Autor Téma: Windows 10  (Přečteno 9535 krát)

Offline Radek Červinka

  • Administrátoři
  • Padawan
  • *****
  • Příspěvků: 3006
  • Karma: 108
    • Verze Delphi: D2007, DXE + 2 poslední
    • O Delphi v češtině
Re:Windows 10
« Odpověď #15 kdy: 01-12-2015, 23:25:26 »
Já mám právě Delphi s programováním pro Android.
Mám už jednu aplikaci vytvořenou (jednoduchou) :-)

Někdo mi říkal, že né na každém Androidu aplikaci rozchodím, že záleží jaký je tam procesor.

Chceš mi tedy říct že pokud si koupím jakýkoliv dnešní mobil s androidem, že mi na něm jednoduché aplikace poběží ??


Normální ted prodávaný lowend mobil již nějakou dobu specifikaci podporuje. Navíc od myslím XE7 je implementován pro Delphi aplikace stub soubor pro ostatní platformy (napr. Intel) který vypíše informaci o nepodporovaném HW, takže jsou dvě možnosti: kamarád nemá povolené spouštění nepodepsaných aplikací (ale to by se snad něco napsalo) nebo ma fakt tak stary procesor. Tady https://play.google.com/store/apps/details?id=com.ss.syscheck&hl=en je free android aplikace, ktera ti presne rekne co mas za procesor / viz http://docwiki.embarcadero.com/RADStudio/XE8/en/Android_Devices_Supported_for_Application_Development
Embarcadero MVP - Czech republic

Offline raul

  • Hrdina
  • ****
  • Příspěvků: 435
  • Karma: 15
    • Verze Delphi: FPC :D
Re:Windows 10
« Odpověď #16 kdy: 01-12-2015, 23:34:21 »
>Samsung S4 nebo S5

To asi zas tak stary nebude :) Zde bude chyba jinde, me se nepovedlo vicemene vytvorit nic smysluplneho - na S5 navrhar ukazoval nejak, vysledek na mobil vypadal jinak (dostoural jsem az k nejaky konstatne rozliseni displeye, kterou to nevzalo moc vazne apod). Kazdopadne jsem tuhle epizodu vzdal, nebot prace s tim bylo vic, nez bych cekal a vysledek (velikost instalacky) byl desnej. Takze phonegap a html/js to jistil. Prdel tehda byla, kdyz jsem vysvetloval zakaznikovi, ze si ma poridit android s podporou instrukci NEON :D Dneska uz snad s tim problem nebude.

Uz vazne, zde bude chybka jinde. Pokud netrvas na delphi, a nechces vyrabet superzeleny apky, tak zkus juknout na ten phonegap, pripadne se porozhlednout uplne jinde.
Lazarus 1.6.3:), FPC, Intel/Arm, Windows/Linux, (občas Delphi)

Offline našinec

  • Hrdina
  • ****
  • Příspěvků: 423
  • Karma: 5
Re:Windows 10
« Odpověď #17 kdy: 02-12-2015, 15:35:10 »
Citace
Uz vazne, zde bude chybka jinde. Pokud netrvas na delphi, a nechces vyrabet superzeleny apky, tak zkus juknout na ten phonegap, pripadne se porozhlednout uplne jinde.

Můžeš zkusit Android Studio.




Offline našinec

  • Hrdina
  • ****
  • Příspěvků: 423
  • Karma: 5
Re:Windows 10
« Odpověď #18 kdy: 02-12-2015, 19:34:13 »
Citace
    V androidu bys měl rozchodit i soubory .exe pře wine pro android.


No já si tím tak jistý nebyl.  Wine neni emulátor. Tj. exe poběží jen na x86 procesoru, protoze Wine dela jen to, že knihovny z Windows znovu implementuje pro Linux. Tzn. ze hlavni aplikace běží plnou rychlostí na daném procesoru bez emulace.

http://wiki.winehq.org/ARM

Offline Radek Červinka

  • Administrátoři
  • Padawan
  • *****
  • Příspěvků: 3006
  • Karma: 108
    • Verze Delphi: D2007, DXE + 2 poslední
    • O Delphi v češtině
Re:Windows 10
« Odpověď #19 kdy: 02-12-2015, 21:20:05 »
Citace
    V androidu bys měl rozchodit i soubory .exe pře wine pro android.


No já si tím tak jistý nebyl.  Wine neni emulátor. Tj. exe poběží jen na x86 procesoru, protoze Wine dela jen to, že knihovny z Windows znovu implementuje pro Linux. Tzn. ze hlavni aplikace běží plnou rychlostí na daném procesoru bez emulace.

http://wiki.winehq.org/ARM

Díky zajímavé. Tj. pro běh normálních Win32 EXE se udělá to, že se spustí qemu - tj. emulátor x86 a přihrají se k němu knihovny z wine. Každopádně zajímavá iniciativa.
Embarcadero MVP - Czech republic

Offline AlienStar

  • Plnoletý
  • ***
  • Příspěvků: 103
  • Karma: 2
Re:Windows 10
« Odpověď #20 kdy: 02-12-2015, 23:03:50 »
Přesně to tu napsal @raul .

Například tlačítko umístím na nějaké místo, ale v mobilu je pak někde jinde.
Velikost aplikace je taky děsivá.

Bohužel přeorientovat se na nic jiného už nechci.
Delphi pro Windows mi vyhovuje. Jen mě mrzí že programování pro Android z Delphi se zas tak nepovedlo :-(

Plánuji si teď koupit nový mobil Lenovo A5000 , který má procesor Media Tek MT6582 Quad core 1.3 GHz , což jak jsem pochopil z diskuze by aplikace vytvořené v Delphi měli fungovat bez problému.

PS prosím o potvrzení že mobil Lenovo A5000 je pro Delphi OK :-) Děkuji
« Poslední změna: 02-12-2015, 23:13:58 od AlienStar »

Offline Radek Červinka

  • Administrátoři
  • Padawan
  • *****
  • Příspěvků: 3006
  • Karma: 108
    • Verze Delphi: D2007, DXE + 2 poslední
    • O Delphi v češtině
Re:Windows 10
« Odpověď #21 kdy: 02-12-2015, 23:55:32 »

Například tlačítko umístím na nějaké místo, ale v mobilu je pak někde jinde.
Na rozdíl od VCL musíš dbát na zarovnání atd. Zkus začít některým z dem z instalace.
Absolutní pozicování není úplně košer.

Citace
Velikost aplikace je taky děsivá.
Jaká je velikost tvojí aplikace .apk?

Jako pro mne je např. zásadní, že většinu aplikace odladím ve Windows bez simulátoru jako normální Win32 aplikaci. To podle mne je naprosto vyjímečné a výrazně to šetří můj čas.

Lenovo 5000 obsahuje http://www.mediatek.com/en/products/mobile-communications/smartphone1/mt6582/, což je ARM 7 procesor. Což je OK.

Přiznám se, že jsem spíše iOS chlapec, ale když jsem na vývoj potřeboval Android tablet před cca 2 roky, tak jsem vybral prakticky nejlevnější sračku co byla s ARM procesorem (kontroloval jsem jen procesor A7) a neměl jsem problém, resp. driver pro GDB byl nutno doinstalovat, ale to je problém roztříšněnosti Androidu a nefungovalo to s ničím. Po instalaci ovladače OK všude.

Embarcadero MVP - Czech republic

Offline < z >

  • Administrátoři
  • Guru
  • *****
  • Příspěvků: 1174
  • Karma: 44
    • Verze Delphi: 7, 2010
Re:Windows 10
« Odpověď #22 kdy: 03-12-2015, 08:28:44 »
@Alien:

Ještě je tu jedna možnost - FPC/Lazarus. Tam je ta podpora procesorů mnohem obsáhlejší.
Není to Delphi, ale je to velmi podobné. Nevýhoda je, že můžeš narazit na části "udělej si sám".

Offline raul

  • Hrdina
  • ****
  • Příspěvků: 435
  • Karma: 15
    • Verze Delphi: FPC :D
Re:Windows 10
« Odpověď #23 kdy: 03-12-2015, 09:54:35 »

Například tlačítko umístím na nějaké místo, ale v mobilu je pak někde jinde.
Na rozdíl od VCL musíš dbát na zarovnání atd. Zkus začít některým z dem z instalace.
Absolutní pozicování není úplně košer.

Citace
Velikost aplikace je taky děsivá.
Jaká je velikost tvojí aplikace .apk?

Jako pro mne je např. zásadní, že většinu aplikace odladím ve Windows bez simulátoru jako normální Win32 aplikaci. To podle mne je naprosto vyjímečné a výrazně to šetří můj čas.


Zarovnani muze mit "dobre" a stejnak to nefachalo. Otevru novy projekt, dam tam tlacitko 1cm od praveho okraje. Dam zarovnat zprava, zleva, zhora. Pustim, tlacitko jinde.

Absolutni pozicovani - pokud nastavim sablonu na FHD a mobil je FHD, neni duvod, proc by to nemelo chodit, ovsem nechodi - v sablone zrejme chybi funkcnost ohledne dpi, ale v realu se v potaz asi i bere (to byla totiz ta konstanta 1.6 pro nektere mobily, kterou se obraz na mobilu nasobil, ale v navrhari ne. A u 5" displaye v apce ciste pro sebe nepotrebuju, aby mi nekdo diktoval velikost fontu a dalsiho. Problemu tam bylo tehda vic, ale tento zakladni spolecne s tou velikosti instalace byl tak dominantni, ze jsem to vzdal. Takze neni uplne koser = vubec nefacha.
Proste jasnej nedodelek.

Ad velikost apky - prumerna apka krom her pro androidu = X Mb. Delphi prazdnej form = kolik ? 80 ? 60 ? To jsme na n nasobku = neprijatelne, dokud se framework neodstrani z kazdeho microupdate. Vime, ze cca 20-30 stupid apek z delphi = cca velikosti bezne ROM ??


Doufam, ze posledni veta o simulatoru nepatrilo k ty velikosti apky, protoze to uz je jen sprosta vymluva naprosto diletantniho vysledku superzeleny kompilace z delphi do androidu.

Stale se ovsem bavim o starych verzich XE7,XE8, novejsi k dispozici uz jsem nemel ! Mozna je to dnes jinak, ale toto me odradilo uplne.

Please no flame.
Lazarus 1.6.3:), FPC, Intel/Arm, Windows/Linux, (občas Delphi)

Offline Radek Červinka

  • Administrátoři
  • Padawan
  • *****
  • Příspěvků: 3006
  • Karma: 108
    • Verze Delphi: D2007, DXE + 2 poslední
    • O Delphi v češtině
Re:Windows 10
« Odpověď #24 kdy: 03-12-2015, 10:08:48 »

Ad velikost apky - prumerna apka krom her pro androidu = X Mb. Delphi prazdnej form = kolik ? 80 ? 60 ? To jsme na n nasobku = neprijatelne, dokud se framework neodstrani z kazdeho microupdate. Vime, ze cca 20-30 stupid apek z delphi = cca velikosti bezne ROM ??


Jelikož jsem zrovna předevčírem dělal jednoduchou apku pro Android, tak výsledné APK pro release verzi mělo 5,5M, což mi opravdu žíly neutrhne.
Embarcadero MVP - Czech republic

Offline raul

  • Hrdina
  • ****
  • Příspěvků: 435
  • Karma: 15
    • Verze Delphi: FPC :D
Re:Windows 10
« Odpověď #25 kdy: 03-12-2015, 10:21:22 »
Tak to uz je podstatne lepsi :D Parada
Lazarus 1.6.3:), FPC, Intel/Arm, Windows/Linux, (občas Delphi)

Offline AlienStar

  • Plnoletý
  • ***
  • Příspěvků: 103
  • Karma: 2
Re:Windows 10
« Odpověď #26 kdy: 04-12-2015, 18:54:58 »
Děkuji vám všem za rady.

Nakonec jsem si koupil telefon Lenovo A5000 , kde jsem zkusil spustit mou aplikaci a divil jsem se že fungovala :-)

Jen nevím jak udělat, aby tento telefon v Delphi byl vidět. (USB - režim ladění mám zapnutý )
Nevíte jak na to?

Díky

Offline Radek Červinka

  • Administrátoři
  • Padawan
  • *****
  • Příspěvků: 3006
  • Karma: 108
    • Verze Delphi: D2007, DXE + 2 poslední
    • O Delphi v češtině
Re:Windows 10
« Odpověď #27 kdy: 04-12-2015, 22:51:09 »
Embarcadero MVP - Czech republic

Offline AlienStar

  • Plnoletý
  • ***
  • Příspěvků: 103
  • Karma: 2
Re:Windows 10
« Odpověď #28 kdy: 06-12-2015, 12:50:40 »
děkuji,, jo jo, to pomohlo :-) díky