Raději to ještě doplním, než mi to někdo omlátí o hlavu.
a) kompilátor pro OSX vychází z kompilátoru pro Linux (Kylix) a ten vychází z Win32 kompilátoru a ten vychází z Turbo Pascalu
b) Win64 kompilátor je upravený Win32 kompilátor
c) ARM kompilátor je nová věc, která bude inkarnací nového kompilátoru psaného z ohledem na flexibilitu, portabilitu atd. Částečně jako back end bude používat LLVM
http://delphi.cz/post/Embarcadero-bude-pro-budouci-verze-Builderu-pouzivat-Clang.aspxd) dle a) si myslím, že existuje aktuální kompilátor pro Linux, nebo by potřeboval jen menší úpravy. Ale zda ho nezahodí, a nepoužijí LLVM to nevím. Linux mne zajímá jen jako serverová platforma.
Tak jak to chápu já, všechny nové platformy budou používat nový kompilátor. Zatím nevím, zda někdy Win32 kompilátor taky přejde na novou platformu - proč se dozvíte až to budu mít povoleno vykecat.
ad MS) podle mne se snaží zamknout svůj systém, tak jak to má iOS nebo třeba výrobci konzolí. Nejen že pak mají provize z app, ale také svoji platformu mohou ovládat (tak jako uvedení). Aspoň tak to chápu, možná se ale mýlím. Někdy je hold třeba udělat větší řez. Apple taky přešel z PowePC na x86 a další příklady také existují.