Autor Téma: Témata na delphi.cz  (Přečteno 6711 krát)

Offline Radek Červinka

  • Administrátoři
  • Padawan
  • *****
  • Příspěvků: 2260
  • Karma: 100
    • Verze Delphi: D5,D2007, DXE, DXE2 + 2 poslední (Tokyo)
    • O Delphi v češtině
Témata na delphi.cz
« kdy: 03-08-2012, 13:02:00 »
Ahoj,

došla mi fantazie na témata článků na delphi.cz. Nemáte někdo nějaký tip co by se tak dalo proprat (třeba nějaké často kladené otázky ve fóru - viz. dříve jsem psal o odesílání mailů, ladění, zajímavé komponenty, zajímavé projekty, zajímavé zdrojové kódy, novinky v novějších Delphi o kterých jsem nepsal atd)? Cílem je samozřejmě popularizace Delphi.

Předem ale upozorňuji, že ohledně XE3 Vám napsat více nemůžu.

Budu Vám vděčen za případné nápady. Platí stále.

R.
« Poslední změna: 11-03-2013, 15:59:04 od Radek Červinka »
Embarcadero MVP - Czech republic

Offline psholty2

  • Příspěvků: 38
  • Karma: 1
Re:Témata na delphi.cz
« Odpověď #1 kdy: 03-08-2012, 13:37:34 »
Odosielanie mailov vravis? A s http://forum.delphi.cz/index.php/topic,12984.new.html#new si sa nestretol?
Pokial nie je uvedené inak moje otázky vo fóre sa týkajú Delphi 7, Windows 7 64bit

Offline < z >

  • Administrátoři
  • Guru
  • *****
  • Příspěvků: 1121
  • Karma: 41
    • Verze Delphi: 7, 2010
Re:Témata na delphi.cz
« Odpověď #2 kdy: 03-08-2012, 13:54:39 »
o mailech toho bylo docela dost na delphi.cz - vyhledej si mail a uvidis (TJclEmail/MAPI, Indy, synapse)

Offline Fala

  • Plnoletý
  • ***
  • Příspěvků: 168
  • Karma: 2
    • Verze Delphi: XE2
    • Software pro poskytování technické podpory
Re:Témata na delphi.cz
« Odpověď #3 kdy: 03-08-2012, 14:22:24 »
Když máme Firemonkey, tak bych se držel tohoto.

apropó, co takhle probrat možnosti zobrazení webové stránky v aplikaci a třeba i ve FMX, pokud to jde.

Offline jarex

  • Plnoletý
  • ***
  • Příspěvků: 214
  • Karma: 4
Re:Témata na delphi.cz
« Odpověď #4 kdy: 03-08-2012, 14:29:05 »
Možná by se hodilo něco o rozhraní USB. Tedy spíše jak si programátor v DELPHI může zkonstruovat vlastní releovou kartu, jak si zkonstruovat vstupy.... Např. FT245 je na toto myslím dobrý adept. Nebo o rozhraní USB obecně.
D2007 Professional

Offline < z >

  • Administrátoři
  • Guru
  • *****
  • Příspěvků: 1121
  • Karma: 41
    • Verze Delphi: 7, 2010
Re:Témata na delphi.cz
« Odpověď #5 kdy: 03-08-2012, 14:48:59 »
no nevim, jestli toto je zrovna vseobecne prani vsech mene i vice zkusenych :D

Offline jarex

  • Plnoletý
  • ***
  • Příspěvků: 214
  • Karma: 4
Re:Témata na delphi.cz
« Odpověď #6 kdy: 03-08-2012, 15:47:46 »
No všeobecné přání asi ne. Na druhou stranu je na toto téma publikováno velice sporadicky. A USB k PC a programování si myslím patří, nebo ne? :-)
D2007 Professional

Offline Radek Červinka

  • Administrátoři
  • Padawan
  • *****
  • Příspěvků: 2260
  • Karma: 100
    • Verze Delphi: D5,D2007, DXE, DXE2 + 2 poslední (Tokyo)
    • O Delphi v češtině
Re:Témata na delphi.cz
« Odpověď #7 kdy: 03-08-2012, 15:56:47 »
apropó, co takhle probrat možnosti zobrazení webové stránky v aplikaci a třeba i ve FMX, pokud to jde.

Na Delphi.cz jsem uvedl cca 4 nebo 5 možností, s tím  že http://code.google.com/p/delphichromiumembedded/ by mělo fungovat i ve FMX (od R124). Navíc jsem zmiňoval jak embeddnout IE ve FMX (aspoň myslím).
« Poslední změna: 03-08-2012, 16:01:38 od Radek Červinka »
Embarcadero MVP - Czech republic

Offline Radek Červinka

  • Administrátoři
  • Padawan
  • *****
  • Příspěvků: 2260
  • Karma: 100
    • Verze Delphi: D5,D2007, DXE, DXE2 + 2 poslední (Tokyo)
    • O Delphi v češtině
Re:Témata na delphi.cz
« Odpověď #8 kdy: 03-08-2012, 16:00:14 »
No všeobecné přání asi ne. Na druhou stranu je na toto téma publikováno velice sporadicky. A USB k PC a programování si myslím patří, nebo ne? :-)

To bych tam spíše píchnul třeba RaspBerry a komunikoval s tím přes TCP/IP. Většina zařízení co jsem ovládal fungovalo buďto přímo přes TCP-IP nebo USB bylo emulováno sériovou linkou. Jinak k USB bastlu většinou dostaneš DLL.
Embarcadero MVP - Czech republic

Offline pf1957

  • Padawan
  • ******
  • Příspěvků: 2483
  • Karma: 131
    • Verze Delphi: D2007, XE3, DX10
Re:Témata na delphi.cz
« Odpověď #9 kdy: 03-08-2012, 17:07:55 »
došla mi fantazie na témata článků na delphi.cz. Nemáte někdo nějaký tip co by se tak dalo proprat
Ja uz Delphi moc nesleduju, ale co takova jinde bezna a Delphisty zpravidla opomijena temata jako
  • unit tests & DUnit ev. srovnani s JUnit, NUnit
  • nejaka persistence na bazi ORM ala Hibernate, Entity Framework  (teda pokud neco pro Delphi vubec existuje) & podpora ruznych RDMBS a ev. srovani
  • nejake logovani ala log4j
popr. serie clanku porovnavajici Opici s WPF (teda jestli to jde srovnat - ja znam jen WPF a Opici jsem videl jen predvadet Davida I v Praze a to jsem to jeste psychicky neunes a odesel o prestavce... Ale to malo co jsem z Opice videl ve me zanechalo dojem, ze by se mohlo jednat o neco podobneho)

pf
« Poslední změna: 03-08-2012, 17:28:32 od pf1957 »

Offline Radek Červinka

  • Administrátoři
  • Padawan
  • *****
  • Příspěvků: 2260
  • Karma: 100
    • Verze Delphi: D5,D2007, DXE, DXE2 + 2 poslední (Tokyo)
    • O Delphi v češtině
Re:Témata na delphi.cz
« Odpověď #10 kdy: 03-08-2012, 22:22:31 »
Díky,

DUnit - http://delphi.cz/post/Unit-testing.aspx

Ale pravda, že ORM bych se mohl věnovat - zatím jsem spíše jen odkazoval - http://www.tmssoftware.com/site/aurelius.asp, http://code.google.com/p/delphi-orm/ , http://blog.synopse.info/post/2012/05/28/Synopse-mORMot-Framework-1.16 , DataSnap

Logování - http://delphi.cz/post/Logovani-za-pomoci-CodeSite-4.aspx , jinak ladění jsem se věnoval v cca 5 článcích, speciálně ohledně debuggeru

Na předváděčku Davida I mám podobný názor a moc mne to tehdy mrzelo. Bohudík se WPF úspěšně vyhýbám, a nemám v úmyslu s tím začínat v době kdy sám MS neví jak to s WPF bude.

Každopádně díky za tipy.
Embarcadero MVP - Czech republic

Offline pf1957

  • Padawan
  • ******
  • Příspěvků: 2483
  • Karma: 131
    • Verze Delphi: D2007, XE3, DX10
Re:Témata na delphi.cz
« Odpověď #11 kdy: 04-08-2012, 09:06:44 »
Jeste me napadlo jedno tema: sifrovani, certifikaty, crypto API & spol.

pf

tz

  • Host
Re:Témata na delphi.cz
« Odpověď #12 kdy: 04-08-2012, 09:26:41 »
Je tu ještě jedna oblast, o které se hůře shánějí informace - komunikace s Google API. Například, jak v Delphi zapsat událost do Google Kalendáře? Jak vytáhnout informace o kontaktech z Gmailu? Jak uložit soubor do Google Docs (Google Drive) apod.?

No a proč zůstávat jen u Googlu? Máme tu další API, např.:
  • Apple iCloud
  • DropBox
  • Microsoft SkyDrive
  • atd.

tz

  • Host
Re:Témata na delphi.cz
« Odpověď #13 kdy: 04-08-2012, 09:36:43 »
Ohromně bych ocenil seriál o Návrhových vzorech (Design patterns) a S.O.L.I.D. principech vývoje zaměřený na Delphi.

Offline < z >

  • Administrátoři
  • Guru
  • *****
  • Příspěvků: 1121
  • Karma: 41
    • Verze Delphi: 7, 2010
Re:Témata na delphi.cz
« Odpověď #14 kdy: 05-08-2012, 18:28:52 »
komunikace pomoci API s ruznymy servery je jen webova komunikace / SOAP / OAuth apod., coz by melo byt vysvetleno v nekterych clancich,
dale pak uz jen nastudovani samotneho API z dokumentace a to myslim je mimo casove moznosti Radka Cervinky (tech stranek je docela dost ke kazdemu API)