Abych pravdu řekl, zatím jsem nějak přehnaně nestudoval, co by bylo na mobilní vývoj nejlepší. Ale vzhledem k tomu, že jsem zarytý příznivce Pascalu, tak Delphi bude jeden z prvních nástrojů, které budu brát v úvahu.
Schodou okolností jsem včera aktualizoval moji XML knihovnu OXml a tak jsem ji potřeboval otestovat, jestli funguje i na ARC. No strávil jsem s konfigurací mého androidího telefonu celý večer. Nakonec se mi deploy teda nějak podařil, ale debugger jsem nerozchodil - chybová hláška. Rychlost kompilace&deploy byla doopravdy strašná. Moc nadšený jsem suma sumárum nebyl.
A přitom to mělo Embarcadero prakticky ložené: kdyby se nepatlali s AppMethod fíčurama, které akorát zmastily kompatibilitu mezi win32 a mobile, tak si člověk napíše a otestuje mobilní aplikaci na desktopu a může spoléhat na to, že na mobilu to poběží taky s minimem problémů. V tom případě by pomalý mobile compile&deploy ani moc nevadil.
S tímhle gulášem, že každá platforma má jinak nastavený kompilátor, je to fakt na palici. Teď je to tak, že člověk musí řešit, aby mu kód běžel na ARC i non-ARC, nesmí zapomenout na direktivy zrušení 0-based strings. Nebo to vyvíjí jen čistě na mobile, ale to se snad kvůli ultra pomalému kompilátoru a ladiči snad ani nedá. Prostě vopruz. Ale to už jsem psal dávno a furt se opakuju...
Tak třeba to dá Embarcadero dokupy, než budu mobilní aplikace potřebovat.