Autor Téma: Teoreticky rozbor  (Přečteno 9379 krát)

Offline erdt.martin

Teoreticky rozbor
« kdy: 30-06-2012, 12:47:12 »
Zdravim,

premyslim ted nad tvorbou SW, kde bych mel 8 cidel (zarizeni na mereni teploty), ktery by mi kazdou sec odesilala data po WI-FI pres protokol TCP/IP do notebooku, kde bych tato data ukladal a pouze u vybranych (zahackovanych cidel) cidel bych tato data vykresloval. Z tech cidel by se odesilalo asi 5 az 7 byte po 8 bitech.

( 0 až 255 )              -10 až +50                                                                                          0 až 15           0,0 až 25,5           0 až 100
( IP [xxx] )               ν MSB   ν LSB [°C]                                                                          směr ([°])         v [m/s]           C baterie [%]
(192.168.10,xxx)       bin. č. se znaménkem,  4 dolní bity = číslo za des. čárkou vpravo      po 22,5°        ( 0 až 255 )          ( progressbar)

Vykreslovat bych chtel vzdy poslednich 5 minut, ostatni casy nejsou dulezite. Jak bych mel prijimat data? Mel bych pro kazde zarizeni vytvorit samostatne vlakno?

Offline < z >

• Administrátoři
  • Guru
    • Verze Delphi: 7, 2010
Re:Teoreticky rozbor
« Odpověď #1 kdy: 30-06-2012, 13:00:26 »
takove malo mnozstvi dat nehraje roli :)

jinak, klient u odesilani, server u prijmu ... Indy TCPServer is vlakna obstara sam,
takze jen vesele prijimas a zpracovavas

Offline Mi.Chal.

• Moderátoři
  • Guru
« Odpověď #2 kdy: 30-06-2012, 13:24:01 »
Dvanáct dní od založení diskuze a už tu máme jeden dotaz, to se nám to rozjíždí :-).

Jinak k tématu, TCP/IP není žádný konkrétní protokol. Je otázka, co ta tvoje čidla umí, ale přijde mi nejjednodušší to napsat jako web servisu, tu si můžeš nahostovat v IIS a nemusíš obsluhu klientů moc řešit.

Offline erdt.martin

« Odpověď #3 kdy: 30-06-2012, 15:01:24 »
Čidla dokáží bez problémů komunikovat přes TCP/IP... Řešit to budu pravděpodobně přes tu WIFI komunikaci s protokolem TCP. Mám trochu strach z toho vykreslování do grafu a příjmu dat... Zbytek by měl být triviální.

Offline TC

« Odpověď #4 kdy: 30-06-2012, 15:09:15 »
Komunikace s cidly a ukladani dat ve zvlastnim threadu [nebo threadech]. Jedno, kdo ten thread vytvari (Tvuj sw, nebo sw cidel).

V hlavnim threadu metoda, ktera na pozadani vykresli prislusny obrazek z dat.

V hlavnim threadu timer, ktery co chvili zavola vyse uvedenou metodu. Metodu ale nebude volat v pripade, ze se uzivatel zrovna matla v zobrazenych vysledcich.

Cele se to rozpada do tri velice nazavislych procesu, kazdy z nich se da odladit nezavisle na druhych.

Nyní jenom nezbývá než doufat, že slunéčko naše jasné, moderátor tohoto fóra,  nejvyšší osvícenost hlavní moderátor, a jeho všemocnost majitel fóra budou příznivě naloženi. Dojdou-li totiž k názoru, že publikovaná odpoveď je lepší než na jakou by se zmohlo slunéčko naše jasné moderátor tohoto fóra, nebo se nejvyšší osvícenost hlavní moderátor bude cítit ohrožen na mravnosti nestandardním slovem a nebo jeho všemocnost majitel fóra nebude spokojena s percepcí jeho fóra, tak ten příspěvek smažou.

Zdravim

TC

« Poslední změna: 11-07-2012, 16:34:59 od TC »

Offline Fala

• Plnoletý
    • Verze Delphi: XE2
    • Software pro poskytování technické podpory
« Odpověď #5 kdy: 01-07-2012, 11:25:52 »
už jsem něco  takového dělal a mohu doporučit zařízení www.papouch.com a SYANPSE.

Offline Mi.Chal.

• Moderátoři
  • Guru
« Odpověď #6 kdy: 01-07-2012, 12:20:06 »
už jsem něco  takového dělal a mohu doporučit zařízení www.papouch.com a SYANPSE.

Dával to do .Net fóra, takže předpokládám, že to v Delphi dělat nebude. A pokud dělá v Delphi.Net, tak by to stejně patřilo spíš do Delphi fóra.

Offline imcon

« Odpověď #7 kdy: 14-07-2012, 19:06:12 »
Čidla dokáží bez problémů komunikovat přes TCP/IP... Řešit to budu pravděpodobně přes tu WIFI komunikaci s protokolem TCP. Mám trochu strach z toho vykreslování do grafu a příjmu dat... Zbytek by měl být triviální.

Trochu offtopic Dotaz na Martina: jaká čidla teploty komunikující pomocí TCI/IP používáš?

Dík za tip.

Honza