Autor Téma: Inštalácia  (Přečteno 7134 krát)

Offline Stanislav Hruška

• Padawan
    • Verze Delphi: W11 + D11.3.1
Inštalácia
« kdy: 30-09-2012, 13:30:17 »
Tak už som tu. Predtým som inštaloval FB bez najmenších problémov.
Teraz som stiahol verziu 2.5 (Firebird-2.5.1.26351-0.tar.bz2) a okrem iného čítam:

- pre win použite Setup.exe. Ale nič také tam nie je

- najviac ma dojalo niečo v zmysle: O inštalácii si prečitate viac v súbore tom a tom, tam a tam, ktorý nájdete PO inštalácii FB. To si robia srandu? A dokonca 2 x .

Mám si stiahnuť snáď niečo iné? Zo stiahnutých návodov nie som moc múdry. Ďakujem.

Ak som skúsil spustiť bat, tak len prebliklo okno. Súdruh robí niečo zle, len nevie čo.
Win11 64b, Delphi 12.2, FireBird 4.01
Expert na kladenie nejasne formulovaných otázok.

Offline pepak

• Padawan
    • Pepak.net
Re:Inštalácia
« Odpověď #1 kdy: 30-09-2012, 13:43:13 »
Teraz som stiahol verziu 2.5 (Firebird-2.5.1.26351-0.tar.bz2) a okrem iného čítam:
- pre win použite Setup.exe. Ale nič také tam nie je
.tar.bz2 je zdroják.

Citace
- najviac ma dojalo niečo v zmysle: O inštalácii si prečitate viac v súbore tom a tom, tam a tam, ktorý nájdete PO inštalácii FB. To si robia srandu? A dokonca 2 x .
Asi předpokládají, že si napřed Firebird nainstaluješ na testovací stroj, pak na něm vyvineš aplikaci, a teprve potom začneš s ostrými instalacemi u zákazníka.

Nebo že si to přečteš na webu. Nebo že si stáhneš ZIPovou verzi, kterou jenom rozbalíš.

Citace
Ak som skúsil spustiť bat, tak len prebliklo okno. Súdruh robí niečo zle, len nevie čo.
Od súdruha se asi očekává, že zná aspoň základy znalostí práce s počítačem. Jak se spouští dávkové soubory, když chceš vidět jejich výstup? Ano, z konzole příkazového řádku.

Offline Stanislav Hruška

• Padawan
« Odpověď #2 kdy: 30-09-2012, 13:54:55 »
Ja som tom rozbalil a tak sa v tom hrabal. Bolo mi to podozrivé od začiatku. Pozriem na ten zip.
Nóó, pri iných bat súboroch mi doteraz stačilo priame spustenie.

Offline pepak

• Padawan
    • Pepak.net
« Odpověď #3 kdy: 30-09-2012, 14:00:29 »
Ja som tom rozbalil a tak sa v tom hrabal. Bolo mi to podozrivé od začiatku. Pozriem na ten zip.
To uděláš dobře.

Citace
Nóó, pri iných bat súboroch mi doteraz stačilo priame spustenie.
Jo? Tak to jsi asi jediný člověk na světě, který stihne ty výpisy přečíst, než se mu okno konzole zase schová. Možná jsi spíš chtěl říct, že jsi zatím nikdy nepoužíval skripty, kterým je třeba dát správné vstupní parametry, takže ti nikdy nenastala situace, že by skript jen vypsal hlášení a skončil.

Offline pf1957

• Padawan
    • Verze Delphi: D2007, XE3, DX10
« Odpověď #4 kdy: 30-09-2012, 14:01:42 »
Mám si stiahnuť snáď niečo iné? Zo stiahnutých návodov nie som moc múdry. Ďakujem.
Bud rad, ze jsi aspon nejakou dokumentaci nasel :-)

IMHO z pohledu dokumentace je ptak ohnivak vubec nejhorsi databaze, s jakou jsem se kdy setkal - jsou to jen neuplna torza, popisy nejaky novinek a jeste k tomu existuje nejaka papirova kniha jako zakladni bible, ale ta je taky zastarala a jeste neco psal Pavel Cisar, ale to netusim, jak vypada.

Offline pepak

• Padawan
    • Pepak.net
« Odpověď #5 kdy: 30-09-2012, 14:06:20 »
IMHO z pohledu dokumentace je ptak ohnivak vubec nejhorsi databaze, jakou jsem se kdy setkal - jsou to jen neuplna torza, popisy nejaky novinek a jeste k tomu existuje nejaka papirova kniha jako zakladni bible, ale ta je taky zastaral a jeste neco psal Pavel Cisar, ale to netusim, jak vypada.
Dokumentace k Firebirdu je totiž bohužel "inkrementální" - základem je dokumentace k Interbase 6 (kterou jsi mohl mít k některým verzím Delphi), a na to Firebird lepí release notes. Takže když chceš aktuální stav, tak si musíš přečíst celou dokumentaci k IB6, pak release notes k FB 1.0, pak release notes k FB 1.5, pak k FB 2.0 (tohle možná jde přeskočit, tím si nejsem stoprocentně jistý), pak k FB 2.1 a nakonec k FB 2.5.

Obecně se mi spíš osvědčilo použít Google a nebo Firebird Support Group, kde mimochodem vystupují lidi, kteří mají FB v malíčku (vývojáři, pisatelé dokumentace atd.), a vesměs tam člověk dostane odpověď. Akorát já moc ne, můj problém je v tom, že obvykle mám natolik specifické dotazy, že na ně nikdo odpovědět neumí :-).

Offline Stanislav Hruška

• Padawan
« Odpověď #6 kdy: 30-09-2012, 14:27:50 »
// Jo? Tak to jsi asi jediný člověk na světě, který stihne ty výpisy přečíst,
Hehe, napr. pri JVCL Jedi som nič čítať nemusel. Ale máš pravdu, žiadne skripty nespúšťam.
Knihu od Pavla Císařa mám.

// Dokumentace k Firebirdu je totiž bohužel "inkrementální" - základem je dokumentace k Interbase 6
To je dobre vedieť.

Offline pf1957

• Padawan
« Odpověď #7 kdy: 30-09-2012, 14:33:42 »
Dokumentace k Firebirdu je totiž bohužel "inkrementální" - základem je dokumentace k Interbase 6 (kterou jsi mohl mít k některým verzím Delphi), a na to Firebird lepí release notes. Takže když chceš aktuální stav, tak si musíš přečíst celou dokumentaci k IB6, pak release notes k FB 1.0, pak release notes k FB 1.5, pak k FB 2.0 (tohle možná jde přeskočit, tím si nejsem stoprocentně jistý), pak k FB 2.1 a nakonec k FB 2.5.
No to je prave ta potiz: to co je v manualu k IB to clovek zhruba vi, ale horsi je to, kdyz potrebujes zjistit, jestli databaze danou featuru ma nebo ne, a jak se to u ni jmenuje... A to je s ptakem ohnivakem neskonaly problem, treba zjistit, od ktere verze umi to mnou zminene returning a jak se to jmenuje, protoze treba u execute procedure je to returning_values, aby se to nepletlo  >:(

Obecně se mi spíš osvědčilo použít Google
Ja to resim tak, ze si nechavam ty pracne vygooglene relevantni dokumenty nastackovane v tabech Opery, aby to nemusel znovu hledat.

a nebo Firebird Support Group, kde mimochodem vystupují lidi, kteří mají FB v malíčku (vývojáři, pisatelé dokumentace atd.)
Na zjistovani umi/neumi jak se to pise je jsou ty Groupy prilis nepruzne

Offline Stanislav Hruška

• Padawan
« Odpověď #8 kdy: 03-10-2012, 10:47:00 »
Podarilo sa mi nájsť IB6 Data Definition.pdf, IB6 Getting Started.pdf, IB6 Operations Guide.pdf, IB6 SQL Reference.htm

Existuje ešte niečo, alebo mi to postačí?

Offline pepak

• Padawan
    • Pepak.net
« Odpověď #9 kdy: 03-10-2012, 10:47:56 »
Já mám (patrně přejmenované, abych se v tom vyznal):
ApiGuide.pdf
DataDef.pdf
DevGuide.pdf
EmbedSQL.pdf
GetStart.pdf
LANGREF.PDF
OpGuide.pdf
SqlRef.html

Offline pf1957

• Padawan
« Odpověď #10 kdy: 03-10-2012, 10:55:14 »
Existuje ešte niečo, alebo mi to postačí?
Dostupna dokumentace a knihy jsou zde http://www.firebirdsql.org/en/documentation/
A kdyz jsem nasel v nejake referenci http://www.firebirdsql.org/en/reference-manuals/,
co jsem hledal ev. mi pripadala uzitecna, tak jsem si ji nastackoval do Opery.

Offline Stanislav Hruška

• Padawan
« Odpověď #11 kdy: 03-10-2012, 11:19:47 »
Mal som na mysli ako základ pre odpichnutie sa. Tie odkazy sú fajn.

Takže ja z toho nemám:

DevGuide.pdf
EmbedSQL.pdf
LANGREF.PDF
ApiGuide.pdf - takéto vece nezvládam

Ale tie ostatné sú zaujímavé. Kde sa to dá stiahnuť, alebo mi to môžeš poslať?

Kde by som niečo našiel o komponentách IB. Trápil som sa s pripojením k FB až som hodil na datový modul TTransaction a už to išlo. Nemienim sa takto trápiť.

Mám knihy od Marco Cantu D3 a D6. Komplet dokumentáciu k D7. Tam by niečo malo byť. Postačí mi to?

Offline pepak

• Padawan
    • Pepak.net
« Odpověď #12 kdy: 03-10-2012, 12:05:04 »
Ale tie ostatné sú zaujímavé. Kde sa to dá stiahnuť, alebo mi to môžeš poslať?
Myslím, že je najdeš v instalaci InterBase 6. Takže si nainstaluj IB6 do virtuálního počítače a kopíruj...