Autor Téma: Dlhá či široká tabuľka?  (Přečteno 793 krát)

Offline Stanislav Hruška

  • Padawan
  • ******
  • Příspěvků: 3698
  • Karma: 35
    • Verze Delphi: XE7 professional
Dlhá či široká tabuľka?
« kdy: 30-06-2018, 12:26:51 »

Ide o ročné vyúčtovanie nájomného pre vlastníkov bytov.
Užívateľ má možnosť si zvoliť, či sa služba  vyúčtuje podľa jedného alebo podľa dvoch kritérií. Napr. 90 % (1) podľa plochy bytu a 10 % (2) rovnakým dielom na každý byt. Ak sa to niekomu zdá divné, tak zákon také vyžaduje :(
Výsledky ročného vyúčtovania potrebujem uložiť do tabuľky. Mám dve možnosti:
  • Všetko (1) i (2) bude v jednom riadku.
  • (1) i (2) budú v samostatných riadkoch.
  • s touto tabuľkou sa bude lepšie/jednoduchšie pracovať. Nebudem potrebovať medzi SQL na získanie údajov. No v drvivej väčšine prípadov budú hodnoty pre (2) null
  • "horšia" práca s tabuľkou, ale nebudem mať null hodnoty. Tým pádom bude aj menšia.
Očami DB tých údajov z výsledkov ročného vyúčtovania nebude veľa. Preženiem to a pre jeden dom na rok to bude 1 000 riadkov pri (1)
Prosím o vaše názory.
Delphi XE7, FireBird
Expert na kladenie nejasne formulovaných otázok.

Offline Stanislav Hruška

  • Padawan
  • ******
  • Příspěvků: 3698
  • Karma: 35
    • Verze Delphi: XE7 professional
Re:Dlhá či široká tabuľka?
« Odpověď #1 kdy: 30-06-2018, 12:38:16 »
Hm, prišlo mi na um, že pre (2) by som mohol mať samostatnú tabuľku. Predpokladám, že tako skombinujem výhody oboch riešení
Delphi XE7, FireBird
Expert na kladenie nejasne formulovaných otázok.

Online Delfin

  • Guru
  • *****
  • Příspěvků: 1408
  • Karma: 59
  • SW konzultant
    • Verze Delphi: 2009, Tokyo
Re:Dlhá či široká tabuľka?
« Odpověď #2 kdy: 30-06-2018, 12:43:50 »
Hm, prišlo mi na um, že pre (2) by som mohol mať samostatnú tabuľku. Predpokladám, že tako skombinujem výhody oboch riešení

Zrovna to jsem chtel napsat :) Vyrobil bych na to 2 tabulky.
I'm a soldier, so don't panic! I know the underground! I like WTFPL license! No more Google, go duck, go!

Offline Stanislav Hruška

  • Padawan
  • ******
  • Příspěvků: 3698
  • Karma: 35
    • Verze Delphi: XE7 professional
Re:Dlhá či široká tabuľka?
« Odpověď #3 kdy: 30-06-2018, 12:54:15 »
Výborne. Ďakujem. Hneď sa mi lepšie dýcha.
Delphi XE7, FireBird
Expert na kladenie nejasne formulovaných otázok.

 

S rychlou odpovědí můžete používat BB kódy a emotikony jako v běžném okně pro odpověď, ale daleko rychleji.

Upozornění: do tohoto tématu bylo naposledy přispěno před 120 dny.
Zvažte prosím založení nového tématu.

Jméno: E-mail:
Ověření:
Kolik je šest plus čtyři (slovem):