Autor Téma: Budoucnost FireMonkey  (Přečteno 3799 krát)

Offline pepak

  • Guru
  • *****
  • Příspěvků: 1436
  • Karma: 34
    • Pepak.net
Budoucnost FireMonkey
« kdy: 19-08-2012, 14:37:13 »
Těším se, až Vám budu moci ukázat FM2 v XE3 a pak uvidíte co to umí.
Musím říct, že pro mě je FireMonkey veliké zklamání - víceméně jediné použití, které pro něj vidím jako perspektivní, je právě "někomu ukázat, co to umí". Ale pro reálné použití se mi to bohužel zdá totálně nepoužitelné :-(.

Rád bych doufal, že se mýlím a že jednou v budoucnosti*) bude FireMonkey skutečně použitelné, ale ve stávající podobě prostě není.

*) Jak to tak zatím vidím, tak v hodně vzdálené budoucnosti.

Offline Fala

  • Plnoletý
  • ***
  • Příspěvků: 168
  • Karma: 2
    • Verze Delphi: XE2
    • Software pro poskytování technické podpory
Re:Budoucnost FireMonkey
« Odpověď #1 kdy: 19-08-2012, 15:00:26 »
myslím, že Glowatski říkal, že Firemonkey je čínským rokem 2016 :) to by mohlo lecos vysvětlit ohledně budoucnosti.

Jinak FM není o efektech, ale o tom, že mají standardizované grafické rozhraní v podobě OpenGL nebo DirectX. V tom je velký potenciál pro rozšíření na další platformy.

Offline Radek Červinka

  • Administrátoři
  • Padawan
  • *****
  • Příspěvků: 2349
  • Karma: 102
    • Verze Delphi: D5,D2007, DXE, DXE2 + 2 poslední (Tokyo)
    • O Delphi v češtině
Re:Budoucnost FireMonkey
« Odpověď #2 kdy: 19-08-2012, 15:08:22 »
Citace
bohužel zdá totálně nepoužitelné

Jde o to co píšeš. Chápu že pro určité typy aplikací je to problematické.
Můžu se zeptat co konkrétně tě nejvíce trápí a v kterých oblastech chceš FMX používat. Samo vedení EMBT řeklo, že s FMX vyšlo na veřejnost v tak raném stádiu jako s žádným jiným frameworkem.

Co si pamatuji tak nejčastější namitky obecně:
- chybějící TLabel.FocusControl,
- TAction,
- stylování fontů,
- editační control a vyhlazování fontů
- akcelerátory a labelů
Embarcadero MVP - Czech republic

Offline pepak

  • Guru
  • *****
  • Příspěvků: 1436
  • Karma: 34
    • Pepak.net
Re:Budoucnost FireMonkey
« Odpověď #3 kdy: 19-08-2012, 16:33:41 »
Jde o to co píšeš.
No tak třeba například mám jednu aplikaci, pro kterou mi FireMonkey připadalo jako dělané - víceméně taková dotyková blbůstka s pár tlačítky, která se mají zvětšovat a zmenšovat, aby využila celý prostor formuláře, plus přepínání několika málo panelů podle toho, na které tlačítko uživatel zrovna kliknul. Ale i když jsem to po mnohém nadávání konečně předělal na FireMonkey, nemůžu říct, že by mi to FM nějak zásadně usnadnil (ani to využívání plochy nějak nebylo ono...) a to jsem musel spoustu věcí vynechat, protože je FM prostě neumí (třeba práce s Focusem nebo Hotkeys...).

Citace
Co si pamatuji tak nejčastější namitky obecně:
- chybějící TLabel.FocusControl,
- TAction,
- akcelerátory a labelů úplně všude, třeba u tlačítek
- jestli si dobře vzpomínám, tak taky Default u tlačítka
Například právě tohle. O moc víc jsem toho nezkoušel, protože to byla fakt úplně primitivní aplikace, od které se ani nečekalo, že by měla mít nějakou jïnou funkčnost.

Offline pepak

  • Guru
  • *****
  • Příspěvků: 1436
  • Karma: 34
    • Pepak.net
Re:Budoucnost FireMonkey
« Odpověď #4 kdy: 19-08-2012, 16:39:30 »
Koukám, že jsem se v prvním postu vyjádřil trochu nešikovně. Víceméně jsem chtěl vyznění, že teď je FireMonkey téměř doslova jen demo, ne použitelný nástroj. Výhledově by to mohlo být fajn, multiplatformní framework se hodí (i když bych tedy docela preferoval, kdyby byl multiplatformní při dodržení specifik jednotlivých platforem, tzn. že pod Windows se ComboBox bude chovat jako nativní Windowsový ComboBox, na Applech se bude chovat jako nativní Applovský ComboBox atd., a ne jako komponenta, která se chová všude stejně), ale znamená to do něj napřed doplnit všechno to, co mají stávající VCL komponenty a FireMonkey pro to nemá náhradu (např. věci, co jsi vypsal výše).

Offline Radek Červinka

  • Administrátoři
  • Padawan
  • *****
  • Příspěvků: 2349
  • Karma: 102
    • Verze Delphi: D5,D2007, DXE, DXE2 + 2 poslední (Tokyo)
    • O Delphi v češtině
Re:Budoucnost FireMonkey
« Odpověď #5 kdy: 19-08-2012, 18:33:24 »
Co myslíš tím Default u tlačítka?

Zkusil jsem si teď v XE2 zobrazit z dialogu modální dialog, kde bylo tlačítko s nastaveným default a jak při OnClick a nastavení  ModalResult := mrOK; nebo přímo s nastaveným ModalResult se to chovalo podle mne normálně, tj. při Enter se to zavřelo a vrátilo mrOK, při druhém tlačítku s Cancel to vrátilo při sticku ESC hodnotu mrCancel.

Ptám se schválně, abych zkusil ještě nějaké chyby prověřit než bude nová verze.

Embarcadero MVP - Czech republic

Offline pepak

  • Guru
  • *****
  • Příspěvků: 1436
  • Karma: 34
    • Pepak.net
Re:Budoucnost FireMonkey
« Odpověď #6 kdy: 19-08-2012, 19:29:49 »
To si fakt nepamatuju. Mám dojem, že mi nefungoval buď Default nebo Cancel (tzn. že to nereagovalo na Enter resp. Escape). Možná v souvislosti s tím, že Focus byl na nějakém neočekávaném prvku (na editu? na jiném tlačítku?) nebo že těch Default/Cancel tlačítek bylo na formu víc, ale jen jedno bylo viditelné. Podrobnosti ti opravdu nedokážu říct, jsem si akorát jistý, že se to chovalo blbě, ale už si nevybavím, jak blbě.

Offline pepak

  • Guru
  • *****
  • Příspěvků: 1436
  • Karma: 34
    • Pepak.net
Re:Budoucnost FireMonkey
« Odpověď #7 kdy: 28-08-2012, 09:09:20 »
Jak teď Petr Kohut napsal o změně EULA Delphi XE3, tak si čtu i navazující informace z narážím na další "pěkný" kousek:
Citace
With FM2 no longer containing support for iOS and mobile support only in beta, I don’t understand why they would even release this product already–it seems like everything is in a state of flux. OK, it must have to be to satisfy shareholders (another indication the life draining away.)
http://www.deltics.co.nz/blog/?p=1097
(Zvýraznění je moje)