Autor Téma: Windows 10  (Přečteno 9464 krát)

Offline AlienStar

  • Plnoletý
  • ***
  • Příspěvků: 103
  • Karma: 2
Windows 10
« kdy: 29-11-2015, 21:11:00 »
Zdravím,
mám jednu otázečku.

... když naprogramuji jednoduchou aplikaci v prostředí Windows 10 s Delphi DX a spustil bych jí na mobilu s operačním systémem Windows 10 , bude aplikace fungovat?

Za odpovědi mockrát děkuji .

Milan

Offline < z >

  • Administrátoři
  • Guru
  • *****
  • Příspěvků: 1173
  • Karma: 44
    • Verze Delphi: 7, 2010
Re:Windows 10
« Odpověď #1 kdy: 30-11-2015, 07:50:29 »
Ne

MilanAlienStar

  • Host
Re:Windows 10
« Odpověď #2 kdy: 30-11-2015, 08:35:27 »
Jak to?
Vsude se hlasa ze pujde aplikace spustit na všech zařízeních?

Lze tedy v Delphi naprogramovat aplikaci pro mobil s Windows 10?

Děkuji

Offline raul

  • Hrdina
  • ****
  • Příspěvků: 435
  • Karma: 15
    • Verze Delphi: FPC :D
Re:Windows 10
« Odpověď #3 kdy: 30-11-2015, 08:58:00 »
Ne.

Hlasat se muze kdekoliv cokoliv. Viz jina vlakna a dlouha diskuse o kecani ci nekecani.
Lazarus 1.6.3:), FPC, Intel/Arm, Windows/Linux, (občas Delphi)

Offline < z >

  • Administrátoři
  • Guru
  • *****
  • Příspěvků: 1173
  • Karma: 44
    • Verze Delphi: 7, 2010
Re:Windows 10
« Odpověď #4 kdy: 30-11-2015, 09:40:26 »
@Alien: Windows 10 mobile nespustí klasické windowsovské spustitelné soubory. Ty mluvíš o "Windows Universal Apps" a ty se tvoří trochu jinak. Googluj ;)

Offline AlienStar

  • Plnoletý
  • ***
  • Příspěvků: 103
  • Karma: 2
Re:Windows 10
« Odpověď #5 kdy: 30-11-2015, 17:25:11 »
Děkuji za rady.

Trošku mě to zklamalo :-(

Teď už mi zbývá snad jen tablet.
Jak zjistím u tabletů zda se jedná o procesor s architekturou x86 nebo ARM ?
Existuje někde nějaká tabulka? Je takových druhů procesorů, že se v tom člověk ani neorientuje.
Doufám že mi neodpovíte že tablety mají pouze ARM :-(

A ještě jedna otázka, lze nějak udělat aplikaci v Delphi pro Windows mobile? Asi ne, že ...

Děkuji
Milan

Offline < z >

  • Administrátoři
  • Guru
  • *****
  • Příspěvků: 1173
  • Karma: 44
    • Verze Delphi: 7, 2010
Re:Windows 10
« Odpověď #6 kdy: 30-11-2015, 18:53:30 »
No když si kupuješ tablet, tak tam v seriózních obchodech mají napsáno, jestli je to ARM nebo Intel (x86) ...

Offline AlienStar

  • Plnoletý
  • ***
  • Příspěvků: 103
  • Karma: 2
Re:Windows 10
« Odpověď #7 kdy: 30-11-2015, 21:40:13 »
Koukal jsem na alza.cz , czc.cz , dcomp.cz a ani jeden obchod to neukazuje.
Víš o nějakým ?

Offline < z >

  • Administrátoři
  • Guru
  • *****
  • Příspěvků: 1173
  • Karma: 44
    • Verze Delphi: 7, 2010
Re:Windows 10
« Odpověď #8 kdy: 30-11-2015, 22:30:15 »
To bys měl zřejmě zvážit návštěvu očního ... např. Alza - Tablety - Windows ... u všech je uvedeno něco ve stylu Intel Atom

Offline AlienStar

  • Plnoletý
  • ***
  • Příspěvků: 103
  • Karma: 2
Re:Windows 10
« Odpověď #9 kdy: 01-12-2015, 18:00:59 »
Děkuji...

Už tedy nějak chápu jak je to s procesory x86 a ARM .

Ještě bych poprosil jak je to s procesory v mobilech Android.
Typů procesorů v mobilech je docela velká spousta.
Jak zjistím v jakém mobilu mi budou fungovat Delphi aplikace. Chápu že v ARM fungovat zřejmě nebudou.

Existuje někde seznam podporovaných procesorů pro Delphi aplikace.

Za rady a trpělivost děkuji

Milan

Offline < z >

  • Administrátoři
  • Guru
  • *****
  • Příspěvků: 1173
  • Karma: 44
    • Verze Delphi: 7, 2010
Re:Windows 10
« Odpověď #10 kdy: 01-12-2015, 19:25:18 »
Asi takhle. Pro tvé účely bude stačit rozlišit - pokud zařízení má Android, klasické aplikace nerozjedeš. Pokud zařízení má klasické Windows (8.1 / 10), tak ti to tam bude fungovat.

Mimochodem, nové Delphi umí (nějaký balík za příplatek) vytvářet i aplikace pro Android.

Offline AlienStar

  • Plnoletý
  • ***
  • Příspěvků: 103
  • Karma: 2
Re:Windows 10
« Odpověď #11 kdy: 01-12-2015, 19:30:29 »
Já mám právě Delphi s programováním pro Android.
Mám už jednu aplikaci vytvořenou (jednoduchou) :-)

Někdo mi říkal, že né na každém Androidu aplikaci rozchodím, že záleží jaký je tam procesor.

Chceš mi tedy říct že pokud si koupím jakýkoliv dnešní mobil s androidem, že mi na něm jednoduché aplikace poběží ??

------------------------

Štve mě jedna věc, udělal jsem si jednoduchou aplikaci pro android SonyEricsson ARC kde mi běží OK.
Když jsem jí dal kamarádovi co má Samsung S4 nebo S5 , teď nevím, aplikace mu ani nenaběhla.

Na klasických PC s Windows se tohle prostě nestane.

Offline našinec

  • Hrdina
  • ****
  • Příspěvků: 423
  • Karma: 5
Re:Windows 10
« Odpověď #12 kdy: 01-12-2015, 19:40:40 »
V androidu bys měl rozchodit i soubory .exe pře wine pro android.

Offline < z >

  • Administrátoři
  • Guru
  • *****
  • Příspěvků: 1173
  • Karma: 44
    • Verze Delphi: 7, 2010
Re:Windows 10
« Odpověď #13 kdy: 01-12-2015, 20:23:06 »
Rozchodíš všechno a všude, ale nevím, jak moc to bude pohodlné a rychlé :)

@Alien:
Ty seš kousek :)

Máš klasické Windows aplikace (VCL/FMX), to ti poběží jen na desktop Windows (Intel/AMD).
Pak máš Windows 10 mobile, to myslím, že Delphi podporovat někdy teď brzy nebude.
Poslední je ten Android. Podporovaná zařízení (požadavky) máš zde
http://docwiki.embarcadero.com/RADStudio/Seattle/en/Android_Devices_Supported_for_Application_Development
tj. musí to mít procesor ARMv7 a NEON technologii. Výčet neznám, známe jsou Mediatek, Exynos nebo Qualcom.
Na S4/S5 to musí jet, to asi bylo něco zle.

Offline Radek Červinka

  • Administrátoři
  • Padawan
  • *****
  • Příspěvků: 3001
  • Karma: 108
    • Verze Delphi: D2007, DXE + 2 poslední
    • O Delphi v češtině
Re:Windows 10
« Odpověď #14 kdy: 01-12-2015, 23:16:59 »
V androidu bys měl rozchodit i soubory .exe pře wine pro android.

No já si tím tak jistý nebyl.  Wine neni emulátor. Tj. exe poběží jen na x86 procesoru, protoze Wine dela jen to, že knihovny z Windows znovu implementuje pro Linux. Tzn. ze hlavni aplikace běží plnou rychlostí na daném procesoru bez emulace.

Embarcadero MVP - Czech republic

Offline Radek Červinka

  • Administrátoři
  • Padawan
  • *****
  • Příspěvků: 3001
  • Karma: 108
    • Verze Delphi: D2007, DXE + 2 poslední
    • O Delphi v češtině
Re:Windows 10
« Odpověď #15 kdy: 01-12-2015, 23:25:26 »
Já mám právě Delphi s programováním pro Android.
Mám už jednu aplikaci vytvořenou (jednoduchou) :-)

Někdo mi říkal, že né na každém Androidu aplikaci rozchodím, že záleží jaký je tam procesor.

Chceš mi tedy říct že pokud si koupím jakýkoliv dnešní mobil s androidem, že mi na něm jednoduché aplikace poběží ??


Normální ted prodávaný lowend mobil již nějakou dobu specifikaci podporuje. Navíc od myslím XE7 je implementován pro Delphi aplikace stub soubor pro ostatní platformy (napr. Intel) který vypíše informaci o nepodporovaném HW, takže jsou dvě možnosti: kamarád nemá povolené spouštění nepodepsaných aplikací (ale to by se snad něco napsalo) nebo ma fakt tak stary procesor. Tady https://play.google.com/store/apps/details?id=com.ss.syscheck&hl=en je free android aplikace, ktera ti presne rekne co mas za procesor / viz http://docwiki.embarcadero.com/RADStudio/XE8/en/Android_Devices_Supported_for_Application_Development
Embarcadero MVP - Czech republic

Offline raul

  • Hrdina
  • ****
  • Příspěvků: 435
  • Karma: 15
    • Verze Delphi: FPC :D
Re:Windows 10
« Odpověď #16 kdy: 01-12-2015, 23:34:21 »
>Samsung S4 nebo S5

To asi zas tak stary nebude :) Zde bude chyba jinde, me se nepovedlo vicemene vytvorit nic smysluplneho - na S5 navrhar ukazoval nejak, vysledek na mobil vypadal jinak (dostoural jsem az k nejaky konstatne rozliseni displeye, kterou to nevzalo moc vazne apod). Kazdopadne jsem tuhle epizodu vzdal, nebot prace s tim bylo vic, nez bych cekal a vysledek (velikost instalacky) byl desnej. Takze phonegap a html/js to jistil. Prdel tehda byla, kdyz jsem vysvetloval zakaznikovi, ze si ma poridit android s podporou instrukci NEON :D Dneska uz snad s tim problem nebude.

Uz vazne, zde bude chybka jinde. Pokud netrvas na delphi, a nechces vyrabet superzeleny apky, tak zkus juknout na ten phonegap, pripadne se porozhlednout uplne jinde.
Lazarus 1.6.3:), FPC, Intel/Arm, Windows/Linux, (občas Delphi)

Offline našinec

  • Hrdina
  • ****
  • Příspěvků: 423
  • Karma: 5
Re:Windows 10
« Odpověď #17 kdy: 02-12-2015, 15:35:10 »
Citace
Uz vazne, zde bude chybka jinde. Pokud netrvas na delphi, a nechces vyrabet superzeleny apky, tak zkus juknout na ten phonegap, pripadne se porozhlednout uplne jinde.

Můžeš zkusit Android Studio.




Offline našinec

  • Hrdina
  • ****
  • Příspěvků: 423
  • Karma: 5
Re:Windows 10
« Odpověď #18 kdy: 02-12-2015, 19:34:13 »
Citace
    V androidu bys měl rozchodit i soubory .exe pře wine pro android.


No já si tím tak jistý nebyl.  Wine neni emulátor. Tj. exe poběží jen na x86 procesoru, protoze Wine dela jen to, že knihovny z Windows znovu implementuje pro Linux. Tzn. ze hlavni aplikace běží plnou rychlostí na daném procesoru bez emulace.

http://wiki.winehq.org/ARM

Offline Radek Červinka

  • Administrátoři
  • Padawan
  • *****
  • Příspěvků: 3001
  • Karma: 108
    • Verze Delphi: D2007, DXE + 2 poslední
    • O Delphi v češtině
Re:Windows 10
« Odpověď #19 kdy: 02-12-2015, 21:20:05 »
Citace
    V androidu bys měl rozchodit i soubory .exe pře wine pro android.


No já si tím tak jistý nebyl.  Wine neni emulátor. Tj. exe poběží jen na x86 procesoru, protoze Wine dela jen to, že knihovny z Windows znovu implementuje pro Linux. Tzn. ze hlavni aplikace běží plnou rychlostí na daném procesoru bez emulace.

http://wiki.winehq.org/ARM

Díky zajímavé. Tj. pro běh normálních Win32 EXE se udělá to, že se spustí qemu - tj. emulátor x86 a přihrají se k němu knihovny z wine. Každopádně zajímavá iniciativa.
Embarcadero MVP - Czech republic

Offline AlienStar

  • Plnoletý
  • ***
  • Příspěvků: 103
  • Karma: 2
Re:Windows 10
« Odpověď #20 kdy: 02-12-2015, 23:03:50 »
Přesně to tu napsal @raul .

Například tlačítko umístím na nějaké místo, ale v mobilu je pak někde jinde.
Velikost aplikace je taky děsivá.

Bohužel přeorientovat se na nic jiného už nechci.
Delphi pro Windows mi vyhovuje. Jen mě mrzí že programování pro Android z Delphi se zas tak nepovedlo :-(

Plánuji si teď koupit nový mobil Lenovo A5000 , který má procesor Media Tek MT6582 Quad core 1.3 GHz , což jak jsem pochopil z diskuze by aplikace vytvořené v Delphi měli fungovat bez problému.

PS prosím o potvrzení že mobil Lenovo A5000 je pro Delphi OK :-) Děkuji
« Poslední změna: 02-12-2015, 23:13:58 od AlienStar »

Offline Radek Červinka

  • Administrátoři
  • Padawan
  • *****
  • Příspěvků: 3001
  • Karma: 108
    • Verze Delphi: D2007, DXE + 2 poslední
    • O Delphi v češtině
Re:Windows 10
« Odpověď #21 kdy: 02-12-2015, 23:55:32 »

Například tlačítko umístím na nějaké místo, ale v mobilu je pak někde jinde.
Na rozdíl od VCL musíš dbát na zarovnání atd. Zkus začít některým z dem z instalace.
Absolutní pozicování není úplně košer.

Citace
Velikost aplikace je taky děsivá.
Jaká je velikost tvojí aplikace .apk?

Jako pro mne je např. zásadní, že většinu aplikace odladím ve Windows bez simulátoru jako normální Win32 aplikaci. To podle mne je naprosto vyjímečné a výrazně to šetří můj čas.

Lenovo 5000 obsahuje http://www.mediatek.com/en/products/mobile-communications/smartphone1/mt6582/, což je ARM 7 procesor. Což je OK.

Přiznám se, že jsem spíše iOS chlapec, ale když jsem na vývoj potřeboval Android tablet před cca 2 roky, tak jsem vybral prakticky nejlevnější sračku co byla s ARM procesorem (kontroloval jsem jen procesor A7) a neměl jsem problém, resp. driver pro GDB byl nutno doinstalovat, ale to je problém roztříšněnosti Androidu a nefungovalo to s ničím. Po instalaci ovladače OK všude.

Embarcadero MVP - Czech republic

Offline < z >

  • Administrátoři
  • Guru
  • *****
  • Příspěvků: 1173
  • Karma: 44
    • Verze Delphi: 7, 2010
Re:Windows 10
« Odpověď #22 kdy: 03-12-2015, 08:28:44 »
@Alien:

Ještě je tu jedna možnost - FPC/Lazarus. Tam je ta podpora procesorů mnohem obsáhlejší.
Není to Delphi, ale je to velmi podobné. Nevýhoda je, že můžeš narazit na části "udělej si sám".

Offline raul

  • Hrdina
  • ****
  • Příspěvků: 435
  • Karma: 15
    • Verze Delphi: FPC :D
Re:Windows 10
« Odpověď #23 kdy: 03-12-2015, 09:54:35 »

Například tlačítko umístím na nějaké místo, ale v mobilu je pak někde jinde.
Na rozdíl od VCL musíš dbát na zarovnání atd. Zkus začít některým z dem z instalace.
Absolutní pozicování není úplně košer.

Citace
Velikost aplikace je taky děsivá.
Jaká je velikost tvojí aplikace .apk?

Jako pro mne je např. zásadní, že většinu aplikace odladím ve Windows bez simulátoru jako normální Win32 aplikaci. To podle mne je naprosto vyjímečné a výrazně to šetří můj čas.


Zarovnani muze mit "dobre" a stejnak to nefachalo. Otevru novy projekt, dam tam tlacitko 1cm od praveho okraje. Dam zarovnat zprava, zleva, zhora. Pustim, tlacitko jinde.

Absolutni pozicovani - pokud nastavim sablonu na FHD a mobil je FHD, neni duvod, proc by to nemelo chodit, ovsem nechodi - v sablone zrejme chybi funkcnost ohledne dpi, ale v realu se v potaz asi i bere (to byla totiz ta konstanta 1.6 pro nektere mobily, kterou se obraz na mobilu nasobil, ale v navrhari ne. A u 5" displaye v apce ciste pro sebe nepotrebuju, aby mi nekdo diktoval velikost fontu a dalsiho. Problemu tam bylo tehda vic, ale tento zakladni spolecne s tou velikosti instalace byl tak dominantni, ze jsem to vzdal. Takze neni uplne koser = vubec nefacha.
Proste jasnej nedodelek.

Ad velikost apky - prumerna apka krom her pro androidu = X Mb. Delphi prazdnej form = kolik ? 80 ? 60 ? To jsme na n nasobku = neprijatelne, dokud se framework neodstrani z kazdeho microupdate. Vime, ze cca 20-30 stupid apek z delphi = cca velikosti bezne ROM ??


Doufam, ze posledni veta o simulatoru nepatrilo k ty velikosti apky, protoze to uz je jen sprosta vymluva naprosto diletantniho vysledku superzeleny kompilace z delphi do androidu.

Stale se ovsem bavim o starych verzich XE7,XE8, novejsi k dispozici uz jsem nemel ! Mozna je to dnes jinak, ale toto me odradilo uplne.

Please no flame.
Lazarus 1.6.3:), FPC, Intel/Arm, Windows/Linux, (občas Delphi)

Offline Radek Červinka

  • Administrátoři
  • Padawan
  • *****
  • Příspěvků: 3001
  • Karma: 108
    • Verze Delphi: D2007, DXE + 2 poslední
    • O Delphi v češtině
Re:Windows 10
« Odpověď #24 kdy: 03-12-2015, 10:08:48 »

Ad velikost apky - prumerna apka krom her pro androidu = X Mb. Delphi prazdnej form = kolik ? 80 ? 60 ? To jsme na n nasobku = neprijatelne, dokud se framework neodstrani z kazdeho microupdate. Vime, ze cca 20-30 stupid apek z delphi = cca velikosti bezne ROM ??


Jelikož jsem zrovna předevčírem dělal jednoduchou apku pro Android, tak výsledné APK pro release verzi mělo 5,5M, což mi opravdu žíly neutrhne.
Embarcadero MVP - Czech republic

Offline raul

  • Hrdina
  • ****
  • Příspěvků: 435
  • Karma: 15
    • Verze Delphi: FPC :D
Re:Windows 10
« Odpověď #25 kdy: 03-12-2015, 10:21:22 »
Tak to uz je podstatne lepsi :D Parada
Lazarus 1.6.3:), FPC, Intel/Arm, Windows/Linux, (občas Delphi)

Offline AlienStar

  • Plnoletý
  • ***
  • Příspěvků: 103
  • Karma: 2
Re:Windows 10
« Odpověď #26 kdy: 04-12-2015, 18:54:58 »
Děkuji vám všem za rady.

Nakonec jsem si koupil telefon Lenovo A5000 , kde jsem zkusil spustit mou aplikaci a divil jsem se že fungovala :-)

Jen nevím jak udělat, aby tento telefon v Delphi byl vidět. (USB - režim ladění mám zapnutý )
Nevíte jak na to?

Díky

Offline Radek Červinka

  • Administrátoři
  • Padawan
  • *****
  • Příspěvků: 3001
  • Karma: 108
    • Verze Delphi: D2007, DXE + 2 poslední
    • O Delphi v češtině
Re:Windows 10
« Odpověď #27 kdy: 04-12-2015, 22:51:09 »
Embarcadero MVP - Czech republic

Offline AlienStar

  • Plnoletý
  • ***
  • Příspěvků: 103
  • Karma: 2
Re:Windows 10
« Odpověď #28 kdy: 06-12-2015, 12:50:40 »
děkuji,, jo jo, to pomohlo :-) díky