Autor Téma: pristup na Label  (Přečteno 254 krát)

Offline František

  • Hrdina
  • ****
  • Příspěvků: 423
  • Karma: 4
    • Verze Delphi: primárne v XE5, občas 10.2.3 comunity
pristup na Label
« kdy: 11-10-2018, 20:12:15 »
mam TPanel a na nom TLabel a TImage, v podstate tvoria MyButton, mam ich v projekte viac, tak sa snažím zovšeobecniť použitie ...
otazka:  keď kliknem na Imidž, potrebujem niečo zmeniť na tom Lejbly ... ako ho "osloviť"?

Offline Stanislav Hruška

  • Padawan
  • ******
  • Příspěvků: 3526
  • Karma: 35
    • Verze Delphi: XE7 professional
Re:pristup na Label
« Odpověď #1 kdy: 11-10-2018, 20:59:53 »
  • Image má svojho rodiča - parent. Ten má svoje deti - Label a Image. Ostatné by snáď mal vedieť.
  • Vytvoriť si vlastné zoznamy komponentov a pracovať s nimi. Pritom využívam vlastnosť Tag
Delphi XE7, FireBird
Expert na kladenie nejasne formulovaných otázok.

Offline František

  • Hrdina
  • ****
  • Příspěvků: 423
  • Karma: 4
    • Verze Delphi: primárne v XE5, občas 10.2.3 comunity
Re:pristup na Label
« Odpověď #2 kdy: 11-10-2018, 21:32:40 »
o bode 1 viem ale neviem k nemu pristupit, sak by som sa nepytal (skusal som findcomponent ale nebolo to ono)
bod 2 je ked si objekty vytvaram za behu, ale toto robim uz v navrhu ..

Offline Stanislav Hruška

  • Padawan
  • ******
  • Příspěvků: 3526
  • Karma: 35
    • Verze Delphi: XE7 professional
Re:pristup na Label
« Odpověď #3 kdy: 11-10-2018, 22:24:22 »
Excellent
Rated 1 time

Citace
(skusal som findcomponent ale nebolo to ono)
Nie FindComponent. To musíš poznať jeho meno. Už som tu spomínal aj s tým, že si vždy pletiem ComponentCount a ControlCount. Pseudo kód (v helpe sú na to ukážky):
Kód: Delphi [Vybrat]
  1. procedure Image1Oclick(...);
  2. var
  3.   Parent: TPanel; // Keďže ho mám na ňom
  4.   I: Ineger;
  5. begin
  6.    Parent := Timage(Sender).Parent;
  7.  
  8.   for I := 0 to Parent.ControlCount - 1 do
  9.   begin
  10.      if Parent.Controls[I] is TLabel then
  11.     begin
  12.        TLabel(Parent.Controls[I]).Caption := 'Nasiel som ta';
  13.        ....
  14.     end;
  15.   end;
  16. end;
  17.  
Citace
bod 2 je ked si objekty vytvaram za behu, ale toto robim uz v navrhu ..
NIE! Bod 2 je ak to potrebujem!
Za presný syntax/názvy neručím.


Delphi XE7, FireBird
Expert na kladenie nejasne formulovaných otázok.

Offline František

  • Hrdina
  • ****
  • Příspěvků: 423
  • Karma: 4
    • Verze Delphi: primárne v XE5, občas 10.2.3 comunity
Re:pristup na Label
« Odpověď #4 kdy: 11-10-2018, 22:28:38 »
takto som to mal pred otázkou, hľadal som niečo iné, ale asi nie je ...

Offline Stanislav Hruška

  • Padawan
  • ******
  • Příspěvků: 3526
  • Karma: 35
    • Verze Delphi: XE7 professional
Re:pristup na Label
« Odpověď #5 kdy: 11-10-2018, 22:33:29 »
Citace
takto som to mal pred otázkou, hľadal som niečo iné, ale asi nie je ...
To jest ako? Bod 1 - prechádzanie komponentu? Ak áno, čo sa Ti na tom nepáči. Veď vytvoríš len jedinú udalosť a priradíš ju všetkým Image. Pre istotu za behu!
Delphi XE7, FireBird
Expert na kladenie nejasne formulovaných otázok.

Offline Delfin

  • Guru
  • *****
  • Příspěvků: 1216
  • Karma: 53
  • SW konzultant
    • Verze Delphi: 2009, Tokyo
Re:pristup na Label
« Odpověď #6 kdy: 11-10-2018, 23:50:13 »
Vyrob si potomka panelu (labely a kdovi co jeste pak v nem muzes pro pripadny design time i zakotvit pomoci SetSubComponent metody). Anebo jdi v dedicnosti jeste vys. Pokud to chces pro ty bunky gridu, kresli dp gridu. Rikam to vsak naposled ;)
I'm a soldier, so don't panic! I know the underground! I like WTFPL license! No more Google, go duck, go!

Offline František

  • Hrdina
  • ****
  • Příspěvků: 423
  • Karma: 4
    • Verze Delphi: primárne v XE5, občas 10.2.3 comunity
Re:pristup na Label
« Odpověď #7 kdy: 12-10-2018, 07:21:12 »
Excellent
Rated 1 time
ďakujem Delfínik,
ale toto nie je na ten StringGrid, toto je na GridPanel, a emulujem tým také vlastné WIN10 butony nefokusové  responzibilné (myš a dotyk) vo VCL
ale už skôr som sa pýtal na to zapúzdrenie, dík za typ "SetSubComponent" poštudujem, toto sa mi pozdáva, a v podstate to bude použiteľné asi aj do toho StringGridu (aj keď toto už fŕka)
BTW: a toto je asi odpoveďou aj na to zaradenie vlastných konštánt do komponent už počas návrhu (konštanty sa týkajú farieb)
« Poslední změna: 12-10-2018, 07:23:29 od František »

 

S rychlou odpovědí můžete používat BB kódy a emotikony jako v běžném okně pro odpověď, ale daleko rychleji.

Jméno: E-mail:
Ověření:
Křestní jméno zpěváka Gotta: