Autor Téma: Dokovanie okien  (Přečteno 12397 krát)

Online Stanislav Hruška

• Padawan
    • Verze Delphi: W11 + D11.3.1
Re:Dokovanie okien
« Odpověď #15 kdy: 17-12-2012, 15:32:00 »
Už len tú signalizáciu, že dôjde k dokovaniu. Verím, že to v tom druhom odkaze nájdem. Je to súčasť Delphi - myslím tú ukážku.
Tvoje riešenie som si ešte nepozrel :)
Win11 64b, Delphi 12.2, FireBird 4.01
Expert na kladenie nejasne formulovaných otázok.

Offline Ondřej Pokorný

• Guru
    • Verze Delphi: Primárně Lazarus, jinak D7 až aktuální
    • Kluug.net
« Odpověď #16 kdy: 18-12-2012, 08:41:03 »
Tvoje riešenie som si ešte nepozrel :)

Pokud tvůj (jistě dobrý) přístup "Ale skôr než sa na to pozriem, tak to skúsim najprv sám." dovedeš až k takové dokonalosti, že si ani neprohlédneš, co ti ostatní připravili a jak se ti snažili pomoci, tak dopadneš tak, že ti nikdo neporadí... Navíc ještě, když ten kód je v takovém stavu, že ho máš přenesený do Delphi a zkompilovaný asi tak za 6,3 vteřiny. :o
Embarcadero Technology Partner

Online Stanislav Hruška

• Padawan
« Odpověď #17 kdy: 18-12-2012, 09:19:38 »
Už som si to pozrel. Moja živnosť nie je programovanie. To už by som na tom svete nebol. K Delphi sa dostávam večer a cez víkend. A najprv som chcel sám urobiť čo najviac. To mi okrem iného pomohlo ako tak pochopiť Tvoju ukážku. Trvá mi to dlhšie, lebo sa snažím hrabať aj v helpe aby som vedel o čom to je.

Tvoja ukážka je na mňa veľmi komplikovaná. Myslím tým volanie funkcií krížom krážom. Ale vnikám do toho.
Mám na srdci tri veci

1) V helpe (MSDN) má CmdType len dve návratové hodnoty 0 a 1. V príklade vracia rôzne. Viď podmienka
if (fxLastCmdType = WM_SYSCOMMAND_MOVE_WINDOW) then

2) nerozumiem tejto podmienke
.    if not (Message.WindowPos^.flags and SWP_NOMOVE = SWP_NOMOVE) and
.      (Self.Owner is TfrmMaster) then
Message.WindowPos^.flags - tento zápis je pre mňa španielska dedina. Ak sa vráti nula je Messge nil, alebo to znamená niečo iné?
SWP_NOMOVE = SWP_NOMOVE - Podľa mňa musí byť vždy True. Porovnávame jednu a tú istú hodnotu.

3) Riešenie je komplexné a univerzálne. Ale mám problém s predstavením si jeho aplikovaním do živého projektu. Konkrétne

TfrmMaster = class(TForm)
    procedure FormClose(Sender: TObject; var Action: TCloseAction);
atď.
Ja budem mať zakaždým iný už hotový formulár. Vidím dve možnosti. Prvá je z programového (aj môjho) pohľadu principiálne zlá

I.) Všetky tieto vlastnosti a spol. budem definovať v každom MasterForm. Bŕŕŕ.

II.) Vytvorím si nejaký objekt do ktorého potom priradím patričný formulár. A tu sa nechytám. Aký typ objektu to vlastne má byť. Predpokladám niečo na spôsob
  TDockedForm = class;
...
  TDockedForm = class(TForm)

Ale ako tam dostanem svoj formulár + rozšírenie o požadované vlastnosti? Tu som úplne nulový.
Už teraz veľké ďakujem za uvedenú ukážku a prípadnú odpoveď.

Poznámka:
Pri Tvojom riešení, priskočenie Detail k Master ak sa nachádza v "magnetickom poli", nepotrebuje signalizáciu dokovania. Tá sa dá riešiť pomocou Alphablend + BorderStyle = bsNone.

Prosba: Kde by som si mohol viac komplexne prečítať v češtine o Message? Niečo mám v angličtine, ale s tou sa nekamarátim a niekedy nepomáha ani slovník. Ďakujem.
« Poslední změna: 18-12-2012, 09:22:12 od Stanislav Hruška »

Offline pf1957

• Padawan
    • Verze Delphi: D2007, XE3, DX10
« Odpověď #18 kdy: 18-12-2012, 10:40:21 »
1) V helpe (MSDN) má CmdType len dve návratové hodnoty 0 a 1. V príklade vracia rôzne. Viď podmienka
No to nevim, na co ses koukal  :o

Pri praci se zpravami v Delphi je treba podivat se do unit messages.pas. Zprava ve Windows API je kod zpravy (message) a jeji dva nepovinne parametry WParam a LParam (historicky Word a Long) a pri jejim zpracovani se nekdy vraci nejaka navratova hodnota. A v MSDN zpravy hledas vyhradne pres hodnotu kodu zpravy tj. nejake WM_xxxx, LB_xxx milion dalsich.

V Delphi to vsechno nastrkali do recordu TMessage a pak pro ruzne hodnoty kodu (typu zpravy) nadefinovali hafo dalsich recordu, ktere jen jinak formatuji tu zakladni TMessage a AFAIK, tak uz to nezdokumentovali, cimz IMHO udelali vic skody nez uzitku, protoze pri praci se zpravami se vyhradne pouziva popis z MSDN.

Ty potrebujes znat zaklady Windows API. Nejaka klasicka dila jako Petzold apod. vysla i v cestine, ale to je pro tebe zbytecne rozsahla a detailni materie, tobe by melo stacit projit nejaky tutorial k API, namatkou jsem vygooglil http://programujte.com/clanek/2005122808-win32-api-uvod/

2) nerozumiem tejto podmienke
.    if not (Message.WindowPos^.flags and SWP_NOMOVE = SWP_NOMOVE) and
.      (Self.Owner is TfrmMaster) then
Message.WindowPos^.flags - tento zápis je pre mňa španielska dedina.

Message je typu TWMWindowPosMsg, ktera to co je v MSDN LPARAM nazyva WindowPos, coz je ukazatel na TWindowPos (v MSDN record WINDOWPOS), ktery ma clen flags

SWP_NOMOVE = SWP_NOMOVE - Podľa mňa musí byť vždy True. Porovnávame jednu a tú istú hodnotu.
Jenomze je treba divat se na to jako na cely vyraz, ktery obsahuje vice operatoru s ruznou prioritou. Ta prvni cast
Kód: Delphi [Vybrat]
  1. Message.WindowPos^.flags and SWP_NOMOVE
je bitova operace logickeho soucinu, ktere se rika maskovani, protoze slouzi k tomu, ze vynuluje bity, ktere te nezajimaji. A vysledek v tomto pripade porovnava s maskou SWP_NOMOVE cili se pta, jestli je ve flags nastaveno SWP_NOMOVE na jednicky.

Tento i predchozi bod - to je neznalost zakladu programovani a jazyka Pascal - to by chtelo nejakou ucebnici Pascalu.

Prosba: Kde by som si mohol viac komplexne prečítať v češtine o Message?
Message = porozumeni principum Windows API. Jejich popis je celkem dobre popsan (anglicky) pod kodem zpravy v MSDN, v cestine nic takoveho AFAIK neexistuje. A pak nahlednout do Delphi messages.pas, abys videl, jak Bordeland Windows API zamlzil, cas od casu je treba nahlednout i do windows.pas, protoze prepis API neni logicky konzistentni, nekde maji ukazatele, nekde naplacali var argumenty apod.

Jinak my treba z duvodu srozumitelnosti kodu ty Delphi specifika krome TMessage nepouzivame a drzime se API.

Online Stanislav Hruška

• Padawan
« Odpověď #19 kdy: 18-12-2012, 11:06:01 »
Čítam ako chcem :D Nedošlo mi, že tú podmienku musím čítať postupne zľava doprava. Vďaka za vysvetlenie.
No to nevim, na co ses koukal  - daj si do helpu (filter na SDK) cmdtype a hneď uvidíš.

« Poslední změna: 18-12-2012, 11:09:28 od Stanislav Hruška »

Offline pepak

• Padawan
    • Pepak.net
« Odpověď #20 kdy: 18-12-2012, 12:25:53 »
Čítam ako chcem :D Nedošlo mi, že tú podmienku musím čítať postupne zľava doprava.
Ne zleva doprava! Podle priorit operátorů!!
(Osobně ale radši v takovýchto případech používám závorky, je to pak takové přehlednější)

Offline Ondřej Pokorný

• Guru
    • Verze Delphi: Primárně Lazarus, jinak D7 až aktuální
    • Kluug.net
« Odpověď #21 kdy: 18-12-2012, 13:17:55 »
Už som si to pozrel. Moja živnosť nie je programovanie. To už by som na tom svete nebol. K Delphi sa dostávam večer a cez víkend.
Já jsem na tom stejně :(

Tvoja ukážka je na mňa veľmi komplikovaná. Myslím tým volanie funkcií krížom krážom.
Nezdá se mi, master a docked spolu komunikují pouze přes 5 public funkcí a properties (klidně si je můžeš dát do private/protected). Klíčové jsou ty messages, zbytek je taková nutná omáčka, kterou si ale můžeš vymyslet a přepsat, jak chceš.

http://msdn.microsoft.com/en-us/library/windows/desktop/ms646360%28v=vs.85%29.aspx

WM_SYSCOMMAND_MOVE_WINDOW tam chybí, ale je v komentářích:
Citace: btarb24
omitted command
SC_DRAGMOVE = 0xf012

Happens when you drag a window. I specifically get it when i send WM_NCLBUTTONDOWN with HT_CAPTION. It also seems to be followed by a WM_ACTIVATE.

3) Riešenie je komplexné a univerzálne. Ale mám problém s predstavením si jeho aplikovaním do živého projektu.

Ale ako tam dostanem svoj formulár + rozšírenie o požadované vlastnosti? Tu som úplne nulový.
Už teraz veľké ďakujem za uvedenú ukážku a prípadnú odpoveď.

Není nic jednoduššího. Ulož si kód s master/docked do extra unity a v kódu tvého delphi formuláře ji přidej do uses a pak přepiš:

1.   TForm1 = class(TForm)
  2.  

na

1.   TForm1 = class(TMasterForm)
  2.  

To samé uděláš pro všechny docked formuláře (můžeš jich mít samozřejmě více různých typů, které tímto pádem sdílejí jeden kód).

Jen v tomto případě nebude funguvat podmínka v TDockedForm:
  1.   (Self.Owner is TMasterForm)
  2.  

tam si musíš vymyslet něco jiného (např Application.MainForm apod).
Embarcadero Technology Partner

Online Stanislav Hruška

• Padawan
« Odpověď #22 kdy: 18-12-2012, 13:31:13 »
Večer uvidím. Dám vedieť.

to pepak. Chytáš ma za slovo. Ale máš pravdu. Ja tie zátvorky používam aj keď nie sú potrebné. if (a=b) then. Stačí nepozornosť/neuvedomiť si a mať v a typ Boolean. Potom sa bez zátvoriek nestíham čudovať.

Offline Radek Červinka

• Administrátoři
  • Padawan
    • Verze Delphi: D2007, DXE + 2 poslední
    • O Delphi v češtině
« Odpověď #23 kdy: 18-12-2012, 14:33:52 »
[Jinak my treba z duvodu srozumitelnosti kodu ty Delphi specifika krome TMessage nepouzivame a drzime se API.

No to si myslím, že není IMHO moc dobré. Celkem sranda je při přechodu na 64bit, kdy se např. velikosti stejné zprávy pod 32bit a 64bit celkem liší a Delphi to právě odstiňuje tak, že přidává zarovnání kde je třeba. 
Během beta testu se dokonce dělal nástroj, který proběhl zdrojáky RTL a porovnával velikosti proti VC jak pro 32bit, tak pro 64bit.

V novějších (64bit kompatible verzích) je TMessage definován následovně (všimni si použití WPARAM, LPARAM)
  1.   TMessage = record
  2.     Msg: Cardinal;
  3.     case Integer of
  4.       0: (
  5.         WParam: WPARAM;
  6.         LParam: LPARAM;
  7.         Result: LRESULT);
  8.       1: (
  9.         WParamLo: Word;
  10.         WParamHi: Word;
  11.         WParamFiller: TDWordFiller;
  12.         LParamLo: Word;
  13.         LParamHi: Word;
  14.         LParamFiller: TDWordFiller;
  15.         ResultLo: Word;
  16.         ResultHi: Word;
  17.         ResultFiller: TDWordFiller);
  18.   end;
  19.  
Kde to TDWordFiller má různou velikost v závislosti na OS. Dříve:

1.   TMessage = packed record
  2.     Msg: Cardinal;
  3.     case Integer of
  4.       0: (
  5.         WParam: Longint;
  6.         LParam: Longint;
  7.         Result: Longint);
  8.       1: (
  9.         WParamLo: Word;
  10.         WParamHi: Word;
  11.  
  12.         LParamLo: Word;
  13.         LParamHi: Word;
  14.  
  15.         ResultLo: Word;
  16.         ResultHi: Word);
  17.  
  18.   end;
  19.  

Ale proti gustu žádný dišputát.
Embarcadero MVP - Czech republic

Offline pf1957

• Padawan
    • Verze Delphi: D2007, XE3, DX10
« Odpověď #24 kdy: 18-12-2012, 18:09:47 »
V novějších (64bit kompatible verzích) je TMessage definován následovně (všimni si použití WPARAM, LPARAM)
Tak spravnou definici pomoci WPARAM a LPARAM vidim uz v D2009. V D2007 je jeste spatna, prestoze ve Windows maji WPARAM a LPARAM zavedene. Zkratka nedusledni kutilove (td)

Offline TLama

• Guru
    • Verze Delphi: 7, 2009, XE3
« Odpověď #25 kdy: 18-12-2012, 18:18:23 »
Tak spravnou definici pomoci WPARAM a LPARAM vidim uz v D2009. V D2007 je jeste spatna, prestoze ve Windows maji WPARAM a LPARAM zavedene. Zkratka nedusledni kutilove (td)

Navíc datový typ pro WPARAM byl nadefinovaný správně až v Delphi XE2.

Online Stanislav Hruška

• Padawan
« Odpověď #26 kdy: 19-12-2012, 08:43:22 »
Spojazdnil som to
//Jen v tomto případě nebude funguvat podmínka v TDockedForm:
//  (Self.Owner is TMasterForm)

Opísal som z Tvojho a riešim to takto:

TfrmDocked1.CreateNew(Self).Show;
....
  TfrmDockedxx.CreateNew(Self).Show;

A študujem to naďalej  :-*

Online Stanislav Hruška

• Padawan
« Odpověď #27 kdy: 20-12-2012, 10:42:08 »
Tak to je zle. Aplikácia o formuláry nič nevie. Doplnil som vlastnosť MyOwnera a test robím na ňu. Vyzerá to, žeby to malo byť v poriadku.

Vy ma tu ešte naučíte pracovať objektovo :D

Online Stanislav Hruška

• Padawan
« Odpověď #28 kdy: 23-12-2012, 10:41:36 »
Prosím o vysvetlenie.

1.   Application.CreateForm(TfrmBankAccount, frmBankAccount);
  2.   frmBankAccount.jvfrmstrg1.AppStoragePath := 'frmBankAccountPartner\';
  3. xx  frmBankAccount.Show;
  4.   Application.CreateForm(TfrmPartner, frmPartner);
  5.   frmBankAccount.MyOwner := TProprietorForm(frmPartner);
  6.   frmPartner.Show;
  7.   Self.Visible := False;
  8.   if aValProg[15, 3] then
  9.   begin
  10.     if ToLeft(frmPartner, frmBankAccount) or ToRight(frmPartner, frmBankAccount) then
  11.       frmPartner.StartDocking(frmBankAccount); // registrácia okna
  12.   end;
  13.   frmBankAccount.Hide;
  14.  

Ak nepoužijem označený riadok xx, tak sa mi dané okno nezaregistruje. Master ho neťahá za sebou. Potom už je jedno či je viditeľné alebo nie.
Okno je vytvorené a tým pádom aj prijíma správy. Prečo sa potom frmBankAccount nezaregistruje bez frmBankAccount.Show?

Viem to riešiť (prebliknutie okna) zneviditeľnením okna. Verím, že existuje menej náročný spôsob. Ďakujem.

Online Stanislav Hruška

• Padawan
« Odpověď #29 kdy: 19-01-2013, 14:29:56 »
mám
  1. procedure TDockedForm.WMEnterSizeMove(var Message: TMessage);
  2. begin
  3.   if not aValProg[25, 3] then
  4.     Exit;
  5.   AlphaBlend := True;
  6.   AlphaBlendValue := 150;
  7.   BorderStyle := bsNone;
  8.   Color := clHighlight;
  9.   FormStyle := fsStayOnTop;
  10.   VisibleEdit(Self as TForm, False);
  11. end;
  12.  
Rád by som dosiahol, aby sa to nevykonalo keď je menená veľkosť okna. Neviem zistiť či je stav Drag alebo Resize.