Databáze > Firebird a Interbase
Otázky začínajúceho 2
pf1957:
--- Citace: Stanislav Hruška 09-10-2012, 09:05:48 ---Vďaka! Len na to čítanie mám toho veľmi veľa. Takže postupne. Čítam veľmi pomaly.
--- Konce citace ---
Jak říkal klasik: životem se člověk musí pročíst :)
IMHO pro ziskani zakladniho prehledu je nejvhodnejsi Wikipedie - napr. chci vedet, co jsou transakce zac, prectu si to tam a hned tam mam hafo odkazu na dalsi detaily, kdyz me zajimaji. A v te wikipedii je zhruba to, co se dneska studenti uci na VS, takze v IT skoro vsechno. Ma to svoje nedostatky, protoze treba puvodni pojem serializace ve smyslu synchronizace tj. razeni procesu v case za sebou uplne vymizel a dnes tak rikaji jen prevedeni dat do/z vysilatelne formy apod., ale i tak je to nejlepsi zdroj, jaky mame.
Mi.Chal.:
--- Citace: pf1957 09-10-2012, 08:47:55 ---Ne. Commit je potvrzeni transakce a strikaci zhusta pouzivaji rezim s implicitnim rizenim transakci tzv. AutoCommit, kde se o to nestaraji, transakce se sami zahajuji a ukoncuji. Ale to je pristup: "neotravuj me s transakcema, stejne nevim k cemu jsou dobry". Jejich programy pak nikdy spravne nepracuji v paralelnim prostredi atd.
--- Konce citace ---
to záleží na tom, co děláš - každý dotaz se pouští v automatické transakci. Pokud změny děláš jenom jedním updatem/deletem/insertem, tak je zbytečné to explicitně obalovat další transakcí.
pf1957:
--- Citace: Mi.Chal. 09-10-2012, 09:36:55 ---to záleží na tom, co děláš - každý dotaz se pouští v automatické transakci. Pokud změny děláš jenom jedním updatem/deletem/insertem, tak je zbytečné to explicitně obalovat další transakcí.
--- Konce citace ---
Souhlasim. Ale ja davam prednost, aby se v cele aplikaci delali stejne operace stejnym zpusobem a ne aby kazdy formular pracoval treba s DB jinym, v tomto pripade mene obecnym, zjednodusenym zpusobem. Pak kazda zmena pri udrzbe softu, pouzivajici takova zjednodusena reseni vede k rozsahlejsim zmenam, v tomto pripade zabudovani explicitniho rizeni transakce. Takze takovy soft se o trochu rychleji nastrika, ale dost blbe se udrzuje.
Ale jsem si vedom, ze stoupenci YAGNI pristupu se mnou budou hrube nesouhlasit ;D Ale jak pises, zalezi na tom, co kdo dela, jestli potrebuje honem neco nastrikat, pustit mezi lidi a kdyz to neni ono, tak honem strikat neco jineho, nebo jestli delas soft, ktery bude zit cele roky a bude na nem delat cela rada lidi a je u nej dulezita spolehlivost.
Navigace
[0] Seznam témat
[*] Předchozí strana
Přejít na plnou verzi