Autor Téma: Clanky ohledne FireDAC?  (Přečteno 7345 krát)

100286

• Host
Clanky ohledne FireDAC?
« kdy: 24-06-2018, 00:29:23 »
S FireDAC jsem stravil nekolik let. Meli byste zajem o ceske clanky ohledne FireDAC (tedy v mem pripade cesky spolu s nastrojem ktery prida diakritiku)? Pokud ano a vite o uzitecnych tematech, jakych?
« Poslední změna: 24-06-2018, 00:31:49 od 100286 »

Offline miroB

• Guru
    • Verze Delphi: D1,2,3,4,7,2005,2009, XE8,S,B,T10.2.2 Pro
Re:Clanky ohledne FireDAC?
« Odpověď #1 kdy: 24-06-2018, 18:33:42 »
Excellent
Rated 1 time
Je zjavne ťažké nájsť z voleja "super" tému. Je to tá, ktorá aktuálne tlačí. Momentálne neriešim FireDAC ( používam ho, ale práve sa venujem iným veciam ).
Napriek tomu by som bol sklamaný, ak by táto ponuka zostala zabudnutá.
Zakladám si odkaz do Bookmarks.
Len námatkovo, oblasti z môjho pohľadu:
- FireDAC a SQLite
- FireDAC a rôzne optimalizácie
- FireDAC a často kladené otázky..

Možno zverejniť zo dve konkrétne ukážky. Alebo aspoň jednu.. Verím, že následne vznikne diskusia.

Offline Stanislav Hruška

• Padawan
    • Verze Delphi: W10 + D11.1
« Odpověď #2 kdy: 24-06-2018, 21:23:36 »
Excellent
Rated 1 time
Určite by sa pridali. Mne s mizernou angličtinou určite. Ale keď človek o niečom nevie, tak to nemôže ani nadhodiť ako námet. Niečo by mohlo vyplynúť z diskusií. Osobne skúsim spätne prebehnúť tie svoje. V niektorých bola ponúknutá pomoc a nebola vyžiadaná/dodaná ;) V iných ostali otvorené otázky.
Mne sa to síce zdá zložité, ale určite by bolo zaujímavé napísať niečo o nižšej úrovni používania FireDAC. Mám na mysli vynechanie datasetov a podobne. Pre mňa osobne to je španielska (u nás sa tak hovorí, nemá to nič s Tvojím miestom pobytu) dedina. Ale bolo to viackrát odporúčané.
Teraz mi napadla konkrétna téma - výnimky. Z tých som jeleň. To som si pomýlil s FireBird
« Poslední změna: 24-06-2018, 21:53:31 od Stanislav Hruška »
Win11 64b, Delphi 11.1, FireBird 4.01
Expert na kladenie nejasne formulovaných otázok.

100293

• Host
« Odpověď #3 kdy: 25-06-2018, 09:02:21 »
Je zjavne ťažké nájsť z voleja "super" tému. Je to tá, ktorá aktuálne tlačí. Momentálne neriešim FireDAC ( používam ho, ale práve sa venujem iným veciam ).
Napriek tomu by som bol sklamaný, ak by táto ponuka zostala zabudnutá.
Zakladám si odkaz do Bookmarks.
Len námatkovo, oblasti z môjho pohľadu:
- FireDAC a SQLite
- FireDAC a rôzne optimalizácie
- FireDAC a často kladené otázky..

Možno zverejniť zo dve konkrétne ukážky. Alebo aspoň jednu.. Verím, že následne vznikne diskusia.

Momentalne nemam co nabidnout, ale ukazky dam formou Q&A brzy dohromady. Ohledne SQLite napr. uzivatelske funkce, R-Tree apod. Optimalizace napr. interni storage, array DML, connection pooling. S FAQ je to slozitejsi, dokumentace jich ma pomerne dost a napr. na SO jde vetsinou o velmi specificka temata.

Mne sa to síce zdá zložité, ale určite by bolo zaujímavé napísať niečo o nižšej úrovni používania FireDAC. Mám na mysli vynechanie datasetov a podobne. Pre mňa osobne to je španielska (u nás sa tak hovorí, nemá to nič s Tvojím miestom pobytu) dedina.

O primem vyuziti interface API se da urcite napsat pomerne dost. Stejne tak o interni storage (je temer nepopsana, byt jde o velmi efektivni sadu trid). Jinak pojem spanelska vesnice se pouziva i v Cesku a vznikl ne na zaklade geografie nybrz podle Karla V., jenz ze Spanelska pochazel :) Vesnice tady jsou stejne jako v Cesku nebo na Slovensku, jen tu vsichni fandi fotbalu, litaji papousci a volne rostou pomerance ;D
« Poslední změna: 25-06-2018, 09:28:15 od 100293 »

Offline pf1957

• Padawan
    • Verze Delphi: D2007, XE3, DX10
« Odpověď #4 kdy: 25-06-2018, 09:59:11 »
Excellent
Rated 1 time
Byl jsem prinucen po letech se vratit do Delphi na vypomoc a temer na kazdem kroku jsem zakopaval o FireDac - s nalezenim ODBC driveru jsi mi tu pomohl, ale podle me by stalo za podrobne zdokumentovani, ze
  • se FireDAC sice tvari, ze pracuje s vice transakcemi, ale ve skutecnosti dela buhvi co, takze jde napr. commitnout data i v RO txn
  • FireDAC neumi najit novejsi ODBC driver nez existoval v dobe jeho vydani - je treba zapomenout na automatickou instalaci
  • Monitorovani - 2 dny jsem stravil tim, ze jsem hledal tragicky (vice nez o rad) spatny vykon DB operaci s MSSQL na nekterych (:-O Proc je na nekterych) pocitacich. V aplikaci mame inspekcni okno, ktere pri otevreni nastavi handler OnOutput pro odchytavani a zapne monitorovani. Kolekove monitorovani omylem zapnuli (bez prirazeneho handleru) pri startu aplikace, ze si FireDac berou MonitorBy z "MS" connection stringu apod.
  • pracuje "divne" s DateTime tj. pole TSqlTimeStampField s nestandardnimi aditivnimi operacemi abs. cas +/- rel. cas

Offline pf1957

• Padawan
« Odpověď #5 kdy: 25-06-2018, 10:06:36 »
Jinak pojem spanelska vesnice se pouziva i v Cesku
No nemci zase pouzivaji „böhmische Dörfer“, polaci „czeski film“ :-)

100296

• Host
« Odpověď #6 kdy: 25-06-2018, 12:55:31 »
se FireDAC sice tvari, ze pracuje s vice transakcemi, ale ve skutecnosti dela buhvi co, takze jde napr. commitnout data i v RO txn

Nevim presne o jaky pripad se jedna (vnorene transakce?). Nicmene to by se dit urcite nemelo. Transakce s nastavenym ReadOnly priznakem by urcite nemela mit pravo menit data (uz na strane klienta bych ocekaval vyjimku). Pokud tomu tak je, napisu bug report.

FireDAC neumi najit novejsi ODBC driver nez existoval v dobe jeho vydani - je treba zapomenout na automatickou instalaci

Chapu ze jde nejspis o tu fixni metodu TFDPhysMSSQLDriver.InternalLoad jenz hleda nejlepsi driver ze sady konstantne definovanych nazvu. Tady to muze byt slozitejsi protoze byt by FireDAC mohl podporovat zatim nevydane ovladace, nikdo nemuze garantovat jejich kompatibilitu. Kdyby se hypoteticky MS rozhodl vydat napr. ovladac s ODBC API v.5 (jenz zatim neexistuje) ktery by nebyl nekompatibilni se starsimi verzemi API (coz je samozrejme velmi nepravdepodobne), FireDAC by prestal API rozumet.

Monitorovani - 2 dny jsem stravil tim, ze jsem hledal tragicky (vice nez o rad) spatny vykon DB operaci s MSSQL na nekterych (:-O Proc je na nekterych) pocitacich. V aplikaci mame inspekcni okno, ktere pri otevreni nastavi handler OnOutput pro odchytavani a zapne monitorovani. Kolekove monitorovani omylem zapnuli (bez prirazeneho handleru) pri startu aplikace, ze si FireDac berou MonitorBy z "MS" connection stringu apod.

Tomu nerozumim :-[

pracuje "divne" s DateTime tj. pole TSqlTimeStampField s nestandardnimi aditivnimi operacemi abs. cas +/- rel. cas

O tom nevim. Kdyby se nasel cas, mohli bychom se tomu v samostatnem vlakne venovat.

No nemci zase pouzivaji „böhmische Dörfer“, polaci „czeski film“ :-)

Me se libi spanelske terminy pro spanelskou vesnici :)

Offline Radek Červinka

• Administrátoři
  • Padawan
    • Verze Delphi: D2007, DXE + 2 poslední
    • O Delphi v češtině
« Odpověď #7 kdy: 25-06-2018, 13:06:16 »
Excellent
Rated 1 time
FireDAC neumi najit novejsi ODBC driver nez existoval v dobe jeho vydani - je treba zapomenout na automatickou instalaci

Chapu ze jde nejspis o tu fixni metodu TFDPhysMSSQLDriver.InternalLoad jenz hleda nejlepsi driver ze sady konstantne definovanych nazvu. Tady to muze byt slozitejsi protoze byt by FireDAC mohl podporovat zatim nevydane ovladace, nikdo nemuze garantovat jejich kompatibilitu. Kdyby se hypoteticky MS rozhodl vydat napr. ovladac s ODBC API v.5 (jenz zatim neexistuje) ktery by nebyl nekompatibilni se starsimi verzemi API (coz je samozrejme velmi nepravdepodobne), FireDAC by prestal API rozumet.

Podle mne je to správné chování, a jak jsem již jednou psal, je to schválně protože někdy se stalo, že nový driver byl v takovém stavu, že to prostě nefungovalo. A navíc je to podle mne neřešitelné, i vzhledem k tomu jak s tím MS čaruje.
Embarcadero MVP - Czech republic

100298

• Host
« Odpověď #8 kdy: 25-06-2018, 13:17:17 »
Podle mne je to správné chování, a jak jsem již jednou psal, je to schválně protože někdy se stalo, že nový driver byl v takovém stavu, že to prostě nefungovalo. A navíc je to podle mne neřešitelné, i vzhledem k tomu jak s tím MS čaruje.

Nejen to. MS konci s SNAC a vydava se cestou MSOLEDBSQL, kde si soucasny FireDAC moc neuzije.

Offline Radek Červinka

• Administrátoři
  • Padawan
    • O Delphi v češtině
« Odpověď #9 kdy: 25-06-2018, 13:47:46 »

Nejen to. MS konci s SNAC a vydava se cestou MSOLEDBSQL, kde si soucasny FireDAC moc neuzije.

No podle LifeTime Support - https://blogs.msdn.microsoft.com/sqlreleaseservices/snac-lifecycle-explained/ končí podpora 2021, resp. 2026. Dost času, aby MS ještě 4x změnil myšlení.

Offline Radek Červinka

• Administrátoři
  • Padawan
    • O Delphi v češtině
« Odpověď #10 kdy: 25-06-2018, 13:55:50 »
A ještě je tu 'ODBC DRIVER 13 FOR SQL SERVER', který je hledán jako druhý v pořadí, a ODBC MS tvrdí, že bude dál podporován a rozvíjen (nebo to aspon říkal před půl rokem - nemůžu to teď dohledat).

Offline miroB

• Guru
« Odpověď #11 kdy: 25-06-2018, 14:05:24 »
..
Dobre rozumiem, že OLDB je teraz UNDEPRECATED /reinkarnované/ a tým pádom to v Delphi všetko zase pekne pobeží nad ADOConnection a spol?
Aj tak som zmätený s prístupu MS, tu je nový driver pre MSOLEDBSQL:
https://docs.microsoft.com/en-us/sql/connect/oledb/applications/updating-an-application-to-oledb-driver-for-sql-server-from-mdac?view=sql-server-2017
Sú tam aj pokecy k téme OLE DB/ODBC. No neviem, ako to dopadne..

Offline miroB

• Guru
« Odpověď #12 kdy: 25-06-2018, 14:10:29 »
A ještě je tu 'ODBC DRIVER 13 FOR SQL SERVER', který je hledán jako druhý v pořadí, a ODBC MS tvrdí, že bude dál podporován a rozvíjen (nebo to aspon říkal před půl rokem - nemůžu to teď dohledat).
Nie je to prekryté novými verziami? Tu je ODBC Driver 17 for SQL server
https://docs.microsoft.com/sk-sk/sql/connect/odbc/download-odbc-driver-for-sql-server?view=sql-server-2017

100304

• Host
« Odpověď #13 kdy: 25-06-2018, 14:51:27 »
No podle LifeTime Support - https://blogs.msdn.microsoft.com/sqlreleaseservices/snac-lifecycle-explained/ končí podpora 2021, resp. 2026. Dost času, aby MS ještě 4x změnil myšlení.

A jak se spojit s SQL Server 2017? Ja to nezkousel, ale podle vseho jej ODBC Driver 13.1 ani SNAC nepodporuje.

Sú tam aj pokecy k téme OLE DB/ODBC. No neviem, ako to dopadne..

To asi ani Microsoft ;D

Offline pf1957

• Padawan
« Odpověď #14 kdy: 25-06-2018, 15:25:35 »
O tom nevim. Kdyby se nasel cas
Cas se v dohledne dobe hned tak nenajde :-(