Autor Téma: Než se zeptáte...  (Přečteno 15112 krát)

Offline Radek Červinka

• Administrátoři
  • Padawan
    • Verze Delphi: D2007, DXE + 2 poslední
    • O Delphi v češtině
Než se zeptáte...
« kdy: 07-12-2012, 21:25:23 »
Několik nápadů, jak ulehčit těm kdo radí jejich život a hlavně ušetřit jejich čas a zvýšit šance, že Vám někdo poradí.

- Použijte google, prohledejte archív, většina začátečnických dotazů má odpověď do pátého odkazu
- Napište co už bylo vyzkoušeno, co bylo podniknuto. Tj. zkoušel jsem to a to, hledal jsem na google to a to, nefunguje mi to tehdy a tehdy. Když se vidí snaha, hned se lépe pomáhá...
- Velmi usnadní informace o verzích Delphi, verzi Windows, případně verzi DB apod.
- Když Vám někdo poradí nebo dá kód a ten Vám nefunguje (nejde přeložit, hodí vyjímku) tak sem tu hlášku vražte. Odpověď typu "nefunguje to" je nejlepší cestou jak otrávit toho kdo Vám chce poradit.
- Specifikujte předmět zprávy (výkřiku typu pomoc, problem atd. jsou Vaše cesta do pekel)
- Napište co nejpřesněji co chcete poradit a pokud si nejste jisti, tak aspoň co je cílem celé akce. Pamatujte na to, že ne každý má křišťálovou kouli a těch pár šťastných ji nejspíše má rozbitou nebo špinavou. Pokud to budeme muset páčit, brzo nás to přestane bavit.
- Pokud nějaký kód nefunguje, tak ho sem dejte. Ideálně celý, pokud je moc dlouhý, tak osekaný o nepodstatné části.
- Když se Vám podaří na konec najít řešení, tak se o něj podělte.

Jak poznamenal pf1957 - http://www.root.cz/texty/jak-se-spravne-ptat/ - je to drsné, ale stojí za přečtení.

P.S: Pokud někoho napadne, co sem přidat, tak sem s tím.
« Poslední změna: 11-12-2012, 21:18:34 od Radek Červinka »
Embarcadero MVP - Czech republic

Offline pf1957

• Padawan
    • Verze Delphi: D2007, XE3, DX10
Re:Než se zeptáte...
« Odpověď #1 kdy: 07-12-2012, 22:35:50 »
P.S: Pokud někoho napadne, co sem přidat, tak sem s tím.
Sice uznavam, ze dokument http://www.root.cz/texty/jak-se-spravne-ptat/ by pro potreby SW fora potreboval trochu procistit, ale na druhou stranu klasika je klasika...

Offline pepak

• Padawan
    • Pepak.net
« Odpověď #2 kdy: 08-12-2012, 05:51:16 »
- Pokud nějaký kód nefunguje, tak ho sem dejte. Ideálně celý, pokud je moc dlouhý, tak osekaný o nepodstatné části.

Offline Alnath

« Odpověď #3 kdy: 08-12-2012, 17:43:46 »
A nezapomenout na verzi Delphi a případně dalších souvisejících nástrojů (SQL) :)

Offline psholty2

« Odpověď #4 kdy: 10-12-2012, 08:17:02 »
A nezapomenout na verzi Delphi a případně dalších souvisejících nástrojů (SQL) :)

Ja to mam v paticke a mam pokoj
Pokial nie je uvedené inak moje otázky vo fóre sa týkajú Delphi 7, Windows 7 64bit

Offline Radek Červinka

• Administrátoři
  • Padawan
    • Verze Delphi: D2007, DXE + 2 poslední
    • O Delphi v češtině
« Odpověď #5 kdy: 11-12-2012, 21:21:01 »
Přidal jsem tam Vaše poznámky, navíc i poznámku o tom, že pokud tazatel nalezne řešení, je vhodné se o něj podělit.
Embarcadero MVP - Czech republic