IMHO z pohledu dokumentace je ptak ohnivak vubec nejhorsi databaze, jakou jsem se kdy setkal - jsou to jen neuplna torza, popisy nejaky novinek a jeste k tomu existuje nejaka papirova kniha jako zakladni bible, ale ta je taky zastaral a jeste neco psal Pavel Cisar, ale to netusim, jak vypada.
Dokumentace k Firebirdu je totiž bohužel "inkrementální" - základem je dokumentace k Interbase 6 (kterou jsi mohl mít k některým verzím Delphi), a na to Firebird lepí release notes. Takže když chceš aktuální stav, tak si musíš přečíst celou dokumentaci k IB6, pak release notes k FB 1.0, pak release notes k FB 1.5, pak k FB 2.0 (tohle možná jde přeskočit, tím si nejsem stoprocentně jistý), pak k FB 2.1 a nakonec k FB 2.5.
Obecně se mi spíš osvědčilo použít Google a nebo Firebird Support Group, kde mimochodem vystupují lidi, kteří mají FB v malíčku (vývojáři, pisatelé dokumentace atd.), a vesměs tam člověk dostane odpověď. Akorát já moc ne, můj problém je v tom, že obvykle mám natolik specifické dotazy, že na ně nikdo odpovědět neumí :-).