Autor Téma: Product Roadmap August 2016  (Přečteno 8970 krát)

Offline Slappy

• Hrdina
  • Slappy
    • Verze Delphi: 11 Alexandria + Vsetky :)
    • unSigned
Product Roadmap August 2016
« kdy: 04-08-2016, 13:41:49 »
Embarcadero Product Roadmap August 2016: http://community.embarcadero.com/article/news/16418-product-roadmap-august-2016

Mam pocit, ze Embarcadero nabralo novy dych a dobre to smeruje. Otazne je, ci to je naozaj tak.

Napr. z poslednych tyzdnov mam pocit, ze to drzi uz len Delphi a C++ Builder to ide zabalit - v podstate sa rozdava zadarmo (Starter).

Zrejme najlepsi komentar, ktory to (podla mna) presne vystihuje:

Citace
A kolik to stojí?!?

Zřejmě nepostřehli, že už je jiná doba.

Pokud nedaj k dispozici nějakou ořezanější verzi zdarma, jak to dělaji ostatní včetně MS, studentské licence, tak nemaji šanci.

Musí se zaměřit na studenty, začínající programátory a těm poskytnout velmi zvýhodněné licence, třeba i zdarma alespoň po omezenou dobu. Student nemá peníze na to, aby mohl dát desetitisíce za IDE. Později, až si začne vydělávat, nebude problém zaplatit si plnou verzi.
Moje projekty: http://www.unsigned.sk Tvorba cool dizajnovych instalatorov v NSIS a Inno Setup. Rozsirenie pre Visual Studio a RAD Studio pre tvorbu NSIS a Inno Setup instalatorov.

Offline Radek Červinka

• Administrátoři
  • Padawan
    • Verze Delphi: D2007, DXE + 2 poslední
    • O Delphi v češtině
Re:Product Roadmap August 2016
« Odpověď #1 kdy: 26-08-2016, 22:19:32 »
Tady je treba videt, jak jsou takove zavery neopodstatnene. Jinak snazi se prave Builder tlacit.

Navic Delphi starter je nyni taky zdarma a studenske verze budou zdarma take.
Embarcadero MVP - Czech republic

Offline našinec

• Hrdina
« Odpověď #2 kdy: 27-08-2016, 06:19:48 »
Moc to nesleduji, ale není to podobné jako když divize Borland Delphi byla koupena emb? Tehdy Delphi Professional zdarma po registraci. Nyní, když se opět mění vlastník, tak verze Delphi Starter zdarma po registraci.... Přijde mi to, že Ideře šlo především o FMX.

Offline pf1957

• Padawan
    • Verze Delphi: D2007, XE3, DX10
« Odpověď #3 kdy: 27-08-2016, 08:40:20 »
Moc to nesleduji, ale není to podobné jako když divize Borland Delphi byla koupena emb? Tehdy Delphi Professional zdarma po registraci.
Jestli mas na mysli Turbo Delphi, tak to bylo pred prodejem, aby vzbudili dojem vetsiho poctu uzivatelu...

Citace
Nyní, když se opět mění vlastník, tak verze Delphi Starter zdarma po registraci....
Moc to nesleduju, ale vlastnik se snad uz zmenil... Podle mne je nezbytnym krokem snizovat barieru k dane technologii, protoze osvojit si ji na solidni urovni trva mesice a s 30 dennim trialem toho moc nenadelas.

« Poslední změna: 27-08-2016, 08:54:12 od pf1957 »

Offline našinec

• Hrdina
« Odpověď #4 kdy: 28-08-2016, 09:28:16 »
Jak jsem psal výše, moc historii obchodní politiky firem nesleduji a vyhledávat se mi to nechce, tak jen z toho, co jsem časem pochytil:

Borland Delphi pro nekomerční účely a výuku poskytoval po zaregistrování Delphi Personal zdarma. Pascal byl jedničkou mezi vyučovacími programovacími jazyky ve školách(alespoň v Česku a na Slovensku). V EU programu 'Investice do rozvoje vzdělávání' také bylo využíváno Borland Delphi. Lazarus byl spíše jen 'hobby'.
Po změně vlastníka Embarcadero Delphi poskytovalo po zaregistrování 30-ti denní základní verzi zdarma. Některé školy začaly používat k výuce Lazarus. MS má VS express a 'pascalisté' přechazejí na C#.

Offline Radek Červinka

• Administrátoři
  • Padawan
    • Verze Delphi: D2007, DXE + 2 poslední
    • O Delphi v češtině
« Odpověď #5 kdy: 28-08-2016, 09:34:33 »
Vzdycky byla dostupna verze pro skoly za minimalni cenu. Ta by mela byt nyni zadarmo.
Embarcadero MVP - Czech republic

Offline JaroB

• Guru
    • Verze Delphi: XE8, Sydney
« Odpověď #6 kdy: 28-08-2016, 18:37:08 »
Ve školství je to asi o jiných prioritách, dneska se bojuje o každou korunu; dřív sloužil Pascal jako startovací studijní výukový jazyk pro nejen začínající programátory (já začínal na Fortranu), kdy o objektech nebylo ani vidu ani slechu – prostě byla jen snaha co nejvíc studentů jednotně seznámit s tím jak se píší programy, co jsou to algoritmy, příp. jak se to používá podle školní specializace. Pak se to s postupem doby začalo tříštit a dneska je to jen podle požadavků trhu (vidím to na svých dětech, co mají ve škole či na průmyslovce). Jede C++, C#, PHP, Java, PL/SQL a pak podle specializace a budoucího sponzora (samozřejmě pokud je sponzor Microsoft, tak je to Visual C nebo Basic nejen for application). Školy jedou na nejnižší třeba i darovací cenu a je to vidět např. i u Autodesku jak sponzoruje průmyslovky (např. s vidinou modelů pro 3D tiskárny).
Jiný pohled je od hotového člověka, který už nějakým procesem prošel, má nějakou životní zkušenost a je si vědom i svých možností a limitů, a jiný u studenta, který má být teprve "formován", mohu-li to tak nazvat. Ti neví, co je nejvhodnější a většinou to, s čím se potkají poprvé resp. nejdříve, je ovlivní v profesním životě na delší dobu. Buď jim to dá dobrý základ, nebo budou dál tápat a hledat, co je pro ně nejvhodnější a čím se nejlépe uplatní na trhu práce.
Bohužel ale plošný model jako byl pascal ve školách v době minulé, tj. stejný start pro všechny, je dneska utopie, a ani Idera/Embarcadero není tak silná firma, aby mohla konkurovat třeba Microsoftu, Autodesku nebo Ciscu v systému sponzorství (ale to je jen takové zjištění na pár desítkách středních škol v Praze, třeba je jinde situace jiná)…
Jo a taky je to o škole, jejich osnovách a ochotě se přiblížit trhu; já si totiž myslím, že se některé (průmyslové) školy až podbízejí budoucím zaměstnavatelům, kteří jsou třeba i pro školu partnery.

Offline Stanislav Hruška

• Padawan
    • Verze Delphi: W11 + D11.3.1
« Odpověď #7 kdy: 29-08-2016, 09:46:32 »
Len taký malý dodatok. Je to aj o učiteľoch. 10 ročný vnuk mi povedal: Učiteľ nám vyše pol hodiny ukazoval to čo vieme. Potom sme mali 5 minút na to aby sme si to vyskúšali :-X
Samozrejme platia pravidlá, spomenuté inde:
  • všetko čo je na internete je zadarmo. Ak to nie je môj výtvor
  • nebudem predsa za niečo platiť, ak je niečo vyhovujúce zadarmo
  • ak sa ja na niečo pozriem, chcem za to okamžite tisíce. Ale druhému nezaplatím!
Osobne mám všetko zaplatené. Napr. aj TC. Okolie na mňa zazerá či som normálny.
Win11 64b, Delphi 12.2, FireBird 4.01
Expert na kladenie nejasne formulovaných otázok.