No, přečetl jsem si tuto diskuzi až se zpožděním a je mi smutno dvojnásob, protože bohužel toto všechno znám z praxe. Dlužím ještě článek Radku Červinkovi o mých zkušenostech s vývojáři, ke kterému se snad už konečně dokopu.
Asi takhle. Byl tady u nás ve firmě jeden programátor. Pořád se ptal, většinou stále na to samé. Já jsem mu pořád trpělivě odpovídal. Jenže problém byl v tom, že on odpovědi - pravdivé - bral vždy jako nějaký útok na jeho osobu. Zakládal si na tom, že na nějakém pochybném serveru udělal IQ test na 148 bodů, za peněžní obnos mu ten server poslal certifikát a to prý znamená, že je génius. Byl nositelem titulů Bc. a DiS. a šikovně si z nich udělal jméno Bc. Jméno Příjmení, DiS. a asi si myslel, že se tím vyrovná Doc. RNDr. Jméno Příjmení, CSc. a podobně. Musel jsem se tomu smát, protože třeba můj otec je sice docentem na VŠ, ale nikdy se svými tituly nechlubil a že by mohl. Ale zpět k tomu programátorovi. Jednou měl větší úkol a na poradě měl zadáno, že má vyjít z řešení, které jsme na podobný problém spolu s jedním programátorem už navrhli. Na poradě sebevědomě řekl, že prý my jsme to udělali blbě a udělá to prý po svém. Dopadlo to tak, že to udělal přesně tak, jak jsme to kdysi dělali my, akorát polovičatě, nadělal tam šíleně chyb a já pak u zákazníka 2 dny opravoval data, zatímco on byl na dovolené. Ve firmě nakonec skončil tak, že se snažil šéfa přesvědčit o tom, že mu přeci musí zvýšit plat, když je tak geniální a šéf ho poslal někam, takže on chtěl ukončit pracovní poměr okamžitě, protože mi celou dobu tvrdil, že prý člověk může odejít ze dne na den. Že je nějaká 2 měsíční výpovědní doba, to tento génius netušil. Dnes si hraje na velkého mzdového analytika v jiné firmě, ale my tady víme o jeho kvalitách své.
Takže možná to sem nepatří, ale nějak mi to celá diskuze připomněla. A smutno mi je fakt. Osobně tady nikoho neznám, ale podle mě tady vesměs jsou chytří programátoři a pf1957 si myslím, že znalosti má velké. A proto si může také dovolit jako mazák občas někomu dát políček. Když si to zaslouží.