Poslední příspěvky

Stran: 1 [2] 3 4 ... 10
11
Obecné / Re:Vytváranie tried a SQL textov mimo formulára - úloha slovne
« Poslední příspěvek od Stanislav Hruška kdy 23-08-2017, 12:46:21 »
Citace
Nejsnazsi cesta asi zvolit nejaky systematicky (a rigidni) zpusob pojmenovani widgetu tak, abys ze jmena dokazal parsovanim ten binding ziskat.
Viacmenej mám predpona komponentu - tabuľka - pole. To by malo stačiť.

Ešte by som doplnil _ pre parsovanie a poradie v akom sa editujú a má sa vykonať automatická kontrola. Aby som pri kontrole neskákal krížom-krážom po celom formulári.
12
Obecné / Re:Vytváranie tried a SQL textov mimo formulára - úloha slovne
« Poslední příspěvek od Stanislav Hruška kdy 23-08-2017, 12:26:51 »
Pekné, ale radšej pôjdem vlastnou cestou. Predpokladám, že MVC ma k tej vlastnej ceste bude nútiť.
13
Obecné / Re:Vytváranie tried a SQL textov mimo formulára - úloha slovne
« Poslední příspěvek od pf1957 kdy 23-08-2017, 12:08:28 »
Hneď v úvode som narazil. Tento nástroj si vyžaduje zdroj údajov už počas návrhu. Ja všetko vytváram dynamicky. Takže končím.
Tak kdyz to dokazi udelat v design time, tak to jde urcite udel u za behu :-) Ja s tim v Delphi nikdy nic nedelal, to jsou na me uz prilis velke novoty, ale Radek tam ma ukazku bindingu za behu: http://delphi.cz/post/Live-Bindings-konzolove.aspx
14
Obecné / Re:Vytváranie tried a SQL textov mimo formulára - úloha slovne
« Poslední příspěvek od Stanislav Hruška kdy 23-08-2017, 11:32:45 »
Asi to je toto
Citace
Using the LiveBindings Designer is the recommended and most common way of creating LiveBindings (data binding connections) in RAD Studio. You can use the LiveBindings Designer in either VCL or FireMonkey applications.
Idem si to naštudovať.
Ja som zvolil spôsob, ktorý mi napadol a bol som schopný ho zrealizovať ;D
Všetko môže a predpokladám, že aj zmení Delfin svojou ukážkou MVC

Hneď v úvode som narazil. Tento nástroj si vyžaduje zdroj údajov už počas návrhu. Ja všetko vytváram dynamicky. Takže končím.
15
Obecné / Re:Kniha o návrhových vzoroch
« Poslední příspěvek od Stanislav Hruška kdy 23-08-2017, 11:20:46 »
Pecinovského knihu poznám a mám. Aj s venovaním ;)  Ono to je doslovne založené na jave. Všetko, včítane robenia príkladov a vysvetľovania. A v tom je problém. Používa nástroje, o ktorých Delphi nechyruje.
Nemal som možnosť do tej knihy nahliadnuť.
Ešte bola existuje titul C# - návrhové vzory Judith Bishopová. Juhoafrická autorka. Ale je vypredaná. Nevedeli mi povedať, či ju zoženú.
Takže ani nebolo veľmi z čoho vyberať.
16
Obecné / Re:Vytváranie tried a SQL textov mimo formulára - úloha slovne
« Poslední příspěvek od pf1957 kdy 23-08-2017, 10:44:49 »
Mám to tak navrhnuté. To rekurzívne prechádzanie panela (to mi stačí) má pre mňa dva mínusy:
  a) sú tam aj komponenty, ktoré v zozname nesmú byť.
  b) neviem ktorý komponent je na ktorej pozícii. Tým pádom si ich neviem presne priradiť a definovať im vlastnosti v mojom zozname DBEditCtrl.
Nevim, jestli si to uvedomujes, ale stojis pred problemem, ze VCL widgety nemely DataBinding (jestli ho maji nevim) a dospel jsi vlastne k FireMonkey, ktera data binding ma (nebo na .NET WinForms, ktere ho maji davno davno).

Takze tvym prvnim ukolem by melo byt, jak vytvoris vazbu (binding) mezi widgety na formulari a daty. Ty ses z nejakeho duvodu apriory rozhodl pro linearni adresaci pozici - to je zpusob nejblizsi stroji (=CPU), ale nejvzdalenejsi potrebam cloveka, ktery ten soft ma vyvijet a udrzovat.

Bohuzel Delphi ti moc nepomuze, protoze ma Tag jako skalar, zatimco v objektovych jazykach to byva objekt. A do toho objektu by si pak mohl dat co potrebujes. Pokud chces podporu na urvovni design time, tak to nebude jednoduche. Takze zbyva definice v kodu tj. nejak namapovat non-db-awared widgety na data. Nejsnazsi cesta asi zvolit nejaky systematicky (a rigidni) zpusob pojmenovani widgetu tak, abys ze jmena dokazal parsovanim ten binding ziskat.
17
Obecné / Re:Kniha o návrhových vzoroch
« Poslední příspěvek od pf1957 kdy 23-08-2017, 10:21:07 »
Z bohatého výberu dvoch kníh som si vybral Návrhové vzory v PHP Marian Böhmer
Hm, z didaktickeho hlediska je urcite Pecinovsky lepsi, ale jak jsem se na to zbezne dival, tak tam do vseho dost montuje Javu, treba si to ani neuvedomuje. Ale s tim PHP si nejspis moc nepomuzes. Ale jak s nadsazkou rikam: v kazde knize je prave jedna moudra veta, bohuzel, clovek kvuli nic musi precist celou knizku, aby ji nasel...
18
Obecné / Re:Vytváranie tried a SQL textov mimo formulára - úloha slovne
« Poslední příspěvek od pf1957 kdy 23-08-2017, 10:17:37 »
Ale k čemu pořadí?? Je to samozřejmě rychlejší, to jistě, ale skutečně tě tíží rychlost tak moc, že bys nevyšel se jménem databázového pole? To máš zadané u editů, máš to určitě nějak zadané u VST, máš to samozřejmě v podkladové databázi - takže přes ten název propojíš, co budeš potřebovat.
Uz jsem se nekde tady v te diskuzi kolem odkazovani pozici vyjadroval, ze pro to v ksichtu nevidim duvod a ze se to vraci o 40 let zpatky do dob, jak jsme programovavali v assemblerech... Neco jineho jeho, kdyz se to pouzije jako dodatecny index, ktery se vytvori treba pri prvnim pristupu, pokud je to z duvodu rychlosti nutne. Ale u GUI by k nicemu takovemu nemelo dochazet a prednost by mela dostat srozumitelnost a udrzovatelnost.
19
Obecné / Re:Kniha o návrhových vzoroch
« Poslední příspěvek od pepak kdy 23-08-2017, 09:33:11 »
Jestli je to kniha pro PHP, tak bych radši vzal jinou. Tady tě budou mást specifika PHP.
20
Obecné / Re:Vytváranie tried a SQL textov mimo formulára - úloha slovne
« Poslední příspěvek od pepak kdy 23-08-2017, 09:31:56 »
K zoznamom
Mám to tak navrhnuté. To rekurzívne prechádzanie panela (to mi stačí) má pre mňa dva mínusy:
  a) sú tam aj komponenty, ktoré v zozname nesmú byť.
No ale ty komponenty určitě podle něčeho poznáš. Podle typu, podle toho, že mají vyplněné jméno sloupce, atd.
Citace
  b) neviem ktorý komponent je na ktorej pozícii. Tým pádom si ich neviem presne priradiť a definovať im vlastnosti v mojom zozname DBEditCtrl.
Moc nerozumím tomu, k čemu bys potřeboval pozici. U každého DB-aware prvku máš jméno sloupečku, se kterým je svázaný, to ti nedá veškerou informaci, kterou potřebuješ?

Citace
Pokud chceš vytvářet editační prvky na formuláři, tak je blbost to dělat mimo formulář.
Nie nechcem. Oni už tam sú. Len potrebujem ich zoznam v známom poradí. Mohol by som využiť Tag. Ale snažím sa vyhnúť jeho používaniu. Okamžite mi vyjde potreba použiť ho na dva účely :) [/quote]
Ale k čemu pořadí?? Je to samozřejmě rychlejší, to jistě, ale skutečně tě tíží rychlost tak moc, že bys nevyšel se jménem databázového pole? To máš zadané u editů, máš to určitě nějak zadané u VST, máš to samozřejmě v podkladové databázi - takže přes ten název propojíš, co budeš potřebovat.
Stran: 1 [2] 3 4 ... 10