Autor Téma: Datum a čas z MySQL na TDateTime  (Přečteno 27454 krát)

RomanZ

• Host
Re:Datum a čas z MySQL na TDateTime
« Odpověď #15 kdy: 01-08-2014, 09:23:02 »
Kdybyste se příště rozhodovali, co použít za DB, mohu doporučit:

MS SQL Server Express edition
http://www.microsoft.com/en-us/server-cloud/products/sql-server-editions/sql-server-express.aspx

Oracle Database 11g Express Edition
http://www.oracle.com/technetwork/database/database-technologies/express-edition/overview/index.html

Express edice jsou zdarma pro všechny účely a jejich omezení přibližně jsou: pojme 10/11GB dat, využívá max 1GB paměti a 1 CPU.
Co považuju za výhodu Express edicí: bohatě stačí pro vývoj a pro provoz u menších zákazníků, jsou zdarma, a hlavně jsou plně kompatibilní s vyššími edicemi. Tedy vyvinu zdarma, používám zdarma, a teprve když je zákazník veliký a DB přestane stačit, tak si koupí placenou verzi - kvůli tomu už ale nemusím na kód sáhnout, verze DB jsou komaptibilní.

Co považuju za nevýhodu MS a Oracle: Ani MS, ani Oracle nemají embedded verzi, která by byla plně kompatibilní s těmi serverovými. Prostě nejde napsat jeden program tak, aby mu bylo jedno, jestli jede proti embedded a nebo serverové DB. Což je škoda a není to nemožné, myslím že třeba Firebird to umí.

Takže kdybych potřeboval psát aplikaci proti serveru, sáhnul bych po MS SQL nebo Oracle. Přechod na výkonnější systém je už pak v režii zákazníka a nemám s tím práci.
Kdybych potřeboval psát aplikaci proti embedded nebo serverové DB, sáhnul bych asi po Firebirdu. Ale naposled jsem ho použil před mnoha lety, nevím jak na tom je dnes.

Offline pepak

• Padawan
    • Pepak.net
« Odpověď #16 kdy: 01-08-2014, 10:45:16 »
Mě na obou těchto databázích vždycky vadila složitá instalace a velké nároky na systémové zdroje i v případě, že žádnou DB zrovna aktivně nepoužívám, jen visí v pozadí.

Offline hlucheucho

• Plnoletý
« Odpověď #17 kdy: 01-08-2014, 11:38:30 »
Mě na obou těchto databázích vždycky vadila složitá instalace a velké nároky na systémové zdroje i v případě, že žádnou DB zrovna aktivně nepoužívám, jen visí v pozadí.

Chybí mi u toho kterou DB doporučuješ.  :)

hu

Offline pepak

• Padawan
    • Pepak.net
« Odpověď #18 kdy: 01-08-2014, 11:45:38 »
Firebird, PostgreSQL.

Offline hlucheucho

• Plnoletý
« Odpověď #19 kdy: 01-08-2014, 14:07:45 »
Když se podívám na stránky FireBirdu, nabízí omezenou konektivitu, C a C++ mezi nimi není. U MS SQL jsem tyto informace nenašel. Takže hromada hledání, bádání a vynaloženého úsilí s nejistým výsledkem.

hu

Offline pepak

• Padawan
    • Pepak.net
« Odpověď #20 kdy: 01-08-2014, 14:45:26 »
Měl jsem za to, že používáš Cčko od Embarcadera. V něm nemáš komponenty pro Interbase? FB je s ní z větší části kompatibilní.

Plus tedy moje instalačka Firebirdu má přímo v sobě .lib a .h pro Borlandí i Microsoftí C.

Offline hlucheucho

• Plnoletý
« Odpověď #21 kdy: 01-08-2014, 15:47:01 »
a opět komponenty, kde přístup ke vzdálené DB by stál nehorázný peníze. Zatím používám C++ Builder. Co budu dělat pod Linuxem? V tu chvíli mi WinAPI, VCL a C++ Builder budou na nic. Budu potřebovat C/C++ konektivitu použitelnou i s jiným vývojovým prostředím a frameworkem. Vypadá to, že MySQL s jejím C API bude použitelná i v této situaci.

hu

Offline pepak

• Padawan
    • Pepak.net
« Odpověď #22 kdy: 01-08-2014, 16:29:27 »
Sorry, ale připadá mi, že plácáš totální nesmysly. FB je open source v Cčku, podporován je bez problémů i Linux, ale ty tu pořád meleš o "nedostupnosti C konektivity". Skoro mám pocit, že potřebuješ speciální download "C driver for Firebird", aniž bys zohledňoval, že nic takového neexistuje, protože to je přímo součástí nejen zdrojáků té databáze, ale dokonce i binárek. Ale pro mě za mě, bojuj si svůj boj za standalone ovladač, když tě to baví...

Offline hlucheucho

• Plnoletý
« Odpověď #23 kdy: 01-08-2014, 17:37:08 »
Tohle jsem se měl dozvědět z jejich webu. V sekci Connectivity prezentují Javu, .net, Python a trochu méně nápadně ODBC.
A přijít na to, že Interbase API, které zmiňují mezi manuály kdesi dole, je ve skutečnosti Firebird API, to chce kus jasnovidectví. U MySQL mi nedělalo problémy najít dokumentaci. Z toho vyplývá jediné: potenciální uživatel musí informace složitě "dolovat" místo aby je našel jasně uspořádané a na pár prokliků se dozvěděl, co potřebuje - to diskvalifikuje sebelepší aplikaci.

hu

Offline Daniel_Andrascik

• Guru
    • Verze Delphi: D2007, D10.4
« Odpověď #24 kdy: 01-08-2014, 19:46:30 »
tiez som sa dost zaoberal na ktoru DB zamerat svoju pozornost. Nejake lahke apky som uz urobil oproti MySQL. Ale jednalo sa len o priamocare vyuzivanie DB s velmi jednoduchymi vztahmi. Hladal som alternativu a tiez sa zacinam priklanat ku PostgreSQL a pripadne ku MSSQL. U firebirdu mi tiez vadi problematicka dokumentacia. U MSSQL mi zase vadi jej obrovsky objem ale mam zopar zakaznikov ktory ju pouzivaju a v poslednych ediciach vznikla uz akceptovatelna verzia LocalDB pre lokalny vyvoj ktora zabere len 140MB ci tak nejako a funguje i v malej sieti a co do moznosti je takmer identicka ako Expres edicia, cize v pripade potreby by nemal byt problem preklopit na vyssiu, pripadne platenu ediciu. Ale i tak by som asi uprednostnil PostgreSQL, respektive zvazujem pouzitie ORM systemu ktory zvladne obidve DB

Offline pf1957

• Padawan
    • Verze Delphi: D2007, XE3, DX10
« Odpověď #25 kdy: 01-08-2014, 20:10:15 »
Takže kdybych potřeboval psát aplikaci proti serveru, sáhnul bych po MS SQL nebo Oracle. Přechod na výkonnější systém je už pak v režii zákazníka a nemám s tím práci.
K tomu bych jen doplnil:
1) MSSQL neni multiplatformni, takze ta skalovatelnost neni ciste v rezii zakaznika a na silnejsi zelezo to nedostane.
2) IBM dela taky express edici DB2 a DB2 je plne skalovatelna na ruzne zelezo
3) pokud nepotrebuju embedded verzi, sahnul bych po Postgre, ktera patri take mezi dospele RDBMS a je plne skalovatelna na ruzne zelezo

Offline pf1957

• Padawan
« Odpověď #26 kdy: 01-08-2014, 20:12:13 »
jediné: potenciální uživatel musí informace složitě "dolovat" místo aby je našel jasně uspořádané a na pár prokliků se dozvěděl, co potřebuje - to diskvalifikuje sebelepší aplikaci.
Tak doufam, ze ses proklikal i k licenci MySQL a precetl sii, ze je kompatibilni s tim, na co ji chces pouzit ;-)

Offline pf1957

• Padawan
« Odpověď #27 kdy: 01-08-2014, 20:50:07 »
U firebirdu mi tiez vadi problematicka dokumentacia.
Firebird zase tak prilis nevybocuje z rady OSS, ke kteremu neni dokumentace, ale autori napsali a nadace prodava monografii na dane tema.
Mam v Ksindlu nekolik desitek e-booku z doby, kdyz jsme par let koketovali s JEE a OSS svetem...

Pokud chce clovek neco vazne delat s Firebirdem, mel by si IMHO koupit http://www.firebirdsql.org/en/books/.

Offline Radek Červinka

• Administrátoři
  • Padawan
    • Verze Delphi: D2007, DXE + 2 poslední
    • O Delphi v češtině
« Odpověď #28 kdy: 01-08-2014, 22:44:11 »
Jelikož koketuji s vývojem pro Android tak jsem uvítal, že EMBT oznámilo IBLite verzi i pro Desktop, tj. můžu použít stejnou DB (Embedded Interbase bez omezení, ale i bez šifrování) napříč platformami.

Jinak se mi líbí PostgreSQL, ale z historických důvodů a z důvodů vedení (nikdo nevyhodí člověka co zvolí MS řešení) jedeme na MSSQL
« Poslední změna: 01-08-2014, 22:54:55 od Radek Červinka »
Embarcadero MVP - Czech republic

Offline Daniel_Andrascik

• Guru
    • Verze Delphi: D2007, D10.4
« Odpověď #29 kdy: 02-08-2014, 09:51:14 »
3) pokud nepotrebuju embedded verzi, sahnul bych po Postgre, ktera patri take mezi dospele RDBMS a je plne skalovatelna na ruzne zelezo

Predpokladam ze u Postgre sa bude dat urobit taka ista partizancina ako u MySQL. Raz som robil nieco na MySQL a rozmyslal som nad embeded verziou. Trosku co som pobehal po nete, tak som narazil ne nejake varovania a obmedzenia embeded verzie, a kedze sa mi s tym nechcelo zaoberat (nebola to komercna aplikacia) tak som to nakoniec spravil tak ze som cely adresar s MySQL pribalil k aplikacii (bolo to nieco cez 100MB) a aplikacia si tu MySQLku spustala pri starte ako klasicku DB v rezime aplikacia (nie sluzba) len s nejakym divokym, nestandardnym portom a potom sa ku nej pripajala klasicky cez TCPIP. Ano je to partizancina, ale fungovalo to a nemusel som spekulovat nad ziadnymi rozdielmi. Jedine problemom by mohol byt firewall, ktory by mohol chciet blokovat pouzity port, ale pre lokalnu aplikaciu to snad zvycajne nehrozi. Predpokladam ze v pripade nudze sa to da pouzit aj pri Postgre. Kedze Postgre nema embeded verziu, mohlo by to byt v pripade nudze snad pouzitelne ako zachrana...