Autor Téma: zobrazeni mapy z OSM souboru (OpenStreetMap)  (Přečteno 3306 krát)

Offline SaLIk

• Mladík
  • **
    • Verze Delphi: 2010, 10 (Seattle)
    • salikovi.cz
zobrazeni mapy z OSM souboru (OpenStreetMap)
« kdy: 28-06-2012, 21:16:34 »
Ahoj všem,

už delší dobu uvažuji o vytvoření nějaké komponenty pro zobrazení mapy z OSM souboru. Chtěl bych ji používat ve svojí aplikaci co používám v autě. Mapy bych mohl sice tahat přímo ze serveru openstreetmap, ale stává se, že tam, kde se pohybuji, není dostupný internet - byl bych tedy často "slepý".

Představuju si to nějak tak, že OSM soubor zpracuju a "roztřídím" do databáze (aby se v datech dalo rychle vyhledávat), ze které pak podle zvoleného přiblížení mapy budu hledat. Na vykreslování bych asi použil "glscene" (i když s ní prozatím nemám praktické zkušenosti). Z funkcí by mi stačilo vykreslování bodů a tras do mapy + pohyb mapy pomocí myši (jako ve všech mapových aplikacích).

Nezkoušel náhodou podobnou věc někdo z vás? Případně nemáte nějaký jiný nápad, jak požadovanou funkcionalitu docílit jiným způsobem (jiné mapy, nějaká free komponenta, ...)?

Prošel jsem wiki http://wiki.openstreetmap.org/wiki/Rendering a u některých programů jsou k dispozici zdrojáky. Jsou však většinou v C a tak bych jejich studium viděl jako poslední možnost :).

Díky za všechny podněty, rady, názory, připomínky ...
SaLIk

Offline Mi.Chal.

• Guru
Re:zobrazeni mapy z OSM souboru (OpenStreetMap)
« Odpověď #1 kdy: 28-06-2012, 22:14:00 »
Tu aplikaci pouštíš na čem? Ještě jsem snad neviděl žádnou mobilní aplikaci psanou v Delphi.

Offline SaLIk

• Mladík
  • **
    • salikovi.cz
« Odpověď #2 kdy: 28-06-2012, 22:27:15 »
Mám v autě (pracovním) technologický počítač (win xp) na který je napojená GPS a CDMA/GPRS modem ...

Offline Mi.Chal.

• Guru
« Odpověď #3 kdy: 28-06-2012, 22:35:36 »
Nestačily by ti třeba google mapy s offline uložením? Alespoň mám dojem, že už by to měly umět.

Další možnost je tam vrazit nějaký proxy server s podporou cachování (jeden čas jsem používal http://scache.sf.net) - pak ti výpadek internetu nebude vadit a data to bude brát z cache, stačí si to dané místo na mapě alespoň jednou projít v místě, kde ti internet půjde.

Offline SaLIk

• Mladík
  • **
    • salikovi.cz
« Odpověď #4 kdy: 28-06-2012, 23:11:09 »
Google mapy jsem zkoumal a tam je problém s licensí (řešilo se to kdysi na staré builder.cz diskuzi)

To kešování vypadá použitelně .. mohl bych používat klasické online API pro openstreetmapy a nakešovat si co bude potřeba .. zkusím se v tom trochu porýpat - díky za tip

rád se nechám poučit i od ostatních .. jestli budou mít nějaký nápad ;)

Offline Radek Červinka

• Administrátoři
  • Padawan
    • Verze Delphi: D2007, DXE + 2 poslední
    • O Delphi v češtině
« Odpověď #5 kdy: 28-06-2012, 23:40:11 »
Tu aplikaci pouštíš na čem? Ještě jsem snad neviděl žádnou mobilní aplikaci psanou v Delphi.

Třeba:

http://itunes.apple.com/us/app/mathviz/id521868631?ls=1&mt=8

resp. zatím je to Delphi -> FPC via FireMonkey, ale to je detail
Embarcadero MVP - Czech republic