Autor Téma: trapeni s tiskem na COM  (Přečteno 315 krát)

Offline thcom

  • Nováček
  • *
  • Příspěvků: 8
  • Karma: 0
    • Verze Delphi: 10.1 Berlin
trapeni s tiskem na COM
« kdy: 15-04-2018, 08:10:28 »
dobre dopoledne,

snazim se tu tisknout na OS tiskarnu pres COM port

trapi me, ze nektere znaky ac poslu spravne se mi zmeni na 3f

zkusil jsem ted cvicne poslat znaky 32 - 255 a vysledek prikladam ...

https://ibb.co/h7PyGn


googlil jsem a jde patrne o nejaky problem s konverzi codepage, ale nemohu najit jak to v komponente nastavit

zkousim jak comport od winsoftu tak synaser, pokazde je vystup identicky :(


dekuji za rady TH




Offline vandrovnik

  • Hrdina
  • ****
  • Příspěvků: 429
  • Karma: 34
    • Verze Delphi: 10.2
Re:trapeni s tiskem na COM
« Odpověď #1 kdy: 15-04-2018, 11:34:01 »
Dobrý den,

a je nutné komunikovat přímo přes COM port? Snažil jsem se tomu vždycky vyhnout - tj. raději jsem tiskárnu nainstaloval do Windows, tam u ní nastavil port, jeho parametry atd., a pak to posílal na ni. Pro tisk ve znakovém režimu bylo navíc víceméně jedno, jaký ovladač se použil.

KR

Offline thcom

  • Nováček
  • *
  • Příspěvků: 8
  • Karma: 0
    • Verze Delphi: 10.1 Berlin
Re:trapeni s tiskem na COM
« Odpověď #2 kdy: 15-04-2018, 12:16:55 »
to bohuzel neresi muj problem
za prve se mi libi ze nejsem zavisly na driverech, proste nahraju app, nastavim port a tiskarna tiskne


aplikace mi bezi s komponentou od Dejan Crnila

ale ta neni moc udrzovana tak zkousim najit neco modernejsiho


dekuji za pripadne namety

TH

Offline vandrovnik

  • Hrdina
  • ****
  • Příspěvků: 429
  • Karma: 34
    • Verze Delphi: 10.2
Re:trapeni s tiskem na COM
« Odpověď #3 kdy: 15-04-2018, 13:02:51 »
Excellent
Rated 2 times
Ovladač stačil "Obecná textová tiskárna" nebo jak mu říkali. Výhodou je, že pak člověk nemusí v aplikaci řešit to nastavení, ani se trápit se starou komponentou, ani řešit problémy, když na tiskárnu zkusí něco poslat dvě aplikace najednou, a pokud zákazník tiskárnu třeba vymění za síťovou nebo jinak připojenou, tak to v aplikaci není nutné měnit vůbec...

Jinak zmíněnou komponentu používám i v současných Delphi pro komunikaci s digitální váhou, ale tam se neposílaly znaky s diakritikou.

Offline geby

  • Plnoletý
  • ***
  • Příspěvků: 171
  • Karma: 15
    • Verze Delphi: 7, 2007, XE2, 10.2
    • Synapse
Re:trapeni s tiskem na COM
« Odpověď #4 kdy: 15-04-2018, 19:41:05 »
Synaser posila na port přesně to, co mu předas. Pokud máš ale unicode Delphi, dej si bacha na pripadne nechtene konverze.

Podle té tvé tabulky bych si ba tvém míste ověřil, v jaké kódování mají ta data byt. Skoro jako by chtěla latin, ale ty posíláš cp1250.

Offline PaJi

  • Nováček
  • *
  • Příspěvků: 3
  • Karma: 2
    • Verze Delphi: 5, Tokyo
Re:trapeni s tiskem na COM
« Odpověď #5 kdy: 19-04-2018, 15:47:25 »
Z vlastní zkušenosti doporučuji totéž co "Vandrovník". Ve Win7 je to tiskárna "Generic / Text Only". Používám to na "tiskárny" čárových kódů apod. Kdysi jsem Crnilu používal také, ale něco mi tam pořád "nesedělo". Tímto způsobem to mám na několika počítačích ve firemním prostředí a v appkách to neřeším a všechny nastavuji stejně - teď to dokonce posílám i po síti - a na appky jsem "nehrábl". Pro mě to byla nejjednodušší cesta. Nehledě na to, že ComX porty jsou obecně definitivně "odpískané", dnešní PC už je prostě standardně nemají a ve firemním prostředí je to pak problém.
Jinak možná se mýlím, ale ty vyšší znaky nad 128 jsou nějakým způsobem oříznuty (128-159) - nezdá se mi, že by to byl jen překlad mezi codepages. Mohlo by to být i nějakým nastavením na dané tiskárně??

 

S rychlou odpovědí můžete používat BB kódy a emotikony jako v běžném okně pro odpověď, ale daleko rychleji.

Jméno: E-mail:
Ověření:
Kolik je šest plus čtyři (slovem):