Databáze > PostgreSQL
OT: Len aby mal Delfin radosť
101520:
--- Citace: miroB 17-09-2018, 16:44:15 ---"bez instalace"
Chápem správne, že to môže použiť aj obyčajný "user", bez práv admina?
--- Konce citace ---
To si netroufnu tvrdit. Muzu zkusit az se prohrabu seznamem veci k instalaci na svem bajecnem NB se zk*****ym Windows 10 (vse je tam jak pro lidi s IQ susenek Oreo) :)
Tipoval bych ze si otevreni naslouchaciho socketu vypta povoleni firewallu, takze nejspis ne (jen hadam). To nejspis nepujde ani s LocalDB (jenz je treba instalovat).
Osobne pro distribuci aplikaci pouzivam instalator. Samozrejme Inno Setup :) Tim se vsak nechci z dotazu vykroutit. Pro ucely embedded DBMS PostgreSQL neni (stejne jako LocalDB, k ucelu embedded DBMS je SQL Server Compact). Takze PostgreSQL ne pro portable aplikace. Pokud bych tvoril seriozni databazovou aplikaci, vytvorim instalator vcetne baliku PostgreSQL serveru pro pripad vyuziti na lokalnim stroji. Pokud bych potreboval embedded DBMS, pribalim SQLite.
miroB:
V zásade chápem, len som zvedavý.
--- Citace: Delfin instaluje 17-09-2018, 17:11:38 ---.. k ucelu embedded DBMS je SQL Server Compact)..
--- Konce citace ---
SQL Server Compact, som skúšal ešte na Windows CE. Zrejme to bolo ešte pred prvým ajFónom a o Androide netušil ani jeho tvorca.
Pôvodne malo ísť o datovú kompatibilitu: telefón a PC. Aj to trochu fungovalo. Cez nejaký drôt som do telefónu posielal programy (C, aj VisualBasic). A tiež dáta. Asi ešte "netiekli" info cez USB, lebo to príšerne lepilo..
Celkove strašné trápenie..
Potom po rokoch, mal byť Compact už len pre PC. Tak som dúfal, že to bude to pravé. Mal som appku, čo jej bolo jedno na akú db sa cez ADO napojí. Vrátane serverov. Napr. Oracle, MySQL, SQL Server, či IBM DB2, InerBase, alebo SQL Anywhere.
Vlastne ešte som tú appku, nezahodil. Stačí napísať správny connection string. A mať oledb driver. Voľakedy si všetci považovali za povinnosť, že ho k svojej db pridajú.
A potom len písať SQL príkazy. Tak som všetko nejak základne testoval. Zrovna len PostgreSQL nie. Nejaká náhoda.
Späť ku Compact: Pár dní som živil nádej, že mám, čo som hľadal. Keď som sa v testoch posunul ďalej, na prvú zaujímavejšiu úroveň, začali problémy.. Jeden za druhým.
Myslím, že MS Compacta killnul už pred pár rokmi. Minimálne ho nerozvíja a nepropaguje.
Neverím, že s tým niekto niečo reálne v praxi robí. Ak máte link na takého hrdinu, sem s ním..
Teraz by som sa už neodvážil použiť SQL Server Compact ani na hranie..
Mimochodom podobné to bolo s Windows CE 2.1 až 6.5 (tuším to sú správne čísla. Zrejme som robil s 3.0 a 3.1).
Všetko zarezali, potom obnovili, zase zarezali a tak dokola.
Ak človek robil kúsok viac než len demá, stále narážal na problémy.. Spústu problémov.
A názvy všetkého menili tak od gruntu, že človek po mesiaci netušil, čo s čím je ešte kompatibilné.
Dosť tragédia.. Nečudo, že Windows CE zahynulo. Od 6.5-ky som WinCE nesledoval už ani okrajovo.
Okrem iného prišliel M$ s nápadom smartfónov príliš skoro. HW v začiatkoch jednoducho fyzicky nestíhal. Rádovo..
miroB:
--- Citace: Delfin instaluje 17-09-2018, 17:11:38 ---..
Tipoval bych ze si otevreni naslouchaciho socketu vypta povoleni firewallu, takze nejspis ne (jen hadam). To nejspis nepujde ani s LocalDB (jenz je treba instalovat).
..
--- Konce citace ---
Áno LocalDB treba inštalovať.
Z inštalačiek mám paniku najmä kvôli MS Access.
Presnejšie povedané kvôli Access JET Engine. (JET, ACCDB, DAO, ACEDAO atď)
Voľakedy pre využívanie access enginy stačilo mať inštalované Windows.
Potom MDAC, alebo MS Access.
Potom z MDAC odstránili oledb drivery.
Potom oddelili inštaláciu DAO. Resp nebola v registry.
Potom bola.
Potom to premenovali: ACEDAO.
Potom prišli s 64 bit. Vrátane Office.
Potom povedali, že Office je síce aj 64 bit, ale firmy nech si inštalujú na poctivú prácu 32 bit.
Potom sa stratila kompatibilita s MS SQL Server 64 bit, pretože ten používa Access enginu na export/import excelu a dbf. Pre istotu nie je možné inštalovať 32 bit enginu a súčasne aj 64 bit.
Potom sa ukázalo, že sa to vlastne dá. Aj návody existovali. Od M$.
Potom prišlo Access Engine 2007 a všetko šlo dobre.
Potom Access Engine 2010 a už to nešlo, lebo 64 a 32 bit (a potom 2013 a 2016 ..) Takže teraz k ním nacapiť ešte aj starú Access Engine 2007 a zase do šlape.
Potom zakázali OLEDB. DEPRECATED.
Teraz ho reinkarnovali. UNDEPRECATED :)
Kto na to má mať nervy?
Tí čo JET enginu využívali asi vedia. Vždy prišla rana z jasného neba.
Sú toho plné weby.
Ani s FireDAC nie je možné Access používať bez určitých čarov. Alebo bez šťastia.
Aj keď ide pod ODBC. Mimochodom ADO/DAO je významne rýchlejšie. Najmä DAO.
To je už však iná story.
miroB:
--- Citace: Delfin instaluje 17-09-2018, 16:35:21 ---Jedno mi vrta hlavou, proc ma tolik lidi obavy ze slova "server"..
--- Konce citace ---
- Server, nie je napríklad náhodou viac náchylný na útok zo siete než lokálna appka?
- Server, to slovo voní nejakou údržbou.. Excel a spol nebývajú s tým slovom spojené..
- Embedded verzie, možno sú obecne menšie. Síce menej výkonné, ale stále s rezervou?
- Embedded: nádej na to, že by teoreticky nepotrebovali sockety a tým práva admina?
Možno by sa časom našli aj iné myšlienky, človek ich nenosí stále v hlave.
Odborník by to spravidla zvládol bez problémov a v rozumnom čase. Ale nie všetci, čo pracujú s dátami sú odborníci.
Lekári, biológovia a podobne. Len potrebujú spracovať dáta. A hodne..
V bio-genetike sú to terabajty za týždeň. Na to sú síce superpočítače - z tých vyjdú výsledky, ale aj medzi-výsledky. Medzi-výsledky sú stále viac než zvládne excel.
Nie je možné mať u seba stále profi-experta na databázy..
101528:
--- Citace: miroB 17-09-2018, 18:48:05 ---[quote instaluje link=topic=16325.msg101518#msg101518 date=1537194921]
Jedno mi vrta hlavou, proc ma tolik lidi obavy ze slova "server"..
--- Konce citace ---
- Server, nie je napríklad náhodou viac náchylný na útok zo siete než lokálna appka?
- Server, to slovo voní nejakou údržbou.. Excel a spol nebývajú s tým slovom spojené..
- Embedded verzie, možno sú obecne menšie. Síce menej výkonné, ale stále s rezervou?
- Embedded: nádej na to, že by teoreticky nepotrebovali sockety a tým práva admina?
Možno by sa časom našli aj iné myšlienky, človek ich nenosí stále v hlave.
Odborník by to spravidla zvládol bez problémov a v rozumnom čase. Ale nie všetci, čo pracujú s dátami sú odborníci.
Lekári, biológovia a podobne. Len potrebujú spracovať dáta. A hodne..
V bio-genetike sú to terabajty za týždeň. Na to sú síce superpočítače - z tých vyjdú výsledky, ale aj medzi-výsledky. Medzi-výsledky sú stále viac než zvládne excel.
Nie je možné mať u seba stále profi-experta na databázy..
[/quote]
- Server, nie je napríklad náhodou viac náchylný na útok zo siete než lokálna appka? - porad jde jen o aplikaci; to ze si otevre port k naslouchani z ni nemusi udelat cil utoku (o nic vic nez jakykoli stroj na Internetu). Samozrejme, DBMS (tedy ve spravnem navrhu) se nevystavuji verejne na sit, ale ma nad sebou vrstvu jenz s DBMS komunikuje. Ta, byt neni v lokalnim prostredi treba, je vhodna pro narvh do budouciho vzdaleneho pripojeni. Je treba tyto moznosti konzultoval s firewallem ;)
- Server, to slovo voní nejakou údržbou.. Excel a spol nebývajú s tým slovom spojené.. - iudrzba je treba, minimalne na urovni aktualizaci, jinak neni treba vic. I kdyby PostgreSQL sluzba bezela od startu systemu, stale jde jen o skupinu procesu jenz nedelaji nic do doby nez se k nim nejaky klient pripoji (tak to bude mit vetsina DBMS). Jen je treba je aktualizovat.
- Embedded verzie, možno sú obecne menšie. Síce menej výkonné, ale stále s rezervou? - ano, ale nelze porovnavat realny RDBMS s embedded verzemi RDBMS - vzdy budou omezeni. Srovnavat chut jogurtu bez cukru s jogurtem s cukrem by taky nebylo fer ;)
- Embedded: nádej na to, že by teoreticky nepotrebovali sockety a tým práva adm dni. Kdybys za mnou prisel se svoji aplikaci s pozadavkem na Excel, podekoval bych a sel na pivo. - stavil bych se. Nebo opacne. Stav se do Spanelska na Mahou (5 estrellas; nejlepsi co jsem nasel) ;)
Navigace
[0] Seznam témat
[#] Další strana
[*] Předchozí strana
Přejít na plnou verzi