Autor Téma: Jak začít s WinAPI  (Přečteno 6162 krát)

Offline pepak

• Padawan
    • Pepak.net
Jak začít s WinAPI
« kdy: 18-12-2012, 12:24:14 »
Když už už to pf1957 v threadu Dokovanie okien nakousl:
Ty potrebujes znat zaklady Windows API. Nejaka klasicka dila jako Petzold apod. vysla i v cestine, ale to je pro tebe zbytecne rozsahla a detailni materie, tobe by melo stacit projit nejaky tutorial k API, namatkou jsem vygooglil http://programujte.com/clanek/2005122808-win32-api-uvod/
tak se přidám: Pokud chcete někdo začít s WinAPI, tak se mi velice osvědčilo používat tutorialy k programování pod Windows v assembleru (Google "win32 asm" nebo tak něco). Důvod je ten, že tyhle tutorialy jsou z nutnosti psané tak, aby řešily právě jen to, co je nezbytně nutné řešit, a nic víc (protože v ASM je to dost pracné) ani míň (protože v ASM to za mě nevyřeší jazyk ani prostředí).

Případně pro Delphisty může být vhodné podívat se na zdrojáky mého YTD - některé věci tam nejsou zrovna dvakrát čisté (práce s thready například), ale má to tu obrovskou výhodu, že tam mám dvě verze grafického rozhraní, které se chovají přesně stejně, ale jsou každá jinak napsaná - jedna v čistém WinAPI (žádné vizuální komponenty Delphi), druhá v skoro čistém VCL (s trochou WinAPI, ale bez third-party komponent). Navíc jsem se tu WinAPI snažil psát tak, aby postupy pokud možno odpovídala VCL logice, takže by se mělo dát docela dobře přecházet z jednoho prostředí do druhého.

Offline JaroB

• Guru
    • Verze Delphi: XE8, Sydney
Re:Jak začít s WinAPI
« Odpověď #1 kdy: 18-12-2012, 15:11:49 »
Taky je možná dobré podívat se na JEDI API či WSCL, protože to už obsahuje i použitelné příklady.