Databáze > Obecné

MS SQL - FireBird

(1/6) > >>

Stanislav Hruška:
Stále ma máta, aby som v novom projekte opustil MS Access a zvolil skutočnú DB  :) Najviac sa mi pozdávajú MS SQL a FB.

Som v tom úplný laik a mám v tom poriadny zmätok. Momentálne si potrebujem vyjasniť dve otázky, aby som sa rozhodol. Samozrejme chcem, ako sa to teraz nosí, "free" riešenie. To sa netýka nejakého základného nástroja na správu DB (hlavne vytváranie tabuliek a SQL príkazov) v grafickom prostredí.

1) Inštalácia DB alebo DB servera u mňa a zákazníka. U zákazníka to musí zbehnúť automaticky. Teraz pozerám do FB a som z toho vedľa. Ale to založím samostatnú tému, ak sa rozhodnem pre FB.
Rozhoduje inštalácia nejakým spôsobom o rozhodovaní pri voľbe DB?

2) Možnosť výberu "server" oproti "embeded" verzia.

a - Pri FB by nemal byť problém. Buď inštalujem server, alebo nie a tu len dokopírujem patričné knižnice. DB sa nijakým spôsobom nemení.

b - MS SQL. Každá verzia má inú DB - nie sú navzájom zameniteľné (?).  To ma dosť odrádza. A hlavne, pri mojom pokuse o pripojenie k embeded DB som nepochodil DXE2.

Viem, že už som v minulosti s podobným otravoval, ale prosím o zľutovanie. Chcem urobiť definitívne rozhodnutie, či do toho vôbec ísť. A ak áno, tak ktorým smerom.

Ešte otázočka. Podporuje DXE2 formát Access 2007? Alebo mi stačí 2003?

Fala:
MSSQL je dokonalá databáze a jde tam pomocí SQL příkazů udělat prakticky cokoliv. Nicméně si myslím, že je náročnější na instalaci a s Embed nemám zkušenosti. PS. do 2GB za DB je ve verzi Express taky grátis.

FB je pervektní, jednoduchá instalace a to včetně Embed. Nicméně mám v současné chvíli takový drobný problém http://forum.delphi.cz/index.php/topic,13104.0.html

Nelze obecně říct, co je lepší, proto to nechávám na zákazníkovi. Já podporuji obě

Stanislav Hruška:
V mojom prípade, ak by došlo k vývoju programu (robím základné veci, aby som zistil, či to zvládnem), tak zákazníka DB zaujímať nebude.

Inštaláciu musím zvládnuť ja. Zákazník nebude vedieť o DB, a vlastne o PC ako takom, nič. Má to byť na správu domov (SVB). Včítane jednoduchého účtovníctva (toho sa obávam najviac, aj keď to bude prísne len pre potreby SVB) ale so zápismi na pozadí ako v podvojnom. Špekulujem nad viacnásobným prístupom k DB. Vzhľadom na účel nemusím riešiť veľkosť DB. 1 - 2 GB nenaplnia ani za celý život.

Mnohí zákazníci budú používať výhradne sólo prístup. Z PC na ktorom to bude nainštalované.

PS: Rozhodol som sa, že je načase rezať frajera  :o

pepak:

--- Citace: Stanislav Hruška  29-09-2012, 11:42:46 ---1) Inštalácia DB alebo DB servera u mňa a zákazníka. U zákazníka to musí zbehnúť automaticky. Teraz pozerám do FB a som z toho vedľa. Ale to založím samostatnú tému, ak sa rozhodnem pre FB.
Rozhoduje inštalácia nejakým spôsobom o rozhodovaní pri voľbe DB?
--- Konce citace ---
Může a nemusí. U MSSQL například musíš počítat s tím, že to bude muset instalovat někdo, kdo tomu rozumí, a nebo kdo je schopný sledovat úchylně dlouhý návod. Naproti tomu u Firebirdu zaprvé můžeš použít Embedded verzi, kdy není potřeba instalovat vůbec nic (prostě k aplikaci přidáš jedno DLL a je nainstalováno), nebo použiješ kompletní instalaci, kterou lze v extrémním případě shrnout do "spusťte Setup.exe a klikejte na Další Další Další až do konce". Zbytek případných úprav (nadefinování uživatelů a jejich hesel) už si můžeš udělat sám z aplikace.


--- Citace ---b - MS SQL. Každá verzia má inú DB - nie sú navzájom zameniteľné (?).  To ma dosť odrádza. A hlavne, pri mojom pokuse o pripojenie k embeded DB som nepochodil DXE2.
--- Konce citace ---
Věnoval jsem zprovoznění embedded MSSQL (MSSQL Compact) dost času a došel k závěru, že musím použít third-party knihovnu. Pokud to z Delphi jde přes ADO, tak nikdo neví jak.

Osobně se mnohem víc vyznám ve Firebirdu než v MSSQL, takže bych ho z toho titulu preferoval, ale pokud začínáš a je ti to jedno, tak IMHO:

- Firebird je mnohem jednodušší na instalaci, správu a konec konců i používání. Nemáš žádná licenční omezení ("max. X uživatelů" nebo "max. X paměti"), databází si můžeš vytvořit a používat kolik chceš. Osobně si myslím, že Firebird lépe pracuje s triggery a uloženými procedurami.

- MSSQL engine toho umí mnohem víc než Firebird. Pokud to dokážeš použít a zaplatit, tak si klidně můžeš rozchodit třeba cluster. Nebudeš narážet na to, že "nejde DROPnout pohled X, protože ho někdo používá", nebudeš muset psát uložené procedury na to, abys "chci vložit do tabulky záznam s ID 1, ale jen pokud tam ještě neexistuje".

pepak:

--- Citace: Fala  29-09-2012, 13:22:14 ---Nelze obecně říct, co je lepší, proto to nechávám na zákazníkovi. Já podporuji obě
--- Konce citace ---
To je podle mě vůbec nejhorší přístup - pak nevyužíváš pořádně možností ani jedné z databází. Já vím, zákazník je pán, ale v mé realitě zákazník stejně neví, v čem se která databáze liší, a vezme tu, kterou mu doporučím.

Navigace

[0] Seznam témat

[#] Další strana

Přejít na plnou verzi