Autor Téma: Upgrade Delphi XE na Delphi XE2  (Přečteno 3579 krát)

Offline Vrtule

  • Mladík
  • **
  • Příspěvků: 54
  • Karma: 10
    • Verze Delphi: XE2
    • Jádro systému Windows
Upgrade Delphi XE na Delphi XE2
« kdy: 22-06-2012, 14:25:53 »
Zdravím,

před nějakým tím rokem jsem si pořídil Delphi XE Professional. Nyní uvažuji, jak nejlevněji by se dalo dostat k možnosti kompilovat aplikace napsané v Delphi pro platformu x64/AMD64. Zatím to vypadá, že asi jedinou možností je provést upgrade na Delphi XE2, což se mi, vzhledem k tomu, co z nové verze potřebuji, příliš nechce.

Ale dejme tomu, že bych ten upgrade chtěl provést. Jak mám potom postupovat? Předpokládám, že si v eshopu koupím upgrade. Co se pak bude dít? Bude stačit něco jako zadání licenčního čísla Delphi XE a upgrade se nainstaluje? Ještě podotýkám, že jsem si Dephi XE kupoval bez předplatného (nečekal jsem, že podpora pro 64bitové platformy přijde tak rychle).

Pokud by někdo věděl o nějaké levnější alternativě, např. nějakém způsobu, jak do Delphi XE2 Starter dostat kompilaci pro 64bit, byl bych velmi vděčný. Starter verze by mi totiž úplně stačila, až na to nepodporování 64bitových platforem.

Díky za odpovědi

Offline Richard Kubát

  • Nováček
  • *
  • Příspěvků: 6
  • Karma: 0
Re:Upgrade Delphi XE na Delphi XE2
« Odpověď #1 kdy: 22-06-2012, 15:06:52 »
Vážený Vrtule, dobrý den,

máte-li Delphi XE Professional a tento produkt používáte, musel jste jej registrovat na EDN (Embarcadero Developer Network), jinak by jej po 30 dnech nešlo spustit. Tím pádem máte i svůj login a password, čili jméno a přístupové heslo do EDN. Tyto dva textové řetězce a sériové číslo jsou vším, co potřebujete k registraci produktu. Podrobnosti o registraci produktů Embarcadero najdete na stránce: http://www.embt.cz/cs/stranky/11-registrace-produktu

Ve zkratce: nainstalujete produkt, po instalaci se automaticky spustí registrace a bude po Vás požadovat přihlášení k účtu a sériové číslo zakoupeného upgrade. Pokud budete v tom okamžiku online, zadáte požadované a tím to v zásadě skončí. Pokud jste však Delphi XE Professional ještě neinstaloval/neregistroval, nemůžete registrovat ani upgrade, protože k úspěšné registraci upgrade je podmínkou předchozí registrace produktu, který na upgrade zakládá nárok, ke stejnému účtu. Předplatné s tím víceméně nemá téměř nic společného.

Levnější alternativa není: 64bitová kompilace je až od verze Professional. Edice Starter je určena pro příležitostné programátory, kutily a studenty; nikoli na profesionální programování.

Když narazíte na problémy, zavolejte a my Vám pomůžeme.

Zdraví Vás, -- Richard Kubát, Borland s.r.o., zastoupení Embarcadero pro ČR a SR, http://www.embt.cz

Offline TC

  • Příspěvků: 20
  • Karma: 1
Re:Upgrade Delphi XE na Delphi XE2
« Odpověď #2 kdy: 22-06-2012, 18:05:36 »
Citace
Pokud by někdo věděl o nějaké levnější alternativě

Pravdepodobne cokoliv jineho nez Borlandi pohrobek.

Zdravim

TC


Offline Vrtule

  • Mladík
  • **
  • Příspěvků: 54
  • Karma: 10
    • Verze Delphi: XE2
    • Jádro systému Windows
Re:Upgrade Delphi XE na Delphi XE2
« Odpověď #3 kdy: 22-06-2012, 18:38:06 »
Vážený Vrtule, dobrý den,

máte-li Delphi XE Professional a tento produkt používáte, musel jste jej registrovat na EDN (Embarcadero Developer Network), jinak by jej po 30 dnech nešlo spustit. Tím pádem máte i svůj login a password, čili jméno a přístupové heslo do EDN. Tyto dva textové řetězce a sériové číslo jsou vším, co potřebujete k registraci produktu. Podrobnosti o registraci produktů Embarcadero najdete na stránce: http://www.embt.cz/cs/stranky/11-registrace-produktu

Ve zkratce: nainstalujete produkt, po instalaci se automaticky spustí registrace a bude po Vás požadovat přihlášení k účtu a sériové číslo zakoupeného upgrade. Pokud budete v tom okamžiku online, zadáte požadované a tím to v zásadě skončí. Pokud jste však Delphi XE Professional ještě neinstaloval/neregistroval, nemůžete registrovat ani upgrade, protože k úspěšné registraci upgrade je podmínkou předchozí registrace produktu, který na upgrade zakládá nárok, ke stejnému účtu. Předplatné s tím víceméně nemá téměř nic společného.

Levnější alternativa není: 64bitová kompilace je až od verze Professional. Edice Starter je určena pro příležitostné programátory, kutily a studenty; nikoli na profesionální programování.

Když narazíte na problémy, zavolejte a my Vám pomůžeme.

Zdraví Vás, -- Richard Kubát, Borland s.r.o., zastoupení Embarcadero pro ČR a SR, http://www.embt.cz

Děkuji za vysvětlení, už to všechno chápu. A opět (už asi potřetí) musím s politováním podotknout, že je velká škoda (samozřejmě je to můj názor) nedávat podporu 64bitových platforem do edice Starter. Připadá mi to, jako by 64bitová platforma byla v dnešní době trochu raritou, kteoru nikdo moc neprovozuje. Což už dnes ale není příliš pravdivé tvrzení.

Ono je pravda, že většina studentů/kutilů si může spokojeně tvořit 32bitové aplikace a ani nepoznají, že jim to běží pod WOW64. Ale v některých případech to může být velká otrava (virtualizace registru, přesměrování operací v reistru a souborovém systému).

Studentům se pak lze jen doporučit Microsoft Visual Studio, kde se zdarma dostanou i k edici, která jim dovoluje tvořit nativní kód pro x64/AMD64.

A už konec pláče.

Offline pepak

  • Guru
  • *****
  • Příspěvků: 1436
  • Karma: 34
    • Pepak.net
Re:Upgrade Delphi XE na Delphi XE2
« Odpověď #4 kdy: 22-06-2012, 18:54:35 »
Děkuji za vysvětlení, už to všechno chápu. A opět (už asi potřetí) musím s politováním podotknout, že je velká škoda (samozřejmě je to můj názor) nedávat podporu 64bitových platforem do edice Starter. Připadá mi to, jako by 64bitová platforma byla v dnešní době trochu raritou, kteoru nikdo moc neprovozuje. Což už dnes ale není příliš pravdivé tvrzení.
Mě to přijde vcelku pochopitelné. Embarcadero na jedné straně chce vydělat, na druhé straně zastává vcelku oprávněný názor, že pro drobné programování pro vlastní potřebu (což je cílová skupina pro Starter) 64 bitů nedává moc smysl.

Citace
Ono je pravda, že většina studentů/kutilů si může spokojeně tvořit 32bitové aplikace a ani nepoznají, že jim to běží pod WOW64. Ale v některých případech to může být velká otrava (virtualizace registru, přesměrování operací v reistru a souborovém systému).
Jo, to možná naštve, ale dá se to řešit. Mrkni na můj prográmek VFY, ten to skoro úplně řeší (zajímají tě funkce v unitě uSystem).

Citace
Studentům se pak lze jen doporučit Microsoft Visual Studio, kde se zdarma dostanou i k edici, která jim dovoluje tvořit nativní kód pro x64/AMD64.
Microsoft si může dovolit masivní investice do budoucnosti.

Offline Vrtule

  • Mladík
  • **
  • Příspěvků: 54
  • Karma: 10
    • Verze Delphi: XE2
    • Jádro systému Windows
Re:Upgrade Delphi XE na Delphi XE2
« Odpověď #5 kdy: 22-06-2012, 19:47:28 »
Citace
Mě to přijde vcelku pochopitelné. Embarcadero na jedné straně chce vydělat, na druhé straně zastává vcelku oprávněný názor, že pro drobné programování pro vlastní potřebu (což je cílová skupina pro Starter) 64 bitů nedává moc smysl.
Jejich pohled také chápu. Ale já se na to dívám z pohledu zákaznického :-).

Citace
Jo, to možná naštve, ale dá se to řešit. Mrkni na můj prográmek VFY, ten to skoro úplně řeší (zajímají tě funkce v unitě uSystem).

Já už jsem se docela dávno naučil s WOW64 bojovat, takže obcházení těchto přesměrování pro mě nepředstavuje velký problém. Ale pořád je to otrava :-). Plus dochází k zesložitění kódu i v dalších situacích. Například pokud má aplikace komunikuje s ovladačem (či něčím jiným), který má velikost položek v předávaných datových strukturách definovanou podle šířky (nativního) adresového prosotru, je třeba buď ten ovladač napsat tak, aby byly ty datové struktury úplně pevné (64bitové příslušné položky), nebo příslušně upravit aplikaci. Obojí dělá kód ošklivějším a nevidím tady žádnou rozumnou cestu, jak z toho ven.

Ale žít se s tím zatím dá.

Offline TC

  • Příspěvků: 20
  • Karma: 1
Re:Upgrade Delphi XE na Delphi XE2
« Odpověď #6 kdy: 22-06-2012, 19:48:18 »
Citace
Microsoft si může dovolit masivní investice do budoucnosti.

Mozna, ze je na miste si polozit otazku, proc si chces nastroj poridit. Z charitativnich duvodu chces podporit chudaka vyrobce a nebo proto, ze ho potrebujes?

Zdravim

TC


Offline < z >

  • Administrátoři
  • Guru
  • *****
  • Příspěvků: 1127
  • Karma: 42
    • Verze Delphi: 7, 2010
Re:Upgrade Delphi XE na Delphi XE2
« Odpověď #7 kdy: 22-06-2012, 19:54:09 »
TC mas nejakou potrebu tady psat veci, ktere nesouvisi s danym dotazem?
pokud te Delphi nezajima, tak ho proste nepouzivej ;)

nekdo o to zajem ma
« Poslední změna: 22-06-2012, 20:28:30 od <z> »

Offline TC

  • Příspěvků: 20
  • Karma: 1
Re:Upgrade Delphi XE na Delphi XE2
« Odpověď #8 kdy: 23-06-2012, 10:23:29 »
Moje mila <z>

Dany dotaz znel
Citace
před nějakým tím rokem jsem si pořídil Delphi XE Professional. Nyní uvažuji, jak nejlevněji by se dalo dostat k možnosti kompilovat aplikace napsané v Delphi pro platformu x64/AMD64. Zatím to vypadá, že asi jedinou možností je provést upgrade na Delphi XE2, což se mi, vzhledem k tomu, co z nové verze potřebuji, příliš nechce.

S takovym dotazem zatracene souvisi rozvaha, zda je zde, pro tazatele, duvod nadale pouzivat jiz nekolikrat resuscitovanou mrtvolu. To, ze pred svoji prvni smrti byla mrtvola sampionem, je mozna dojemne, ale ne urcujici.

Na Tvuj primy dotaz
Citace
TC mas nejakou potrebu tady psat veci, ktere nesouvisi s danym dotazem?
tedy odpovim: V danem kontextu je to Tvuj dotaz, ktery sem nepatri.

Pro doplneni, byt se to netyka daneho dotazu. Tebou vydana instrukce
Citace
pokud te Delphi nezajima, tak ho proste nepouzivej
neni uplna. Otazku, zda prestat aktivne pouzivat Delphi jsem si kladne zodpovedel v roce 1997 (BCB1). Presto me Delphi zajima dodnes, zejmena jako sociologicky jev. Mohl by jsi, prosim Tvou instrukci rozsirit aby pokryla i tento pripad?

Zdravim

TC

JF

  • Host
Re:Upgrade Delphi XE na Delphi XE2
« Odpověď #9 kdy: 23-06-2012, 14:25:37 »
Navrhuji aktivovat direktivu $DNFTT+ :-D
JF

Offline < z >

  • Administrátoři
  • Guru
  • *****
  • Příspěvků: 1127
  • Karma: 42
    • Verze Delphi: 7, 2010
Re:Upgrade Delphi XE na Delphi XE2
« Odpověď #10 kdy: 23-06-2012, 19:51:15 »
TC:
tak si to precti jeste jednou a s brylemi

dotaz znel - kompilovat Delphi 64bit aplikace,

to, jestli Delphi je nejaky pohrobek a jestli se do toho ma investovat, nemuzes ty, jako BFU, posoudit a mluvit tak za velky pocet developeru ;)

PS: zbytecne komentare budou odstraneny