Odpověď

Upozornění - zatímco jste četl, přišlo 13 nových odpovědí. Možná byste měl upravit svůj příspěvek.
Upozornění: do tohoto tématu bylo naposledy přispěno před 120 dny.
Zvažte prosím založení nového tématu.
Jméno:
E-mail:
Předmět:
Ikona zprávy:

Ověření:
Datový typ v Delphi, který má True a False:

Zkratky: stiskněte shift+alt+s pro odeslání nebo shift+alt+p pro prohlédnutí


Shrnutí tématu

Poslal: Daniel_Andrascik
« kdy: 22-03-2017, 12:44:43 »

Někdy si říkám, co je lepší. Jestli starý přístup, kdy programátor měl absolutní kontrolu, ale zároveň i absolutní zodpovědnost za všechno, nebo dnešní - programátor v podstatě už nemusí přemýšlet, co se děje "ve střevech". Když ale řešíme nějaký opravdu vážný problém, tak programátoři odchovaní prvním principem absolutně vedou :-) Takže asi tak.

Jo Marku, tak tymto si trafil. Ono to bude asi stale tazsie a tazsie si vsetko spravit ako sa hovori "pěšky" (kedze sa nam v stale sa rozrastajucom  IT svete jednotlive "vzdialenosti" stale neuprosne zvacsuju) ale ja pokial mozem, vladzem a stiham tak si co najviac veci robim peso (samozrejme s nejakym zdravym rozmyslom) a ma to tu nevyhodu ze clovek sa zvycajne viac narobi. Ale v momente kedy pridu problemy (a oni povedzme si pravdu vacsinou bohuzial pridu) tak ich identifikovanie a vyriesenie je v prvom pripade omnoho rychlejsie a efektivnejsie, nez ked clovek musi zacat studovat creva nejakej obludy ktoru pre zjednodusenie svojej prace pouzil ale nerozumie jej. Som tu na tomto fore dost znamy svojou velkou nechutou pouzivat datasety a absolutnym odmietanim DB aware komponent. Ale mam aj horsie "choroby"  ::)

A za vsetko hovori aj nasledujuci gif  ;D ;)

www.alphasystems.sk/images/sof.gif

(gifko ma 7MB, tak ak mate pomalsie pripojenie, chvilku potrva kym sa vam nahra  :o)
Poslal: František
« kdy: 21-03-2017, 14:38:24 »

ad1. oxo, pochopil si správne, a za rady aj za ostatných ďakujem(e)
ale niekedy je potrebný aj ten ucelený kód - keď nevieš kam s konope

ad2. však hej, "nahackovat", ale urobíš prd bez vysvetlenia a pochopenia
Poslal: oxo
« kdy: 21-03-2017, 14:18:58 »

to oxo:

toto je fórum programátorov, nie obchoďákov

väčšina sa tým živí/alebo živila (ja iba necelý rok), a chodí sem na nejakú tú radu, nie?

to si máme za všetko platiť? tak potom to všetky fóra môžu zavrieť

a to čo sa sem napíšeš je verejné, nie je to len pre mňa

Však už jsi (nejen) ode mě radu dostal. Právě, že je toto fórum. T.j. dotazovatel by měl alespoň ukázat trochu vlastní snahy. Pokud bereš fórum jako zdroj kódu zadarmo, budeš zklamán. Alespoň mnou :) (Nic ve zlém.)

Upřímně řečeno, já bych se na celý ten cirkus XML -> transformace -> DB -> kontrolky a zpět vykašlal (jak tady ostatní navrhovali). Hlavně, když si to musíš nahackovat, aby to fungovalo.
Poslal: pf1957
« kdy: 21-03-2017, 12:29:49 »

Já taky ještě jednou: někoho si na to zaplaťte, když to neumíte sami :)
Ja myslim, ze on by to "pesky" tj. treba pres ten XML Binding umel.

Ale i kdyz to vypada, ze do duchodu uz nebudu muset na Delphi (skoro) sahnout, tak by me docela zajimalo, proc to nefunguje a jestli lze nekde neco deklarativne nastavit tak, aby ta vazba XML -> TXmlTransformer -> CDS tam a zpatky fungovala.

A kdyby nekdo vedel, proc zustalo TStringField unicodifikaci ANSI, protoze evidentne nejsem sam, kdo na to uz leta cumi jako puk http://stackoverflow.com/questions/9459186/delphi-xe2-dataset-field-type-tstringfield-does-not-support-unicode (Arnaud Bouchez), tak by mi vysvetlenim udelal radost.
Poslal: František
« kdy: 21-03-2017, 12:24:02 »

to oxo:

toto je fórum programátorov, nie obchoďákov

väčšina sa tým živí/alebo živila (ja iba necelý rok), a chodí sem na nejakú tú radu, nie?

to si máme za všetko platiť? tak potom to všetky fóra môžu zavrieť

a to čo sa sem napíšeš je verejné, nie je to len pre mňa
Poslal: oxo
« kdy: 21-03-2017, 12:00:32 »

takže ešte raz:
mám dokument vo formáte xml, potrebujem ho zobraziť, editovať a uložiť späť do pôvodného súboru.. to je celé

Já taky ještě jednou: někoho si na to zaplaťte, když to neumíte sami :)
Poslal: František
« kdy: 21-03-2017, 11:47:14 »

nie, ten XML súbor spracováva iný program, ja k nemu robím len editor

BTW: vytiahol som Cantú-ovu Delphi 7, a čítam o DOM a SAX - vtedy som tomu nerozumel, teraz je to lepšie :)
Poslal: pf1957
« kdy: 21-03-2017, 11:33:44 »

takže ešte raz:
mám dokument vo formáte xml, potrebujem ho zobraziť, editovať a uložiť späť do pôvodného súboru.. to je celé
A musis po Save zachovavat ten puvodni format? Nemuzes to treba jenom naimportovat a pak pouzivat ten proprietarni format DataSnapu?
Poslal: František
« kdy: 21-03-2017, 11:22:52 »

takto to je:
mám dokument vo formáte xml (štruktúru ste videli), (este asi v roku 2006 som rišeil SOAP, stiahnutie xml a nasledný import do DB a vtedy som našiel transformácie, ktoré my jednoducho pomocou XMLmaperu, dovolili importovat rôzne štruktúry dát), tak ma napadlo použiť ten postup ktorý poznám, ale ako som už spomínal, vrhnem sa do toho nabindovania - čo už mám, čo nemám sú skúsenosti s týmto spôsobom spracovania XML

takže ešte raz:
mám dokument vo formáte xml, potrebujem ho zobraziť, editovať a uložiť späť do pôvodného súboru.. to je celé
Poslal: JaroB
« kdy: 21-03-2017, 09:21:18 »

Tomu rozumím. Já mám slovníček překlepáček pro češtinu, má jen 800000 slov a nijaké problémy s pamětí ani výkonem uživatelé nepociťují, a to je hloupý formát a la excel :(
Poslal: pf1957
« kdy: 21-03-2017, 09:11:41 »

Já nechápu tohle použití transformace xml do datasetu.
No zrejme si rekl, ze CDS ma metodu LoadFromFile, pak zjistil, ze je to jen pro proprietarni format DataSnapu, ktery znasilnuje XML format a hodnoty sackuju jak atributy (!) elementu, predstavujiciho jeden zaznam a ze na doporuceni dokumentace ma pouzit TXmlTransform, ktery na zaklade XSD schematu mu ten proprietarni format z obecneho XML vytvori. Myslenka jednoducha, vsechno by se teoreticky melo dat naklikat... Ovsem evidentne se jim neco nepovedlo.

Citace
Myslím, že by bylo jednodušší natáhnout data z nějakého primitivnějšího formátu se zaručeným kódováním než řešit transformace, utf-8 je dobrý formát, ale musí se použít důsledně všude. Zvlášť, když se požaduje zobrazení jako z databáze a to s následnou úpravou zpět :(
Jak vsude? V Delphi programu by vsechny stringy uvnitr aplikace mely byt v UTF-16le. Tak byl Delphi unicodifikovan. A konverze do/z jinych kodovani ma existovat jen na hranicich systemu. Vsechno ostatni je neudrzovatelny paskvil.

Samozrejme se muze vykaslat na TXmlTransform a pokud tech dat nejsou obrovska kvanta, ze by se to naraz neveslo do pameti, tak predhodit vzorek tech dat XML bindingu, ten vytvori DOM model a metody pro jeho na cteni, vsechno samozrejme v URF-16le a iteraci presypat data z DOM do CDS potazmo do DB.
A pak uz s tim pracovat jen jako s DB a do DB si to treba zase strcit v UTF-8, ale to uz jde deklarativne, tam neni co programovat.

Poslal: JaroB
« kdy: 21-03-2017, 08:53:10 »

Já nechápu tohle použití transformace xml do datasetu.
Myslím, že by bylo jednodušší natáhnout data z nějakého primitivnějšího formátu se zaručeným kódováním než řešit transformace, utf-8 je dobrý formát, ale musí se použít důsledně všude. Zvlášť, když se požaduje zobrazení jako z databáze a to s následnou úpravou zpět :(
Poslal: Marek Weyda
« kdy: 21-03-2017, 08:48:27 »

kdo maže, ten jede... vy jste nějaká firma? nechcete si zaplatit někoho, kdo tomu rozumí? :)

Tak to se také přidávám k otázce od Oxo :)

Jinak s těmito různými konverzemi a totálním rozoráním diakritiky a dalšího jsem se setkal v Delphi už X krát a většinou to byla prasárna programátora, ale je fakt, že zejména ve starších Delphi je tam i nějaká ta prasárna občas v jejich komponentách, což možná bude i tento případ od Františka. Klasický příklad je ale starší SOAP, jak už se tady řešilo v souvislosti s EET.

Ale jinak se dost často setkávám s tím, že programátor jaksi netuší, že při různých konverzích stringů může dojít ke ztrátě informace - diakritiky.

Někdy si říkám, co je lepší. Jestli starý přístup, kdy programátor měl absolutní kontrolu, ale zároveň i absolutní zodpovědnost za všechno, nebo dnešní - programátor v podstatě už nemusí přemýšlet, co se děje "ve střevech". Když ale řešíme nějaký opravdu vážný problém, tak programátoři odchovaní prvním principem absolutně vedou :-) Takže asi tak.

Poslal: oxo
« kdy: 20-03-2017, 22:08:07 »

chceli by sme ... ale nejedeto..

kdo maže, ten jede... vy jste nějaká firma? nechcete si zaplatit někoho, kdo tomu rozumí? :)
Poslal: František
« kdy: 20-03-2017, 15:26:22 »

chceli by sme ... ale nejedeto..