nic nedelal, tak nevim, jak to vypada pod patronatem Oracle ev. v te MariaDB). A dalsi hruza bylo licencovani - kazdou chvili jine podminky. Po prevzetim Oraclem vznikl fork MariaDB, ale licenci ma IMHO podobne pitomou a nesrozumitelnou, jako kdysi MySql...

Offline Delfin

  • Guru
  • *****
  • Příspěvků: 610
  • Karma: 27
  • SW konzultant
    • Verze Delphi: 2009, Tokyo
Re:FB 3.0.3 - instalace
« Odpověď #10 kdy: 10-02-2018, 20:14:39 »
Citace
  • Migrace - to ano, nicmene tuto cast muze podstatne usnadnit pro klienta knihovna jako FireDAC nebo UniDAC. Oracle - <zvracejici smajlik/>, byt chapu ze to mysli vazne :)
My mame funkcni odzkouseny soft na FB, ale nekteri zakaznici si do svoji infrastruktury FB za zadnou cenu nepusti, takze pokud tam chceme uspet, musime migrovat :-( Funkci duvod pro to neni. Takze pokud nekdo miri do Enterprise prostredi, mel by se preventivne FB vyhnout prave proto, aby nemusel migrovat.

Prave proto bych se v pripade vyuziti tech univerzalnich knihoven snazil o jejich skutecne "univerzalni" vyuziti. Tzn. v pripade FireDAC pouzival makra a escape sekvence v SQL prikazech. Nestoji to zas tak moc casu a prostredku. Ostatne, v pripade kdy by se nekdo obaval o vykon, prikaz si na DMBS zkompiluje pomoci metody Prepare a nenecha jej opakovane kompilovat (pricemz zustanou makra i escape sekvence vyexpandovane).
« Poslední změna: 10-02-2018, 20:25:22 od Delfin »
I'm a soldier, so don't panic!

 

S rychlou odpovědí můžete používat BB kódy a emotikony jako v běžném okně pro odpověď, ale daleko rychleji.

Jméno: E-mail:
Ověření:
Kolik je šest plus čtyři (slovem):